Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Єврокубки
| Оновлено 07 березня 2024, 04:28
3214
1

Прометей – Аріс. Прогноз і анонс на матч Єврокубка

Слобожанський клуб розпочинає боротьбу в раундах на вибування

| Оновлено 07 березня 2024, 04:28
3214
1
Прометей – Аріс. Прогноз і анонс на матч Єврокубка
БК Прометей

Зустріч «Прометей» – «Аріс» відбудеться в середу, 6 березня, в Ризі. Початок поєдинку о 19.00 за київським часом.

Регулярний чемпіонат другого за статусом єврокубка «Прометей» провів нестабільно. Результати команди поперемінно то тішили, то засмучували. Однак хороший спурт на фініші групового турніру + кілька осічок від прямих конкурентів призвели до того, що підопічні Ронена Гінзбурга фінішували в топ-четвірці своєї групи, завдяки чому отримали непогану сітку плей-оф і перевагу свого майданчика в 1/8 фіналу. І сьогодні слобожанці відкривають для себе постсезон Кубка Європи, а їхнім суперником у одноматчевому протистоянні в першому раунді поєдинків на виліт буде грецький «Аріс».

Опонент «Прометея» є одним із найстаріших і найвідоміших баскетбольних клубів Греції. Він був заснований ще у 1922 році і нещодавно відзначав своє сторіччя. Незважаючи на те, що перше для себе грецьке чемпіонство «Аріс» виборов дуже скоро (сезон 1929/1930), внутрішні турніри «жовто-чорні» (такі кольори носить клуб) вигравали досить рідко, хоча й постійно ходили в претендентах на титули. Але все змінилося у 80-х роках минулого століття. В цей час у складі «Аріса» виступав Нікос Галіс – найкращий гравець в історії грецького баскетболу. Спочатку він допоміг «Арісу» взяти чемпіонства у сезонах 1978/1979 та 1982/1983, а після видати просто шикарну серію із шести внутрішніх титулів поспіль. З 1985 до 1991 року «жовто-чорні» безроздільно панували в Греції.

Слідом прийшли й успіхи на євроарені. У 1988, 1989 та 1990 роках «Аріс» тричі виходив до Фіналу чотирьох Кубка чемпіонів, але виграти титул найсильнішої команди континенту так і не зміг. Проте вже без Нікоса Галіса в складі (він перейшов до «Панатінаїкоса» в 1992 році) «жовто-чорні» змогли виграти два євротурніри більш нижчого рівня.

Починаючи з 90-х, у Греції на перші ролі остаточно вийшли «Олімпіакос» та «Панатінаїкос», у свою чергу, «Аріс» перейшов до групи середняків. З того часу клуб із Салонік жодного разу не фінішував у топ-2 внутрішньої першості. В Європі опонент «Прометея» чергував успішні сезони з невдалими. Найбільш значущими результатами за цей період стали перемога в Кубку чемпіонів ФІБА у сезоні 2002/2003 та друге місце в Кубку УЛЕБ 2005/2006. А в останні роки «Аріс» й зовсім не заявлявся до єврокубків.

Однак перед нинішнім сезоном «жовто-чорні» отримали покращене фінансування та стали учасниками Кубка Європи 2023/2024. Груповий турнір греки провели на посередньому рівні, чому можна знайти підтвердження у підсумкових результатах (9 перемог та 9 поразок), але цього вистачило, щоб фінішувати в середині турнірної таблиці та зайняти п'яте підсумкове місце.

Наведемо всі результати грецького клубу в поточному єврокубковому сезоні:

  • 4 жовтня. «Аріс» (Греція) – «Гран Канарія» (Іспанія) – 66:82
  • 10 жовтня. «Лієткабеліс» (Литва) – «Аріс» (Греція) – 84:74
  • 18 жовтня. «Аріс» (Греція) – «Тюрк Телеком» (Туреччина) – 68:66
  • 25 жовтня. «Шльонск» (Польща) – «Аріс» (Греція) – 63:80
  • 1 листопада. «Аріс» (Греція) – «Клуж-Напока» (Румунія) – 59:61
  • 8 листопада. «Будучность» (Чорногорія) – «Аріс» (Греція) – 63:65
  • 14 листопада. «Бург» (Франція) – «Аріс» (Греція) – 72:65
  • 22 листопада. «Аріс» (Греція) – «Ратіофарм» (Німеччина) – 88:99 (ОТ)
  • 29 листопада. «Тренто» (Італія) – «Аріс» (Греція) – 69:67
  • 6 грудня. «Гран Канарія» (Іспанія) – «Аріс» (Греція) – 93:65
  • 12 грудня. «Аріс» (Греція) – «Лієткабеліс» (Литва) – 69:60
  • 19 грудня. «Тюрк Телеком» (Туреччина) – «Аріс» (Греція) – 85:95
  • 27 грудня. «Аріс» (Греція) – «Шльонск» (Польща) – 93:71
  • 10 січня. «Клуж-Напока» (Румунія) – «Аріс» (Греція) – 90:74
  • 17 січня. «Аріс» (Греція) – «Будучность» (Чорногорія) – 76:75
  • 24 січня. «Аріс» (Греція) – «Бург» (Франція) – 68:76
  • 31 січня. «Ратіофарм» (Німеччина) – «Аріс» (Греція) – 66:86
  • 7 лютого. «Аріс» (Греція) – «Тренто» (Італія) – 84:77

Варто зазначити, що грецька команда грає у повільний баскетбол із явним ухилом на захист. Команда із Салонік займає останнє (двадцяте) місце за середньою результативністю за гру – 74,6 очок (для порівняння – у «Прометея» на 14,2 пунктів більше), натомість за багатьма захисними характеристиками «Аріс» перебуває в лідерах сезону Кубка Європи.

У ростері «жовто-чорних» зібрано семеро легіонерів, які представляють США, Латвію, Кот-д'Івуар та Анголу, але найрезультативнішим гравцем команди є її капітан Вассіліс Толіопулос, який виступає в задній лінії (14,4 очок, рейтинг ефективності – 12,9 балів). Серйозно допомагає своєму лідеру американський форвард Ронні Харрелл (9 набраних пунктів + 5 підбирань, рейтинг ефективності – 11,1 балів). Загалом, статистика баскетболістів «Аріса» не вражає. Більше у жодного гравця немає двозначного середнього рейтингу ефективності, а, наприклад, найкращий ребаундер команди (центровий з Анголи Сільвіо де Соуза) має показник лише в 5,2 зібраних відскоки за гру. Також серйозно не вистачатиме команді американського захисника Роберто Галліната. Другий бомбардир команди в єврокубках (12,7 очок) отримав серйозну травму і пропустить матч із «Прометеєм».

У внутрішньому чемпіонаті «Аріс» зараз ділить четверте-п'яте місця з «Промітеасом». В обох клубів по 11 перемог та 8 поразок. Саме «Промітеасу» клуб із Салонік поступився минулими вихідними з рахунком – 57:70. У свою чергу, «Прометей» також програв свій останній поєдинок. Минулої суботи «титани» поступилися ризькому «ВЕФ» – 76:83 і практично втратили реальні шанси на перше місце в ЛЕБЛ за підсумками регулярного чемпіонату. Привертає увагу, що в цьому матчі не грав Ілля Сидоров, участь якого в поєдинку з греками під великим питанням.

Втім, навіть без свого капітана слобожанці здатні здолати «Аріс». Грецький клуб є непростим опонентом, але й непрохідним назвати його точно не можна. Тим більше, що клуб із Салонік буде позбавлений фактору свого майданчика, а в протистоянні з еллінами це завжди дуже важливо. «Аріс» нашому клубу точно по зубах, але тут дуже багато буде залежати від самих «титанів». Український колектив цього сезону показував настільки діаметрально протилежний баскетбол у Кубку Європи, що припустити, як «Прометей» виглядатиме в першому матчі плей-оф, дуже нелегко. Якщо слобожанці зіграють у свій кращий баскетбол, то пройдуть греків, але якщо ж вони самі здійснять занадто багато помилкових рішень та невірних дій на паркеті, то підопічні Ронена Гінзбурга можуть завершити свою єврокубкову кампанію вже сьогодні.

Прогноз Sport.ua: перемога «Прометея»

Sport.ua проведе текстову онлайн-трансляцію матчу Прометей – Аріс.

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Шахтар цікавиться півзахисником Дніпра-1
Футбол | 03 травня 2024, 19:52 8
Шахтар цікавиться півзахисником Дніпра-1

Валентин Рубчинський потрапив до сфери інтересів «гірників»

Таблиця коефіцієнтів УЄФА. Італія випередила Іспанію й вийшла на 2-ге місце
Футбол | 03 травня 2024, 23:59 17
Таблиця коефіцієнтів УЄФА. Італія випередила Іспанію й вийшла на 2-ге місце

Україна в рейтингу УЄФА посіла остаточну 18-ту позицію

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
⬆️
Хохмочки закончились.