Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 30 червня 2024, 07:03
1090
0

Родрігес проти Естради – головний бій вихідних. Клас легких категорій

Топовий поєдинок, який не можна пропускати

| Оновлено 30 червня 2024, 07:03
1090
0
Родрігес проти Естради – головний бій вихідних. Клас легких категорій
Getty Images/Global Images Ukraine

У ніч на 30 червня у Фініксі, США, відбудеться титульний поєдинок між чемпіоном другої найлегшої ваги (до 52,2 кг) за версією WBC Хуаном Франциско Естрадою (44-3, 28 КО) та Джессі Родрігесом, який залишає подвійне чемпіонство (за версіями IBF та WBO) у найлегшій вазі (до 50,8 кг) та перебирається у нову вагову категорію.

Величезний бій та величезний виклик для обидвох спортсменів. Навіть попри те, що, здається, що Естрада досягнув уже всього, чого тільки міг у боксі.

Родрігес – один з найкращих боксерів світу. Але Естрада може дати молодому таланту бій

Традиційно легші вагові категорії не є найпопулярнішими серед існуючих. І чим менше люди важать – тим нижче вони в очах глядачів знаходяться. Це велике диво, коли боксери, які ледь-ледь перейшли межу в п’ятдесят кілограмів, можуть мати свою головну подію боксерського вечора.

Загалом це й не дивно. Середньостатистичний глядач боксу, як і середньостатистичний глядач будь-якого виду спорту – це людина, яка вмикає тільки найбільші шоу. І в очах ось таких фанатів, чим нижче вагова категорія – тим менше там по-справжньому хороших боксерів.

Часто це навіть скочується до ситуації, коли люди серйозно обговорюють різницю між середньостатистичним боєм супертяжів та топовим поєдинком боксерів найлегших категорій. І віддають перевагу першому. Хоча очевидно, що за рівнем боксу багато чемпіонських поєдинків легших дивізіонів обганяють такі ж бої тієї ж надважкої ваги.

Джессі Родрігес – це не просто один із головних бійців цих дивізіонів. Це боксер, який у 24 роки встиг стати чемпіоном у двох категоріях, зібрати в одній з них два пояси і після цього повернутися, щоб битися з визнаним майстром.

При цьому, ще у грудні 2023-го, Джессі легко розібрав іншого лідера своєї попередньої категорії. Зустріч із Санні Едвардсом стала боєм двох непереможених боксерів. Разом із цим, Родрігес був очевидним фаворитом. Тут все просто – через силу удару. При всій повазі до Санні, його двадцять відсотків дострокових перемог на фоні 63% у Джессі - майже ніщо.

Але тут суть не тільки у відсотках, а й у тому, як ті удари відчуваються. Дивлячись на те, як Джессі пробиває суперників – акцентовано та жорстко, дивуєшся, що цей хлопець важить тільки п’ятдесят кілограмів. Едвардс б’є от саме так, як і очікується від такої легкої людини.

Але скидати Санні з рахунків було б неправильно. Він вміє захищатись і робить це майстерно. Завжди залишається близько, але не дає по собі влучити. Фінтить та обманює суперників. Всіх, окрім Родрігеса.
Після зустрічі із Джессі, Едвардс вийшов з рингу з обличчям, неначе його били об стінку головою. Бій став і першою поразкою, і першою достроковою поразкою для британця одночасно. Родрігес не відчув головного опонента попередньої категорії.

Здавалось би, треба залишатися і добиватися поєдинків з іншими чемпіонами, щоб отримати статус абсолютного чемпіона світу. Але ні. Джессі ухвалив рішення повертатись в категорію, де він вже був чемпіоном.

dazn.com. Джессі Родрігес

У 2022 році Родрігес став чемпіоном WBC другої найлегшої ваги – перебоксував Карлоса Куадраса. Потім захистив титул у бою проти Вісаксіла Вангека (колись його звали Срісакет Сор Рунгвісаї). Потім побив Ісраеля Гонсалеса – це був другий захист титулу. А потім знизив категорію, де об’єднав два титули через два поєдинки.

Повернення планується одразу проти вкрай досвідченого боксера. Хуан Франциско Естрада в професійному боксі з 2008 року. Боксує давно, так само має титули в двох вагових категоріях і не програє аж із 2018 року. Тоді Естраду переміг якраз Вісаксіл Вангек (той, що колись був Срісакетом Сор Рунгвісаї).

З 2021-го Хуан Франциско або перетинався з суперниками Джессі – такими, як Карлос Куадрас. Або закривав особисті рахунки. Навесні 2021-го він віддав борг Роману Гонсалесу, якому програвав ще у 2012-му – переміг того розділеним рішенням суддів. У 2022-му закрив трилогію – переміг Гонсалеса рішенням більшості суддів.

Але після цього не боксував. У підсумку пауза між боєм проти Гонсалеса і проти Родрігеса в Естради буде понад півтора року. Багато для будь-кого. А для боксерів легших категорій, які зазвичай боксують менше часу – тим більше. І тим більше, коли тобі, як Естраді, 34 роки, а битись доведеться проти опонента, якому 24 роки і він – одна з головних зірок боксу.

Хто фаворит?

Джессі Родрігес із величезним відривом. На претендента на пояс можна поставити з коефіцієнтом 1.44. Перемога чемпіона йде за 4.35.

Звичайно, головною проблемою Естради є довгий простій. Саме він впливає на сприйняття його рівня просто зараз. І саме від нього відштовхуються, говорячи про вік Хуана Франциско.

Разом з цим жодна з перемог над Романом Гонсалесом не була однозначною та впевненою. А такі протистояння завжди забирають багато здоров’я і впливають на готовність битися знову. Тим більше, проти таких суперників, як Джессі.

Родрігес зараз у самому розпалі. Він розвивається, має чудовий рейтинг та серію впевнених перемог. Черговий раз в бою проти Санні Едвардса продемонстрував, що готовий не більше битись, а й боксувати. Просто все ж те, завдяки чому він перемагає – це якраз сила та потужність. Але відкидати його боксерський IQ ніколи не варто.

Естрада може здивувати. Буває, що боксери, яких вважають віковими, трохи відпочивши, повертаються кращими, ніж були. Декому дійсно потрібен час на відновлення і коли його більше – стає тільки краще. Півтора року – не критичний, але великий показник. Тож, чи вистачить Хуану Франциско часу, щоб скинути іржу і почати гідно відповідати Джессі? Чи Родрігес, взявшись до справи одразу, швидко розіб’є іменитого візаві?

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

З ким зіграє Англія? Визначено першу пару 1/4 фіналу Євро-2024
Футбол | 30 червня 2024, 22:29 0
З ким зіграє Англія? Визначено першу пару 1/4 фіналу Євро-2024

30 червня англійці здолали Словаччину та вийшли на Швейцарію у чвертьфіналі ЧЄ

ВІДЕО. Дружина Циганкова покарала Віктора за виступ на Євро-2024
Футбол | 01 липня 2024, 13:56 7
ВІДЕО. Дружина Циганкова покарала Віктора за виступ на Євро-2024

Півзахисник збірної України був змушений мити підлогу

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.