Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 02 червня 2024, 20:42
15427
8

Чжилей нокаутував Вайлдера. Це кінець?

Деонтей тепер, скоріше за все, піде на пенсію

| Оновлено 02 червня 2024, 20:42
15427
8
Чжилей нокаутував Вайлдера. Це кінець?
Getty Images/Global Images Ukraine. Деонтей Вайлдер Чжан Чжилей (праворуч)

1 червня в Ер-Ріяді, Саудівська Аравія, відбулось перше велике офіційне протистояння промоутерських компаній. Matchroom Boxing Едді Хірна та Queensberry Promotions Френка Воррена вирішували, чиї п’ять боксерів кращі. У головному протистоянні вечора американець Деонтей Вайлдер та китаєць Чжан Чжилей вирішували, хто більш вартий того, щоб продовжити виступи на найвищому рівні.

Причому, на кону стояла не тільки перемога, а й реально великі гроші у найближчому майбутньому. Адже по ходу турніру Туркі Аль аш-Шейх заявив, що він хоче зробити бій Деонтею проти Ентоні Джошуа на Вемблі, якщо той переможе. Але не варто було забувати, що й китаєць має свої особливі рахунки з Ентоні, який вибив його з Олімпіади 2012 року у Лондоні.

Бій Вайлдера і Чжилея виглядав, як п’ятдесят на п’ятдесят. Бути нокаутованим міг будь-хто

З одного боку, це поєдинок пенсіонерів. Вайлдеру 38 років. Не найстрашніший вік для супертяжа, але останні декілька років Деонтей виглядав так, неначе він і дійсно зібрався на пенсію. Великі перерви і поразки беззубим способом натякали на це. Дійшло до того, що сам американець зазначив, що, якщо не переможе Чжилея, то, можливо, піде на пенсію.

Чжану взагалі 41 рік. Він все ще швидкий в роботі руками і має непогану реакцію. Але це вже той вік, коли задаєшся питанням, в який момент і це перестане працювати? Або в який момент реакції буде недостатньо, щоб побачити той самий удар, який все ж нокаутує боксера?

З іншого боку, Вайлдер проти Чжилея – це великий бій нокаутерів. Не гігантська подія, нічого близького до протистояння Усика проти Ф’юрі, але бій достатньо визначний, адже переможець міг вийти на Джошуа, а в поєдинку легко читався нокаут.

Getty Images/Global Images Ukraine

Так вже вийшло, що Чжилей ніколи не був дуже рухливим боксером. Він важить понад 120 кілограмів – з такою вагою рухатись багато важко. Окрім цього, віковий китаєць завжди робив ставку на точність і швидкість, а не на роботу ніг. А боксер, який стоїть, рано чи пізно пропустить від Вайлдера, якщо той буде бити, а не робити те, що у ринзі проти Паркера.

З іншого боку, Чжилей з силовими ударами лівою рукою, точністю і хорошою школою – проблема для Деонтея. Останній шульга, який створив Деонтею купу проблем – Луїс Ортіс. Кубинцю не вистачило сили удару та потужності, але саме ці два компоненти у боксера, що переважив американця на понад тридцять кілограмів – одні з головних переваг.

Тож очікувати нокауту тут було логічно. Лишалось тільки визначити, кому і коли прилетить.

Перед поєдинком здавалося, що Чжилею може прилетіти, причому доволі швидко. Але спрогнозувати те, як голова Чжана відгукнеться на це, було доволі важко. Бо той же Джозеф Паркер влучав по китайцю важко, і тому доводилось приходити до тями. При тому, що новозеландець точно не виглядає настільки грізним нокаутером, як Вайлдер.

Але вже в поєдинку все відчулось по-іншому. Вайлдер взявся бити одразу – це порадувало. Але із влучаннями одразу відбулась біда. Виявилось, що Чжилей бачить геть усе і чудово захищається корпусом.

Тоді Деонтей спробував закритись у куті та контратакувати. По-перше, це виглядало досить дивно. Рефері навіть почав обережно дивитись, чи не треба реагувати на такий захист боксера. Можливо, він пропустив важкий удар. По-друге, малоефективно. Вайлдер влучив мінімум два рази, один з яких аперкотом – Чжилею геть все одно.

Що робив далі Деонтей – пояснити важко. Чжан переслідував його, тиснув, іноді бив у тулуб, але намагався влучити в голову. Вайлдер просто ходив довкола. Іноді намагався кинути правою рукою – не влучав і знову ходив.

Getty Images/Global Images Ukraine

На початку четвертого раунду показали статистику бою. На той момент Вайлдер влучив 9 разів. 3 удари за раунд на фоні майже 30 точних ударів від Чжилея. Якщо це настільки сильна віра в силу свого удару, то це навіть страшно.

Закінчилось усе швидко. У п’ятому раунді Деонтей пішов в атаку аж декілька разів. Але, коли боксер йде в атаку – він розкривається. Вайлдер розкривається особливо.

Боковий від китайця розвернув американця. Другий боковий відправив Вайлдера в нокаут. На щастя, тут не було ситуації, як із Хрговичем, коли людина, яка вже не може захищатись, йде битись далі.

Що тепер?

Друге намагання Туркі Аль аш-Шейха зробити бій Вайлдер – Джошуа провалилось. Вперше - через поразку Деонтея Джозефу Паркеру. Тепер – через поразку Чжану Чжилею.

Чи варто при таких успіхах боксувати далі – вирішить лише американець та його команда. Але виглядає він останнім часом дуже погано.

Чжилею теж не залишилось багато часу, але його швидкість рук та жорсткість створить проблеми кому завгодно. Він може провести реванш з Джозефом Паркером або вийти на будь-кого в рейтинговому поєдинку і це буде досить цікаво. Адже дійсно завжди можна очікувати нокауту.

Але все ж варіант із реваншем виглядає найбільш логічно. Зараз Паркер не має суперника і встигнув викликати на бій і Джошуа, і Ділліана Вайта. А Чжилей має право на ще один бій. Треба лише захотіти.

Але, якщо не захоче, зустріч із тим же Вайтом – теж хороший варіант. Ділліану гарантовано буде складно.

Оцініть матеріал
(84)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Виктор Войцеховский
Уаилдер превращается в сладкую булочку. Бабок прилично принести может, но уже никакой совсем. 
Brian
Дуже не типовий китаєць. Високий, дуже важкий, ще й боксер. Освіжив хевівейт англо-американськими боксерами.
ramos2010
Мені одному здається, що бій китайця проти Фьюрі був би мега цікавим, але скоріш за все не відбудеться через вік Чжана..
Sub Zero
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Aliv
Я, когда на разницу в весе посмотрел, сразу понял, что Уаилдеру будет очень тяжело сдержать натиск китайца и пережить экватор, чтобы после него уставшего Жилея добить. Бой был из разряда кто первый попадет, и китаец это сделал.