Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НХЛ
| Оновлено 04 липня 2024, 17:47
3705
2

Вільні агенти і трейди у НХЛ: оцінка головних переходів у Лізі

Сміливість Нешвілла, ситуація у Вашингтоні та Піттсбурзі, проблеми Едмонтона

| Оновлено 04 липня 2024, 17:47
3705
2
Вільні агенти і трейди у НХЛ: оцінка головних переходів у Лізі
Getty Images/Global Images Ukraine

1 липня у НХЛ відкрився ринок вільних агентів. Клуби провели не лише підписання вільних агентів, а й оформили низку великих трейдів.

Оцінюємо найцікавіші угоди.

Несподівана активність Нешвілла

Головним вільним агентом у НХЛ цього літа вважався Стівен Стемкос. Бомбардир та капітан Тампи-Бей не зміг домовитися з клубом про новий контракт і вирішив залишити команду. Серед претендентів на гравця з 555 шайбами ​​в Лізі називали багато топ-клубів, але форварда забрав досить скромний Нешвілл. Крім того, Хижаки підписали одного з найкращих нападників у короткій історії Вегаса Джонатана Маршессо, а також захисника Бреді Шея. Більш ніж солідне посилення для будь-якої команди, тим більше, для Нешвілла.

Останні роки Предаторз характеризуються досить захисною грою та слабкими показниками в атаці. Мабуть, у клубі з невеликою платіжною відомістю вирішили, що час використати свій шанс на Кубок Стенлі. Стемкос і Маршессо відразу увійшли до топ-3 найоплачуваніших форвардів команди, поступаючись лише Філіпу Форсбергу. Шей став другим найоплачуванішим захисником після Романа Йосі. Саме хороша форма Йосі, Форсберга та воротаря Юсе Сароса (з ним якраз оформили 8-річний договір), мабуть, підштовхнули керівництво до думки, що на цьому можна побудувати претендента на трофей.

Тривалі контракти всіх лідерів і трьох класних новачків, мабуть, дають Хижакам 2-3 роки, коли вони можуть стати грізною силою на Заході. Минулого сезону команда в першому раунді програла Ванкуверу. Таке посилення робить Нешвілл одним з найцікавіших учасників конференції у новому сезоні.

Проблеми Едмонтона

Едмонтон мав чудовий шанс зробити подарунок не лише своїм уболівальникам, а й команді та своєму лідеру. Клубу важливо не втратити найкращі роки кар'єри Коннора Макдевіда та Леона Драйзайтля. Необхідно зробити так, щоб найкращий хокеїст покоління у НХЛ не залишився без Кубка Стенлі. Команда програла сьомий матч фіналу і тепер усе починатиме з нуля. Проблемою Нафтовиків є контракти Макдевіда та Драйзайтля.

Договір Коннора спливає за два сезони, і з такою грою він може претендувати навіть на більшу суму, ніж нинішні 12,5 мільйона на рік. Контракт Драйзайтля спливає через рік, але гра лідера у плей-оф взагалі не надихає. Нуль голів та три асисти у фінальній серії – цього вкрай мало. Плюс за рік завершується контракт захисника Евана Бушара, який видав неймовірний сезон та встановив рекорд плей-оф НХЛ за очками серед захисників. Це ще один величезний контракт з літа 2025 року.

Крім того, Едмонтон має досить вікову команду. Серед лідерів наймолодший якраз Бушар – 24 роки. Щоправда, враховуючи Макдевіда, якому 27 років, у Ойлерз ще є вікно для завоювання трофею.

Старт ринку вільних агентів менеджмент провів спокійно. Клуб оформив багато угод, але жодну з них не назвати великою. Ойлерз зберегли глибину в атаці, перепідписавши форвардів Корі Перрі, Маттіаса Янмарка та Адама Енріке, а також додавши досвідчених нападників Віктора Арвідссона і Джефа Скіннера.

Що у чемпіона

Після завоювання Кубка Стенлі керівництво Флориди може дозволити собі трохи розслабитися, але клуб був досить активним на ринку. Ситуація зі стелею зарплат не дозволила зберегти ключового захисника Брендона Монтура, проте вдалося підписати провідного форварда Сема Райнхарта. Гравець після 10 шайб у плей-оф заробив контракт на 8 років.

Окрім Монтура, Пантери втратили Олівера Екман-Ларссона та Владіміра Тарасенка. У Флориди на тривалих контрактах перебуває більшість лідерів, а в останній рік договору увійшли тільки Аарон Екблад і Картер Верхаге. При цьому клуб має більше 8 мільйонів до стелі зарплат, тому менеджмент ще має шанс посилити склад. Чи зможе команда третій сезон поспіль вийти у фінал?

Буде важко, проте ключові виконавці не тільки мають контракти, але й у відмінному віці, щоб зберігати за Пантерами статус одного з претендентів на Кубок Стенлі.

Вашингтон і Піттсбург – без перебудови?

Вашингтон, незважаючи на досить віковий склад, поки не повідомляє про перебудову. Минулого сезону Столичні зачепилися за зону плей-оф і, схоже, вірять, що вони мають можливість обійтися без перебудови і кількох років на дні таблиці. Спочатку клуб забрав у Лос-Анджелеса великий контракт П'єра-Люка Дюбуа, віддавши воротаря Дарсі Кемпера. На позицію кіпера Вашингтон підписав володаря Кубка Стенлі у складі Вегаса Логана Томпсона, а також оформив договір захисника Метта Роя.

Одним з топових захисників Кепіталз може стати Джейкоб Чикрін, якого виміняли у Оттави.

Схоже, не готовий до перебудови і Піттсбург. Команда не вийшла у плей-оф, а клуб вважає, що Летанг, Карлссон, Малкін і Кросбі все ще досить потужні, щоб і надалі тягти команду. Очікується, що Кросбі незабаром підпише новий контракт, а чуток про можливий трейд Малкіна вистачає. Поки що Пінгвіни оформили низку скромних угод, підписавши захисника Себастьяна Ахо та форварда Ентоні Бувільє.

Через величезні контракти ветеранів у Піттсбурга майже немає місця у платіжній відомості, тому для маневру потрібен обмін когось з топ-гравців. Судячи з усього, до цього керівництво Пінгвінів поки не готове.

Тампа-Бей попрощалася з лідером

Тампа-Бей минулого сезону вилетіла в першому раунді плей-оф у п'яти матчах, чим підкреслила, що команді, ймовірно, необхідне хоча б невелике оновлення складу. Однак оновлення вийшло великим. Спочатку клуб у спробах розчистити платіжну відомість відправив до Юти основного захисника Міхаіла Сергачова і його контракт на 8,5 мільйона на рік.

А 1 липня команду залишив найкращий забивала і бомбардир в історії клубу Стівен Стемкос. Сторони не зуміли домовитися про контракт, але здалося, що Блискавки не дуже цього прагнули. Можливо, не хотіли на тривалий термін пов'язувати себе з віковим гравцем, хоча Стівен не демонструє ознаки погіршення своєї результативності – 40 шайб та 81 пункт минулого сезону.

Компенсуватимуть відсутність Стемкоса лідери Кучеров і Пойнт, а також новачок Джейк Гентцель. Вінгер, який у минулому чемпіонаті виступав за Піттсбург та Кароліну, отримав великий 7-річний контракт і має стати одним з провідних виконавців.

Клуб не був активним на ринку вільних агентів, але перепідписав одного з лідерів: захисник Віктор Хедман оформив 4-річний контракт. Якщо у воротах та атаці все досить непогано, то до оборони є питання. Загалом у Блискавок одна з найвіковіших команд НХЛ, а той факт, що клуб давно не обирає під першими номерами драфтів, поки що не дозволяє розраховувати на молодих зірок у складі.

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Engineer
В Детройт как обычно - никак. Что Холланд был, что Айзерман - никаких телодвижений на рынке. Небось всё мечтают, что в стопицотом раунде очередных Зеттерберга с Дацюком возьмут.
Engineer
Накаркал. Подписали кацапчика.