Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Стрибки з трампліну
| Оновлено 15 сiчня 2024, 22:02
3786
1

Рекорд України у стрибках і скандал у Венгені. Підсумки лижного тижня

Sport.ua підбиває підсумки тижня в лижних видах спорту

| Оновлено 15 сiчня 2024, 22:02
3786
1
Рекорд України у стрибках і скандал у Венгені. Підсумки лижного тижня
Skijumping.pl. Євген Марусяк

Стрибки з трампліну

Старти тижня:

Субота, 13 січня

Вісла (Польща), HS134, SuperTeam

Неділя, 14 січня

Вісла (Польща), HS134, особистий турнір

Перша в сезоні перемога Кобаясі та рекорд Крафта

Після Турне чотирьох трамплінів Кубок світу вирушив до польської Вісли, етап у якій одночасно був першою частиною нової польської багатоденки PolSki Tour. Залік у ній буде тільки командний, і йти в нього будуть результати двох командних турнірів (парний SuperTeam у Віслі та повноцінний командний турнір у Закопане), а також результати двох найкращих стрибунів команди в кожному особистому старті, включно з кваліфікацією.

Варто зазначити, що в міжсезоння трамплін у Віслі зазнав незначної реконструкції. Був трохи змінений профіль гори розгону, через що траєкторія польоту стрибунів стала нижчою і, як наслідок, безпечнішою. Це призвело до того, що таких масових проблем із приземленням, які виникали у стрибунів у Віслі в попередні роки, більше не було. Хоча тут слід враховувати ще один фактор: у попередні роки етап у Віслі найчастіше приймав відкриття сезону в листопаді, коли в Польщі ще немає свіжого натурального снігу, і покриття на горі приземлення було дуже жорстким.

Ще після Турне чотирьох трамплінів ми писали про те, що збірна Польщі повторила свою власну антирекордну серію без потраплянь у топ-10 в особистих стартах на Кубку світу в 21-му столітті: 13 стартів. І поляки плекали серйозні надії на те, що на домашній арені ця чорна серія перерветься.

Але на жаль: команда Томаса Турнбіхлера дуже солідно виглядала в п'ятницю в тренуваннях і кваліфікації, але в суботу та неділю повернулася на той рівень, до якого ми звикли в нинішньому сезоні. Ймовірно, у п'ятницю давалося взнаки знання поляками реконструйованого домашнього трампліну, а коли до нього адаптувалися представники решти збірних – усе повернулося на круги своя.

Вочевидь, атмосфера в збірній Польщі зараз дуже невесела: головне, чим запам'яталися господарі цього вікенду, – це не спортивні результати, а доволі гучний скандал. Якуб Вольни в інтерв'ю ЗМІ жорстко розкритикував тренерський штаб другої команди, з яким він працює, і його відсторонили від роботи з командою на невизначений термін: у неділю він не вийшов на старт особистого турніру, незважаючи на те, що кваліфікацію пройшов.

Ну а найсильнішою командою у Віслі, безумовно, була збірна Словенії, яка і захопила впевнене лідерство в PolSki Tour. У п'ятницю Анже Ланішек вкотре виграв кваліфікацію, в суботу він же в парі з Ловро Косом впевнено виграли SuperTeam. Трохи гірше виступили словенці в недільному особистому турнірі, залишившись без подіуму: Кос і Петер Превц розташувалися відразу за ним. Ланішек після першої спроби йшов другим, але в другому раунді зробив грубу помилку на відштовхуванні та відкотився аж на дев'яте місце. Вкотре після перемоги в кваліфікації Анже в особистому турнірі трохи недотягує до свого рівня. А ось для Петера Превца недільне п'яте місце стало першим потраплянням у топ-5 на Кубку світу на 120-метрових трамплінах з березня 2020 року. Після цього було тільки два подіуми на домашньому польотному трампліні в Планіці на фіналі сезону 2021/2022.


Skijumping.pl. Рьою Кобаясі

Ну а перемогу в недільному особистому турнірі здобув Рьою Кобаясі, хоча в п'ятницю і суботу він мав дуже блідий вигляд. Парадокс: для японця, який нещодавно виграв Турне чотирьох трамплінів, це перша перемога на Кубку світу в нинішньому сезоні. Після першої спроби Кобаясі йшов лише п'ятим, проте геніальний стрибок у другому раунді дозволив обійти чотирьох прямих конкурентів.

Другим став Штефан Крафт, для якого це 108-й у кар'єрі подіум на Кубку світу: він повторив рекорд Янне Ахонена за цим показником. Зазначимо, що під час вік-енду Крафт боровся з невеликою застудою, і навіть не відібрався до складу збірної Австрії на SuperTeam: там стрибали Ян Хьорль і Мануель Феттнер, які в запеклій боротьбі за друге місце випередили Німеччину.

Зазначимо, що у складі Австрії на етап у Віслі відбулася зміна: Даніель Чофеніг, який останнім часом відверто розчаровував, відправився на тренувальний збір, а його замінив Штефан Ембахер, який як представник національної групи став 10-м на домашньому етапі Турне в Інсбруку. Однак у Віслі 18-річний юніор виглядав не настільки переконливо, і в особистому турнірі очок не набрав – 34-те місце.

Що стосується Німеччини, то в неділю Веллінгер замкнув топ-3 особистого турніру, хоча результати в попередні дні дозволяли розраховувати на більше. Наприклад, у суботу він встановив новий рекорд трампліну у Віслі, полетівши на неймовірні 144,5 метра. Однак його напарник по SuperTeam Штефан Ляйє все ж був баластом для лідера Бундестіму.

Зазначимо, що після серії невдалих результатів до топ-10 у неділю потрапив Карл Гайгер. Попереду – змагання на 90-метровому трампліні в Щирку, а Гайгер такі споруди дуже любить.

Халвор Егнер Гранеруд після провального Турне чотирьох трамплінів планував пропускати польську частину сезону, приділивши увагу тренуванням. Однак збір у Ліллехаммері минулого тижня пройшов для норвежця дуже вдало, і він вирішив до Польщі все ж їхати. Виступ Халвора у Віслі залишив двоякі враження: потрапляння в топ-10 кваліфікації та прекрасний стрибок у першій спробі SuperTeam, проте все інше – на тому ж середньому рівні, що й раніше. У недільному особистому турнірі Гранеруд показав лише 42-й результат: норвежцю дуже сильно не пощастило з вітровими умовами.

Незважаючи на те, що Гранеруд до Польщі таки поїхав, у складі збірної Норвегії одна зміна все ж відбулася: замість Даніеля Андре Танде приїхав Сіндре Ульвен Йоргенсен, для якого це лише другий у кар'єрі старт на Кубку світу. У кваліфікації Йоргенсен показав солідний 16-й результат, проте в особистому турнірі залишився без очок – 35-те місце. Настають у збірній Норвегії і значно масштабніші зміни: про відставку оголосив спортивний директор збірної Клас Бреде Бротен, який обіймав цю посаду понад 20 років.

Мабуть, головним відкриттям етапу у Віслі був Тейт Франц. 18-річний американець стрибав на якісно новому для себе рівні: він виграв друге тренування в п'ятницю і трайл-раунд до суботнього SuperTeam. В особистому турнірі він виступив трохи гірше, відступивши в другій спробі з 12-го місця на 18-те. Але і це, звичайно ж, є для нього найкращим результатом у кар'єрі на Кубку світу.

Повторення рекорду для України

Виступила на етапі у Віслі і збірна України. Від нашої команди очікували хороших результатів з огляду на те, що наша команда дуже часто тренується у Віслі і знає цей трамплін добре. Підопічні Володимира Бощука дуже порадували в суботньому SuperTeam, посівши дев'яте місце – повторення найкращого результату в історії України в командних турнірах на Кубку світу.

Виступ українців у суботу залишив двоякі враження. З одного боку, Віталій Калініченко та Євген Марусяк узагалі були близькі до того, щоб пробитися до вирішальної, третьої спроби, однак програли Фінляндії лише 3,7 бала. З іншого боку, наша команда фінішувала б узагалі десятою, якби не дискваліфікація Джованні Брезадоли з формулюванням «неспортивна поведінка».


Skijumping.pl. Євген Марусяк

Як виявилося, за цим формулюванням стоїть той факт, що італієць у перерві між першою та другою спробами зайшов у вакс-кабінку своєї команди. Схоже, Брезадола просто неуважно ознайомився з правилами SuperTeam: якщо у звичайних особистих і командних змаганнях заходити у вакс-кабінки між спробами дозволено, то в SuperTeam – заборонено.

У недільному особистому турнірі українці залишилися без очок: і Калініченку, і, особливо, Марусяку, не пощастило з вітровими умовами. Калініченко в підсумку посів 38-ме місце, а Марусяк після дуже короткого стрибка ще й отримав дискваліфікацію за занадто просторий костюм.

До слова, дискваліфікацій у недільному особистому турнірі було аномально багато: окрім українця, постраждали також Владімір Зографскі, Тімі Зайц, Алекс Інсам і Даніл Васільєв. Чи то представники техконтролю з ланцюга зірвалися, чи то ми знову побачили підтвердження звичних тенденцій: на головних стартах сезону стрибуни не ризикують експериментами з екіпіруванням, а ось на пересічних етапах Кубка світу починаються пошуки способів обдурити систему.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Гірські лижі

Старти тижня:

Четвер, 11 січня

Венген (Швейцарія), швидкісний спуск, чоловіки

П'ятниця, 12 січня

Венген (Швейцарія), супергігант, чоловіки

Альтенмаркт-Цаухензеє (Австрія), супергігант, жінки

Субота, 13 січня

Венген (Швейцарія), швидкісний спуск, чоловіки

Альтенмаркт-Цаухензеє (Австрія), швидкісний спуск, жінки

Неділя, 14 січня

Венген (Швейцарія), слалом, чоловіки

Альтенмаркт-Цаухензеє (Австрія), супергігант, жінки

Перші перемоги Одерматта у швидкісному спуску

Чоловічий Кубок світу слідом за Адельбоденом вирушив на другий зі зв'язки класичних, найпрестижніших етапів Кубка світу – у Венген. Головною родзинкою програми, звичайно ж, був суботній швидкісний спуск на легендарному «Лауберхорні» – найдовшій і, напевно, найкрасивішій трасі Кубка світу. Щоправда, в четвер відбувся ще один швидкісний спуск по укороченій трасі – він заміняв старт, який не відбувся через важкі погодні умови на початку сезону в Бівер Кріку. Це викликало напружену полеміку, але про це ми нижче поговоримо окремо. Зараз же – виключно про спортивний бік питання.

Важкий і виснажливий «Лауберхорн» загалом не вважається найтравмонебезпечнішою трасою Кубка світу, проте цього року гонки у Венгені призвели до важких травм одразу двох суперзірок гірських лиж. У супергіганті впав Алексіс Пінтуро, а в другому швидкісному спуску – Александер Омодт Кілде. У француза розрив хрестоподібних зв'язок коліна, який повністю виключає його повернення в нинішньому сезоні. Що стосується Кілде, то наслідки виявилися не настільки страшними, як саме падіння, хоча точні терміни повернення норвежця поки що не називаються.

Дуже прикро за обох, враховуючи, що і Пінтуро, і Кілде перебували у чудовій формі. Француз за день до падіння вперше в кар'єрі потрапив у топ-10 швидкісного спуску, а норвежець тиждень тому в Адельбодені вперше піднявся на подіум гіганта.

Обидва швидкісні спуски на «Лауберхорні» виграв Марко Одерматт. Попри те, що він є чинним чемпіоном світу в даунхілі, на Кубку світу для нього це перші перемоги в цій дисципліні. При чому, обидва рази швейцарець виграв із величезною перевагою майже над усіма суперниками. Головний секрет успіху Одерматта – максимально ризиковане проходження легендарної зв'язки «Kernen-S».

Ця шикана наскільки вузька і закрита, що спортсменам доводиться помітно пригальмовувати на вході в неї. Одерматт же пішов на максимальний ризик, і на вході в «Kernen-S», по суті, не гальмував взагалі, і багато в чому саме там вирішував долю гонки на свою користь.


Getty Images/Global Images Ukraine. Марко Одерматт

У п'ятничному супергіганті Одерматт став другим, програвши тільки Сіпрієну Сарразену. Він, як і швейцарець, на «Лауберхорні» був в окремій лізі, двічі ставши другим у швидкісних спусках. Схоже, француз у 29 років прорвався на якісно новий для себе рівень і закріпився в статусі гонщика екстра-класу – напевно, головне відкриття нинішнього сезону.

Те, що Одерматт і Сарразен перебували в окремій лізі, сказано не для красного слівця, і не є перебільшенням. У всіх гонках вони мали суттєвий відрив над рештою. Найяскравіше це проявилося в суботньому швидкісному спуску по повній довжині «Лауберхорна»: Домінік Паріс, який фінішував третім, програв Одерматту 1,92 секунди!

Загалом Паріса на етапі у Венгені можна назвати найкращим серед другої ліги: у всіх трьох швидкісних гонках він потрапляв у топ-5. Сильною була і вся збірна Італії: тричі в топ-10 фінішував Маттіа Кассе, а в першому швидкісному спуску четвертим став Флоріан Шидер. А ось головним невдахою етапу у Венгені можна назвати Джеймса Кроуфорда: канадець у трьох гонках жодного разу не піднявся вище 13-го місця. Претендував на статус невдахи і Вінсент Кріхмайр, проте п'яте місце в суботу трохи покращило враження від невдалих виступів зіркового австрійця у Венгені.

Ну а недільний слалом виграв Мануель Феллер. Схоже, в цій дисципліні у нас з'явився новий домінатор: австрієць виграв три з чотирьох слаломів нинішнього сезону. Та й загалом можна сказати, що після більш ніж двох років тотального хаосу в слаломі результати нарешті стають більш-менш передбачуваними. У Венгені слідом за Феллером фінішували Атле Лі Макграт, Хенрік Крістофферсен, Клеман Ноель і Лоїк Мейяр – за загальним рівнем саме їх, напевно, і можна вважати п'ятьма найсильнішими слаломістами світу на цей момент.

Для Крістофферсена недільний подіум став першим на Кубку світу в нинішньому сезоні. Схоже, зірковий норвежець поступово знаходить правильні налаштування своїх лиж - саме це, за його словами, і було головною причиною невдач у нинішньому сезоні.

А ось збірну Італії надалі лихоманить: Алекс Вінатцер і Томмазо Сала в другій спробі відступили з топ-5 дуже далеко. Також зазначимо, що сходів було дуже багато: у першій спробі слалому до фінішу не дісталися відразу 20 спортсменів.

Календар Кубка світу: що робити?

Важкі падіння Пінтуро і Кілде викликали чимало полеміки, і, не побоюся цього слова, істерики в гірськолижному світі. Нагадаємо, програму етапу у Венгені було розширено: у четвер відбувся незапланований від самого початку швидкісний спуск, який замінював старт, скасований через важкі погодні умови на початку сезону в Бівер Кріку. Гонщики скаржилися на те, що три змагальні дні плюс два тренування поспіль на такій важкій трасі як «Лауберхорн» – це занадто багато. І падіння Пінтуро та Кілде нібито стали підтвердженням того, що це був перебір.

У підсумку під тиском спортсменів директор гірськолижного Кубка світу Маркус Вальдер заявив, що з цього моменту скасовані гонки не переноситимуться на інші дати в інші локації. Як мінімум у нинішньому сезоні. Чесно кажучи, в цій ситуації поведінка обох сторін викликає блювотний рефлекс.

FIS вирішила діяти за принципом «найкращий засіб від лупи – гільйотина», і, замість того, щоб знаходити більш вдалі рішення проблем, що виникли, вони прийняли найпростіше, найрадикальніше, але водночас найневдаліше рішення.

А ось поведінка гонщиків відверто дивує. Протягом багатьох років швидкісники скаржилися (і абсолютно справедливо) на дисбаланс у календарі Кубка світу: швидкісних стартів було практично в півтора рази менше, ніж технічних, що не залишало швидкісникам жодних шансів у загальному заліку. Тепер ті ж самі люди, які стільки років скаржилися на дисбаланс календаря, своїми ж протестами домагаються повернення цього дисбалансу.


Getty Images/Global Images Ukraine. Александер Омодт Кілде

Безумовно, і Пінтуро, і Кілде дуже шкода – гірськолижники екстра-класу зазнали важких травм, і Кубку світу їх буде дуже не вистачати. Але чи стали ці травми наслідком перевантаженості календаря? Особисто я так не вважаю.

Перший швидкісний спуск, перенесений з Бівер Кріка, поставили в розклад замість третього контрольного тренування. Тобто, в будь-якому разі цього дня на гонщиків чекав би заїзд на «Лауберхорні». Безумовно, інтенсивність роботи в контрольному тренуванні і в офіційному змаганні трохи різна, але, з іншого боку, четверговий швидкісний спуск проводився за скороченою версією «Лауберхорна», а тренування йшли б за повною довжиною.

Можна розібрати і кожні з двох випадків, Пінтуро і Кілде, окремо. Француз упав у п'ятничному супергіганті, який був лише другою гонкою в цій зв'язці. Чи можна говорити про те, що його падіння було наслідком втоми? Та ні, просто технічна помилка: зв'язка швидкісний спуск+супергігант – абсолютно стандартна для Кубка світу. І якщо вважати таку зв'язку з двох гонок перебором, то, напевно, можна взагалі скасовувати швидкісні види як клас.

Що стосується Кілде, то тут аргументи про перевантаження виглядають більш доречними. На відміну від випадку з Пінтуро, це була вже третя швидкісна гонка на «Лауберхорні» поспіль. І наприкінці дистанції справді було видно, що норвежець фізично втомився і припускався однієї помилки за іншою.

Однак не будемо забувати, що до Венгена Кілде приїхав не в ідеальному стані, впродовж усього тижня він скаржився на хворобу та погане самопочуття, пропустивши друге контрольне тренування. Чи не здається вам, що в його падінні фактор хвороби зіграв вагомішу роль, ніж перенасиченість календаря? Але всі ці аргументи нікого не цікавлять.

Співчуття до своїх колег і друзів – це дуже правильно і похвально. Але, на жаль, ми вкотре стали свідками того, що, коли людей опановують емоції, то мізки і раціональне мислення в них відключаються геть.

Як би там не було, принципове рішення більше ніколи не переносити скасовані гонки – фактор, який дуже суттєво змінює правила гри з точки зору календаря. Оскільки швидкісні види набагато чутливіші до погоди, ніж технічні, ми ризикуємо повернутися до реалій дуже помітного дисбалансу календаря в бік технічних дисциплін.

Альтернатива цьому тільки одна: в базовий календар Кубка світу спочатку ставити швидкісних видів трохи більше, ніж технічних, заздалегідь закладаючи в розклад кілька можливих скасувань під час сезону. І при цьому максимально ретельно підходити до вибору локацій швидкісних гонок на Кубку світу, уникаючи проблемних локацій на кшталт Церматта/Червінії. Але, судячи з настрою FIS, шукати конструктивне вирішення цієї проблеми там не мають наміру.

Бріньоне не скористалася відсутністю Шиффрін

Минулого тижня ми відзначали провальний виступ Мікаели Шиффрін на етапі в Краньській Горі, підозрюючи, що в американки розпочався досить звичний січневий спад форми. Однак причина невдач Шиффрін виявилася набагато банальнішою: вона захворіла, і прийняла рішення пропускати швидкісний етап в Альтенмаркт-Цаухензеє, який спочатку в її планах був.

Проблеми Шиффрін були чудовим шансом для її суперниць, насамперед Федеріки Бріньоне, наблизитися в загальному заліку. Однак італійка зробити цього не змогла, за три дні в Австрії жодного разу не піднявшись на подіум і сумарно набравши лише 92 очки. Відставання від Мікаели, як і раніше, велике – 142 бали. Хоча не відомо, наскільки серйозною була хвороба Шиффрін і як на психологічному стані американки позначиться травма її бойфренда Кілде. Усі ми пам'ятаємо, в якому ментальному нокауті опинилася Мікаела взимку 2020 року, коли в розпал сезону раптово загинув її батько.


Getty Images/Global Images Ukraine. Федеріка Бріньоне

Загалом виступ збірної Італії в Альтенмаркті залишив дуже суперечливі враження. Марта Бассіно після п'ятого місця в п'ятницю наступні дві гонки провалила. Соф’я Годжа в суботу нарешті дісталася до першої в сезоні перемоги в своєму улюбленому швидкісному спуску, і тим самим зняла свого роду прокляття: австрійська траса для неї вважалася однією з найменш успішних на Кубку світу. До суботи у восьми стартах тут вона жодного разу не піднімалася на подіум, а чотири рази взагалі сходила з дистанції.

Втім, виступи Годжі в супергігантах в Альтенмаркті успішними не назвеш: схід з дистанції в п'ятницю і восьме місце з грубою помилкою в неділю. Загалом можна констатувати, що прогрес у гіганті в нинішньому сезоні дався італійці ціною певного просідання рівня у швидкісних видах.

Утім, у шанувальників «Скуадри Адзурри» були й доволі несподівані приводи для радості. У суботу третє місце в швидкісному спуску посіла Ніколь Делаго, а в неділю шостою стала Роберта Мелезі, для якої це найкращий у кар'єрі результат на Кубку світу. Раніше вона жодного разу навіть не пробивалася в топ-10.

На перших ролях на домашньому етапі була збірна Австрії. У Корнелії Хюттер – перемога і друге місце у двох супергігантах, що дозволило їй очолити залік Кубка світу в цій дисципліні. Два подіуми у Мір’ям Пухнер, другою в суботу стала Стефані Венір. Такий раптовий і синхронний прорив австрійок можна пояснити готовністю лиж – у цьому плані вони були помітно сильнішими за всі інші команди. Це дуже сильно впадало в очі, особливо в супергігантах: на швидкісних ділянках траси австрійки домінували, а ось у технічно складних віражах починалися проблеми.

Може занести собі в актив етап в Альтенмаркті Лара Гут-Бехрамі: у лідера збірної Швейцарії – третє і перше місця в двох супергігантах і потрапляння в топ-6 швидкісного спуску. Продовжує додавати Мішель Гізін, а ось Корінн Сутер і Ясмін Флюрі австрійський етап відверто провалили.

Є приводи для радості і у Норвегії. Другою у п'ятницю стала Кайса Вікхофф Лі, а в неділю четвертою стала Рагнхільд Мовінкель. Для неї це найкращий результат у нинішньому сезоні і чергова демонстрація того, що з кризи вона поступово вибирається.

Сенсацією недільного супергіганта стала Лорен Макуга. 21-річна американка замкнула топ-10 – із запасом найкращий результат у кар'єрі на Кубку світу, де вона регулярно виступає ще з грудня 2021 року.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Двоборство

Старти тижня:

Субота, 13 січня

Оберстдорф (Німеччина), HS106/10 км, особистий Гундерсен

Неділя, 14 січня

Оберстдорф (Німеччина), HS 106/10 км, компакт

Переможний дубль Ріібера і проблеми Лампартера

Кубок світу з двоборства повернувся після майже місячної паузи етапом у німецькому Оберстдорфі. Завершився він абсолютно банально – переможним дублем Ярла Магнуса Ріібера. Однак насправді обидві перемоги далися норвезькому домінатору непросто – обидва рази він виривав перше місце лише у фінішному спринті. Насамперед через далеко не видатні швидкості в гонці, що, можливо, пов'язано з нововведенням від організаторів: в Оберстдорфі вперше в історії для всіх команд був один загальний сервіс. Подібне нововведення було випробувано наприкінці минулого сезону в Кубку світу з лижних гонок на спринті в Таллінні.

У неділю в стрибковій спробі Ріібер полетів на новий рекорд нормального трампліну в Оберстдорфі – 112,5 метра. Однак приземлився норвежець невдало, і у найближчих переслідувачів виграв зовсім небагато. Втім, особливого значення це не мало: недільний старт проводився у форматі «компакт» із фіксованими розривами за підсумками стрибкової спроби.

Так чи інакше, за підсумками етапу в Оберстдорфі Ріібер помітно зміцнив своє лідерство в загальному заліку Кубка світу. Пов'язано це багато в чому з тим, що після другого місця в суботу не вийшов на старт гонки в неділю найближчий переслідувач Ріібера, Йоханнес Лампартер. Австрійцю під час новорічних канікул робили операцію з видалення зуба мудрості, він сидить на антибіотиках, і в неділю почувався погано.


Getty Images/Global Images Ukraine. Ярл Магнус Ріібер

Загалом збірна Австрії мала на трампліні дуже сильний вигляд – зусиллями не тільки Ріібера, а й братів Штефана і Томаса Реттенеггерів. Втім, якщо на трампліні їхній рівень приблизно однаковий, то у гонці Штефан помітно сильніший. Як результат – у Штефана два подіуми, а у Томаса – лише четверте і десяте місця. Повернувся до Кубка світу і багаторічний лідер збірної Австрії Маріо Зайдль, який робив паузу у своїй кар'єрі, а в першій частині сезону домінував на Континентальному кубку. Утім, тріумфальним повернення Зайдля не назвеш: лише 28-ме та 29-те місця. 31-річний австрієць поки недотягує до свого рівня і в стрибках, і в гонці.

Протягом усієї стартової частини сезону системні проблеми на трампліні були у збірної Німеччини, через що до середини сезону Бундестім підійшов лише з одним подіумом на Кубку світу в активі. В Оберстдорфі був завойований ще один, причому знову, досить несподівано, зусиллями Мануеля Файсста.

Німці обіцяли виправити проблеми зі стрибками під час новорічної паузи, але не вийшло абсолютно, і загальний рівень команди навіть просів. По-моєму, вже зараз можна констатувати, що нинішній сезон для Бундестіму виходить кризовим – відхід багаторічного тренера Херманна Вайнбуха дає про себе знати.

Відзначимо повернення в Кубок світу Єнса Луроса Офтебро, який дуже неприємно впав на трампліні на попередньому етапі в Рамзау. Повернення вийшло солідним – сьоме і четверте місця.

Україна: за крок від очок і дебютант Кубка світу

Виступила на етапі в Оберстдорфі і збірна України, яка доволі несподівано повезла до Німеччини одразу трьох спортсменів, незважаючи на квоту всього лише у двох двоборців. Разом із досвідченим за мірками команди Дмитром Мазурчуком у Німеччині по черзі виступили 22-річні Олександр Шумбарець і Віталій Гребенюк. Для останнього це був четвертий виступ у кар'єрі на Кубку світу, і для Шумбарця – взагалі дебют.

Олександр у суботу виглядав доволі непогано на трампліні – навіть краще за Мазурчука. Однак у лижній гонці Шумбарець виявився абсолютно не готовим до швидкостей Кубка світу і з 38-го місця відступив на останнє, 51-ше. Точно такий самий результат показав і Гребенюк у неділю, щоправда, у нього проблиску більш-менш непоганих результатів не було ні на трампліні, ні в гонці.


Getty Images/Global Images Ukraine. Дмитро Мазурчук

Що стосується Мазурчука, то в суботу він провалився на трампліні, після чого взагалі отримав дискваліфікацію - його костюм не відповідав нормам технічного регламенту. А ось у неділю Дмитро приємно здивував швидкостями на трасі, і з 54-го місця прорвався на 42-ге – від перших у сезоні очок його відокремило всього два місця або 7,1 секунди.

Раніше Мазурчук здавався двоборцем доволі збалансованим, проте зараз його спеціалізація, схоже, помітно змістилася в бік гонки. Можна було б поговорити про те, що назріває перше в сезоні потрапляння в очки, але, на жаль, за нинішніх результатів на трампліні потрапляння Дмитра до топ-40 видається можливим тільки у форматі «Компакт», якого в нинішньому сезоні більше не буде.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
introvert
Марко Шварц, який травмувався ще в грудні, досі залишається другим в загальному заліку КС і досі займає призові місця в заліку слалома та гіганта. Відрив в очках між Одерматтом і тими, хто залишився, виглядає вже просто непристойним. Два промовистих факти, які свідчать про величезну різницю в класі між лідерами гірськолижного кубка і рештою спортсменів... і про те, що найбільшою втратою для цьогорічного "білого цирку", при всій повазі до Кілде та Пінтуро, став саме австрієць. Завершення в минулому році кар`єри такими людьми, як Фойц, Майєр і Кларе, теж дуже ослабило конкуренцію в швидкісних дисциплінах. У дівчат в плані конкуренції за ВКГ і малі кубки все значно цікавіше.
В двоборстві з конкуренцією в різних сезонах теж не складається: то Ріібер пропускає старти і дарує перемогу в кубку Лампартеру, то тепер австрієць починає відповідати взаємністю. Ех...