Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

UFC
| Оновлено 13 квітня 2024, 23:49
1672
0

Олівейра може подарувати супершоу. Царукян – зруйнувати все

Бій, який ризикує перетворитися з битви на довгий партер

| Оновлено 13 квітня 2024, 23:49
1672
0
Олівейра може подарувати супершоу. Царукян – зруйнувати все
Getty Images/Global Images Ukraine

У ніч на 14 квітня в Лас-Вегасі, США, відбудеться ювілейний турнір зі змішаних єдиноборств UFC 300. Під час нього колишній чемпіон UFC бразилець Чарльз Олівейра (34-9) зустрінеться із вірменським бійцем Арманом Царукяном (21-3).

І цей бій – на два результати. Або епічний нокаут, або довга і нудна боротьба, яка складатиметься з утримання на канвасі, яке переросте у гул трибун навіть під час оголошення переможця.

Олівейра – боєць-свято. Все може зіпсувати Царукян

27-річний вірменин Арман Царукян – боєць, якого вихваляють усі, хто працював з ним у кемпі. І цього разу, і загалом. Кажуть, з його боротьбою впоратись важко і взагалі він – потужний хлопець, з фізичною силою якого доводиться рахуватись.

Царукян не програє з 2022 року. А, якщо бути відвертим, то і з 2019 року, тому що поразка від Матеуша Гемрота – дуже дивна та спірна. А у 2019-му він програв Ісламу Махачєву у поєдинку, до результату якого не може бути жодних запитань.

Після Гемрота було побито вже троє суперників – Дамір Ісмагулов рішенням суддів, Хоакім Сільва технічним нокаутом у третьому раунді та Бенеїл Даріуш нокаутом у першому раунді.

Якщо серйозно, Махачєв і Даріуш – чи не єдині впізнавані імена в рекорді Царукяна. Він бив міцних середняків, бійців трошки вищого рівня, але ніколи не виходив на по-справжньому зіркове протистояння. Тому що до статусу зірки Арман поки що лише намагається дорости.

З іншого боку октагону знаходитиметься ветеран промоції та справжня зірка. Людина, яка залізно створює шоу і виходить у клітку саме для того, щоб це шоу подарувати. А ще, боєць, для якого великі турніри і гучні імена – не новина, а норма.

Чарльз Олівейра останнім часом б’ється не так часто, як хотілось би. І це не найприємніший момент його кар’єри. У 2021 році він провів два бої. Але тут ще важлива якість – тоді за рік бразилець побив Майкла Чендлера та Дастіна Пор’є. Обидвох – достроково.

У 2022 році було ще два поєдинки – дострокова перемога над Джастіном Гейджі та дострокова поразка Ісламу Махачєву. У 2023-му лише один – технічний нокаут у першому раунді Бенеїла Даріуша.

Логіка відслідковується дуже просто. Чарльз Олівейра виходить у клітку за шоу. Чи він його дасть, чи ситуація складеться так, що його даватиме суперник – питання наступне. Сам бразилець жодного разу за останні роки не піднявся у клітку для того, щоб перебігати суперника чи забороти того. Або ти, або тебе.

Getty Images/Global Images Ukraine. Чарльз Олівейра

Просто вдумайтеся. Востаннє, коли бій Олівейри закінчився не достроково, багато з чинних суперзірок UFC або були проспектами, або взагалі не бились. У 2014 році Чарльз переміг рішенням суддів Джеремі Стівенса. А востаннє, коли програв рішенням суддів – у 2013-му в поєдинку проти Френкі Едгара.

Чим потужний Царукян небезпечний – як для Олівейри, так і для можливого яскравого шоу? Арман – хороший борець. Навряд елітний, але дуже міцний, цупкий, непростий. Добре тримається у позиції зверху і загалом може закрутити суперника у партері.

Разом з цим Олівейра – не найкращий боєць, коли треба захищатись знизу. Той же Бенеїл Даріуш доволі добре боров Чарльза, поки не втратив сили і не отримав свою атаку від Олівейри.

Разом з цим Царукян – молодий, мотивований боєць, який отримав фактично перший гучний шанс. Бій проти зіркового бразильця на UFC 300 – це великий виклик для Армана. Можна запалити і увірватися в топ дивізіону. Іноді він класно заряджається на удар, а Олівейра – точно не той боєць, який тримає все на світі. Відправитись у нокдаун – традиційна історія для Чарльза.

Водночас Олівейра – хлопець, з яким не варто розслаблятись ні на секунду. Потужність удару там з віком нікуди не поділась, а будь-яке влучання може завершити поєдинок просто в один момент.

Хто фаворит?

Букмекери вірять у молодшого бійця. На Армана Царукяна можна поставити за 1.42. На Чарльза Олівейру можна поставити за 2.97.

Головний ризик цього протистояння у тому, що Царукян не захоче ризикувати. Олівейра небезпечний у кожному епізоді поєдинку. Перемогти його можна тільки завдяки тому, щоб чітко слідувати плану, який не має на меті створити багато шоу. Тобто, триматись на зручній дистанції та постійно рухатись. Або ж навпаки, перевести опонента та почати утримувати його зверху.

Як вже було сказано раніше, Олівейра – не найтоповіший борець, коли він знаходиться на спині. Епізодично Чарльз класно вибухає та виводить опонента на прийом, але кожного разу переживає складні епізоди у цій позиції. І де гарантія, що в якийсь момент сили остаточно не покинуть бразильця?

Якщо Царукян не захоче ризикувати та давати шоу, він може спробувати замучити суперника партером. Перемогти завдяки утриманню на канвасі, атакам зверху в намаганні нівелювати всі небезпечні атаки опонента.

Getty Images/Global Images Ukraine. Арман Царукян

Але це – найгірший варіант. Такий бій не сподобається нікому. Дивитись на це буде важко, підтримувати такого переможця – тим більше.
Найкращий варіант, якщо обидва бійця підуть на загострення одразу. Царукян спробує вхопитись за шанс стартових раундів проти Олівейри. Поки бразилець втягується в поєдинок, він часто пропускає удари, які могли б до нього і не долітати. У такому випадку можна спробувати і добити опонента, і просто отримати класну перевагу на майбутнє.

Разом з цим, саме у таких ситуаціях Чарльз – найбільш небезпечний. Він має сили, щоб закінчити бій проти будь-кого от саме так. Якщо не пропустить сам, то може завершити і намагання молодого опонента створити красиву історію перемоги над ветераном.

Головне, що другий варіант – точно на руку всім фанатам. Інакше, бій ризикує перетворити зал на сонне царство.

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стала відома сума відступних за Довбика. Цікавляться два топ-клуби
Футбол | 03 травня 2024, 18:04 1
Стала відома сума відступних за Довбика. Цікавляться два топ-клуби

«Атлетіко» та «Челсі» – одні з фаворитів на трансфер нападника

Трагедія у сім'ї чемпіона. Помер 18-місячний син Нганну
Бокс | 29 квітня 2024, 22:46 0
Трагедія у сім'ї чемпіона. Помер 18-місячний син Нганну

Франсіс у своїх соціальних мережах підтвердив інформацію...

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.