Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 09 лютого 2024, 06:37
1629
2

Теофімо має перемагати Ортіса. Проте Джемейн має навички для апсету

Один із найцікавіших поєдинків зими

| Оновлено 09 лютого 2024, 06:37
1629
2
Теофімо має перемагати Ортіса. Проте Джемейн має навички для апсету
Getty Images/Global Images Ukraine. Теофімо Лопес і Джемейн Ортіс (праворуч)

У ніч на 9 грудня в США відбудеться протистояння чемпіона WBO у першій напівсередній ваговій категорії (до 63,5 кг) Теофімо Лопеса (19-1, 13 КО) та претендента, колишнього легковаговика та навіть колишнього суперника Теофімо, Джемейна Ортіса (17-1-1, 8 КО).

Бій цікавий і важливий для обох. Особливо для Теофімо, враховуючи його попередній виступ, в якому він здивував весь світ. Після такого треба вражати ще більше. Або хоча б так само. Як і після того, як ти штучно пішов на пенсію для підігріву інтересу до себе.

Теофімо фантастично відбоксував у 2023 році. А потім оголосив про вихід на пенсію

Теофімо Лопес після переходу у нову вагову категорію виглядав по-різному. Його останній бій у легкій вазі відбувся у 2021 році – це була поразка Джорджу Камбососу.

Насправді, у тому бою Теофімо боксував краще, ніж зараз заведено говорити та вважати. Він відправив Камбососа в нокдаун, забрав частину раундів, але при цьому дійсно програв. І у нокдаун відлетів, і сил на останні раунди не вистачило.

Тоді виявилось, що на Теофімо наклались усі проблеми, які тільки могли виникнути. Були проблеми у родині. Лопес важко та складно розходився із дружиною. Були проблеми зі здоров’ям – Теофімо має астму й додатково переніс коронавірус. І ще й сюди ж додалися проблеми з вагою. Йому було все важче скидати вагу, а в додаток до коронавірусу та ускладнень через астму – це потрійний удар по організму.

Камбосос же був на підйомі. По-перше, Джордж – не такий великий хлопець. Йому простіше триматися в рамках легкої ваги. По-друге, Камбосос тільки-но побив Майкі Бея та Лі Селбі, тож перемога над Теофімо лягала в ряд ідеально.

Getty Images/Global Images Ukraine. Теофімо Лопес

Після переходу у першу напівсередню вагу Теофімо провів два різні поєдинки. Легко розбив Педро Кампу і настраждався у ринзі проти Сандора Мартіна. Після другого він навіть питав, «чи все ще має це?», маючи на увазі те, за рахунок чого він перемагає.

Протистояння проти Джоша Тейлора довело, що має. Габаритний колишній абсолютний чемпіон нічого не зміг зробити у ринзі проти Теофімо. Якщо проти Прогрейса був яскравий бій, в якому Джош переміг близько, а проти Джека Кеттеролла відбувся близький та не дуже цікавий поєдинок, в якому шотландець виграв доволі спірно. То тут шансів не було взагалі. Лопес розбив суперника на усіх дистанціях, атакуючи, як йому хотілось і не добив, як здалося, тільки через те, що не захотів.

А далі – оголосив про вихід на пенсію. Далі Теофімо розповів, що це все було зроблено для того, щоб привернути до себе увагу, але тому передували й інші події. Як от бажання отримати великий бій за величезний гонорар. Десять мільйонів і більше – настільки великий.

Едді Хірн якось заявив, що не бажав би мати справу з такими боксерами – тому що вони не розуміють своєї ринкової вартості. За словами британського промоутера, Теофімо легко отримав би від двох до чотирьох мільйонів і міг би організувати ще два поєдинки після Тейлора. Але він хотів десять і тому йому ніхто нічого не міг запропонувати.

Звісно, нікуди Лопес не йшов. І титул у нього залишився, і багато розмов. Наприклад, виклик на бій Теренса Кроуфорда. За словами Лопеса, він може піднятись у вазі для поєдинку проти Теренса у категорії американця. Все, що сказав Кроуфорд на це – що Теофімо варто переживати за наступного суперника, а не за нього, тому що від Ортіса можна дочекатись проблем.

І це дійсно так. Джемейн – непростий суперник для будь-якого боксера. Особливо, коли він у формі. А перехід у важчу категорію точно піде йому на користь.

Getty Images/Global Images Ukraine. Джемейн Ортіс

Протистояння Ортіса проти Ломаченка вийшло цікавим, чого й варто було очікувати. І непростим для обох – чого й варто було очікувати. Ломаченко, очевидно, кращий боксер. Навіть з віком він встигає швидше, б’є точніше та влучає краще. Але молодий Ортіс перекривав нестачу у навичках активністю та бажанням. І часто цього вистачало.

Безумовно, розмови про те, що Джемейн переміг, виглядають дивно. Проте він дав вкрай близьке протистояння одному з лідерів дивізіону. А потім визнав, що у легкій вазі він все ж засидівся та вирішив перейти далі.

Головна проблема Ортіса – він ще нормально не адаптувався у першій напівсередній вазі. Жодної перемоги над суперником із іменем чи навичками, які могли б реально створити багато проблем. Таким стане Теофімо. Що ж, це вже вибір Джемейна – одразу йти на такий ризик.

Хто фаворит?

Чемпіон із великим відривом. На Теофімо Лопеса можна поставити з коефіцієнтом 1,16. На претендента – з коефіцієнтом 5,00.

Головну проблему Ортіса ми вже окреслили вище. Ми чітко знаємо, що Теофімо може в першій напівсередній. Знаємо, що йому тут комфортно по вазі, що він може показати реальний світовий клас. Чи може Джемейн – будемо дізнаватись просто по ходу поєдинку проти Лопеса, бо це буде його перший великий тест тут.

Стилістично хлопці підходять один одному. Це звісно не Гатті – Ворд. Безупинних розмінів тут не буде і розраховувати на це не варто. Але й цікавих моментів гарантовано вистачатиме.

Ситуація в тому, що хлопці знайомі і в боксерському плані. Вони зустрічались у 2015 році, і тоді переміг Теофімо. Ймовірно, так буде і цього разу, якщо Лопес не впіймає депресивних настроїв чи проблем зі здоров’ям. Судячи з тренувань та пресконференцій – з американцем все добре.

Лопес має більше навичок. Він вміє боксувати по-різному. Атакувати по-різному. Змінювати темп бою, тримати суперника в тих рамках, які він сам і створює. Ортіс все ж простіший, як боксер. його перевага – фізична активність, завзятість, постійна робота першим номером, коли опонент не має змоги видихнути.

Саме тому це і цікаво. Як Лопес зупинятиме наступи Ортіса? Чи набере Джемейн форму для того, щоб затиснути чемпіона і не давати тому відпочинку? Якщо зможе – створить один із головних апсетів року. А якщо ні – найближчий рік для Теофімо може стати страшенно цікавим.

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
andre_lui
Ортіс має шанс