Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 08 квітня 2024, 18:27
7564
1

Найгірший рік у кар'єрі Куртуа: травми, скандали, невизначеність

Розповідаємо про непростий період кар'єри у бельгійця

| Оновлено 08 квітня 2024, 18:27
7564
1
Найгірший рік у кар'єрі Куртуа: травми, скандали, невизначеність
Getty Images/Global Images Ukraine. Тібо Куртуа

Мадридському Реалу цього сезону не пощастило з травмами. Одразу 3 важливі гравці отримали розрив хрестоподібних зв'язок і вибули з ладу на тривалий період. До цього списку увійшли Давід Алаба, Едер Мілітао і Тібо Куртуа. Двоє останніх мали повернутися на поле наприкінці березня чи на початку квітня, але велике повернення вдалося лише одному з них. Мілітао вже зіграв кілька хвилин після травми, тоді як Куртуа пощастило набагато менше. Причому низка невдач бельгійця тягнеться ще з минулого року.

Куртуа ніколи не був скромним та сором'язливим хлопцем. Тібо без проблем включав себе до списку найкращих воротарів світу і вимагав відповідного ставлення до себе. Але, мабуть, не завжди його отримував. У червні 2023 року голкіпер Реалу став учасником великого скандалу, самовільно залишивши розташування збірної Бельгії. У футболіста стався відкритий конфлікт із головним тренером національної команди Доменіко Тедеско, який старший за нього всього на 7 років. Приватна розмова між сторонами швидко стала надбанням громадськості.

Куртуа залишив розташування збірної Бельгії перед матчем проти Естонії. Новина насторожувала, оскільки ніхто не знав точну причину від'їзду гравця. Усі чекали на прес-конференцію Тедеско, під час якої він мав пролити світло на ситуацію. І він зробив це повною мірою. Фахівець відкрито заявив, що футболіст самовільно залишив збірну і навіть розповів, чому. За словами Тедеско, Куртуа не сподобалося, що капітаном команди в матчі проти Австрії був Ромелу Лукаку, а не він. При цьому Тібо мав отримати пов'язку на поєдинок проти Естонії.

Тедеско вразила поведінка Куртуа. Того, своєю чергою, шокувало рішення тренера винести ситуацію в публічну площину. Голкіпер Реалу підтвердив, що ситуація з капітанською пов'язкою його справді засмутила. При цьому він наголосив, що покинув збірну через травму коліна. Тедеско не зміг підтвердити цю інформацію. Більше того, фахівець дав зрозуміти, що скаже неправду, якщо підтвердить, що справа була у травмі. Тренер наполягав на тому, що його підопічний бреше.

Getty Images. Тібо Куртуа в розташуванні збірної Бельгії

Тедеско потрапив у неприємну ситуацію, затіявши публічний скандал з одним із найкращих воротарів світу. То справді був серйозний виклик для молодого фахівця. Але, на щастя для тренера, його підтримали як колишні, так і чинні гравці. Філіпп Альбер взяв сторону Тедеско. На його думку, будь-який футболіст, який порушує дисципліну, має бути покараний незалежно від статусу. Пізніше на партнера по збірній наїхав Яннік Карраско. Бельгієць підтвердив, що конфлікт розгорівся в тому числі через капітанську пов'язку, і висловив розчарування діями голкіпера.

Після матчів збірних ситуація стихла, хоча конфлікт нікуди не подівся. Куртуа зосередився на підготовці до сезону у складі Реалу, але це ні до чого хорошого не призвело. За кілька днів до старту нинішньої кампанії основний голкіпер вершкових отримав розрив хрестоподібної зв'язки коліна – травму, яка перекреслила ще не початий сезон. Було зрозуміло, що бельгієць повернеться на поле у найкращому разі навесні. Бланкос вирішили перестрахуватися, орендувавши у Челсі Кепу Аррісабалагу, хоча, як показав час, це рішення було необов'язковим. Андрій Лунін дуже добре справляється із роллю першого номера Реалу.

Куртуа почав період відновлення, під час якого він знову вляпався в скандал. Наприкінці 2023 року Тібо публічно заявив, що не зіграє на чемпіонаті Європи. Своє рішення футболіст аргументував тим, що не буде на 100% готовий до турніру, навіть якщо й повернеться на поле протягом сезону. Тедеско відреагував на цю заяву на прохання журналістів. Фахівець дав зрозуміти, що був готовий включити Куртуа до заявки на Євро, але якщо гравець сам відмовився від збірної, то так тому і бути. Було зроблено ще одну заяву не на користь голкіпера Реала.

Getty Images. Тібо Куртуа

Куртуа відповів Тедеско через соцмережі, натякаючи на те, що тренер бреше, звинувачуючи його в небажанні грати за збірну. Тим часом Тібо відновлювався з випередженням графіка, і він дійсно мав шанси зіграти на Євро. У середині березня бельгієць вже тренувався разом із Мілітао у загальній групі Реалу. Очікувалося, що обидва гравці візьмуть участь у матчі проти Атлетіка, який відбувся 31 березня. Але на полі з'явився лише один із них. Голкіпер Реалу знову зазнав травми, цього разу пошкодивши меніск.

Після цього розмови про чемпіонат Європи припинилися. Теоретично Куртуа може з'явитися на полі у травні, але це не вплине суттєво на загальну ситуацію. А вона така, що бельгієць пропускає потенційно чемпіонський сезон Реалу, а разом з ним і континентальну першість. І хто знає, чи він зіграє на наступному чемпіонаті Європи, коли йому буде вже 35 років. Та й найближчі перспективи у збірній Бельгії Куртуа не райдужні.

Бельгійська футбольна асоціація продовжила контракт із Тедеско після того, як він вивів команду на Євро без жодної поразки. Підтримка тренера з боку керівництва збірної є очевидною. У Реалі Куртуа, швидше за все, повернеться на позицію першого номера. Як би сильно не провів Лунін цей сезон, у Мадриді все одно більше довіряють бельгійцю. Та й просто не віриться, що воротар такого рівня погодиться сидіти на лаві запасних.

Може, наступного сезону Луніна випускатимуть на поле частіше, ніж у попередні роки, але малоймовірно, що він повноцінно займе місце Куртуа. Це розуміють і в клубі. Згідно з останніми новинами, вершкові хочуть продовжити контракт з українським голкіпером, але погодяться і на його продаж, якщо він сам про це попросить. Що стосується Куртуа, з відходом Роберто Мартінеса його позиції у збірній ослабли. Це означає, що міжнародне майбутнє футболіста більш суперечливе, ніж клубне.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(47)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

У Реалі дорікнули Луніну за матч з Баварією. Стали відомі причини
Футбол | 02 травня 2024, 15:12 8
У Реалі дорікнули Луніну за матч з Баварією. Стали відомі причини

Український воротар пропустив два голи у півфінальному матчі ЛЧ

ВІДЕО. Чому ніхто не говорить про це? Фани Челсі смакують суперпас Мудрика
Футбол | 03 травня 2024, 07:44 16
ВІДЕО. Чому ніхто не говорить про це? Фани Челсі смакують суперпас Мудрика

«Пенсіонери» разом із Михайлом обіграли «Тоттенхем» 2:0 у перенесеному матчі АПЛ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Бензар Євген
Як можна призначати капітана а не вибирати команді таємним голосуванням? Невже головному тренерові не зрозуміло що авторитет не присвоюється і за гроші не купується?