Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 19 травня 2024, 03:52
16047
0

Реванш проти Опетаї небезпечний для Брієдіса. На цьому все може закінчитись

Майріс повертається після довгої перерви складним протистоянням

| Оновлено 19 травня 2024, 03:52
16047
0
Реванш проти Опетаї небезпечний для Брієдіса. На цьому все може закінчитись
Getty Images/Global Images Ukraine. Опетая і Брієдіс

18 травня в Саудівській Аравії в андеркарді поєдинку між Олександром Усиком і Тайсоном Ф’юрі відбудеться матч-реванш у крузервейті. 28-річний австралієць Джей Опетая (24-0, 19 КО) зустрінеться з 39-річним латвійцем Майрісом Брієдісом (28-2, 20 КО).

На кону протистояння стоятиме вакантний пояс IBF, який раніше належав Опетаї. І без якого він залишився через те, що провів попередній поєдинок у Саудівській Аравії проти не того опонента.

Опетая і Брієдіс зустрілись два роки тому. Після того Майріс більше не боксував

У 2022 році Майріс Брієдіс мав титул IBF у важкій вазі. На той момент він програв усього раз – у 2018 році Олександру Усику.

Після того латвієць лише бив опонентів. Провів п’ять поєдинків, двічі переміг нокаутом. Попутно Брієдіс ще й встигнув перемогти у другому сезоні Суперсерії та почувався досить комфортно. А потім стався Опетая.

Джей був популярний хіба що вдома. Мав хороший рекорд, але не мав в ньому по-справжньому гучних імен. Але це не завадило не просто дати бій Брієдісу, а й запалити.
По-перше, це протистояння стало одним з найбільш яскравих у 2022 році. Опетая боксував зі зламаною щелепою. За однією версією – майже з початку поєдинку, за іншою – отримав його після середини бою. Але сам факт. Джей не просто відбоксував з такою важкою травмою, а й переміг. Переміг досвідченого та потужного суперника. Нехай і упіймавши того наприкінці кар’єри.

Після цього Майріс у ринзі так і не з’являвся. Займався Брієдіс різним. Наприклад, намагався потрапити в політику, але вибрав доволі дивний курс. Взявся критикувати допомогу Україні, розповідав, що її необхідно перенаправити на користь своїх співвітчизників. Пізніше ситуація змінилась, Брієдіс навіть приїздив до Києва.


Getty Images/Global Images Ukraine. Опетая і Брієдіс

Це все добре, але весь цей час Опетая боксував. Встигнув провести два поєдинки. Не так вже й багато, але зараз два поєдинки за один рік – хороший темп.
Важливо ще одне – рівень опозиції. Джей зустрівся спочатку з величезним британцем Джорданом Томпсоном. Майже два метри зросту та дуже довгі руки. П’ятнадцять перемог, дванадцять з них – нокаутом. Це ніяк не допомогло британцю.

Австралієць прилетів у Велику Британію та розібрався з місцевим бійцем швидко. Вже у четвертому раунді ліва рука занадто часто залітала в голову опонента. Томпсон пропускав занадто важко і рефері не витримав – припинив безперспективні розбірки.

Наступного разу Опетая вийшов в ринг у Саудівській Аравії – там само, де битиметься у реванші проти Майріса Брієдіса. Планувалось, що це буде захист титулу проти Елліса Зорро – ще одного непереможеного британця. Однак потім в IBF вирішили, що тут треба обирати – або залишаєшся без титулу, або відмовляєшся від поєдинку. Опетая обрав перше.

Можна сказати, що Джей виграв у цій ситуації. В поєдинку Опетая сильно не потрудився. Вийшов, прицілився, поклав суперника у стрімкий нокаут. Разом з цим австралієць запам’ятався. Показав себе, як яскравий боксер, якого треба кликати ще. І саудити зробили це.


Getty Images/Global Images Ukraine. Опетая і Брієдіс

Тепер на Джея очікує реванш. Чи потребував він його? Навряд. Зламана щелепа не означає нічого, окрім того, що поєдинок був насиченим. Опетая ж переміг.

Чи заслужив Брієдіс одразу поєдинку за титул? Теж навряд. Звісно, можна відзначити, що Майріс довго тримав цей пояс в руках, але людина не боксувала два роки і повертається титульним протистоянням? Суперечливе рішення.

Разом з цим, такий поєдинок зрозумілий. Саудитам потрібне шоу. Андеркард бою за абсолютне чемпіонство має виглядати гідно, має захоплювати. І це саме такий поєдинок.

Звісно, Брієдіс – вже віковий боксер. Але не настільки, щоб розгубити геть усе. Принаймні, є на це надія. Він точно має удар і може спробувати розбити суперника на старті зустрічі. Та й брудні та провокативні речі, якими Майріс займається у ринзі регулярно, навряд кудись поділись.

Водночас Опетая перебуває у найкращому періоді своєї кар’єри. Він розвивається, стає краще, але вже має популярність. Навіть їздив у тренувальний табір до Тайсона Ф’юрі, готуючись до цього поєдинку. Але поїхав швидко звідти – бо не знайшов потрібних йому спаринг-партнерів.

Звісно, ходили легенди про те, що Опетая просто нокаутував Ф’юрі і австралійця відправили додому. Але навіть представники Джея сказали, що це – неправда. А отже, повіримо їм.


Getty Images/Global Images Ukraine. Опетая і Брієдіс

Хто фаворит?

Очевидно, що молодий претендент. На Джея Опетаю можна поставити з коефіцієнтом 1.14. На Майріса Брієдіса – з коефіцієнтом 5.60.

Хотілось би знайти причини, чому Брієдіс має перемогти, але, схоже, їх немає. Лише теоретичні. Наприклад, Майріс – дійсно розумно навчений боксер. В найкращі роки він давав найскладніший бій в кар’єрі Олександру Усику і ледь не переміг. Проте це було давно – цілих шість років тому.

Якщо Брієдіс не зачепиться на початку зустрічі, далеко не факт, що, перебуваючи під постійними важкими ударами опонента, він витримає весь бій.

Опетая – не високоінтенсивний боксер. Він плавно підбирається до суперника. Працює потихеньку, розбирає силовими, шукає слабкі місця. І як тільки їх знаходить – робить все, щоб не відпустити.

Ми гарантовано побачимо класний бій ветерана в кінці кар’єри проти потужного боксера, який претендує на номер один у крузервейті. І, можливо, ми побачимо першу дострокову поразку в кар’єрі Майріса Брієдіса.

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.