Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 17 листопада 2023, 11:18
1216
1

Шакура готують до Джервонти. Де Лос Сантос – точно не подарунок Стівенсону

Перший титульний бій американця у легкій вазі

| Оновлено 17 листопада 2023, 11:18
1216
1
Шакура готують до Джервонти. Де Лос Сантос – точно не подарунок Стівенсону
Getty Images/Global Images Ukraine. Шакур Стівенсон

У ніч з 16 на 17 листопада у Лас-Вегасі, США на арені T-Mobile відбудеться другий поєдинок Шакура Стівенсона (20-0, 10 КО) у легкій вазі. Його суперником стане домініканець Едвін Де Лос Сантос (16-1, 14 КО). Переможець поєдинку отримає титул чемпіона WBC, який залишив вакантним Девін Хейні після того, як оголосив про поєдинок проти Реджиса Прогрейса у наступному дивізіоні.

Шакур отримав хорошого суперника, хоч і недостатньо іменитого. З ним Стівенсон має показати свій рівень

Перехід Шакура Стівенсона у легку вагу читався, але не так швидко, як стався. У 2021 році американець став повноцінним чемпіоном світу. Тоді він зустрівся з Джемелом Херрінгом і переміг того технічним нокаутом у десятому раунді, забравши пояс WBO.

Після цього Стівенсон одразу пішов на об’єднання. Він зустрівся з Оскаром Вальдесом, який на той момент ще не програвав і мав титул чемпіона WBC. Мексиканець не виявився проблемою для американця. Вальдес значно менш габаритний за візаві. А ще, Шакур занадто слизький та технічний. Для Оскара ця задача виявилась неможливою для розв’язання, а Стівенсон отримав два пояси чемпіона.

Наступним став бразилець Робсон Консейсао. З ним у ринзі виглядати добре – взагалі складна задача. Незручний Робсон, підлаштуватись під якого практично неможливо – задача з величезною зіркою, а не зірочкою. Той же Вальдес, хоч і перемагав бразильця, але видав чи не найгірший свій бій, як за останні роки, так і за часів чемпіонства.

Не оминула ця доля й Шакура. Він переміг без зайвих запитань, але виглядав так собі. І відверто визнав, що той бій був не найкращим. Та заявив, що зробив висновки.

Здавалось, все. До повноцінного абсолютного чемпіонства два кроки. На той момент усі головні бійці категорії побиті. Треба провести два протистояння і тоді можна йти далі. Але Стівенсон вирішив інакше і одразу пішов у легку вагу.

Легка категорія, безумовно, більш конкурентна. Це взагалі одна з найкращих категорій в історії боксу, та й зараз там зібралась дуже і дуже цікава компанія. Шакур увійшов у неї якраз, коли тут цікаво, за що йому окрема повага.

Проте, обійшлось без зіркового старту. Стівенсон побився з японцем Шічіро Йоширо. Виглядав американець пречудово. Бив назустріч, контратакував, володів ініціативою. Справді прекрасний бокс. Та й опонент був не останній. Японець до цього не програвав жодного поєдинку і вийшов явно з наміром показати цьому вискочці, що він тут не просто так. Але однієї фізичної сили проти Шакура замало. Той же Вальдес довів, що навіть сили та непоганих навичок недостатньо.

Йоширо намагався, але американець його зламав. Стівенсон просто перебив суперника, завдяки значно вищому рівню. Був точнішим, жорсткішим та кращим. До шостого раунду японець закінчився – технічний нокаут.

Наступний опонент Стівенсона – теж не зірка. На фоні розмов про поєдинок проти Василя Ломаченка, Джервонти Девіса та Девіна Хейні, Едвін Де Лос Сантос дійсно виглядає недостатньо крутим. Але це не так.

Взагалі, це проблема Шакура. Багато фанів, які нечасто дивляться бокс, не розуміють захоплення ним. Головний аргумент – а кого він побив? І його неможливо перебити в таких дискусіях. Тому що фани, що нечасто дивляться бокс – це величезна частина. І для них Консейсао – так собі ім’я, а Вальдес просто був занадто маленьким. Та й Херрінг не вражає.

Якщо ви задались питанням: та кого цікавить їхня думка, можемо відповісти. Ця думка напряму впливає на популярність спортсмена. Чи це боксер для олдових фанів, чи для всіх - відповідь на те, скільки на ньому зароблять і скільки він отримає. Це показник поки що не на користь Шакура. Особливо, якщо порівнювати з Раяном Гарсією, Джервонтою Девісом чи тим же Девіном Хейні.

Насправді ж, кожна з минулих перемог Шакура є чудовою. Херрінг був в олімпійській збірній США капітаном. Оскар Вальдес – непереможений чемпіон, який вирубав і більших суперників. Робсон Консейсао добре проявляв себе в аматорах і точно не загубився в профі, розумний і технічний. Силовий та більший японець без поразок – нормальний тест для старту у легкій вазі.

Як і поєдинок проти Де Лос Сантоса. 24-річний домініканець з’явився тільки через те, що Хейні не захотів битись. Відмовився не Шакур. Девін пішов у більшу вагу, щоб менше скидати. І, скоріш за все, там і залишиться. Не дуже йому хочеться зустрічатись зі Стівенсоном зараз, бо це – реальна загроза.

Getty Images/Global Images Ukraine. Шакур Стивенсон

Хто фаворит?

Шакур з гігантським відривом. На нього можна поставити за 1.08, а на Едвіна Де Лос Сантоса – за 8.00.

Загалом, це виправдано. Стівенсон показує прекрасний бокс, тренується з Теренсом Кроуфордом і переймає у того найкраще. Потенційно це лідер легкого дивізіону.

Проте Де Лос Сантос – точно не найпростіший з можливих суперників. По-перше, він молодший. Едвіну 24 роки, а Шакуру – 26. По-друге, шульга. І такий ліворукий боксер, який знає, як користуватись протилежною стійкою проти правші. По-третє, має довші руки, при цьому не поступаючись у зрості. Хороший набір якостей.

Де Лос Сантос не програє з 2022 року. Здається, недовго, але за цей час він встигнув побити трьох суперників і двох з них – нокаутом. Непереможений Луїс Акоста був нокаутований у другому раунді. Такий самий непереможений Хосе Валенсуела був нокаутований у третьому раунді. Хосеп Адорно протримався всі десять раундів, Але Де Лос Сантос перебивав його ледь не у кожному епізоді.

Тімоті Бредлі вважає, що цей бій – підготовка Шакура до Джервонти. Каже, в Top Rank дивляться, як Стівенсон впорається з шульгою, який вміє жорстко бити. Можливо й так, хоча Де Лос Сантос не дуже схожий на Девіса. Він набагато більш зайнятий у ринзі, наносить багато ударів і любить тиснути на суперника. А коли влучає, дуже рідко відпускає.

Мікс стилів просто прекрасний. Людина, яка любить йти вперед, проти людини, яка ідеально працює агресивним другим номером. Протистояння молоді, яка вже боксує, як досвідчені спортсмени.

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Як Лунін відреагував на гру Кепи, який вийшов замість нього у старті Реала
Футбол | 27 квітня 2024, 08:43 3
Як Лунін відреагував на гру Кепи, який вийшов замість нього у старті Реала

Український воротар вперше за 16 матчів залишився на лаві для запасних

Лунін з агентом розлютилися на Анчелотті. Стали відомі причини
Футбол | 27 квітня 2024, 00:59 9
Лунін з агентом розлютилися на Анчелотті. Стали відомі причини

Український воротар залишився у запасі в останньому матчі

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Андрій
Шкура будет нокаутирован в поздних раундах, Дэвис это машина нокаутов.