Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 02 червня 2024, 03:04
23309
11

Вайлдер vs Чжилей: хто програє, той остаточно закінчить зі статусом «топ»

А впасти тут може будь-хто

| Оновлено 02 червня 2024, 03:04
23309
11
Вайлдер vs Чжилей: хто програє, той остаточно закінчить зі статусом «топ»
Getty Images/Global Images Ukraine

1 червня в Ер-Ріяді, Саудівська Аравія, відбудеться величезний турнір, на якому промоутерські компанії Matchroom Boxing Едді Хірна та Queensberry Promotions Френка Воррена проведуть змагання між собою. Головним шоу вечора стане протистояння ветеранів рингу, які отримують останній шанс увірватись у щось більше, ніж просто красивий фініш кар’єри.

Без перебільшення цікавий бій між американцем Деонтеєм Вайлдером (43-3-1, 42 КО) та китайцем Чжаном Чжилеєм (26-2-1, 21 КО). Поєдинок, в якому може бути мало рухів, але точно будуть жорсткі та точні влучання.

Вайлдер та Чжилей мають реабілітуватись після одного й того ж суперника

Деонтею і Чжану не пощастило. Вони потрапили на реанімацію кар’єри Джозефа Паркера. Новозеландець в якийсь момент дещо притих. Від чемпіона до побитого британцями суперника та ледь-ледь пройденного Дерека Чісори у першому поєдинку шлях було пройдено дуже швидко.

Але потім сталось повернення. Кульмінація його – ось ці два поєдинки. Спочатку Джозеф розібрався з Вайлдером. Паркера привозили, як людину, яка може створити проблеми, але не більше того. Яка має гарно впасти. Привозили саудити. Їм потрібен був той самий Вайлдер, щоб швидко звести його з Ентоні Джошуа.

І це не просто плани та ідеї. Боксери навіть підписали контракти на бій. Лишалося зробити тільки дві справи – Вайлдер мав перемогти Паркера, а Джошуа – Отто Валліна. Другий з задачею упорався, а от перший...

Getty Images/Global Images Ukraine

Деонтей видав геть незрозуміле шоу проти новозеландця. Добре, зрозуміло, що Джозеф був чудово готовий, класно атакував, влучав, тримався там, де йому, а не супернику, зручно. Але ж американець геть не бив. Взагалі. А після бою був упевнений, що зробив достатньо для перемоги.

Чжилей став наступною жертвою Паркера. Це вже був бій за «тимчасовий» пояс WBO у надважкій вазі. І знову Джозеф здивував. Падав, підіймався, продовжував битись та нав’язувати свій бокс. Наплював на габарити, на незручну лівосторонню стійку китайця. І знову переміг.

Пішли розмови про реванш. Тому що Паркер падав, а отже, китаєць може мати шанс. Добре, що від цієї ідеї відмовились, адже загалом Джозеф переміг заслужено. Тому цю тему помусолили, але вирішили перенести на пізніший час, якщо взагалі до неї хоч колись повернуться.
А от бій Чжилея та Вайлдера виглядає чудово. І в плані історії, і в плані необхідності перемоги для обох суперників.

Вайлдер не боксує купу часу. Це одна з головних його проблем після поразки від Тайсона Ф’юрі. Після того американець виходить в ринг раз на рік. Повернувся боєм проти Роберта Хеленіуса. Побігав по рингу, упіймав правою назустріч у першому ж раунді та пішов відпочивати. З одного боку – яскрава перемога. З іншого боку – такий вихід ніяк його не підготував до того, що було далі в поєдинку проти Паркера.

От зараз знову. Звісно, перерва менша – цього разу шість місяців. Але не будемо забувати, що Деонтею вже 38 років. Не критичний, але солідний вік для будь-якого боксера. Навіть супертяжа.

Чжилей у цьому плані більш вправний. Раз на п’ять місяців – пів року він регулярно виходить у ринг. Після поразки від Джозефа Паркера мине взагалі три місяці. Це дуже важливий момент, коли тобі ще більше років – китайцю 41 рік. А весь бокс заснований на тому, щоб упіймати суперника досі швидкими та гарантовано важкими руками.

А ще китаєць має перевагу у тому, що він просто такий, Він собі боксує, маючи хорошу аматорську школу, намагається перебоксувати суперника. Але націлюється на нокаут. Коли востаннє ми бачили Деонтея Вайлдера, який намагався саме перебоксувати опонента? Можна сказати, що ніколи, і загалом це буде правдою, тому що ціль такого топового нокаутера – винести опонента зі свідомості.

Проте неможливо нокаутувати когось, не завдаючи ударів. Неможливо знайти нокаут, коли ти, як боксер, не бажаєш цього. В останньому поєдинку Деонтей явно не бажав нокауту. Він вірив в те, що це станеться, але очі не горіли, а дії не показували, що Вайлдер хоче винести супернику голову. Можливо, час того самого полювання від американця остаточно закінчився.

Хто фаворит?

Китайський боксер вважається фаворитом у букмекерів. На перемогу Чжана Чжилея можна поставити за 1.74. На перемогу Деонтея Вайлдера – за 2.20. Відрив не такий вже й великий, але абсолютно зрозумілий.

Getty Images/Global Images Ukraine

І тут аргументація з віком чи відсотком нокаутів не впливає на цифри. Ніхто не знає, яким буде Вайлдер. Ми не уявляємо, чи буде він настільки ж заточеним на жорсткі удари, як в найкращі роки, чи просто вийде походити.

А ще ми не уявляємо, як влучання Чжана вплинуть на Деонтея. Шульга з важким та швидким ударом – це серйозна задача. Не потрапити під той самий китайський «бам-бам», як каже сам Чжилей – непросто.

З іншого боку, не будемо забувати, що Чжан – не найбільш майстерний боксер на ногах. Це взагалі чи не найслабша його сторона. Чжилей небезпечно комбінує ударами, б’є лівою дуже швидко та жорстко. Але й стоїть. А куди найкраще б’є Вайлдер, як не по суперниках, які стоять? Це ж ціль для Деонтея номер один. Таких він знищує дуже просто.

Для обох боксерів це останній шанс. Перемога подарує ще декілька грошових поєдинків. Для Вайлдера, наприклад, може подарувати бій проти Джошуа, якого всі все одно чекають. Величезне фінальне шоу на Вемблі, як варіант.

А от поразка, можливо, і не закінчить кар’єру, але поставить крапку на боксері, як спортсмені, який може дістатись навіть не до титульного шансу, а до боксерів, які зараз крутяться довкола титулу.

Далі – або пенсія, або поєдинки в якості топового гейткіпера.

Оцініть матеріал
(74)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Виктор Войцеховский
Они представители больших рынков. Особенно Уаилдер. Так что чемпионские шансы будут. Тем более Джошуа и Фьюри тоже не молодеют, а за их спинами топов особо не видно. Андерсон пока зелёный. Это может быть доминатор лет через 5-7. И то, большой вопрос. 
OKs100
Был бы Уайлдер как Эрнесто Хуст, у него были бы шансы, но он не такой.
Бубка Гоп
Скорей всего кабанистый китаец нокаутирует тонконогого дрища!
Бубка Гоп
30 кг разницы! Без шансов для Уайлдера!
LexХХХ
Мені Чжілей нагадує покійного Коррі Санндерса, той теж був лівша і такий же вибуховий. Здається мені, що Деню сьогодні потрепають)
Avaksi
Я би навпаки назвав статтю: "той хто переможе, зможе отримати/повернути статус ТОП". Бо це сильні боксери, але не ТОП
Saar
А коли вузькоглазий був ТОПом!????