Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 07 березня 2024, 11:39
9334
10

Марта КОСТЮК: «Я єдина з українок, хто ніколи не їздив у країни-агресори»

Марта розповіла, чому не вдалося домогтися усунення тенісистів з рф та рб

| Оновлено 07 березня 2024, 11:39
9334
10
Марта КОСТЮК: «Я єдина з українок, хто ніколи не їздив у країни-агресори»
Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк

Українська тенісистка Марта Костюк (WTA 32) розповіла, чому, на її думку, не вдалося домогтися усунення російських та білоруських гравців від участі у змаганнях:

– Керівництво тенісу дозволяє брати учать у міжнародних турнірах російським та білоруським спортсменам під «нейтральними» прапорами. Як ви до цього ставитеся?

– Звісно, негативно. Насправді ця нейтральність не присутня. Мені після початку повномасштабного вторгнення неодноразово пропонували брати участь у виставкових матчах в команді разом з росіянками чи білорусками, або проти них. Я відмовлялася.

Через подібні випадки усі ці спортсмени жаліються, що їх дискримінують, насправді – дискримінують нас. Чесно кажучи, за ці два роки в керівництві нашого WTA відбувалося багато трешу, і ми наслухалися різного.

В один момент все тихенько зам’ялося і про це перестали говорити. Так воно і лишається. Ми продовжуємо грати в теніс і кожен відстоює свої переконання.

– Була реальна можливість не допустити російських та білоруських спортсменів до турнірів?

– Я вважаю, що ми із самого початку обрали неправильну тактику. На жаль, наше керівництво також не надто нам допомогло. Хоча, у будь-якому випадку, представникам цих країн не місце в спорті.

Просто якби ми діяли трохи інакше, то, можливо, і зуміли б досягти повної дискваліфікації цих спортсменів. Зараз, звичайно, можна говорити будь-що. Тоді ми зробили усе, що могли.

– Ви можете конкретизувати, в чому була помилка у ваших діях?

– Коли почалася війна, усі були в різних емоційних станах. В турі були лише дівчата, тому відповідальність впала на наші тендітні жіночі плечі. Усі по-різному реагували на початок війни. У когось був шок, у когось страх, у когось паніка.

Особисто мені було однаково. Я була готова говорити в інтерв’ю усе, що тільки можна, та хоронити там усіх. В мене не було ніякого страху, бо я вважала, що усе роблю правильно.

У якийсь момент ми просто не зійшлися у тактиці, якої необхідно було дотримуватися. Все трапилося буквально за два дні. Раз-два і все. А ми просто не були разом.

– Не знайшлося людини, яка могла б вас згуртувати?

– Так. Дуже багато зусиль витрачалося на те, аби усіх зібрати та щось узгодити. Зрозумійте, тенісисти – це люди із дуже великим его. В нас такий спорт. Через це кожен стояв на своєму та вважав, що саме його думка є правильною. Компромісу ми не знайшли.

Для мене ця ситуація стала дуже повчальною. Просто я єдина з наших дівчат, хто ніколи не їздив до країн-агресорів на турніри. Я виходила на Майдан у 2014 році, в мене дуже-дуже патріотична сім’я, яка стояла на усіх мітингах із 90-х. У мене всі революціонери, і я така сама. Я мала чітку позицію. Вважаю, що якби усі були із таких сімей, як я, то у нас би й війни ніколи не було.

Проте це життя. Усі різні, в усіх різні сім’ї, різна життєва ситуація. Треба приймати людей із їхніми можливостями, баченням та із цим працювати.

– Після 24 лютого 2022 року ви потиснули руку комусь з російських чи білоруських спортсменок?

– Я жодного разу нікому з них не потиснула руку. Перший такий матч в мене був проти російської пари Вероніка Кудерметова / Анастасія Павлюченкова на турнірі WTA у Римі.

Мене так ковбасило у тому матчі! Просто хотілося їм м’ячем у голову вгатити. Все інше мене не цікавило. Вони добре грали, і в підсумку виграли той турнір. Мені було настільки погано, що я викликала фізіо на корт і сказала, що не можу ні грати, ні дихати. Мене просто увели. Руки я їм не потиснула.

Наступний такий матч в мене був проти білоруски Вікторії Азаренко – 0:2 (2:6, 3:6) на US Open. Перед матчем була величезна напруга. Усі чекали, чи потисну я їй руку. У підсумку після гри ми «вдарили» ракетками. Взагалі, я шкодую зараз, що навіть це зробила.

– Тоді авторитет суперниці зіграв роль?

– Так. Просто Віка була першої ракеткою світу, вигравала турніри Великого шолому, легенда і т.д. Вона була для мене великим авторитетом. Спортивним, не людським, звичайно.

– Хейт був великий у ваш бік через те, що все ж таки ви не потиснули їй руку?

– Декілька днів мені здавалося, що увесь світ проти мене. На мене вилилося дуже багато всякого шлаку та хейту.

Та навіть зараз, коли я граю матч проти русні чи білорусні, мені приходить мінімум по 20 повідомлень, що я така і сяка. Пишуть типу: «рашка, вперед!» Любителів рашки дуже бісить, що я взагалі дозволяю собі таке, не тисну руки та типу змішую спорт із політикою.

– А яка ситуація із Валерією Страховою, яка продовжує грати у парі із росіянками?

– Коли я була у Сан-Дієго, вона також перебувала там. Я не знаю, чому вона це робить, але вона увесь час знаходиться в тусовці російських тенісисток та тренерів. У ЗМІ я читала, що вона взагалі тренується у країні-агресорі. Можливо, вона перебуває у процесі отримання російського громадянства. Ну, що ж зробиш. Така людина, – розповіла Марта.

Раніше Костюк зізналася, що їй пропонували провести договірний матч.

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Stanislav Matusevych
Великий респект Марті за чітку громадянську позицію ще з 2014-го, коли вона сама була ще дитиною, але висловлювалася вже тоді абсолютно однозначно.
Андрій Заліщук
Страхова то взагалі шлюха проросійська, я уже і забув за існування цього чмо
serhiy
Все правильно сказала-хотіли спочатку взагалі не грати з москалями. А потім -одна грає, друга не грає ,вирішили не тиснути руки і на цьому вистачить. Шкода що через тенісистів створився прецидент. (
anacreon
Треба запам'ятати то "Страхова". Бо все забуваю,  хто це там у нас один ватний. Дякую, що нагадали. Їй 28 років і номер 250 в рейтингу. Будемо сподіватися, що скоро закінчить кар'єру і перестане нас ганьбити тим, що виступає під нашим прапором.
У тої Страховою місто народження - Керчь. Тому і видно, звідки ватнізм росте. Напевно її батьки це руські, які приперлися в Крим. Вона з ватної сім'ї і тому сама вата.
Взагалі дивно, що вона не взяла руський паспорт і не переїхала. Якщо сестра та батько живуть в Керчі і ватні, то давно ходять з руськими аусвайсами. А ця ватаніха все ще ходить з українським. Хоча ще до 22-го року могла собі перейти до рашки, якщо їй душа туди лежить. Але нє, жрала кактус і все одно сидить в українському громадянстві. Але хоч би вже мала мізки не грати пару з руськими. Мало її публічно чмирять. Треба було її підштовхувати, аби валила на болота.
Ivan456
Ось людина з розумною та безкомпромісною позицією. Повага Мартін і таким, як вона. Громадян з нормальною точкою зору в Україні завжди було мало, як золота на блошиному ринку.
Але Марта народилася у вільній державі, яка уже відійшла від совка, і розвивалася самостійно,так що нічого дивного. За молоддю майбутнє нашої країни!!! 
Sashamar
Чи то Марту не спитали, чи не опублікували відповідь. От грала вона пару з Соснович аж до початку вступу Білорусі у війну на стороні країни-агресорки. Але цей вступ не відбувся би, якби Лука за півтора роки до цього не подавив білоруський спротив. 
Соснович, на відміну від бульботварюк, не підтримувала Луку, навпаки, грала тоді в кольорах протесту: біло-червоно-білому, потім жалобно-чорному. Так от питання, чи хоч раз поцікавилась Марта у напарниці тоді, в 2020-му, що там в них коїться?