Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 27 листопада 2023, 01:55
1246
0

Микола ЗОЦ: «Сьогоднішня гонка дає для мене оптимізм працювати далі»

Головний тренер жіночої команди України з біатлону – про індивідуальну гонку на першому етапі КС

| Оновлено 27 листопада 2023, 01:55
1246
0
Микола ЗОЦ: «Сьогоднішня гонка дає для мене оптимізм працювати далі»
biathlon.com.ua. Николай Зоц

Головний тренер жіночої команди України з біатлону Микола Зоц підсумував індивідуальну гонку на першому етапі Кубка світу 2023/24 у шведському Естерсунді.

«Сьогоднішня гонка дає для мене якийсь оптимізм працювати далі та робити команду. У нас двоє у топ-40, але два штрафи для Ані Кривонос – це дуже прикро. Далі все залежить від самих дівчат, якщо вони захочуть рухатися далі, будуть рости. Зараз видно, що вони організувалися. Моє завдання полягає у тому, щоб вони повірили, що на цьому рівні вони можуть боротися. Іра Петренко, якби на останньому рубежі помилку не зробила, вона б з одним штрафом була б сьогодні у десятці напевно. Це вже результати, з яких можна рухатися далі.

Христина Дмитренко прийшла на останню стійку, там був маленький інцидент. Проте це помилка самої спортсменки. На підході до стрільбища вона має подивитися, що установка була не перезаряджена. Вона стала, установку так й не перезарядили, вона постояла. Далі, за правилами змагань, треба було зняти гвинтівку, витягнути магазин, вставити та перейти на іншу установку. Десь секунд 20-25 вона втратила, а так теж була б у топ-40. Я скажу, що результат гонки вселяє мені оптимізм.

Так, п’ять хиб від Насті – це несподіванка. Та покращити її стан за добу чи навіть за тиждень майже нереально. Тут є психологічні моменти, за це потрібно було думати та переживати ще під час літньої підготовки. Та все залежить від неї. Якщо вона розгубиться та піде у розпач, то нічого хорошого не буде. Якщо ж вона, як нормальна спортсменка, як боєць переосмислить, то я буду за неї боротися. У нас не такий широкий вибір, щоб розкидатися спортсменками такого калібру. Тренери – готові, команда – готова, але це ж не може тривати нескінченно.

Не хотілося б вже зараз називати прізвища на естафету, але будемо думати щодо Петренко, Дмитренко. Думаю, Кривонос, вона заслужила. Ще у нас є два дні, будемо обирати між Настею Меркушиною та Дашею Блашко. Ми сьогодні не поставили Дашу на гонку, але це була перестраховка під естафету, щоб її не замучити.

Якби бігла Блашко, то Кип’яченкова взагалі б сьогодні не бігла. Для мене не так важливо, яке місце вона посіла. Для мене важливо, що у неї дуже проблемна ситуація зі стрільбою була. Для її психологічного стану те, що вона сьогодні впоралася, це великий плюс. Хоча мучила той останній постріл. 50 секунд на одній стійці втратила, 40 – на іншій. Проте Люба сьогодні молодець, для неї ця гонка може бути переломною. Я казав неодноразово, що біатлон – це психологія. Для мене важливо, що вона впоралася на рубежі. Отже, якщо захоче, то можемо працювати.

Я сьогодні отримав задоволення від гонки. З двома штрафами на цьому рівні боротися нам важко, але з одним чи взагалі з нулем, це вже великий показник. За десятибальною шкалою, якщо не враховувати результат Насті Меркушиної, то поставив би вищий бал. Але Настя це ж частина нашої команди. Загалом сім балів поставив би. Але це все залежить від рівня команди. Я сподіваюся, що у нас за рік-два команда буде іншого калібру із цих же людей», – розповів Зоц.

Нагадаємо, що найкращий результат серед українських біатлоністок в індивідуальній гонці показала Ірина Петренко, яка посіла 22-е місце.

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.