Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Збірна України
| Оновлено 27 грудня 2023, 05:10
1256
0

Анастасія КОТЛЯРЕНКО: «Наше завдання – пробитися до фінальної частини Євро»

Головний тренер жіночої збірної України U-18 розповіла про підготовку команди до турніру EEVZA

| Оновлено 27 грудня 2023, 05:10
1256
0
Анастасія КОТЛЯРЕНКО: «Наше завдання – пробитися до фінальної частини Євро»
eevza.eu

У суботу 18 листопада жіноча збірна України з волейболу вікової категорії до 18 років вирушить до латвійського міста Даугавпілс, де з 20 по 26 листопада відбудуться матчі чемпіонату Східно-Європейської волейбольної зональної асоціації (EEVZA). Суперницями збірної України будуть юні волейболістки Польщі, Азербайджану, Грузії, Латвії, Естонії та Литви.

Про те, як команда готувалася до цього турніру та про майбутні завдання кореспонденту Sport.ua розповіла наставниця нашої збірної Анастасія Котляренко.

– Безпосередньо підготовку до EEVZA ми проводили неподалік Чернівців у комплексі «Сонячна Долина», – розпочала Анастасія Сергіївна. - Оскільки наша збірна існує вже близько трьох років, коли дівчатам було ще по 14-15 років, то переважно всі вони добре знають одна одну. Тим більше, що кістяк гравців виступає у команді вищої ліги чемпіонату України, яка має назву «Спортивна Академія «Прометей». Днями у першому турі ми провели 3 матчі і усі виграли, набрав максимальні 9 очок. Тому настрій у дівчат хороший після такого старту і вони готові вдало зіграти й на турнірі у Латвії.

- У збірній є ще й волейболістка, яка виступає вже в Суперлізі України. Вірно?
- Так, Ви праві. Це наша зв'язуюча Вероніка Тверда. Вона грає за чернівецьку «Буковинку», де за віком поки що наймолодша. І хоча у неї там не так багато ігрової практики, Вероніка набирається досвіду у компанії зі старшими волейболістками. До речі, багато хто з них свого часу виступав за збірні України різних вікових груп. Для нас це дуже добре.

- Як Ви вже зазначили, із гравцями нинішньої збірної України U-18 разом працюєте близько трьох років. Рік тому грали на такому ж турнірі EEVZA, але у категорії до 17 років. А у квітні цього року в Косово боролися за право виступити у фінальній частині чемпіонату Європи. Чи відчуваєте позитивні зміни у збірній?
- Безперечно. Дівчата продовжують рости як у прямому, так і в переносному значенні. За цей час вони набули дуже хорошого досвіду міжнародних матчів, якого все ж таки нам ще не вистачає. Тому намагатимемося на майбутньому турнірі порадувати українських вболівальників і гарною грою, і гідним результатом. Тим більше, що чудово розуміємо, як це важливо у такий важкий для нашої країни час.

- Гідний результат, це який?
- Наше головне завдання – пробитися до фінальної частини чемпіонату Європи U-18. Дуже хотілося б вирішити його вже у Даугавпілсі, але з огляду на те, що там буде головний фаворит збірна Польщі, чудово розуміємо, що зробити це буде надто складно. Адже за регламентом лише переможець гарантує собі вихід на Євро безпосередньо. Але навіть якщо це не вийде, намагатимемося потрапити до призерів, щоб надалі продовжити боротьбу за місце на чемпіонаті континенту. До того ж, минулого року на турнірі U-17 ми здобули срібні нагороди, тому опускатися нижче у підсумковому протоколі не маємо наміру.

- Чи всі у вас здорові і чи є зміни у складі збірної?
- З різних причин будуть відсутні три волейболістки, які виступали у відбірковому турнірі на Євро у Косово. Це Анастасія Неділько, Олександра Шкарупа та Катерина Шарук. На їхнє місце прийшли Кіра Лісова, Вероніка Шевчук та Оксана Фартушняк. Усі інші вже грали у збірній.

- Можете назвати весь склад?
- Будь ласка.
Зв’язуючі – Вероніка Тверда, Олександра Молчанова
Діагональні – Софія Христенко, Кіра Лісова
Центральні блокуючі – Катерина Жилінська, Злата Добринь, Вероніка Шевчук, Оксана Фартушняк
Догравальниці – Дарина Онищенко, Уляна Яструб, Анна-Марія Гошилик, Євгенія Паничевська
Ліберо – Валерія Ковальчук, Соломія Костюк

- Часу на адаптацію у Латвії вистачить?
- Сподіваюсь що так. По-перше, ми вже грали в цьому місті рік тому, тож жодних проблем з ігровим залом у нас не повинно бути. А, по-друге, Україна та Латвія в одному часовому поясі, тому жодних додаткових коригувань за часом не буде потрібно. Єдине, що насторожує, як гравці перенесуть тривале перебування у дорозі, адже нам доведеться діставатися до місця змагань більше доби.

- Чи готові до того, що вам доведеться перші чотири матчі грати поспіль щодня?
- На таких турнірах це відбувається досить часто. Деяким збірним навіть доведеться виходити на майданчик п'ять днів поспіль. Що вдієш, такий жереб. Але ми до цього готові і я сподіваюся, що впораємося з таким календарем.

- І на завершення, хочу запитати про суперниць. Наскільки вдалося Вам зібрати необхідну інформацію про них і кого, окрім Польщі, вважатимете головними опонентами у боротьбі за нагороди?
- Насамперед, ми орієнтуємось на минулорічний турнір EEVZA, який проходив у віковій категорії до 17 років. Зрозуміло, що у командах-суперниць, як і в нашій, відбудуться якісь зміни. Але загалом ми уявляємо силу кожної з них. Крім Польщі, для нас дуже важливими будуть матчі з Естонією та господарками майданчика волейболістками Латвії. За нашої інформацією ці команди значно додали. А взагалі, ми на кожну гру виходитимемо з думками досягти позитивного результату. Тільки так ми можемо виконати наше основне завдання.

Календар жіночої збірної України U-18 на турнірі EEVZA:

20 листопада
Україна – Польща
21 листопада
Україна – Азербайджан
22 листопада
Україна – Грузія
23 листопада
Україна – Латвія
25 листопада
Україна – Естонія
26 листопада
Україна – Литва

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Чи вийде Лунін? Став відомий стартовий склад Реалу на матч із Баварією
Футбол | 08 травня 2024, 20:50 6
Чи вийде Лунін? Став відомий стартовий склад Реалу на матч із Баварією

8 травня о 22:00 пройде матч-відповідь 1/2 фіналу Ліги чемпіонів

Де дивитись онлайн бій Василь Ломаченко – Джордж Камбосос
Бокс | 08 травня 2024, 03:10 0
Де дивитись онлайн бій Василь Ломаченко – Джордж Камбосос

12 травня в австралійському Перті пройде поєдинок за титули IBF та IBO

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.