Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Молодіжні турніри
|
550
1

ЄЗЕРСЬКИЙ: «Тренери клубів УПЛ мають жити інтересами олімпійської збірної»

Відомий спеціаліст оцінив перспективи українців в престижному турнірі

ЄЗЕРСЬКИЙ: «Тренери клубів УПЛ мають жити інтересами олімпійської збірної»
УАФ

У цьому році український футбол буде вперше представлений на Олімпіаді. У розпал літа керована Русланом Ротанем олімпійська збірна України вирушить до Франції, де впродовж двох тижнів триватимуть змагання кращих спортсменів світу. Вже зараз думки тренерського штабу нашої команди пов’язані як з підготовкою, так і з формуванням її складу, де окрім футболістів відповідного віку мають право грати троє старших виконавців.

Хто саме ними стане – це буде остаточно визначатись пізніше, адже трохи раніше національна збірна України виступатиме у фінальній частині чемпіонату Європи-2024 у Німеччині. До того ж, у третій декаді липня зазвичай стартує чемпіонат України, та й триватимуть кваліфікаційні раунди єврокубкових турнірів.

Відтак постає питання: наскільки охоче йтимуть назустріч олімпійській збірній у клубах УПЛ, відпускаючи гравців на головні змагання чотирьохріччя?

Ось що думає з цього приводу тренер Володимир Єзерський, який не один рік працював разом з Ротанем у його штабі.

- Участь в Олімпійських Іграх – це знаменна подія для України, для її футбольної історії, – каже Єзерський. – Все ж таки вперше наша команда виборола право через чемпіонат Європи пробитися на Олімпіаду. Всі ми прекрасно усвідомлюємо значимість цього досягнення. Я впевнений, що кожен з футболістів хоче взяти участь в Олімпійських Іграх. Переконаний, що при належному підході до цього питання та при якісній підготовці наша команда може досягти не просто виходу з групи, а значно більшого. Вважаю, що тренерському штабу та УАФ колегіально потрібно зробити так, щоб тих гравців, які відповідають рівню олімпійської збірної і яких хоче бачити Руслан Ротань та його асистенти, у їхніх клубах відпустили. Звичайно, у цьому питанні буде непросто, адже є національний чемпіонат та певні завдання щодо виступу в ньому у кожного з його учасників. Проте я все ж надіюсь, що геть усі представники наших клубів максимально проникнуться розумінням того, що відбувається. Це історичний момент, знакова подія. Тому мало вірю в те, що знайдуться люди, які житимуть інтересами своїх команд, а не олімпійської збірної та України. Впевнений, що таких не буде, а тренери клубів УПЛ захочуть, щоб їхні представники представляли нашу державу на Олімпіаді. Це такий спортивний форум, який не забувається і, можливо, буває раз у житті. Особисто я пригадую, коли у 1988 році проводились Олімпійські Ігри в Сеулі, збірна СРСР виборола там чемпіонське звання. Я тоді дивився матчі із величезним інтересом. Про це пам’ятають усі до цих пір – і самі збірники, і тренери, і футбольні функціонери, і вболівальники. І хоча то був Радянський Союз, це вже історія…

- На що може розраховувати олімпійська збірна України?
- У нас є всі можливості, щоб наша команда на чолі з Русланом Ротанем гідно зіграла на Іграх. У нього є досвід, зароблений зокрема і на чемпіонаті Європи у минулому році. Тепер треба лише добре підготуватися і, знову ж таки, щоб клуби пішли назустріч. Кожен тренер повинен не думати про якісь власні амбіції, а консолідуватись навколо інтересів як національної, молодіжної, так і олімпійської збірних. Повторюсь: це дуже відповідальна справа для нашої країни. Тим більше, у такий важкий час. Що ж стосується футболістів, то у кар’єрі кожного з них сам факт участі в Олімпіаді дорогого вартує. А якщо, дай Боже, ще й досягти якогось результату, то й поготів. Це вже історичний момент – як для гравців, так і для нашої збірної. Своєю відданою роботою хлопці заслужили право бути на Олімпіаді. Вони пройшли для цього непростий шлях.

- Попрацювавши з Ротанем і знаючи його погляди, як вважаєте: із якого кола кандидатів він вибиратиме до свого складу трьох гравців старшого віку?
- Це будуть ті футболісти, які відповідають його баченню футболу та моделі гри. Чи можуть ними бути гравці національної збірної? Так, можуть – чому ж ні? Якщо на ту чи іншу позицію потрібно буде підсилення і футболіст за своїми якостями влаштовує тренерський штаб, то такий обов’язково буде залучений до олімпійської команди.

Раніше головний тренер «Карпат» Мирон Маркевич висловив надію, що збірна України поїде на футбольний турнір Олімпіади-2024 у бойовому складі.

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Чемпіон світу: «Здається, Мудрик не уявляє, як треба грати у футбол»
Футбол | 30 квітня 2024, 07:42 18
Чемпіон світу: «Здається, Мудрик не уявляє, як треба грати у футбол»

Франк Лебеф висловився про гру українського вінгера

Мінус Гофф та Коллінс. Стали відомі учасниці 1/4 фіналу турніру в Мадриді
Теніс | 30 квітня 2024, 07:01 3
Мінус Гофф та Коллінс. Стали відомі учасниці 1/4 фіналу турніру в Мадриді

Свьонтек вибила Соррібес-Тормо, Даніель програла Соболенко, Коко вилетіла від Кіз

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Умник
Другорядний турнір.
Я розумію що тренерам хотілось би сильнішого складу, але клуб можна зрозуміти теж, тому що вони є головними.