Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 30 грудня 2023, 19:57
1726
3

Одерматт залишився без суперника, гегемонія Шиффрін. Підсумки лижного тижня

Sport.ua підбиває підсумки тижня в гірських лижах

| Оновлено 30 грудня 2023, 19:57
1726
3
Одерматт залишився без суперника, гегемонія Шиффрін. Підсумки лижного тижня
Getty Images/Global Images Ukraine. Марко Одерматт

Гірські лижі

Старти тижня:

Четвер, 21 грудня

Куршевель (Франція), слалом, жінки

П'ятниця, 22 грудня

Мадонна ді Кампільо (Італія), слалом, чоловіки

Четвер, 28 грудня

Борміо (Італія), швидкісний спуск, чоловіки

Лінц (Австрія), гігантський слалом, жінки

П'ятниця, 29 грудня

Борміо (Італія), супергігант, чоловіки

Лінц (Австрія), слалом, жінки

Переможний дубль Шиффрін у Лінці

Жіночий Кубок світу напередодні нового року приїхав на технічний етап у Лінці. Місцева траса «Шлоссберг» чергується в Кубку світу з іншою австрійською локацією, Земмерінгом: вони приймають технічний етап Кубка світу 28-29 грудня суворо через рік.

Головною героїнею етапу в Лінці стала Мікаела Шиффрін, яка оформила переможний дубль. При чому американка була на голову сильнішою за своїх суперниць. Слалом вона виграла з перевагою в 2,34 секунди – це сьомий найбільший розрив між переможницею і другим місцем у слаломі в жіночому Кубку світу. Характерно, що в топ-8 відразу 5 перемог самої Мікаели, включно з рекордними 3,07 над Веронікою Велез-Зузуловою у 2015 році в Аспені.

Перемога в гіганті у виконанні Мікаели могла б бути настільки ж розгромною, але другу спробу вона, розуміючи, який у неї величезний запас, пішла дуже від оборони. З обережністю американка навіть переборщила, і ледь за це не поплатилася: її запас зменшився з 1,63 до 0,38 секунди.

Так чи інакше, Шиффрін взяла 200 очок із 200 можливих і зміцнила своє лідерство в загальному заліку Кубка світу. Рік тому в Земмерінгу Мікаела також домінувала – у святковий період вона дуже часто буває просто у фантастичній формі.


Getty Images/Global Images Ukraine. Мікаела Шиффрін

Величезний запас Шиффрін після першої спроби гіганта був зумовлений, зокрема, і специфікою траси. Покриття було просто крижаним, і у більшості спортсменок виникли величезні проблеми з підготовкою інвентарю – канти лиж просто не могли зачепитися за наскільки слизьке і жорстке снігове полотно. І, за великим рахунком, крім Шиффрін нормально готовими в першій спробі були тільки лижі Сари Хектор, яка йшла другою після першої спроби, але в підсумку відступила на третє місце, програвши дуже багато на нижній частині другої траси.

Випередити шведку зуміла Федеріка Бріньоне, яка прорвалася з п'ятого місця після першої спроби. Її партнерка по команді, Марта Бассіно, стала однією з головних жертв такого покриття: вона стартувала першою і зійшла з дистанції в першому ж різкому віражі. А ось Соф’я Годжа знову порадувала в гіганті: восьме місце – і це при тому, що загалом італійка крижане покриття не любить. Лише шостою стала Лара Гут-Бехрамі, для якої це найгірший результат у гіганті в нинішньому сезоні.

Провалила другу спробу вся збірна Норвегії. Після першої спроби скандинавки йшли досить високо, але в другій синхронно відступили. Наприклад, Рагнхільд Мовінкель із третього місця впала аж на 13-те. Втім, перша спроба була для неї, напевно, найкращою в нинішньому сезоні – невже у неї нарешті прорізаються колишні швидкості?

Два дуже різних дні провела збірна Австрії. У недільному слаломі одразу чотири австрійки заїхали в топ-10 (при чому зробили це чотири Катаріни – Хубер, Галльхубер, Лінсбергер і Труппе), а ось суботній гігант господині провалили. Лише дві австрійки пробилися до другої спроби, і від тотального провалу врятувало лише п'яте місце Юлії Шайб.

Сьомою після першої спроби гіганта йшла Клара Дірез, але в другій спробі француженка зійшла з дистанції. Утім, її виступ у першому заїзді – чергове підтвердження того, що вона зараз у чудовій формі та здатна їздити в дуже високому темпі. Нагадаємо, на попередніх гігантах у Мон Тремблані вона посіла десяте і четверте місця.

Що стосується слалому, то третьою стала Мішель Гізін, для якої це перший подіум на Кубку світу з березня 2022 року. Непогано вона виступила і в слаломі в Куршевелі до Різдва – шосте місце. А ось у гіганті в Лінці вона провалилася – лише 24-й результат.

У Куршевелі свою ювілейну, 30-ту в кар'єрі перемогу на Кубку світу здобула Петра Влхова. А ось етап у Лінці зіркова словачка занести собі до активу не може – сьоме і п'яте місця. Несподівана невдача, враховуючи, що Влхова якраз дуже любить крижані траси.

Слалом у Куршевелі загалом був дуже підступним у плані постановки траси, як підсумок – відразу 20 сходів уже на першій спробі. В обох слаломах (і в Лінці, і в Куршевелі) зійшла з дистанції Зрінка Лютіч, яка на старті сезону була незвично стабільною і надійною. Але, схоже, стара проблема до неї повернулася.

Її партнерка по збірній Хорватії Леона Попович приїхала в Лінц із хворобою. Як підсумок – у гіганті вона на старт так і не вийшла, хоча її ім'я було присутнє в стартовому протоколі. У слаломі вона виглядала абсолютно розібраною, напомилялася у першій спробі і в підсумку ще й отримала дискваліфікацію, пропустивши прапорець між лиж.

Відзначимо четверте місце в слаломі в Лінці Анни Свенн Ларссон. Шведка провалила старт нинішнього сезону і тепер нарешті видала перший гідний результат у нинішній зимовій кампанії.

Дев'ятою в слаломі стала 25-річна швейцарка Ніколь Гуд–- для неї це перше в кар'єрі потрапляння в топ-10 на Кубку світу. А ось збірна Італії слалом провалила: очки зуміла набрати тільки Лара Делла Меа – 21-ше місце. Уперше за понад рік стартувала в слаломі Бріньоне, але зіркова італійка зійшла з дистанції вже на першій спробі.

Одерматт залишився без суперників у загальному заліку

У чоловіків продовжилося традиційне різдвяно-новорічне італійське турне: класичний нічний слалом у Мадонна ді Кампільо і дві швидкісні гонки в Борміо на «Стельвіо» – напевно, найбільш фізично виснажливою трасою на Кубку світу, на фініші якої навіть найвитриваліші гірськолижники валяться з ніг і довго не можуть віддихатися.

Головний підсумок італійської частини Кубка світу – Марко Одерматт залишився без конкурентів у боротьбі за перемогу в загальному заліку. Марко Шварц спочатку виграв слалом у Мадонні ді Кампільо і завдяки цьому пішов на Різдво лідером Кубка світу. Однак у швидкісному спуску він упав і зазнав травми – його терміново прямо з траси доправили в лікарню на вертольоті. Там у австрійця діагностували розрив хрестоподібної зв'язки коліна. На жаль, але сезон, який був для Шварца найкращим у кар'єрі, для нього завершено.


Getty Images/Global Images Ukraine. Марко Шварц

Загалом же слалом у Мадонна ді Кампільо був таким самим, як зазвичай. Траса «Каналоне Мірамонті» досить коротка, через що розриви дуже невеликі, і будь-яка помилка вбиває всі шанси спортсмена. Провалила домашній слалом збірна Італії: очки набрав тільки Алекс Вінатцер, який посів 22-ге місце.

Фіаско чекало на «Скуадру Адзурру» і в Борміо, хоча очікування були дуже великі. Домінік Паріс раніше виграв швидкісний спуск у Валь Гардені, хоча «Саслонг» завжди був однією з найменш улюблених для нього трас. І після такого на коронній трасі Паріса в Борміо, де він перемагав цілих 7 разів, від нього не чекали нічого іншого, окрім як чергової перемоги, а то й двох. Але в підсумку Паріс покинув Борміо без жодного набраного очка. У швидкісному спуску він у середині дистанції зробив грубу помилку і практично зупинився. Як підсумок – 7 секунд відставання: найгірший результат серед усіх, хто дістався до фінішу. А в супергіганті Паріс зійшов уже на верхній частині траси.

Підстрахувати лідера збірної Італії ніхто не зумів. У супергіганті в очки потрапив лише один представник «Скуадри адзурри» – П'єтро Дзадзі, який посів скромне 29-те місце. Важко впав у супергіганті зірковий ветеран збірної Італії Крістоф Іннерхофер. На щастя, він відбувся травмою щиколотки і невеликою операцією – переломів вдалося уникнути.

Ну а Марко Одерматт травмою Шварца скористався сповна: друге місце в швидкісному спуску і перемога в супергіганті. Варто зазначити, що в швидкісних спусках на Кубку світу швейцарцю поки що відверто не щастить: як і у Валь Гардені, від перемоги його відокремили лічені соті частки секунди. Незважаючи на те, що Одерматт – чинний чемпіон світу у швидкісному спуску, на Кубку світу в цій дисципліні у нього досі жодної перемоги. Втім, завдяки своїй стабільності Марко очолив залік Кубка світу в швидкісному спуску, і сумарно наразі лідирує в боротьбі одразу за три Малих кришталевих глобуси.

Александер Омодт Кілде, який вважався головним суперником Одерматта перед стартом сезону, продовжує втрачати очки і відставати. У швидкісному спуску він зійшов з дистанції, хоча жодної помилки не припустився. Кілде після гонки пояснив, що у нього виникла проблема з лівою лижею, і продовжувати гонку було занадто небезпечно.

Швидкісний спуск виграв Сіпрієн Сарразен – для француза це перша в кар'єрі перемога на Кубку світу. Схоже, два четвертих місця у Валь Гардені не були випадковістю. Втім, наступного дня в супергіганті він зійшов з дистанції, як і третій призер швидкісного спуску Кемерон Александер. Так чи інакше, у 29 років француз прорвався на абсолютно новий для себе рівень.

Двічі потрапив до топ-5 Вінсент Кріхмайр, незважаючи на те, що загалом трасу в Борміо він не любить. Другим у супергіганті на «Стельвіо», як і два роки тому, став інший австрієць, Рафаель Хаазер. Це два єдиних подіуми в його кар'єрі на Кубку світу. Двічі до топ-5 потрапив і швейцарець Джанстін Мурізьє – найуспішніший етап Кубка світу в кар'єрі 31-річного спортсмена.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Прощавайте, єврокубки? Схоже, Дніпро-1 відмовляється від колишніх амбіцій
Футбол | 27 квітня 2024, 10:28 22
Прощавайте, єврокубки? Схоже, Дніпро-1 відмовляється від колишніх амбіцій

Рік тому команда рвалася в ЛЧ, а зараз може залишитися без континентальних турнірів

Зіркова шведська біатлоністка повернеться в лижні гонки
Біатлон | 23 квітня 2024, 17:42 3
Зіркова шведська біатлоністка повернеться в лижні гонки

У біатлоні Стіна Нільссон успіхів не досягла

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
introvert
Дуже прикро було спостерігати за падінням Марко Шварца на трасі даунхілла в Борміо. Австрієць перебував в чудовій формі, що вперше за останні років десять обіцяло нам шалену інтригу в боротьбі за ВКГ, а після його падіння і отриманої травми інтрига одразу ж вмерла. Тепер на нас очікує черговий нудний сезон повного домінування одного спортсмена. Марко Одерматт, звісно, чудовий атлет, але такий сценарій протікання КС особисто мені набрид ще за часів Хіршера.
До того ж Шварц міг стати чи не першим справжнім багатоборцем з часів К.-А. Амодта. Тепер, навіть якщо Марко відновиться після складної травми і повернеться наступного сезону, сумніваюся, що він продовжить боротися в усіх гірськолижних дисциплінах. Більш вірогідно, що вирішить більше не ризикувати і виключить даунхілл зі свого змагального графіку.
А взагалі, це був тиждень розчаровуючих новин. За Тур де Скі слідкувати після звістки про відсутність Клебо теж зникло усіляке бажання. З усього різноманіття зимових видів цікавими особисто для мене залишаються лише стрибуни з їх Турне Чотирьох Трамплінів та іншими багатоденками. І, можливо, змагання двоборців, якщо Ріібер перестане вигравати в одну калитку.