Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 16 березня 2024, 14:54
7876
2

Норвежці проти всіх, повернення Підручного та Джими

Огляд головних подій другого етапу Кубка світу з біатлону

| Оновлено 16 березня 2024, 14:54
7876
2
Норвежці проти всіх, повернення Підручного та Джими
Getty Images/Global Images Ukraine

Другий етап Кубку світу з біатлону пройшов у австрійському Хохфільцені. Знову зимова погода спочатку порадувала спортсменів, до того ж, обійшлося без естерсундських морозів. Певну проблему траси у Хохфільцені становить її висота – біля кілометру над рівнем моря. Тому функціональна підготовка виходила на перший план. Тим більше, що біатлоністам за три дні довелося провести по три гонки: спринт, переслідування та естафету. Як завжди, про все по порядку.

Спринт. Чоловіки

Гонка повинна була відповісти на питання, чи випадковими були невдачі в Естерсунді найкращого біатлоніста останніх років Йоганнеса Тінгнеса Бьо. Стартове коло норвежець пройшов дуже впевнено і не мав проблем на лежці, вийшовши з рубежу на 10 секунд швидше за всіх опонентів. На другому колі він ще збільшив свою перевагу, але на стійці стався провал. Три незакриті мішені, і про подіум можна було забути. Невдача явно психологічно підкосила Бьо-молодшого, фінішне коло він пройшов не у своєму звичному стилі й у підсумку зупинився за крок від топ-10. Натомість його брат, Тар’єй Бьо, відзначився стабільністю. Він не був надшвидким, не стріляв, як з кулемету, але зміг закрити всі десять мішеней і мати 15 секунд переваги після другої стрільби над більш швидкісними, але менш влучними шведами Себастьяном Самуельссоном та Мартіном Понсілуомою. Декілька секунд зі свого гандикапу до фінішу він втратив, але для перемоги цього ніби вистачало.

Getty Images/Global Images Ukraine. Тар’єй Бьо

І тут несподівано, ніби Фенікс із попелу, з третьої стартової групи з’явився Стурла Легрейд. Людина, яка вщент провалила перший етап, і сама не розуміла, куди поділася її швидкість. Після Естерсунда норвежець казав, що робить ніби все, як завжди, а на фініші виявляється, що програв хвилину ходом. Навіть натякав на можливість взяти паузу в кар’єрі та розібратися зі своїми негараздами. І раптом у спринті знову все зійшлося в одне ціле. Чиста стрільба разом з непоганою швидкістю дали Легрейду майже 5 секунд переваги над Бьо-старшим після двох рубежів. І нехай на фініші вони перетворилися на 5 секунд відставання, ця друга позиція явно принесла Стурлі більше задоволення, ніж деякі перемоги.

Третя та четверта позиції - за вже згаданими шведами Самуельссоном та Понсілуомою, а ще два місця у квітковій церемонії посіли чергові двоє норвежців: Йоганнес Дале із, до речі, найкращим ходом по дистанції, та Ветле-Шостад Крістіансен. Четверо норвежців у квітах! Чим далі, тим більше.

Наші

Українські вболівальники біатлону з інтересом очікували повернення до збірної Дмитра Підручного після перелому руки. Натомість Денис Насико та Богдан Цимбал відправилися доводити свої амбіції на кубок IBU. Гонка показала, що капітан, зважаючи на тривалу паузу, готовий доволі непогано. 27-й хід по трасі для збірної України в її нинішньому стані можна вважати цілком пристойним результатом. З усієї іншої четвірки за швидкістю знову нікого немає навіть у топ-50. Проблема в тому, що зі стрільбою у Підручного зовсім не склалося. На рубежах він намагався працювати традиційно швидко, але по два промахи на кожному відкинули Дмитра на 52-й рядок фінішного протоколу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Дмитро Підручний

Вище за Підручного опинився лише Антон Дудченко, який, нарешті, чисто відпрацював лежку, але припустився однієї хиби на стійці. Разом із повільністю на трасі це принесло 47-й результат. Не потрапили до гонки переслідування Артем Тищенко (1 промах, 63-тя позиція), Артем Прима (2, 65-та) та Тарас Лесюк (3, 80-та).

Спринт. Жінки

Ще перед стартом етапу стало відомо, що лідерка загального заліку Кубку світу німкеня Франциска Пройсс захворіла на коронавірус, і у Хохфільцені не виступить. Тож очікувалася боротьба за перемогу знаних фавориток світового біатлону останніх років.

Реальність підтвердила прогнози. Норвежка Інгрід Тандреволд, так само, як декількома годинами раніше її співвітчизник Бьо-старший, провела дуже стабільну гонку. Не показувала надзвичайного ходу по трасі, а швидкострільність взагалі ніколи не була її чеснотою. Але відпрацювала чітко та стабільно. Першим її час залишився після обох рубежів, і, зрозуміло, на фініші також. Конкуренцію Тандреволд намагалася нав’язати відома «декабристка» Ельвіра Еберг. Шведці нарешті вдалося в особистій гонці відстрілятися лише з одним промахом, і на останньому колі вона щосили намагалася відіграти 13-секундне відставання від норвежки. Більшу частину ліквідувати вдалося, але 5 секунд залишилося.

Getty Images/Global Images Ukraine. Інгрід Тандреволд

За третю позицію на п’єдесталі пошани розгорнулася ціла битва між відомими «снайперками» світового біатлону. Француженка Жюстін Бреза-Буше та швейцарка Лєна Хеккі-Гросс – знані майстрині швидких розстрілів установок замість мішеней. І при цьому обидві мають вибухову швидкість. Після стрільби стоячи з’ясувалося, що кожна зі спортсменок припустилася по одному промаху, а перевага швейцарки над француженкою становить мікроскопічні 0,7 секунди. Ще більшим плюсом було те, що Хеккі-Гросс стартувала значно пізніше за суперницю, отже, тренери мали можливість вести її за графіком Бреза-Буше. Як вони не старалися, долю суперництва вирішила ще менша мить. 0,3 секунди – ось перевага француженки у фінішному протоколі.

Нарешті завершилося тотальне домінування норвежок у жіночих змаганнях. У спринті до топ-10 потрапили лише дві представниці цієї країни (порівняйте зі стабільними чотирма на першому етапі), а також по дві представниці Швеції (без Ганни Еберг, проте з Анною Магнуссон) та Франції (без Лу Жанмонно, одначе з Жюлією Сімон). І жодної німкені! Зате з колишньою лижницею словенкою Анамарією Лампіч, яка другий рік поспіль на цій трасі з трьома промахами потрапляє до чільної десятки у спринті.

Наші

У збірній України після хвороби повернулася на Кубок світу Юлія Джима. Правда, функціональна її готовність бажає поки бути кращою. Рухатися по дистанції вона здатна значно швидше. Тим не менше, з одним промахом на стрільбі стоячи та найкращою швидкістю в команді (але за чистим ходом це тільки 47-ма позиція) Юля змогла пробитися до очкової зони, ставши 38-ю. Але найкращою в команді стала не вона. Анастасія Меркушина, яка піддавалася нищівній критиці за етап у Естерсунді, хоч і була повільною на трасі, але з третьою швидкістю серед усіх спортсменок відпрацювала стрільбу, закривши всі мішені, й у підсумку посіла 23-тю позицію.

Ірині Петренко здорово відпрацювала перше коло дистанції. Відстрілявшись на лежці в нуль, вона мала 12-й результат, проте висота явно далася взнаки. Далі Іра бігла вже у своєму звичному темпі, та ще й підвела стійка. Два кола штрафу – і 51-ше місце. Анна Кривонос з одним промахом стала 57-ю.

Оскільки перед австрійським етапом захворіла Христина Дмитренко, її замінила 19-річна Олена Городна, яку варто привітати з дебютом на Кубку світу. Вона показала сьому скорострільність у гонці, але забагато як для себе помилялася. Дві хиби та 68-ма позиція у підсумковому протоколі, повз гонку переслідування. Тут нічого страшного, з чогось потрібно ж починати.

Гонка переслідування. Чоловіки

У суботу перед стартом персьютів на стрільбищі трохи піднявся вітерець, порівняно з п’ятничним штилем. Ніби нічого критичного, але яка ж вакханалія промахів коїлася у гонці! Вже перший вогневий рубіж серед усіх претендентів на подіум чисто пройшов лише один Стурла Легрейд, який і очолив пелотон із майже 30-секундною перевагою! Але це був тільки початок. Уже на другій лежці Легрейд припустився промаху, і все розпочалося фактично з нуля, адже в проміжку 22 секунд розмістилися аж 7 спортсменів. Серед них був присутнім і Йоганнес Тінгнес Бьо, який розпочинав гонку 11-м із 40-секундним відставанням від лідера. Він не вразив одну мішень на першій стрільбі й за рахунок знаменитої швидкості пробивався нагору. Як виявилося пізніше, Принц біатлону вирішив долю гонки вже на третьому вогневому рубежі. Бьо-молодший пройшов його чисто, в той час, як абсолютно усі конкуренти пішли мінімум на одне штрафне коло. До останньої стрільби Йоганнес зробив такий запас часу, що міг собі дозволити навіть раз промахнутися. Та великі вміють перемагати красиво. П’ять з п’яти – і попереду замість боротьби на трасі коло пошани.

За спиною Бьо-молодшого розбиралися між собою його партнери по команді. Після того, як Легрейд чітко та швидко відстрілявся, те саме зробили Бьо-старший та Йоганнес Дале. При цьому Стурла мав 13 секунд переваги. Але останнє коло навіть у найкращі часи було ахіллесовою п’ятою Легрейда. Зараз, коли він тільки намацує свою колишню форму, шансів втримати друге місце фактично не було. Суперники пройшли його, ніби стоячого. Більш швидкісний Дале прогнозовано посів другу позицію, Тар’єй Бьо третій, Легрейд четвертий. Недарма ми казали вище, що четверо норвежців у квітах – ще не межа їхніх можливостей. Себастьян Самуельссон не був настільки швидким, як у спринті, й став п’ятим, а на шосте місце прорвався з 13-го стартового Емільєн Жаклен. Французу не менш важливо, ніж Легрейду, повернути минулорічні кондиції.

В особистому заліку Кубка світу завдяки двом вдалим гонкам на першу позицію вибрався Тар’єй Бьо. За ним тримається Самуельссон, а Бьо-молодший уже третій! Правда, поки із 61-очковим відставанням від лідера. Варто відзначити й те, що у топ-10 аж 7 (!) норвежців. Тобто, всі, хто брали участь у перших двох етапах сезону. Боротьбу за Кубок націй, схоже, можна закривати вже зараз.

Наші

Нарешті українці дали привід для позитивного відгуку! Поки, правда, лише один українець, але все ж. Дмитро Підручний після 52-го місця у спринті з першого кола дистанції полетів відіграватися. Дві чистих лежки – і він уже замикає топ-25! На стійках, правда, прогрес уповільнився, бо на кожній з них Дмитро припустився по одному промаху. Але конкуренти «мазали» багато, швидкість Підручного на трасі не падала, й гонку українець завершив красивим потрійним фінішем із Йоганнесом Кюном та Міхалом Крчмаром. Німцю Дмитро дещицею поступився, у Крчмара таку ж мить виграв. В результаті – 19-те місце, і прорив на 33 позиції вгору. Найбільший у всій гонці. Капітан таки дійсно повернувся.

Антон Дудченко стартував із 47-ї позиції, і після третього рубежу вже мав 4 промахи, невисоку швидкість та близькі до нульових шанси на потрапляння в очкову зону. Залишалося хіба що чисто відпрацювати останню стійку та трохи зекономити сили на недільну естафету. У підсумковому протоколі Дудченко 49-й.

Особистий залік Кубка світу. Чоловіки

Гонка переслідування. Жінки

Хоч погода за дві години не змінилася, представниці прекрасної статі впоралися зі стрільбою значно краще за чоловіків. Хоча початок гонки ніби теж віщував стрілецькі негаразди. Дві лідерки – Ельвіра Еберг та Інгрід Тандреволд – промахнулися по разу, а третя призерка спринту, Жюстін Бреза-Буше, не закрила дві мішені. Француженка й продовжила у тому ж дусі та з п’ятьма хибами та дуже високою швидкістю на лижні стала восьмою. У лідери ж вийшов дует Лєни Хеккі-Гросс та Лізи Віттоцці. Але тільки до третього вогневого рубежу. Тут вже ця парочка синхронно промахнулася по разу, і знову на чолі гонки опинилися Еберг-молодша та Тандреволд.

Друга стійка повинна була дати відповідь, хто виграє персьют. Та підсумок стрільби і, як наслідок, питання про переможницю гонки, вирішив форс-мажор. Після першого точного пострілу гвинтівку норвежки заклинило. Боротьба з примхливою зброєю забрала в Тандреволд секунд 15, після чого вона таки спромоглася вразити всі мішені, але вже й сліду Еберг не було на стрільбищі. Ба більше, Хеккі-Гросс, яка була перед стрільбою в 20 секундах позаду, з кулеметною швидкістю розстріляла всі мішені, і вийшла з вогневого рубежу прямо за спиною норвежки. Сил боротися проти всього на світі в Тандреволд не залишилося, і швейцарка вперше в кар’єрі піднялася на другу сходинку гонки Кубка світу. Тандреволд третя, четвертою стала Ліза Віттоцці, п’ятою – Жюлія Сімон. Що цікаво, у всіх п’ятьох біатлоністок по одному промаху. На шосту позицію прорвалася зі стартової 20-ї з ідеальною стрільбою Ганна Еберг.

Інгрід Тандреволд все ж має привід для радості, адже після всіх негараздів у персьюті вона за підсумками двох етапів очолює загальний залік Кубка світу з двадцятиочковою перевагою над Лу Жанмонно. Третьою зовсім поруч із француженкою йде Віттоцці. Ельвіра Еберг продовжує торувати собі шлях нагору, наразі вона п’ята, і до лідера 43 пункти.

Наші

Двом українкам вдалося потрапити в очкову зону. Юлія Джима та Ірина Петренко провели дуже схожу гонку. Пройшли дистанцію майже в одні ноги із середньою швидкістю, допустили по два промахи. Ось тільки Петренко показала аж четверту швидкострільність серед усіх учасників. Джима поки стріляє повільно, навіть як для себе. Через цю різницю в роботі на вогневих рубежах Ірині вдалося нівелювати відставання від Юлії у 28 секунд перед стартом, і на фініш наші спортсменки у прийшли у групі з п’яти біатлоністок, спринт з якої виграла саме Джима, посівши 27-ме місце. Петренко стала 29-ю, їй, як і Дмитру Підручному у чоловіків, вдався найбільший прогрес у гонці серед усіх учасниць. +22 позиції – хороший результат.

Анастасія Меркушина також цілком могла потрапити в очкову зону, але три промахи на останній стрільбі відкинули її на 46-ту позицію. І, нарешті, Анна Кривонос не закрила всього дві мішені, проте вкрай слабкий хід по дистанції не дозволив їй піднятися вище 53-го місця.

Особистий залік Кубка світу. Жінки

Естафета. Чоловіки

Під кінець вікенду зимова погода у Хохфільцені скінчилася, прийшла плюсова температура та зранку навіть йшов дощ. Втім, оскільки естафета – це не гонка з роздільним стартом, де у подібному випадку перші номери стартують по накатаній лижні, а останнім доводиться пересуватися по розбитій трасі, то фактор погоди не грав вирішальної ролі. Хоча й додавав головного болю сервісменам.

Щодо самої гонки, головним питанням, мабуть, було наступне. Як задовго до фінішу норвежці стануть недосяжними для конкурентів? Перші два етапи Стурла Легрейд і Тар’єй Бьо провели на рівних із французами, відповідно, Еріком Перро та Емільєном Жакленом. Розриви в обидва боки не перевищували десяти секунд. Але далі за справу взявся Йоганнес Тінгнес який за однакової стрільби із зовсім не повільним Фаб’єном Клодом привіз йому на фініші етапу майже хвилину. Вже вкотре останній відрізок дистанції став для Ветле-Шостада Крістіансена, як то кажуть в іншому виді спорту, тренуванням із підвищеною відповідальністю. На другу позицію французів теж претендентів не знайшлося.

А ось за третє місце на подіумі до останнього вогневого рубежу велася серйозна боротьба. Все через те, що німець Давід Цобель уже на першому етапі в стійці заробив коло штрафу і передав естафету у хвилині від лідерів. Надалі Йоганнес Кюн та Філіпп Наврат зробили все від себе залежне, щоб Бенедікт Долль пішов на вирішальний етап третім із перевагою над італійцями у 13 секунд. Але досвідчений і швидкий італієць Лукас Хофер уже до лежки «з’їв» це відставання, і доля потрапляння на подіум мала визначитися на останній стрільбі, на яку обидва біатлоністи прийшли разом. Хофер взагалі-то не відзначається швидкою стрільбою, а тут вирішив ризикнути. І прогадав: 3 додаткові патрони проти одного в німця – як наслідок, 19 секунд переваги Долля, які відіграти було вже неможливо.

Дуже цікавий момент трапився на першій стрільбі другого етапу. Словенський ветеран Яков Фак, який на той момент перебував на четвертій позиції, на лежці не влучив жодного з восьми пострілів. П’ять кіл штрафу для людини зі стабільною взагалі-то стрільбою! Причому партнери по команді далі зробили все від себе залежне, щоб збірна Словенії піднялася аж на дев’яте місце фінішного протоколу! Звичайно, тут не обійшлося без «застрілів» від інших команд.

У Кубку націй, ясна річ, Норвегія попереду, маючи після двох етапів аж 231 очко переваги над французами. Треті тут, як і в естафеті, німці.

Наші

Ну нарешті! Нарешті наша збірна продемонструвала серйозну частину свого потенціалу! Впевнений, що не весь потенціал, а саме частину, бо ходом можна й потрібно додавати.

Артем Тищенко на першому етапі зробив те, що від нього й очікувалося, тобто, закрив десять з десяти. На трасі він програвав не критично, тож 38 секунд відставання разом з восьмою позицією були цілком прийнятними. А далі за справу взявся капітан. Дмитро Підручний одразу взяв високий темп, швидко розібрався з лежкою й продовжив атакувати трасу на другому колі. На жаль, промахнувся останнім пострілом, швидко закрив додатковим патроном мішень і вийшов на дистанцію вже на третій позиції. На останнє коло Дмитра зовсім трохи не вистачило, швидкісного шведа Самуельссона він на 9 секунд відпустив. Проте ситуація залишалася цілком оптимістичною: 40 секунд до лідера на екваторі гонки.

Шкода, що Підручний в нас тільки один. Артем Прима поки не може знайти свою швидкість та ще змусив двома промахами похвилюватися на лежці. Стійку відпрацював якісно, але позмагатися на останньому колі з Навратом та Джакомелем у Артема не вийшло. Більше 30 секунд відставання від третього місця та майже 20 – від четвертого змушували Антона Дудченка на останньому етапі думати, скоріше, про збереження п’ятої позиції. Поблизу грізних суперників не спостерігалося, та в 55 секундах позаду знаходився швидкий швед Понсілуома. Але своєю чіткою стрільбою Дудченко не дав тому жодного шансу. Десять з десяти Антона та загалом усього 3 додаткові патрони на всю гонку привели збірну України на 5-те підсумкове місце. Є повторення найкращого результату минулого сезону. І, нарешті, вдалося піднятися у топ-10 Кубка націй, і навіть трохи відірватися від фінів, які в естафеті стали 11-ми із чотирма колами штрафу.

Залік Кубка націй. Чоловіки

Естафета. Жінки

І жіноча естафета, починаючи з другої половини гонки, стала норвезьким бенефісом. Якщо у чоловіків це було прогнозовано, то у дівчат мінімум три команди вважалися фаворитами. Але збірна Франції вже на перших двох етапах втратила шанси на перемогу. Спочатку резервістка Жилонн Гігонна доволі повільно провела перший відрізок, а на другому несподівано коло штрафу заробила Лу Жанмонно. Як результат – хвилина сорок відставання на екваторі дистанції. Наступні два етапи Жюстін Бреза-Буше та Жюлія Сімон подолали здорово і буквально втягнули свою збірну на третю сходинку подіуму.

А лідером до пори до часу була команда Італії. Самуела Комола якісно провела старт гонки, майже не відстаючи від топ-трійки. Потім за справу взялася Ліза Віттоцці, якій не завадили навіть два додаткові патрони, щоб вийти на перше місце та заробити гандикап перед переслідувачками у пів хвилини. Проблема італійок полягала в тому, що Доротея Вірер на старті сезону не може виборсатися з простуд, і пропускала другу естафету поспіль. Молода Беатріс Трабуккі та трохи більш досвідчена Ребекка Пасслер зробили все, що могли, витративши на двох лише два додаткові патрони, але на лижні змагатися проти найкращих біатлоністок світу їм було важко. Четверте підсумкове місце італійок у такому складі – безумовний успіх.

Getty Images/Global Images Ukraine

У боротьбі ж за перемогу варто відзначити 25-річну норвежку Маріт Ісхол Скоган, яка на Кубку світу проводить лише свій перший сезон. Саме вона завдяки якісній стрільбі заробила на другому етапі перевагу над шведкою Моною Брурссон у 17 секунд, і надалі Каролін-Оффігстад Кноттен та Інгрід Тандреволд успішно стримували на безпечній відстані від себе сестер Еберг. До контактної боротьби на трасі справа так і не дійшла. Норвегія перша, Швеція друга, Франція, як було зазначено вище, третя.

У Кубку націй перевага норвежок є майже такою ж, як і у чоловіків. Більше двохсот очок за два етапи. Тотальна перевага! За норвежками йдуть шведки та француженки.

Наші

Те, що українські дівчата не повторять успіху хлопців, стало зрозумілим уже на першому етапі. Анастасії Меркушиній не вдалися ані стрільба (5 додаткових патронів), ані лижний хід (майже хвилина програшу лідеру), тому на передачі наша збірна була 12-ю з відставанням у хвилину 18 секунд. Юлія Джима ніби й не програвала стільки швидкістю, й стріляла якісніше, але змогла підняти команду лише на одну позицію, програвши ще майже хвилину часу.

Значно краще з точки зору результату, адже швидкість все одно була невисокою, вдалося провести гонку Ірині Петренко. Всього один додатковий патрон в той час, коли суперниці розстрілювали «молоко», повернув Україну в топ-10, і навіть у боротьбу за 7-9 місця. От тільки на вирішальному етапі повинна була бігти Христина Дмитренко, яка проводить свій перший рік в еліті біатлону, та ще й тільки оговталася від застуди. Зрозуміло, що на рівних змагатися з Лєною Хеккі-Гросс та Джессікою Їсловою їй не вдалося. Шкода хіба, що не вдалося скористатися колом штрафу на стійці Анамарії Лампіч. Колишня лижниця на останньому колі легко відіграла 23 секунди відставання, принісши збірній Словенії дев’яте місце. Україна замкнула топ-10. Саме цю позицію наша збірна посідає й у заліку Кубка націй.

Залік Кубка націй. Жінки

Наступного тижня біатлонні змагання Кубка світу продовжаться. Новою локацією стане швейцарський Ленцерхайде. Раніше тамтешня траса використовувалась виключно на Кубку IBU. В програмі етапу спринти, персьюти та перші у сезоні мас-старти. У четвер, 14 грудня, о 15.15 за Києвом жінки вийдуть на старт спринтерської гонки.

Станіслав МАТУСЕВИЧ

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
potemkin78
Фак красавело, я давно такого не видел чтоб восемь промохов кто-то делал
Иван Качура
Норвежці саме на лижних видах спорту зробили акцент і їм вдається домінувати.