Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Снукер
| Оновлено 22 квітня 2024, 16:53
5247
0

Прокляття Крусібла. Чемпіон світу Люка Бресель програв у першому ж матчі

Бельгієць мав перевагу 9:6, але поступився Девіду Гілберту з рахунком 9:10

| Оновлено 22 квітня 2024, 16:53
5247
0
Прокляття Крусібла. Чемпіон світу Люка Бресель програв у першому ж матчі
WST. Люка Бресель

В англійському Шеффілді стартував чемпіонат світу 2024 зі снукеру. Найкращі 16 гравців світового рейтингу стартують одразу з 1/16 фіналу, а ще 16 снукеристів було відібрано за результатами кваліфікації.

Чинний чемпіон світу Люка Бресель із Бельгії завершив свою кампанію в Крусіблі в першому ж раунді. Бресель мав перевагу 9:6, але програв Девіду Гілберту з рахунком 9:10 та став черговою жертвою знаменитого прокляття Крусібла. Це єдиний матч, який завершився у перший день ЧС, 20 квітня.

Рік тому Бресель провів найкращий турнір у своїй кар'єрі та переміг таких гравців, як Марк Вільямс, Ронні О'Салліван та Марк Селбі. Але потім протягом усього сезону бельгієць боровся із додатковим тягарем титулу чемпіона світу. І в перший день ЧС, страждаючи від хвороби та втоми, Бресель припустився помилок у вирішальні моменти – особливо у 18-му фреймі, коли промазав прямий зелений, маючи шанс виграти матч 10:8.

Прокляття Крусібла в дії: Люка став 19-м гравцем, який не зумів захистити свій перший титул чемпіона світу наступного року, і сьомим із них, який вибув з турніру в першому раунді. Чемпіони світу, що захищали перший титул і вибули в першому раунді наступного ЧС: Террі Гріффітс (1980), Стів Девіс (1982), Денніс Тейлор (1986), Грем Дотт (2007), Ніл Робертсон (2011), Стюарт Бінгем (2016), Люка Бресель (2024).

У поточному сезоні у Бреселя було кілька яскравих моментів: він посів друге місце на турнірах у Шанхаї та Ер-Ріяді, а також разом із Ріан Еванс здобув перемогу на турнірі World Mixed Doubles. Але Люка не брав участі навіть у півфіналах жодного рейтингового турніру і завершить сезон 2023/24 поза топ-40-річним рейтингом. У Бреселя тепер є шанс взяти відпустку, відновити здоров'я та фізичну форму та повернутися наступного сезону з меншою увагою та очікуваннями.

Хоча Бресель був далекий від своїх найкращих результатів, вся заслуга належить Гілберту, який опинився на висоті, особливо на заключній стадії, коли взяв останні 4 фрейми із серією відмінних брейків. Півфіналіст ЧС-2019, 31-й номер світу, виглядав чудово у кваліфікаційних раундах та продовжив набирати обертів, показавши один зі своїх найкращих результатів в історії. 42-річний снукерист у 1/8 фіналу зіграє з Робертом Мікінсом або Пан Цзюньсюєм у четвер чи п'ятницю.


WST. Люка Бресель

Бресель вів з рахунком 6:3 після першої сесії, зробивши брейки 134 і 104, і ввечері взяв перший фрейм на останній чорній кулі. Гілберт відіграв один фрейм, потім 12-та партія також вирішувалася на чорному. Слабкий відіграш Бреселя дав його супернику шанс наблизитись у рахунку (5:7).

Потім Гілберт промахнувся на складній червоній кулі у верхній кут, коли вів 30:8 у 13-му фреймі. Серією в 58 очок Бресель відновив свою перевагу у три фрейми (8:5). У 14-й партії ключовим став момент на останньому червоному, коли чудовий дальній удар дозволив Гілберту скоротити відставання (6:8).

Виконуючи удар зі снукера на початку 15-го фрейму, Бресель зробив флюк (випадково червона куля впала в центральну лузу) і скористався ситуацією, зробивши брейк 85 і рахунок став 9:6. Гілберт повернувся в гру, зробивши камбек з рахунку 1:55 завдяки чудовому кліренсу 65 очок. Потім Девід зробив брейк 81, рахунок 8:9.

У 18-му раунді Бресель був всього за декілька ударів від перемоги, проте промахнувся на зеленому за рахунку 51:6, і знову Гілберт покарав його серією 53, перевівши гру у вирішальний фрейм (9:9).

Поставивши супернику снукер за зелену кулю, Гілберт отримав можливість атаки і набрав 65 очок, після чого промахнувся у верхній кут. Бресель не зміг створити собі шанс для контратаки, і коли Гілберт забив ще один червоний, сталося рукостискання – 10:9 на користь Гілберта.


WST. Девід Гілберт (ліворуч)

Люка Бресель, який вже кілька тижнів страждає на інфекцію, розповів: «Сьогодні я дуже втомився. Я добре грав, але так і не заспокоївся. Я не міг грати ще краще. Усі іноді хворіють, і це не є виправданням.

Тому що Девід грав дуже добре і заслужив перемогу. Я радий за нього, він чудовий хлопець, і я сподіваюся, він просунеться далеко. Мені треба попрацювати над своєю фізичною формою, спробувати повернутися у форму».

Девід Гілберт розповів: «Для мене це блискуча перемога. За рахунку 6:9 я був майже аут, потім Лука помилився, і я знайшов деякий імпульс, найкращий темп. Після цього я просто хотів атакувати. За рахунку 5:8 я кидав яблука та банани навколо роздягальні.

Але я хотів бути там і трохи гніву допомогло мені. Кілька місяців тому я здався на початку матчу, тому що деякі речі пішли проти мене. Але сьогодні я змирився з цим і отримав насолоду від випробування Крусібла, тому що це особливе місце.

Я відчував себе добре весь день, але мені знадобився час аж до останніх кількох фреймів, щоб знайти правильний ритм. Наприкінці я трохи стиснув кулак і помахав натовпу, бо був на емоціях. Зазвичай я ніколи цього не робив, і я вибачаюсь перед Люкою».

Гілберт приписує поліпшення своєї форми колезі-гравцю Енді Лі, який працював із ним останніми тижнями. Девід додав: «Енді приходив до мене кілька тижнів тому. Ми грали в снукер, ходили до спортзалу, і він казав мені, що їсти. За останні чотири тижні я тренувався більше, ніж за два роки».

За матеріалами World Snooker Tour

Чемпіонат світу 2024 зі снукеру

1/16 фіналу, 20 квітня, Шеффілд (Англія)

  • Люка Бресель (Бельгія) – Давид Гілберт (Англія) – 9:10

Сітка плей-оф ЧС

Відеофрагменти

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.