Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 16 червня 2024, 22:00
3053
1

Джервонта розчавив Мартіна. Тепер Ломаченко і Шакур?

Девіс може диктувати свої умови

| Оновлено 16 червня 2024, 22:00
3053
1
Джервонта розчавив Мартіна. Тепер Ломаченко і Шакур?
Getty Images/Global Images Ukraine

У ніч на 16 червня в Лас-Вегасі відбулось протистояння за титул WBA у легкій вазі (до 61,2 кг) між американцями Джервонтою Девісом (29-0, 27 КО) та Френком Мартіном (18-0, 12 КО). Претендент взявся з перших секунд доводити, що йому дарма не давали шансів.

Але, як і у випадку попередніх суперників Джервонти, цього зробити не вдалось. Джервонта переїхав Мартіна. Хоча спочатку лише ходив за ним по колу

Джервонта Девіс став повноцінним чемпіоном WBA нещодавно. Так, як би це не дивувало багатьох, до недавнього часу Девіс формально не був чемпіоном. Він мав «регулярний» пояс, який не робив його повноцінним чемпіоном. Повноцінний за версією WBA – це «суперчемпіон».

Таким чемпіоном був Девін Хейні у період свого абсолютного чемпіонства у легкій вазі. Після чергової перемоги Девіну треба було вирішувати – проводити вкрай ризикований поєдинок чи ні. Суперником мав стати Шакур Стівенсон.

Хейні пішов далі – у першу напівсередню вагу, а свої титули залишив вакантними. За WBC відбоксував Шакур Стівенсон та став чемпіоном. За WBO – Денис Берінчик, який нарешті завоював пояс у поєдинку проти Емануеля Наваррете. За IBF боксували Василь Ломаченко та Джордж Камбосос – переможцем вийшов боксер із Білгорода-Дністровського. А титулом WBA одразу заволодів Джервонта Девіс – йому просто віддали цей пояс, тому що він і так був найближчим до повноцінного поясу.

Поєдинок проти Френка Мартіна був першим захистом цього самого титулу. І не сказати, щоб американця сприймали, як по-справжньому серйозного опонента. Всі розуміли, що Френк – хороший боксер. Але при цьому Джервонта вважався тотальним фаворитом.

І тут складно було сперечатись. Все ж Девіс мав значно більше великих боїв. Він боксує регулярно проти міцних суперників, змагається за титули та є головним боксером вечорів. Для Мартіна це все було в новинку.

Проте стартував Френк добре. Він почав активно рухатись рингом та постійно тримати Девіса під ударами. Джервонті явно було некомфортно. Він, звісно, пресингував опонента, підтискав, але здебільшого лише приймав удари на блок чи себе та продовжував тиск.

Такий бокс не є новиною для Девіса. Але Мартін проводив справді чудові три раунди. В якийсь момент навіть здалося, що Джервонті важко підлаштуватись під суперника. Той габаритний, швидкий та дуже рухливий. Чемпіон на його фоні виглядав боксером, який просто ходить по колу і не може дістати.

Але з часом все вирівнялось. Джервонта бив по тулубу. Постійно при зближенні працював туди, щоб сповільнити візаві. А ще контратакував, як тільки суперник намагався атакувати.

Швидкості Девіса вистачало, щоб встигати влучити по опоненту. Точності та жорсткості – щоб зробити це боляче. Це призводило до того, що претендент спочатку став обережнішим, а потім втратив в активності.

Після бою Джервонта зізнався, що так все й планував. Він збирався йти вперед, тиснути та чекати, поки опонент втомиться, бо «знав, що він втомиться». Девіс ще й допоміг супернику втомитись постійними сильними ударами по тулубу та врозріз.

У другій половині бою домінував уже чемпіон. Він легко зближувався і довго сильно бив. Буквально так – підходив і сильно бив.

Так прийшов і нокаут. Джервонта сильно бив, поки Мартін не зламався. Френк застоявся біля канатів у куті. А це фактично те ж саме, що підписати собі вирок у бою проти такого нокаутера.

Звісно, Девіс знайшов свій удар. Спочатку фірмовий аперкот. Потім ще один удар для добивання. Нокаут у 8 раунді. Це четвертий нокаут Джервонти поспіль.

Що тепер?

Девіс може обирати. Він зараз боксер номер один у легкій вазі. Ломаченко вже не суперзірка, при всій повазі до його спортивних здобутків. Шакур Стівенсон потребує реанімування після дивного бою проти Едвіна Де Лос Сантоса. На Берінчика звертають занадто мало уваги.

Девіс каже, що настав час надерти дупу Василю Ломаченку. Але ці розмови продовжуються вже близько семи років. Тому повіримо, коли побачимо у ринзі.
Та ж історія і з Шакуром. Тренер Девіса не в захваті від ідеї бою проти Стівенсона – бо того складно упіймати. Та й сам Джервонта хоче цього бою скоріш, бо так треба, щоб довести, що ти – найкращий, а не тому що це прямо той бій, в який треба заходити для шоу.

Але не дивуйтесь, якщо наступним опонентом Джервонти стане не чемпіон. Це буде не в перший і не в останній раз. Тому що він диктує умови і може вирішити, що битися з чемпіоном все ще невигідно.

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
BERNARDOS
Можно было бы еще с Беринчиком попробовать договориться. Пусть Ден под конец карьеры хотя бы нормально бабла срубит.