Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 16 березня 2024, 14:56
30921
11

Травма Підручного, Білосюк на Кубку IBU, де сестри Семеренко?

Блогер Sport.ua Дар'я Вирста розповідає, з чим біатлонна команда підходить до сезону

| Оновлено 16 березня 2024, 14:56
30921
11
Травма Підручного, Білосюк на Кубку IBU, де сестри Семеренко?
biathlon.com.ua. Микола Зоц

Лічені дні залишаються до початку біатлонного сезону 2023/2024. Вже у суботу, 25 листопада, шанувальники зимового спорту №1 в Україні матимуть змогу насолодитися першими стартами. З чим підходить збірна України до зимового сезону 2023/2024 та які зміни слід очікувати у світовому біатлоні цьогоріч - читайте в матеріалі Sport.ua.

Ткаленко замість Підручного

До основної команди на підготовку до сезону 2023/2024 увійшли 8 спортсменів: Дмитро Підручний, Антон Дудченко, Артем Прима, Богдан Цимбал, Денис Насико, Артем Тищенко, Тарас Лесюк та Віталій Мандзин. Тобто, у порівнянні із підготовкою до сезону 22/23, до команди А доєднався Артем Тищенко. На чолі команди – словацький фахівець Юрай Санітра, який очолює чоловічу збірну з 2016 року. Його помічниками, як і у минулому сезоні, є Олексій Кравченко та Роман Лейбюк.

Перших два тренувальні збори в Сянках (Львівська область) та Обергофі (Німеччина) команда провела повним складом. А далі відбулися зміни. Підручний та Мандзин були запрошені на престижний літній фестиваль BLINK, тож третій, гірський, загальнокомандний навчально-тренувальний збір в італійському Пасо Лавацца хлопці пропустили. А щоб вакантні місця не залишалися порожніми, Юрай Санітра взяв на збір Руслана Ткаленка, який підготовку до сезону розпочинав з командою Б (літня частина зборів у резерву була запланована виключно в Україні). Така зміна планувалася лише на один збір. Але людина планує, а Бог керує.

Після повернення до України з Норвегії, за декілька днів до виїзду на літній чемпіонат світу в словацькому Осрблі, під час тренування на велосипеді Підручний невдало впав і зламав руку. Вирок невтішний – наступні 1,5 місяці без тренувань та особливих навантажень на руку. Таким чином, Юрай Санітра вирішив перевести Руслана Ткаленка до складу основної команди, і наступні збори, за винятком одного, він провів з національною збірною.

Getty Images/Global Images Ukraine. Руслан Ткаленко

Після літньої світової першості команда поїхала в австрійський Рамзау, звідти – до України для участі у національному чемпіонаті. Опісля – знову Обергоф і, нарешті, 28 жовтня довгоочікуваний виїзд на вкатку. На відміну від минулих сезонів, Юрай Санітра для вкатки обрав не звичну Норвегію, а фінський Контіолахті. Аргументував словацький спеціаліст своє рішення тим, що «Це другий рік підготовки в Олімпійському чотириріччі. І цьогоріч є можливість пробувати нові методи, в тому числі і в тренувальному процесі».

Під час літнього навчально-тренувальних зборів травм зазнавали також Віталій Мандзин та Руслан Ткаленко.

Мандзин злетів з траси під час збору в Норвегії. Спортсмену наклали декілька швів, через що він міг пропустити чергову шоу-гонку вже у Німеччині. Але, на щастя, спортсмену вдалося швидко відновитися і це не завадило йому результативно виступити у Німеччині та на ЛЧС, а також продуктивно провести наступну частину підготовки. Єдине, Віталій пропустив національну першість. Санітра це пояснив невеликими проблемами з коліном внаслідок того, що спортсмен виконав дуже великий обсяг роботи. Тому після функціонального тестування в Сянках спільно з лікарем було прийнято рішення, що для Віталія краще підлікуватися і перейти на індивідуальну підготовку, щоб до сезону він був повністю готовий виконувати програму.

Щодо Руслана Ткаленка, то в останній день тренувального збору в Рамзау, в середині вересня, він впав на тренуванні. На щастя, українець не мав великих і серйозних ушкоджень. Тож на наступний збір він відновився. Але це падіння не дозволило йому виступити на чемпіонаті України. Проте, у підсумку, Юрай Санітра залишився не надто задоволеним фізичною формою, у якій наразі перебуває спортсмен.

Особливих проблем зі здоров’ям в інших спортсменів не виникало. Звісно, від простуд ніхто не застрахований, і вони мали місце. Але хлопці швидко відновлювалися та включалися у тренувальний процес.

«Супер шістка» – в Остерсунд

Заключний етап підготовки уся команда, за виключенням капітана Дмитра Підручного, проводила у фінському Контіолахті. Наприкінці вкатки, 18 та 19 листопада, спортсмени взяли участь в змаганнях-відкритті сезону. В обидва змагальні дні бігли спринт. У першій гонці українці вийшли на старт повним складом, а перемогу здобув Денис Насико. У другому спринті брали участь лише 6 українських біатлоністів, переміг Антон Дудченко.

Щоправда, контрольні старти, які відбувалися 18-19 листопада у фінському Контіолахті, не мали вирішального значення. Про це повідомляв Санітра ще задовго до гонок. Місця на перший етап Кубка світу в шведському Остерсунді (25 листопада – 3 грудня - Прим. Sport.ua) гарантували собі Антон Дудченко, Артем Прима та Богдан Цимбал за результатами минулого сезону. Ще три спортсмени виборювали позиції у складі основної команди за результатами тренувального процесу. До Швеції поїдуть: Тарас Лесюк, Денис Насико та Артем Тищенко.

Щодо Віталія Мандзина та Руслана Ткаленка, то старт сезону вони розпочнуть на Кубку IBU, який пройде там же, у фінському Контіолахті (30 листопада – 3 грудня – Прим. Sport.ua)

Невеликі зміни відбудутьcя вже на другому етапі Кубка світу (7-10 грудня - Прим. Sport.ua), куди планується, що приїде Підручний, який з 2 листопада окремо від команди готується в австрійському Обертілліасі. Тож після етапу-відкриття сезону в Остерсунді ще один біатлоніст доєднається до команди Б.

Biathlon.com.ua. Юрай Санітра

Юрай Санітра повідомив, що попри квоту у шість спортсменів на Кубку IBU, у грудні на цих змаганнях виступатиме п’ять спортсменів: Віталій Мандзин та Руслан Ткаленко з команди А, а також Дмитро Грущак, Богдан Борковський та Роман Боровик з команди Б. Для Борковського цей сезон стане дебютним на дорослому рівні.

Зазначимо, що у квітні було визначено, що саме Санітра контролюватиме процес підготовки до сезону команди Б, на чолі якої є Олександр Кравченко, що у минулому сезоні очолював жіночу команду А.

До речі, у команді Б та юніорській команді також відбулися зміни у складі. Радикальне рішення, яке ухвалив тренерський штаб – це те, що Степан Кінаш готуватиметься з юніорами. А з юніорської команди до команди Б на заключну частину підготовки до сезону взяли Богдана Борковського. Це не на базі результатів, це на базі ситуації, що виникла у комунікації між тренерським штабом та Кінашем. Тому було ухвалено таке рішення. Відповідальність за нього Санітра взяв на себе: «Це пов'язано з тим, що він (Кінаш, - Прим. Sport.ua) не хотів погоджуватися з правилами команди Б: що буде один тренер, що є один план підготовки, який індивідуально коригуватиметься для кожного спортсмена. Через це ми ухвалили рішення, що поміняємо його та Борковського місцями. Я думаю, що для Кінаша це крок назад, я хотів би його вже бачити на Кубках IBU в грудні. А Борковський показав себе дуже добре. Враховуючи перспективу його майбутнього прогресу, це може допомогти. Думаю, він перебуватиме на такій же позиції, як Мандзин минулого року».

Заключну частину підготовки до сезону юніори проводять в австрійському Обертілліасі, а перші старти на Юніорському Кубку IBU заплановані 9-10 грудня в словенській Поклюці.

12 спортсменок – 1 збірна

Здавалося, що складного: написати про міжсезоння-2023 для жіночої збірної. Але не все так просто, адже інформації у Мережі вкрай мало. На відміну від тренерського штабу чоловічої збірної, жіночий не такий активний в комунікації з медіа, а у прес-службі Федерації на конкретні питання про збори відповідають абстрактно. На щастя, зараз ера соціальних мереж, тож відслідкувати, де тренувалися дівчата, не так складно. Проте новин про хід тренувального процесу, а також стан спортсменок, вкрай мало.

Біатлон майбутнього. Микола Зоц

У квітні було оголошено, що Микола Зоц очолив жіночу збірну України з біатлону. Асистують наставнику Олег Меркушин, Ігор Ященко, Олексій Петренко та Сергій Зоц. Під його керівництвом до сезону розпочали готуватися одразу 12 спортсменок: Анастасія та Олександра Меркушини, Дар'я Блашко, Любов Кип'яченкова, Христина Дмитренко, Анна Кривонос, Ірина Петренко, Дарина Чалик, Юлія та Олена Городні, а також Ксенія Приходько і Оксана Коваленко. Таким чином, команда А і команда Б готуються до сезону разом. Окремо підготовку проводять Юлія Джима та Олена Білосюк.

Вперше жіноча збірна у повному складі зустрілися у Хусті (Закарпатська обл. – Прим. Sport.ua). Цей збір мав більше відновлювальний характер, ніж тренувальний. Під час нього дівчата познайомилися з тренерським штабом, а також з тренувальними планами на міжсезоння. Далі переїхали у Сянки, де вже повноцінно розпочали підготовчий процес. Опісля у команди було два збори в Австрії: спершу в Рамзау, а після невеликого перепочинку в Обертілліасі. Далі команда повернулася до України, де провела підготовку до ЛЧС та контрольні старти, за якими й визначився склад команди на літню світову першість. Одразу після змагань в словацькому Осрблі дівчата повернулися до Сянок, аби провести навчально-тренувальний збір та взяти участь в ЛЧУ.

Фінальна стадія підготовки до сезону 2023/2024 у жіночої збірної розпочалася в німецькому Обергофі в першій половині жовтня. До Обергофу доїхало лише 10 з 12 спортсменок, які були заявлені на міжсезоння у складі основної збірної: команда без Дарини Чалик та Оксани Коваленко (про них далі – Прим. Sport.ua). У Німеччині спортсменки мали можливість кататися у лижному тунелі. Далі – два тижні в італійському Лівіньйо, а потім шведський Ідре. Саме тут біатлоністки провели контрольні змагання, які визначили склад команди на перші етапи Кубка світу та Кубка IBU. Напередодні відбору захворіла Дар'я Блашко, тож біатлоністка не бігла контрольну гонку. Попри це очікується її участь в гонках в Остерсунді.

Таким чином, на Кубок світу поїдуть 6 спортсменок: Ірина Петренко, Христина Дмитренко, Анастасія Меркушина, Анна Кривонос, Дар'я Блашко, Любов Кип'яченкова. Для Христини Дмитренко це буде дебют на Кубку світу. Інші чотири - Ксенія Приходько, Олександра Меркушина, Олена та Юлія Городні вирушать на Кубок IBU.

Джима – у Хохфільцен, Білосюк – на Кубок IBU

Підготовку до сезону Юлія Джима проводила окремо від жіночої збірної. Спортсменка підключалася до більшості зборів з чоловічою командою А, проте вона готувалася за планами свого особистого тренера словенця Уроша Велепця (цьогоріч Велепець очолив німецьку національну чоловічу збірну з біатлону – Прим. Sport.ua). На тренувальні плани Юрай Санітра жодного впливу не мав, про це неодноразово заявляв словацький спеціаліст в своїх інтерв’ю. Єдина його місія – організувати тренувальний процес для Джими. Все інше спортсменка самостійно координувала зі своїм особистим тренером. Тож при чоловічій команді їй вдавалося реалізовувати тренувальний процес.

Проте до Фінляндії біатлоністка так і не приїхала: на заваді стала хвороба на тренувальному зборі в Обергофі у вересні-жовтні. Тож заключну частину підготовки до сезону Джима проводить в австрійському Обертілліасі. Таким чином, було прийняте спільне рішення наставника української жіночої збірної Миколи Миколайовича Зоца, а також особистого тренера Уроша Велепця, яке полягає у тому, що «її участь в Остерсунді неможлива». Спортсменці банально не вистачає часу, аби виконати базову роботу. Тож аби не квапити події, які можуть понести за собою негативні наслідки, найкращим рішенням і особисто для спортсменки, і для результату команди, буде приїхати вже до Хохфільцена.

Getty Images/Global Images Ukraine. Олена Білосюк

Ще одна біатлоністка, яка готувалася до сезону окремо – це Олена Білосюк. Тренувальні збори спортсменка проводила разом з особистим тренером Олександром Кравченком, який очолює чоловічу команду Б. Відповідно, літню частину підготовки Олена провела в Україні, і лише на вкатку виїхала до Фінляндії. Сезон досвідчена біатлоністка розпочне на Кубку IBU у Фінляндії, разом з чотирма іншими біатлоністками, які готувалися з основною збірною. Дорога для Білосюк на Кубок світу не закрита. Про це повідомив старший тренер Микола Миколайович Зоц. У разі вдалого виступу спортсменка матиме шанс доєднатися до основної команди вже у Хохфільцені. А поки ж взято вектор на омолодження команди.

Де частина команди?

Якщо поглянути на склади збірних на перші етапи Кубка світу та кубка IBU, то в списках команд ми не побачимо низку імен. У чоловіків немає Віталія Труша та Андрія Доценка, які не потрапили до складу на централізовану підготовку, але брали участь на ЛЧУ у вересні. У жінок - Дарини Чалик, Оксани Коваленко, які не були на заключній частині підготовки до сезону, а також Юлії Журавок та сестер Семеренко – троє дівчат відбиралися на ЛЧС у серпні, але не змогли туди потрапити. І якщо Юлії на ЛЧУ у вересні вже не було, то Валя та Віта виступили на ньому.

Тож де вищезгадані спортсмени зараз? З цим питанням ми звернулися за коментарем до прес-служби Федерації біатлону. Але у Федерації лише імітують вид бурної діяльності: там не надали вичерпної інформації на чітко поставлене запитання. Тож у дію вступає «кулуарна інформація», яка підтверджена у кількох незалежних один від одного джерел.

Віталій Труш та Андрій Доценко стали гайдами в паралімпійській збірній. Тепер вони займаються супроводом спортсменів з інвалідністю. Щодо Дарини Чалик, то 22-річна спортсменка завершила кар’єру після вдалого виступу на ЛЧУ у вересні. Подейкують, через непорозуміння з головним тренером збірної. Дуже прикро, адже омолодження збірній вкрай необхідне. Оксана Коваленко не впоралася з конкуренцією, тож після ЛЧУ спортсменка готується до сезону окремо від команди. Юлія Журавок завершила кар’єру і зараз активно працює у б’юті-сфері. Єдине питання, яке залишається відкритим, це те, чи завершили сестри Семеренко кар’єру – і на це однозначної відповіді ні в кого немає. Окрім сестер, звісно. А, як відомо, вони вже давно публічно не спілкуються із представниками медіа, тож лише час покаже, чи побачимо ми їх у сезоні, бодай на зимовому ЛЧУ.

Дискваліфікація за використання фтору

Ще у 2020 році IBU зобов’язався заборонити продукти з фтором, які використовуються для підготовки лиж. Це пов’язано з очевидними ризиками для здоров’я та проблемами для навколишнього середовища, що виникають через використання фторовмісних продуктів. У минулому сезоні спортсмени тестували систему на етапі Кубка світу у Швеції. Тоді лижі спортсменам видавали безпосередньо перед стартом.

У березні 2023 року IBU оголосив про повну заборону продуктів для підготовки лиж, які містять фтор, у всіх серіях заходів IBU, починаючи з сезону 2023/2024. І з тих пір IBU веде регулярний діалог і навчальні семінари з національними федераціями, їхніми командами та технічними спеціалістами.

Протокол передбачає перевірку лиж на фторовмісні продукти до та після змагань, а також застосовуватиметься процедура вимірювання щодо заздалегідь визначених порогових зон.

Перед кожним стартом лижі будуть тестуватися. Тож якщо лижі спортсмена потрапляють у межі червоного порогу, вони будуть перевірені вдруге. І якщо вони не пройдуть тест знову, їм буде видана червона картка. Відповідно, спортсмен не зможе вийти на старт. Кожен біатлоніст матиме можливість змінити лижі лише один раз у сезоні. Але друга червона картка автоматично призведе до заборони стартувати. Після фінішу лижі знову будуть протестовані. І якщо пороговий рівень фторовмісних продуктів буде перевищено – спортсмена дискваліфікують, відповідно його результат буде анульований.

Перші старти, де вже діяла повна заборона на використання фтору, відбулися у листопаді в рамках біатлонного турніру на честь відкриття сезону 2023/2024. І це значно вплинуло на конкурентоспроможність спортсменів. За словами колишньої біатлоністки Тіріль Екгофф, різниця в ковзанні між норвежцями та іншими національностями настільки очевидна, що це викликає тривогу, а сезон втрачає будь-яку привабливість без інтриги. Її співвітчизник Йоханнес Бьо був куди-більш категоричнішим, зазначивши, що у суперників не буде жодного шансу, якщо найближчим часом їхній сервіс не знайде рішення. Гра технологічного забезпечення вийшла на новий рівень? Ну що ж, побачимо вже у суботу. Маємо надію, що змагання не будуть проходити під гаслом «відкрита першість Норвегії».

Тепер сервіс українських команд має надважливу місію: ретельно вимити усі лижі, щоб вони не містили сліди фторовмісних продуктів змащення, а також використовувати нові щітки та інший матеріал, який раніше не мав контакту з фтором.

Нам же залишається сподіватися, що українських сервісменів забезпечили новими якісними порошками для лиж, які відповідають усім вимогам IBU, а зміна змащення лише позитивно позначиться на швидкісних показниках нашої команди.

Суперспринти виключено з програми змагань

Таке рішення було ухвалено через те, що формат гонки виявився занадто витратним, а результати – дуже випадковими і незакономірними. Це визнав голова технічного комітету IBU Крістоф Вассалло: «Протягом двох-трьох сезонів звіти про суперспринт були більше негативними, ніж позитивними. Надходили відгуки від національних федерацій і спортсменів. Це дуже складна гонка для команд, оскільки вона триває цілий день: формат дуже короткий, а результат - випадковий»

Нагадаємо, що цей формат вперше був випробуваний на Кубку IBU в березні 2018 року. Відтоді використовувався на чемпіонатах Європи і чемпіонатах світу з літнього біатлону. На Кубку світу, чемпіонатах світу та Олімпіадах цей формат так жодного разу і не був використаний.

Інші зміни у правилах

Окрім заборони фтору, IBU додало у регламент ще низку правил за місяць до початку нового біатлонного сезону.

• Тепер у змішаних естафетах, незалежно від статі, дистанція становитиме 6 км (3 кола по 2 км). Раніше дистанція для чоловіків була 7,5 км (3 кола по 2,5 км), а для жінок складала 6 км. Це зроблено з метою полегшення для організаторів підготовки траси та проведення самих змагань.

• У правило регламенту щодо поводження зі зброєю додано новий пункт – 8.5.1, який забороняє спортсменам направляти дуло гвинтівки на себе чи інших людей.

У жодному разі, перебуваючи на вогневому рубежі, спортсмену не дозволяється навмисно спрямовувати дуло гвинтівки на себе чи інших.

Правило, у якому зазначена «заборона здійснювати гвинтівкою рухи, які можуть наражати на небезпеку оточуючих або самих учасників, незалежно від того, заряджена зброя чи ні», – залишається у силі.

• Раніше переможець Загального заліку Кубка IBU мав персональну квоту для виступу на першому етапі Кубка світу у наступному сезоні. Проте, вже після цього сезону відбудуться зміни. Відтепер квота більше не буде особистою – це буде додаткове місце для національної федерації і одразу на два перші етапи Кубка світу у наступному сезоні, а не на один, як це було раніше.

Тобто, перемога у Загальному заліку Кубка IBU не гарантуватиме спортсмену право виступу на перших двох етапах Кубка світу у наступному сезоні. Тож, хто займе вакантне місце у наступному біатлонному сезоні завдяки додатковій квоті, буде вирішувати тренерський штаб країни, чий спортсмен переміг у Загальному заліку Кубка IBU.

Про основні новини біатлонного міжсезоння-2023, які ви могли пропустити, - читайте незабаром у другій частині ексклюзивного матеріалу.

Дар’я ВИРСТА

Оцініть матеріал
(107)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Сльози Бондаренка, дев'ятий гол Сікана. Шахтар переміг ЛНЗ
Футбол | 27 квітня 2024, 17:25 148
Сльози Бондаренка, дев'ятий гол Сікана. Шахтар переміг ЛНЗ

Підопічні Пушича на класі обіграли команду Дулуба, яка грала досить добре

Прощавайте, єврокубки? Схоже, Дніпро-1 відмовляється від колишніх амбіцій
Футбол | 27 квітня 2024, 10:28 23
Прощавайте, єврокубки? Схоже, Дніпро-1 відмовляється від колишніх амбіцій

Рік тому команда рвалася в ЛЧ, а зараз може залишитися без континентальних турнірів

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Stanislav Matusevych
Дякую пані Дар'ї за детальний інформативний огляд  щодо наших біатлоністів. Питання: чи не плануєте ви робити огляди етапів КС чи проводити онлайн-трансляції гонок?
Valentyn
Стаття реально цікава, але про сестер Семеренко вже треба забувати. Ну скільки можна? Вони вже ж відкатали своє, нащо займати місце...
jf jk
Крутий матеріал!
Віталій Ткачук
Колись Семеренки, Підгрушна і Джима творили історію нашого біатлону, а зараз вже дійсно настав час на омолодження.
nazar
Дякую за статтю!
sid_dgin
Уже зрозуміло - ставка тільки на ЧМ
sid_dgin
Семеренки уже стареньки
nick07
Підручний як виявилось кришталевий, тому навряд чи зможе витягнути збірну.
В жінок вже давно нагальна потреба у зміні поколінь, але .... ставка на російські "відходи" та куміство і родичання у збірній  знищили можливу молоду зміну. 
ну а з іншої сторони - так і результат закономірний, якщо вбити дитячо-юнацький спорт. 
Віктор Коробка
Та що ж це таке?! У Підручного знов важка травма. Діма, ти чи під ноги (під колеса) не дивишся, чи незграбний такий? Ну як так?!