Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Різне
| Оновлено 26 сiчня 2024, 03:35
10557
3

Помер український олімпійський чемпіон з баскетболу

Анатолій Поливода завершив кар'єру у 26 років

| Оновлено 26 сiчня 2024, 03:35
10557
3
Помер український олімпійський чемпіон з баскетболу
ФБУ. Анатолій Полівода

На 77-му році життя помер відомий український баскетболіст, олімпійський чемпіон 1972 року Анатолій Поливода. Сумну новину повідомила Федерація баскетболу України.

Поливода народився 1947 року в Єнакієвому, там же почав займатися баскетболом. У 1964-му його запросили до київського «Будівельника», з яким Анатолію вдалося стати чемпіоном СРСР, а також по два рази здобути срібні та бронзові медалі чемпіонату країни.

У 1967-му у складі збірної СРСР українець став чемпіоном світу в Уругваї, а Анатолія визнали найкращим гравцем турніру. Наступного року Поливода став бронзовим призером Олімпіади-1968 у Мехіко, а вершини кар'єри досягнув у 1972-му, завоювавши олімпійське «золото» в Мюнхені.

До речі, на тих тріумфальних Іграх 26-річний Поливода зіграв фактично останній матч у кар'єрі – у півфіналі проти Куби. За два дні до фіналу проти США він пережив серйозний напад та спостерігав за грою з трибуни. За кілька років лікарі встановили, що спортсмен страждає на вроджений синдром Вольфа-Паркінсона-Уайта (аномалія структури серця, при якій у людини є додаткова провідна система міокарду) – такий діагноз ставить під сумнів не лише спортивну кар'єру, а й нормальну життєдіяльність загалом. Лише у 1985-му Анатолій зважився на операцію, яка частково полегшила його проблеми.

Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
олег инкогнито
Потужний двометровий центровий. По пам'яті, в південній Америці був чемпіонат світу і Поливода був призначений чи найкращим гравцем чи найкращим центром!