Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 09 листопада 2023, 19:25
1476
0

Сербія – Україна. Прогноз та анонс на матч кваліфікації ЧЄ

Дуже важкий матч вже на старті відбору

| Оновлено 09 листопада 2023, 19:25
1476
0
Сербія – Україна. Прогноз та анонс на матч кваліфікації ЧЄ
fbu.ua

Поєдинок Сербія – Україна відбудеться у четвер, 9 листопада, в Белграді. Початок зустрічі о 19.00. В прямому ефірі матч покаже телеканал Хsport.

Сьогодні жіноча збірна України з баскетболу розпочинає боротьбу за вихід до основної частини чемпіонату Європи-2025, який відбудеться у Чехії, Італії, Німеччині та Греції. Боротьба ця очікується дуже непроста і вже в першому поєдинку нашим опонентом стане збірна Сербії – одна з найсильніших національних команд у європейському жіночому баскетболі.

Варто зазначити, що нашому колективу вже вкотре не дуже пощастило із жеребкуванням кваліфікації на континентальну першість. Збірна України отримала в суперники дуже потужних сербок, а також національні збірні Португалії та Північної Македонії, які виглядали далеко не найкращими варіантами зі своїх кошиків посіву.

Нагадаємо регламент. У відборі 32 європейські колективи розділені на вісім груп по чотири команди. Після двоколового турніру, який буде складатися з трьох ігрових вікон, переможці кожного квартету безпосередньо потраплять на найближчий Євробаскет, а решта вакантних місць дістануться чотирьом найкращим збірним з числа тих, хто посів другі позиції. Важливим моментом є той факт, що матчі з четвертою командою групи в рейтингу других місць не враховуватимуться. Усі країни-господарки майбутнього турніру були визначені ФІБА в окрему, дев'яту групу та, по суті, проведуть між собою товариський турнір.

Збірна України входить у новий відбірковий цикл з помітними змінами. Насамперед, вони стосуються позиції головного тренера. Після двох поспіль невдалих кваліфікацій на чемпіонати Європи 2019 та 2021 років керівництво ФБУ ухвалило рішення припинити співпрацю з колишнім керманичем команди Срджаном Радуловичем. На цій посаді балканця змінить Євген Мурзін – персона, яка не потребує додаткового представлення всім шанувальникам баскетболу в нашій країні.

На свої дебютні поєдинки у керма жіночої національної збірної Євген Вікторович викликав наступних баскетболісток:

Євгенія Путра («Каледонія», Великобританія), Міріам Уро-Ніле («Фрібург», Швейцарія), Ольга Мазніченко («Орлі», Франція), Дар'я Дубнюк («Славія», Чехія), Владислава Волошина («Туран», Казахстан ), Вероніка Любинець («Клуж», Румунія), Христина Філевич («Франківськ-Прикарпаття»), Тетяна Юркевічус («Мілан», Італія), Ольга Бойко («Торунь», Польща), Єлизавета Мітіна («Томіріс», Казахстан), Вікторія Балабан («Нептунас», Литва)

У порівнянні з початковим оголошеним списком тренерському штабу синьо-жовтих довелося коригувати заявку через травми двох виконавиць. І якщо вимушена заміна Уляни Дацько на Христину Філевич не сильно б'є по загальному ігровому потенціалу нашої збірної, то травма однієї з найкращих європейських баскетболісток Аліни Ягупової виглядає, як маленька катастрофа.

Багаторічна лідерка збірної України травмувала гомілкостоп четвертого листопада у матчі чемпіонату Туреччини за свій клуб «Мерсін». Це був останній поєдинок для Ягупової перед відльотом до національної команди. На щастя, пошкодження виявилося несерйозним. За прогнозами медиків, Аліна пропустить 10-15 днів, але перше кваліфікаційне вікно Євробаскета-2025 випадає саме на ці терміни. Навіть не варто говорити, що без Ягупової наша збірна виглядатиме набагато слабше. До речі, замість травмованої Аліни тренерський штаб вирішив нікого не викликати і у «синьо-жовтих» в стартових матчах буде неповна заявка на одинадцять осіб.

Наш суперник в особі збірної Сербії належить до найсильніших у Європі. Починаючи з десятих років ХХІ століття, балканки стабільно входять до числа претенденток на перемогу на головних турнірах у жіночому баскетболі. Їхніми найкращими результатами за цей період стали дві перемоги на континентальних першостях (2015, 2021), третє місце на Олімпійських Іграх-2016 та ще одна бронза на Євробаскеті-2019. На чемпіонаті Європи-2023, що проходив у червні, сербки посіли п'яте місце.

Після останнього великого турніру головний тренер балканок Марина Малькович не стала кардинально оновлювати команду. До розширеного складу збірної Сербії на перші два матчі кваліфікації Євробаскета-2025 входить практично весь ростер з минулої континентальної першості. Серед них присутні такі зірки жіночого баскетболу як Івонн Андерсон, Тіна Крайснік, Александра Цверданкіч та багато інших.

Гра з однією з топових збірних Європи буде дуже серйозним випробуванням для нашої національної команди. Баскетболісткам збірної України доведеться докласти максимум зусиль для досягнення позитивного результату. Особливо, беручи до уваги відсутність Аліни Ягупової. Однак синьо-жовтій команді в будь-якому разі необхідно буде битися з сербками на своєму максимумі весь матч, адже різниця м'ячів буде дуже важливим фактором після закінчення групового турніру і багато в чому саме через неї ми пропустили два останні Євробаскети. Тож побажаємо нашим дівчатам добре проявити себе та не зіпсувати дебют Євгену Мурзіну.

Прогноз Sport.ua: перемога збірної Сербії

Sport.ua проведе текстову онлайн-трансляцію матчу Сербія – Україна.

9 листопада

Сербія – Україна

Португалія – Північна Македонія

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Де дивитись онлайн бій Василь Ломаченко – Джордж Камбосос
Бокс | 08 травня 2024, 03:10 0
Де дивитись онлайн бій Василь Ломаченко – Джордж Камбосос

12 травня в австралійському Перті пройде поєдинок за титули IBF та IBO

ПСЖ – Боруссія Д – 0:1. Королі поперечин та стійок. Відео голу та огляд
Футбол | 08 травня 2024, 00:50 0
ПСЖ – Боруссія Д – 0:1. Королі поперечин та стійок. Відео голу та огляд

Дивіться відеоогляд матчу-відповіді 1/2 фіналу Ліги чемпіонів

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.