Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Єврокубки
| Оновлено 12 березня 2024, 20:39
2946
2

Бург – Прометей. Прогноз і анонс на матч Єврокубка

Підопічні Ронена Гінзбурга посперечаються за вихід до півфіналу

| Оновлено 12 березня 2024, 20:39
2946
2
Бург – Прометей. Прогноз і анонс на матч Єврокубка
БК Прометей

Зустріч «Бург» – «Прометей» відбудеться у вівторок, 12 березня, у Франції. Початок поєдинку о 20.30 за київським часом. У прямому ефірі поєдинок покаже телеканал і Youtube-канал Divisport.

Завдяки блискучій перемозі над грецьким «Арісом» на минулому тижні, «Прометей» продовжив шлях по сітці плей-оф другого за статусом єврокубкового турніру. На черзі чвертьфінал. І в ньому слобожанцям належить зіграти з переможцем групи В регулярного чемпіонату Кубка Європи – французьким «Бургом».

Команда з агломерації Бург-ан-Бресс не має багато звитяг. За свою довгу історію (цього року супернику нашого клубу виповнюється 114 років) «Бург» не виграв жодного великого внутрішнього титулу, на кшталт чемпіонства чи національного кубка, і тривалий час проводив у нижчих лігах місцевого баскетболу. Так, у ХХІ столітті біло-червоні (такі кольори має клуб) дев'ять сезонів відіграли у другому французькому дивізіоні. Однак після останнього виходу до еліти в 2017 році, «Бург» суттєво покращив свої результати та закріпився у статусі середняка ліги Pro A. Наприклад, минулого сезону «Бург» фінішував на п'ятій позиції в регулярному чемпіонаті, а в плей-оф дістався до півфіналу, де поступився майбутньому чемпіону «Монако».

Принагідно французький колектив регулярно став брати участь у єврокубках. Цьогорічний сезон став уже четвертим поспіль для «Бурга» в Кубку Європи. При цьому саме він є найкращим у міжнародній історії «біло-червоних». «Бург» вже потрапив до восьми найкращих команд турніру, коли до цього двічі зупинявся в числі шістнадцяти (у сезоні 2020/2021 – на стадії Топ-16, а в розіграші 2022/2023 – на стадії 1/8 фіналу), а одного разу й зовсім не подолав сито регулярного чемпіонату. Варто зазначити, що минулого сезону сьогоднішні опоненти опинилися в одній групі та провели між собою два поєдинки, в яких обмінялися домашніми перемогами. Спочатку у Франції «Бург» в овертаймі виявився сильнішим – 92:85, а у другому колі «Прометей» взяв реванш на паркеті «Арени Рига» – 96:82.

Прорив у Кубку Європи 2022/2023 відбувся завдяки блискуче проведеному груповому етапу, який «Бург» дещо несподівано, але цілком заслужено виграв. Звичайно, це багато в чому сталося завдяки колапсу іспанської «Гран Канарії», яка просто розвалилася у другій частині сезону, але й заслуг французів применшувати не варто. Вдало скористатися осічками суперників та виграти боротьбу у інших міцних команд також потрібно вміти. Цей успіх приніс «Бургу» солідний бонус на турнірній дистанції. Завдяки перемозі у своїй групі французи пропускали перший раунд постсезону.

Наведемо всі результати французького колективу на міжнародній арені:

  • 5 жовтня. «Бург» (Франція) – «Шльонск» (Польща) – 90:74
  • 10 жовтня. «Тренто» (Італія) – «Бург» (Франція) – 72:79
  • 17 жовтня. «Бург» (Франція) – «Клуж-Напока» (Румунія) – 92:88
  • 25 жовтня. «Гран Канарія» (Іспанія) – «Бург» (Франція) – 84:76
  • 1 листопада. «Бург» (Франція) – «Будучность» (Чорногорія) – 78:73
  • 7 листопада. «Лієткабеліс» (Литва) – «Бург» (Франція) – 100:96
  • 14 листопада. «Бург» (Франція) – «Аріс» (Греція) – 72:65
  • 21 листопада. «Бург» (Франція) – «Тюрк Телеком» (Туреччина) – 86:67
  • 29 листопада. «Ратіофарм» (Німеччина) – «Бург» (Франція) – 84:89
  • 5 грудня. «Шльонск» (Польща) – «Бург» (Франція) – 63:72
  • 13 грудня. «Бург» (Франція) – «Тренто» (Італія) – 79:67
  • 19 грудня. «Клуж-Напока» (Румунія) – «Бург» (Франція) – 89:98
  • 26 грудня. «Бург» (Франція) – «Гран Канарія» (Іспанія) – 92:84 (ОТ)
  • 10 січня. «Будучность» (Чорногорія) – «Бург» (Франція) – 78:74
  • 17 січня. «Бург» (Франція) – «Лієткабеліс» (Литва) – 104:71
  • 24 січня. «Аріс» (Греція) – «Бург» (Франція) – 68:76
  • 31 січня. «Тюрк Телеком» (Туреччина) – «Бург» (Франция) – 64:68
  • 6 січня. «Бург» (Франция) – «Ратіофарм» (Німеччина) – 81:85

Ростер «Бурга» типовий для більшості французьких клубів, в яких віддають перевагу атлетичним та універсальним баскетболістам. А найкращою статистикою за підсумками групового турніру Кубка Європи в ньому можуть похвалитися канадський форвард Айзейя Майк (12,2 очок, рейтинг ефективності – 12,4 балів) та французький плеймейкер Х'юго Бенітез (10,4 набраних пунктів + 6 результативних передач, рейтинг ефективності – 14,6 балів). При цьому Бенітез зіграв у турнірі лише п'ять матчів, пропустивши левову частку ігор через травму та відновившись лише в кінці регулярного чемпіонату. Проте найпомітнішою фігурою в команді варто назвати дев'ятнадцятирічного Закарі Рісаше (13,1 очок, рейтинг ефективності – 12,1 балів). Французький форвард демонструє не за роками зрілу гру і явно буде високо обраний на Драфті НБА-2024. Більше того, існує велика ймовірність, що саме Рісаше стане першим номером майбутнього ярмарку талантів.

Минулими вихідними в черговому турі французької першості «Бург» вдома поступився «Шоле» – 78:80. На даний момент опонент «Прометея» з показником у сімнадцять перемог і сім поразок ділить третє-четверте місця з «Парижем», ще одним учасником чвертьфінальної стадії Кубка Європи. У свою чергу, слобожанці минулими вихідними потрапили в дуже непросту ситуацію в ЛЕБЛ. Підопічні Ронена Гінзбурга мали в суботу та неділю провести одразу два матчі в турнірі, але вони явно не вписувалися у плани «титанів». Як результат, гру з естонським клубом «ТалТех» вдалося перенести, а ось у поєдинку з «Тарту» українському колективу було зараховано технічну поразку – 0:20.

Великою втратою для «Прометея» стане відсутність у Франції Іссуфа Санона. Український баскетболіст отримав дуже неприємну травму на останній хвилині матчу з «Арісом», коли доля поєдинку вже було давно вирішено. Енергія Санона сьогодні явно була б не зайвою для титанів. Також під питанням участь в поєдинку Іллі Сидорова. Капітан слобожанців полетів до Франції разом з командою, але його вихід на паркет залишається під питанням.

Незважаючи на те, що «Бург» виграв свою групу, а «Прометей» провів дуже нерівний єврокубковий сезон, не можна сказати, що сьогодні французи будуть такими вже очевидними фаворитами. Так, вони мають гарний збалансований склад та грають вдома. Але у них ще немає тієї риси, яка відрізняє справді класні колективи від хороших, а саме, стабільності. «Бург» може обіграти напханий зірками «Монако», а може поступитися аутсайдерам на кшталт «Роанна». Нестабільний цього сезону і «Прометей». Тож передбачити переможця сьогоднішньої зустрічі дуже непросто. Будемо розраховувати, що у битві двох рівних за своїм потенціалом команд, підопічні Ронена Гінзбурга виявляться трішки сильнішими та більш успішними.

Прогноз Sport.ua: перемога «Прометея»

Sport.ua проведе текстову онлайн-трансляцію матчу Бург – Прометей.

Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Денвер – Міннесота. Анонс півфінала Західної конференції
Баскетбол | 04 травня 2024, 17:39 0
Денвер – Міннесота. Анонс півфінала Західної конференції

Рівні суперники розіграють місце у фіналі Заходу

Довбик вписав своє ім'я в історію Жирони завдяки голу у ворота Барселони
Футбол | 04 травня 2024, 21:01 0
Довбик вписав своє ім'я в історію Жирони завдяки голу у ворота Барселони

Артем відзначився у очному матчі команд на 4-й хвилині поєдинку

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Nostradamus
У Буржей 8-1 в еврокубке на домашнем паркете. Пром без Санона...За счёт чего перемога Прометея?.. 
Max-Morlock
Не верю...