Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 23 сiчня 2024, 13:09
4328
1

Далакян в Японії. Складний суперник та мрія про об’єднання

Артему може бути непросто

| Оновлено 23 сiчня 2024, 13:09
4328
1
Далакян в Японії. Складний суперник та мрія про об’єднання
Boxing Scene. Артем Далакян и Сеїго Акуї

23 січня в Осаці, Японія, український чемпіон WBA у найлегшій ваговій категорії (до 50,8 кг) Артем Далакян (22-0, 15 КО) зустрінеться із японським претендентом Сеїго Акуї (18-2-1, 11 КО).

Це буде вже сьомий захист титулу Артемом. Звісно, від співпраці його промоутера та британця Френка Воррена очікувалося більше, ніж захисти титулу. Але, можливо, все попереду. Зараз треба пройти це випробування і вийти з нього переможцем, бо поразка навряд призведе до титулу – і у найближчій перспективі, і взагалі.

Далакян – найстарший чемпіон своєї категорії. У нього залишилось не так і багато часу для чогось більшого

Артем Далакян не розкрив себе на всі сто світу. Звісно, розраховувати на надзвичайну зірковість, маючи вагу у 50 кілограмів – складно. Як не крути, а такі категорії дивляться сильно менше, ніж важчі. Навіть, коли люди важать трошки більше 60 кілограмів (61,2 кг – легка вага, 63,5 кг – напівсередня), ними цікавляться більше.

Але Артем не зробив нічого, щоб стати більшою зіркою, ніж зараз. І не зробить, і навряд стане. Хіба, якщо завоює більше титулів та поб’є справжніх зірок категорії.

Далакяну 36 років. У таких категоріях настільки довго боксують вкрай рідко. Весь бокс тут заснований на кількості ударів та активності. Бокс Артема заснований ще й на рухах та техніці. Все це важко зберігати в адекватних кондиціях з віком.

Разом з цим, чемпіони його дивізіону – молоді хлопці. Хуліо Сезару Мартінесу 28 років. Джессі Родрігесу - взагалі 24. Перший – зірка у Мексиці та США. Не мегазірка, але досить відомий боксер, щоб говорити про зірковість. Другий – один з тих, кого легко ставлять в топи pound-for-pound після минулого року. Він нокаутер, об’єднав пояси і все ще молодий. Про Далакяна стільки не знають.

Хоча шанс був. У 2018 році Артем прилетів до США та зустрівся із Браяном Велорією – дійсно зірковим та відомим боксером. У кривавому протистоянні Артем переміг такого іменитого суперника та став чемпіоном. Ось це був головний момент, коли Далакян міг робити кроки до популярності.

Але ні Артем, ні його промоутери та менеджери, не пішли у той бік. Вони зробили Артема чемпіоном в Україні. Далакян возив суперників до себе додому і перемагав їх. Це круто, бо довгий час саме він був єдиним чемпіоном світу, який боксував в Україні. Не круто тільки те, що ці події не збирали так багато, як могли б.

Надія з’явилась у 2022 році. Артем підписав контракт про спів-промоутерство із Френком Ворреном. Точніше, підписав його промоутер. Це було зроблено точно так само, як зробив Денис Берінчик. Враховуючи наявного тоді в категорії чемпіона Санні Едвардса, здавалося, що це – найлогічніший крок.

У підсумку, Санні зустрівся із Джессі Родрігесом у 2023-му та програв достроково бій і титул. А Далакян у 2023 році зустрівся із непростим Давідом Хіменесом. Випробування складне. Непереможний на той момент боксер з хорошими навичками і непростий бій в андеркарді Бетербієв – Ярд у Великій Британії. Але поразка Едвардсу чи Родрігесу дала б більше для популярності, ніж ця перемога. Що вже казати про побитого одного з цих боксерів.

Потім Артем готувався, але не боксував рік. То травми, то невдалі організаторські моменти. Завеликий час для перерви, коли боксеру 36 років, а він боксує у настільки невеликій вазі.

Тепер знову не об’єднавчий бій. Бо чемпіони або тільки відбоксували і не цікавляться. Або просто не цікавляться Артемом. Занадто високий ризик програти хорошому боксеру бій, за який не дуже багато заплатять.

Тож Далакяну треба захищатись – проти японця у Японії. Не вперше Артему битись проти формального господаря рингу. Проходив, бачив, перемагав яскраво. Але тоді українець був і значно молодшим – на шість років.

Хто фаворит?

Facebook. Артем Далакян

Артем Далакян з мінімальним відривом. На чемпіона можна поставити за 1.87, на претендента – за 1.94. Не найбільш звична картина, так.

Що ж це за японець такий? Акуї всього 28 років. Чергове наступне покоління, яке прийшло витісняти покоління Артема.

Не маленький – 163 см зріст, довгі руки. Але зріст – на один сантиметр нижчий за зріст Далакяна. Тобто, приблизно рівні. Суто візуально, за відсутністю точних цифр, руки японця можуть бути трошки довші.

Дуже атлетичний, що типово для японського боксу. Тренований та фізично сильний, що теж часте явище серед японців. Не сказати, щоб це був найбільш різносторонній боксер серед суперників Артема, але боксер хороший. Активно йде вперед, б’є жорстко. Вміє вдарити назустріч або просто через блок.

Востаннє Акуї програвав у 2018 році – гостю із Філіппін, в якого на той момент було вісім поразок. До речі, технічним нокаутом у 8 раунді 8-раундового протистояння. З того моменту Сеїго переміг шість разів – тричі достроково і тричі рішенням суддів.

Артем сильно старший, але також технічніший та рухливіший. Питання у тому, чи в 36 Далакян зможе боксувати так, як раніше. Тим більше, після чергової довгої перерви. Також цікавить, чи не запізно Артем поїхав на бій в інший часовий пояс. Готувався Далакян, як завжди, у Києві, а на бій прибув за тиждень до виходу у ринг.

Якщо з усім цим не виникне проблем, українець може й має перемагати. Рухатись довкола настирливого японця, жалити з дистанції, не давати зарядитись силовими, які в японця вкрай потужні.

У всіх інших випадках, проблеми можуть бути. Пропускати від такого візаві точно не можна. Як і віддавати рівні раунди японцю у Японії.

Є сподівання, що цього разу вдасться краще, ніж у поєдинку проти Хіменеса, і цікавість до об’єднання Далакяна проти когось з інших чемпіонів виросте. Інакше, є вірогідність просто не дочекатись такого великого шансу. Або дочекатись тоді, коли вже буде запізно.

Поєдинок Артем Далакян Сеїго Акуї відбудеться 23 січня в Осаці. Орієнтовний початок бою 11:00 за київським часом.

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Список бомбардирів Ліги чемпіонів 2023/24 після голу Кейна, дубля Вінісіуса
Футбол | 01 травня 2024, 08:01 2
Список бомбардирів Ліги чемпіонів 2023/24 після голу Кейна, дубля Вінісіуса

Гаррі наздогнав Мбаппе (в обох – по 8), але француз ще має грати з «Боруссією Д»

Лунін прокоментував топ-матч Ліги чемпіонів Баварія – Реал
Футбол | 01 травня 2024, 07:19 0
Лунін прокоментував топ-матч Ліги чемпіонів Баварія – Реал

Команди зіграли унічию – 2:2

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Swed
Почему японец без флага?)