Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Шахи
| Оновлено 25 грудня 2023, 23:56
5198
2

Рапід і бліц: шахові чемпіонати збирають найсильніші склади в історії

Олексій Рижков анонсує світові шахові чемпіонати з рапіду й бліцу, що стартують у Самарканді

| Оновлено 25 грудня 2023, 23:56
5198
2
Рапід і бліц: шахові чемпіонати збирають найсильніші склади в історії

Можна чимало іронізувати над місцем проведення вагомих шахових івентів після 24 лютого 2022 р. Вочевидь, путінські поплічники просто не мають змоги кооперуватися з місцевою владою в цивілізованих країнах західного світу, відтак організовують глобальні шахові події у країнах, які, коли м’яко, не сповідують демократичний шлях розвитку. Свіжий приклад – вибори місця проведення шахової олімпіади-2028. Італійська Генуя в одні ворота програла Абу-Дабі. Ну, й шахову владу кремлівця аркадія дворковича тепер не обмежено двома термінами – вона віднедавна не має часових рамок. Наче калька з російської політичної архітектури.

Хай там як, а якщо твердити саме про шахову складову рішення доручити проведення чемпіонатів світу з рапіду й бліцу Узбекистану, то тут усе слушно-логічно. Шахи в цій країні переживають шалений злет. Чоловіча команда не так давно стала переможницею шахової олімпіади (а в не таку вже днедавнину, ще в есересерівській системі шахових координат Узбекистан мав невисоке котирування, відтак прогрес за роки незалежності більш як очевидний!), у країні з’явилася низка обдарованих юнаків, які в перспективі можуть виявити свої чесноти й в особистих змагах, держава приділяє мудрій грі неабияку увагу, всіляко плекаючи свої таланти. Й Самарканд-2023 – це реакція ФІДЕ на шахове нуртування в Узбекистані.

Досягнення українських шахістів і шахісток на чемпіонатах світу зі швидких шахів доволі вагомі. В 2016 р. Василь Іванчук та Анна Музичук вибороли «золото» відповідно у відкритій і жіночій секціях. А в 2014 р. Катерина Лагно здобула золоту медаль у рапіді ще під українським прапором.

Якщо заглибитися в історію чемпіонатів світу з бліцу, то можна звернути увагу на цікавий момент: між 1-м і 2-м турнірами такого рангу пройшло аж 18 років. Уперше чемпіонат світу з бліцу пройшов у 1988 р., й титул виборов легендарний Міхаїл Таль. До слова, 3-тє місце тоді розділив харків’янин Олександр Чернін. А от удруге найсильніші бліцори світу позмагалися за почесний трофей лише в 2006 р. Надалі такі змагання стали проводитися регулярно. У 2007 р. чемпіоном світу з бліцу став Василь Іванчук, у 2008 р. він посів 2-ге місце. Ще двічі призерами ставали шахісти під українським прапором: у 2009 р. нинішній співець од путінському режиму та палкий прихильник війни росії проти своєї батьківщини до переможного кінця сергій карякін фінішував 3-м, а в 2013 р. на 3-тю сходинку п’єдесталу здійнявся Руслан Пономарьов.

У жіночій секції Анна Музичук двічі діставалася світового чемпіонства у бліці: в 2014 й 2016 рр. (щоправда, в 2014 р. – під словенським прапором). Однораз вона була віцечемпіонкою світу, ще одного разу 2-ге місце на чемпіонаті світу з бліцу посіла Наталя Жукова.

Getty Images/Global Images Ukraine. Магнус Карлсен

Втім, до актуального. У відкритій секції явний фаворит – Магнус Карлсен. Він є чинним чемпіоном світу в рапіді (а назагал 4-разовим) та у бліці (а назагал 6-разовим) і перебуває в чудовій формі. Конкуренцію йому можуть скласти представник Узбекистану Нодірбек Абдусатторов (чемпіон світу з рапіду 2021 р. гратиме на батьківщині, що, безперечно, додасть вістів 19-річному уродженцю Ташкента). Прагнутиме втрутитися у боротьбу за місця на п’єдесталі «нейтральний» шахіст Ян Непомнящий. Поляк Ян-Кшиштоф Дуда, французи Максим Ваш’є-Лаграв та Аліреза Фіруджа так само мають усі шанси здійнятися на п’єдестал пошани (тим паче, що кожен із них має відповідний досвід). Й, звісно, не стоятимуть осторонь боротьби за найвищі місця імениті, як-то кажуть, на всі ноги ковані й в усіх водах миті досвідчені американці Левон Аронян і Фабіано Каруана.

Україну репрезентує обмаль шахістів: Юрій Кузубов, Антон Коробов та Олександр Мойсеєнко. Руслан Пономарьов є в списку учасників чемпіонату з бліцу, проте його не було в попередньому списку учасників чемпіонату з рапіду. Прикметно, до слова, що, згідно з реєстрацією, в рапіді планує взяти участь 208 шахістів, натомість у бліці – 210. Наших хлопців, наче, й не зараховують до фаворитів змагань. Однак досвід у кожного з них неабиякий, вони також скуштували вже різних чемпіонських борщів. І що таке європейські та світові титули (й особисті, й командні) знають не з чуток. Відтак і наші сподівання на їх здатність виявити свої шахові чесноти в Самарканді аж ніяк не безпідставні.

В жіночій секції чимало оглядачів вважає головними фаворитками китайську трійцю: Цзюй Веньцзюнь, Тань Чжун’ї та Лей Тінцзе. Конкуренцію їм складуть «нейтрашки» Алєксандра Горячкіна та Катерина Лагно, представниці Індії Хампі Конеру (чемпіонка світу з рапіду 2019 р.) та Харіка Дронаваллі, шахістки з Казахстану Дінара Садуакасова та Бібісара Асаубаєва (віцечемпіонки світу з рапіду двох попередніх світових форумів, а Бібісара до того ж виграла два попередні чемпіонати світу з бліцу). Ну, й, безумовно, скидати з рахунків українок так само не варто, хоча й у рекламному банері чемпіонату наші співвітчизниці не зображені. Плекаю надію, що й Анна, й Марія Музичук втрутяться в розподіл медалей як у рапіді, так й у бліці. Та й Анна Ушеніна та Наталя Букса аж ніяк не пастимуть задніх. Сподіваюся й на вдалий перформанс від тернополянки Ольги Бабій. Цілком може піднести сюрприз й уродженка України, 8-разова чемпіонка США в класиці Ірина Круш. Назагал у рапіді планують взяти участь 122 шахістки, натомість попередній список учасниць чемпіонату світу з бліцу складається зі 123-х майстринь мудрої гри.

Головний виконавчий директор ФІДЕ Еміль Сутовський, твердячи про змагання, що стартують, зазначив, що «склад, певно, є найсильнішим в історії». Ба більше, Сутовський зауважив: «Є відчуття, що цей чемпіонат стане чи не найкращим в історії». Водночас він наголошує на обов’язковому дотриманні дрес-коду: мовляв, це сприятиме прихильності спонсорів. Цікаво, що зокрема заборонено грати в кросівках, футболках, джинсах (!), спортивних кепках, сонцезахисних окулярах, для жінок неприйнятним є відкритий одяг. Для тих, хто прийде на партії у чомусь забороненому, на перший випадок передбачено штрафи в 200 євро у відкритій секції та 100 євро в жіночій. Другий же подібний випадок зумовить виключення гравця з пар подальшого раунду.

silkroad-samarkand.com

Місце проведення змагань – Конгрес-центр у Самарканді. Сутовський визначає його як «найкрасивіше місце, де коли-небудь грали шахісти». Просторий конгрес-центр загальною площею 28 тис. м2 – це будівля, оформлена в східному стилі з великими панорамними вікнами по периметру. Його високотехнологічне приміщення, оснащене сучасним обладнанням, призначене для проведення конгресів, конференцій, симпозіумів, виставок, презентацій, шоу та бенкетів. Шаховий бенкет очікується ще той! Отже, 26–28 грудня відбудуться змагання з рапіду, а 29–30 грудня – з бліцу. Призовий фонд у відкритій секції як у рапіді, так й у бліці становить 350 тис. доларів США. Переможці розбагатіють на 60 тис. доларів США кожен, 2-гі призери поповнять свої рахунки сумою в 50 тис. доларів США, а 3-ті призери дістануть по 40 тис. в американській валюті. Учасники, які посядуть місця з 26-го по 35-те, стануть багатшими на 1,5 тис. доларів США. В жіночій секції призовий фонд удвічі менший. Переможниці збагатяться на 40 тис. доларів США, 2-гі призерки – на 30 тис., а 3-ті – на 20 тис. доларів США. Учасниці, які посядуть місця з 11-го по 15-те, збільшать свої рахунки на 2 тис. в американській валюті. Гра варта свічок, чи не так? До слова, роботу головного арбітра змагань оцінено в 4800 доларів США.

Конкуренція в обох секціях буде жорстка: купа амбітних гравців непростого десятка, які перебувають у розквіті свого таланту, сподіваються дістатися чемпіонства. Не будемо чужинцями на цьому святі й ми. Чом би українським гросмейстерам і гросмейстеркам і не зробити вітчизняним шаховим уболівальникам передноворічний подарунок?!

Олексій РИЖКОВ

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Як Перес відреагував на гру Кепи, який вийшов замість Луніна за Реал
Футбол | 27 квітня 2024, 07:56 0
Як Перес відреагував на гру Кепи, який вийшов замість Луніна за Реал

26 квітня королівський клуб обіграв «Реал Сосьєдад» 1:0

Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі
Футбол | 27 квітня 2024, 00:05 16
Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі

На українського воротаря свого часу претендували «Наполі» та «Ліверпуль»

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Юра Ганусяк
набір неповязаних, невірних фраз.