Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Єврокубки
| Оновлено 15 листопада 2023, 02:36
2278
3

Прометей – Хапоель Тель-Авів. Прогноз і анонс на матч Єврокубка

Видозмінений слобожанський клуб приймає одного з фаворитів турніру

| Оновлено 15 листопада 2023, 02:36
2278
3
Прометей – Хапоель Тель-Авів. Прогноз і анонс на матч Єврокубка
БК Прометей. Ронен Гінзбург

Зустріч «Прометей» – «Хапоель Тель-Авів» відбудеться у вівторок, 14 листопада, в Ризі. Початок поєдинку о 19.00 за київським часом.

Після виїзної поразки минулого тижня від литовського клубу «Вулвз» у «Прометеї» почалися ті болючі зміни, про які попереджав президент клубу Володимир Дубинський. В останньому матчі проти «Рига Зеллі» не були задіяні четверо виконавців – Маркус Кін, Рашард Келлі, В'ячеслав Петров та Андрій Войналович, які, скоріше за все, залишать клуб. Можна бути впевненим, що селекційним відділом вже ведуться пошуки баскетболістів їм на заміну. Однак зараз український клуб має під рукою лише десять виконавців і ось у такому некомплекті «титани» зіграють проти ізраїльського «Хапоеля» з Тель-Авіва – одного з найсильніших колективів нашої групи, та й усього Кубка Європи в цілому.

Суперник «Прометея» був заснований далекого 1935 року. За вісімдесят вісім років своєї довгої історії команда з Тель-Авіва не отримала великої кількості трофеїв. У резюме «Хапоеля» лише п'ять чемпіонських внутрішніх титулів (останній у 1969 році) та чотири Кубки Ізраїлю. Однак це сталося не з причини того, що «Хапоель» був слабкою командою, а через те, що в Ізраїлі вже дуже давно на голову вища за решту місцева топ-команда і просто європейський континентальний гранд «Маккабі Тель-Авів», який внутрішніми трофеями поступається по дуже великих святах. Були в клубі й темні часи. Так, у 2007 році «Хапоель» через дуже великі проблеми з фінансуванням був переведений одразу до п'ятої ліги ізраїльського баскетболу, але у 2012 році червоно-білі (такі кольори носить клуб) повернулися до місцевої еліти і більше її не покидали.

Найближчий опонент нашої команди нерегулярно виступає в континентальних турнірах. З моменту повернення клубу до ізраїльської Прем'єр-ліги «Хапоель» лише вчетверте виходить на євроарену. Минулого сезону він зібрав дуже сильний склад і відносився до числа претендентів на перемогу в Кубку Європи. Однак у чвертьфіналі «Хапоель» зустрівся із ще одним фаворитом, яким був іспанський «Ховентут», і поступився йому – 74:82.

Повторюється ситуація і в цьому сезоні. Знову в ізраїльського клубу потужний ростер і знову вони серед шукачів найвищих місць у другому за статусом єврокубку. Великих складнощів «Хапоелю» додало загострення ситуації в Ізраїлі. Наразі внутрішній чемпіонат для суперника «Прометея» так і не розпочався, а зустрічі в єврокубку команда проводить лише на виїзді, встигнувши зіграти вдома лише поєдинок першого туру. Ще один матч «Хапоеля» проти литовського «Вулвз», який мав відбутися у другому турі, перенесено на невизначений термін.

Результати матчів «Хапоеля» в Кубку Європи 2023/2024:

3 жовтня. «Хапоель Тель-Авів» (Ізраїль) – «Цедевіта Олімпія» (Словенія) – 100:73

17 жовтня. «Венеція» (Італія) – «Хапоель Тель-Авів» (Ізраїль) – 81:97

24 жовтня. «Гамбург» (Німеччина) – «Хапоель Тель-Авів» (Ізраїль) – 72:111

2 листопада. «Лондон Лайонс» (Великобританія) – «Хапоель Тель-Авів» (Ізраїль) – 90:98

8 листопада. «Париж» (Франція) – «Хапоель Тель-Авів» (Ізраїль) –114:87

Відмінною рисою ізраїльської команди в останні два сезони є гра в дуже видовищний та атакуючий баскетбол. «Хапоель» стабільно йде серед лідерів Кубка Європи з різних атакуючих статистичних номінацій. На цю хвилину «Хапоель» знаходиться на другому місці в турнірі за кількістю набраних очок – у середньому 98,6 за гру. На першій позиції ізраїльтяни за кількістю передач – рівно 25 у середньому за матч. Також одразу троє (!) представників «Хапоеля» перебувають в п'ятірці найкращих снайперів Кубка Європи. До них належать американський захисник Хав'єр Манфорд (18,6 очок за гру), ізраїльський форвард Томер Гінат (18,2 набраних бала) та ще один форвард, цього разу із США, Джайлен Хоард (також 18,2 очка). Цих гравців, а також колумбійського форварда Брайана Анголу (14 очок у середньому за гру) можна назвати лідерами колективу.

Якщо у складі «Хапоеля» лідерів вистачає, то в «Прометеї» поки що так і не знайшлося гравця, який зміг би повести за собою команду, що також спричинило зміни в складі слобожанського клубу. Втім, у такому усіченому варіанті ростера «титани» минулої п'ятниці вже обіграли латиський «Ригас Зеллі» – 92:79 і перервали серію із трьох поразок поспіль.

Проте сьогодні перед підопічними Ронена Гінзбурга буде опонент зовсім іншого калібру. «Хапоель» належить до фаворитів Кубка Європи, а його атакуючому потенціалу під силу зламати будь-який захист в цьому турнірі. «Прометей» розпочав незаплановану перебудову і деякий час на неї український клуб точно витратить. Не сказати, що у слобожанців не буде сьогодні шансів на перемогу, але за таких обставин гіпотетичний тріумф над ізраїльським клубом, швидше, стане приємною несподіванкою, ніж очікуваним успіхом.

Команди

Ігри

Перемоги

Поразки

М’ячі

Різниця

Очки

1. Париж

6

6

0

585:472

+113

12

2. Бешикташ

6

5

1

480:434

+46

11

3. Лондон Лайонс

6

4

2

536:508

+28

10

4. Хапоель Т-А

5

4

1

493:430

+63

9

5. Ховентут

6

3

3

474:469

+5

9

6. Вулвз

5

3

2

427:430

-3

8

7. Венеція

6

2

4

467:479

-12

8

8. Прометей

6

2

4

494:532

-38

8

9. Цедевіта Олімпія

6

0

6

463:520

-57

6

10. Гамбург

6

0

6

466:611

-145

6

Прогноз Sport.ua: перемога Хапоеля Тель-Авів

Sport.ua проведе текстову онлайн-трансляцію матчу Прометей – Хапоель Тель-Авів.

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
bklochok
прогнозист канторский под заказ статья, только балет на болотах коментировать
Андрей Залищук
тут перемога Хапоеля з форою -15 очків, не менше, Прометей ніякий, та і взагалі баскетбол зараз у нас слабкий, інша справа футбол,там цікавіше
Vitaliy_yatsenko
Безумовно Маркус повинен був стати яскравим лідером. Він і є зараз найкращим у Прометеї по більшості показників. Можливо недостатньо, треба більше. А от Келлі взагалі не зрозуміло яким чином опинився у Прометеї. Та проблема набагато глибша, я так думаю.