Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

UFC
| Оновлено 21 сiчня 2024, 04:06
2130
0

Стрікленд vs Дю Плессі – бій 50 на 50. Нокаут може бути будь-якої секунди

Бій, результат якого вкрай важко вгадати

| Оновлено 21 сiчня 2024, 04:06
2130
0
Стрікленд vs Дю Плессі – бій 50 на 50. Нокаут може бути будь-якої секунди
Getty Images/Global Images Ukraine. Шон Стрікленд (ліворуч) і Дрікус Дю Плессі

21 січня в Торонто, Канада, на турнірі UFC 297 чемпіон промоції американець Шон Стрікленд (28-5) зустрінеться із південноафриканцем Дрікусом Дю Плессі (20-2). Дрікус віддав Стрікленду право перемогти Ісраеля Адесанью і тепер спробує хоча б відібрати те, заради чого той самий поєдинок задумувався – титул чемпіона UFC.

Протистояння Стрікленда та Дю Плессі – одне з найбільш непередбачуваних. Перемогти може будь-хто

Шон Стрікленд – автор одного з головних апсетів 2023 року в UFC. Його протистояння проти Ісраеля Адесаньї, м’яко кажучи, здивувало. І тут мова саме про весь поєдинок, а не тільки про те, що фаворит програв.

Від поразки не застрахований ніхто. Навіть найтоповіший боєць проти середняка може програти. Може статись лакі-панч, травма чи просто поганий день. Так буває. Але Стрікленд повністю перепрацював Адесанью. В Ісраеля неначе зламалося все, що він вмів. Удари не долітали, у відповідь прилітало.

Апогеєм став нокдаун, в який відправив тодішнього чемпіона Стрікленд. Добити не вдалось, але вже було страшенно напружено. У підсумку Адесанья програв рішенням суддів і оголосив, що йому треба перепочити і дати організму відновитись. Можливо, хоч це і не говорилося вголос, мова йде і про моральний відпочинок. Все ж, знайти мотивацію іноді може бути занадто складно.

А чемпіоном став Стрікленд. Боєць, на якого ніхто не ставив. І боєць, який потрапив на цей поєдинок дивом – через те, що Дрікус Дю Плессі відмовився виходити на чемпіона.

Ситуація склалась наступним чином. Дю Плессі зустрівся із Робертом Віттакером. На той момент його заочний конфлікт з усіма африканцями промоції тлів то там, то тут. Дрікус казав, що він – єдиний справжній африканець UFC, що обурювало всіх інших.

Його аргументи можна зрозуміти. Він народився у Південній Африці, жив і живе там. Тренується теж там. І представляє ту ж країну. У той час, як Адесанья, фактично, живе та тренується в Австралії, а той же Усман більшість часу проводить в США з тимчасовими виїздами до синів Рамзана Кадирова.

Звісно, Ісраелю це не подобалось, адже він себе позиціонує, як африканський боєць. Тому після перемоги Дю Плессі над Віттакером, коли Дрікус офіційно став претендентом, Ісраель піднявся у клітку та влаштував там затяжний баттл. Аргументи з його боку були малозрозумілими, але слово на «Н», яке не варто вживати заради уникнення скандалів, Адесанья застосовував ледь не через одне.

Дю Плессі це зачепило. Він заявив, що не буде битися з людиною, яка застосовує расистські словосполучення і не зробить це протистояння – протистоянням рас. Тому відмовився битися за чемпіонство.

Стрікленд за такі речі не переживає. Судячи з його коментарів, єдине, за що він переживає – це майбутнє покоління американців, яке, за його словами, ні на що не здатне. А через те, що у рейтингу не було нікого, окрім Шона, кого б Адесанья не перемагав, саме Стрікленд став наступним суперником чемпіона.

Американець використав свій шанс на понад, ніж сто відсотків. Але на диво, не зробив нічого неймовірного. Просто був собою, що все одно поставило домінуючого чемпіона у катастрофічну позицію.

Getty Images/Global Images Ukraine. Шон Стрікленд застав зненацька Ісраеля Адесанью

Відверто, перемога Стрікленда настільки дивовижна ще й через це. Через те, що він не стрибнув вище голови, не став візуально сильно кращим фізично чи технічно. Робив усе, як завжди. І рівно цього вистачило, щоб перемогти чемпіона, в рекорді якого перемоги над Канноніром, Віттакером, Ветторі, Костою, Ромеро, Гастелумом, Сільвою, Брансоном та Перейрою.

Чи стала ця перемога відкриттям? Скоріше за все, підняла питання. У всіх бійців є суперник, який створює занадто багато проблем. Стилістична проблема. Вважалось, що для Адесаньї таким є Перейра, хоча це спірне твердження. Алекс програвав усі зустрічі Ісраелю, поки не влучав. А тут була саме перемога через стилістику ведення поєдинку.

Питання у чому. Чи Стрікленд – стилістичний кошмар Адесаньї, чи просто в Ісраеля не склався вечір. Але зараз ми точно не отримаємо цієї відповіді. І не факт, що колись отримаємо, адже далі у Шона непросте випробування.

Хто фаворит?

Букмекери дають котирування з фаворитом-чемпіоном. На Шона Стрікленда можна поставити з коефіцієнтом 1.75, на Дрікуса Дю Плессі – з коефіцієнтом 2.13.

Насправді ж, все дуже рівно і з шансами для обох бійців. Тому що рівень їхній орієнтовно однаковий. Достатньо високий, але не найвищий.

Дрікус Дю Плессі – суцільна потужність. Цей хлопець взагалі не зупиняється. Перекриває нестачу техніки наявністю сили та фізичної готовності працювати на максимум. Африканець так переміг і в недавньому поєдинку проти Роберта Віттакера. Американець загалом є більш різностороннім спортсменом. Він доволі впевнено перепрацьовував Дю Плессі, поки той не увімкнувся. Дрікус попер вперед, почав влучати і просто розбив Віттакера.

Що вміє Стрікленд? По трошки всього. Пресингує, але не занадто активно. Просто постійно суне на суперника. Атакує під різними кутами, б’є так, як душа забажає. Жодної занадто високої технічності. При цьому, має план на бій. Просто реалізовує його по-своєму.

Getty Images/Global Images Ukraine. Дрікус Дю Плессі

Тому до Шона і складно підлаштуватись. Цей чоловік просто має певні задачі і напрацювання, а його реалізація може змінюватися в залежності від ситуації. Важко вгадати, як і звідки він битиме. При цьому американець має купу дірок у захисті, не сказати, щоб занадто круто тримає удар. Але ця стилістика допомагає перемагати.

Варто відзначити й актуальну форму бійців. Дрікус завжди був потужним та атлетичним, чого не скажеш про Стрікленда донедавна. Але свіжі фото Шона показують інше. Стрікленд реально попрацював у залі, його плечі стали масивнішими, з’явився прес. Чемпіон готується.

Тож насправді шанси 50 на 50. Дю Плессі може розчавити силою та пресингом. Просто розбити опонента. Стрікленд може витримати удари і влучити у відповідь. Міці там вистачає, щоб похитнути будь-якого опонента.
Цікаво, яскраво і перспективно. Може, Ісраель повернеться задля переможця. Адесанья довів багато, але чи є мотивація доводити ще щось – покаже найближчий час.

Поєдинок Шон Стрікленд – Дрікус Дю Плессі буде головним івентом на турнірі UFC 297. Бій відбудеться в ніч проти неділі, 21 січня.

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.