Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 04 листопада 2023, 15:53
1364
0

Кордіна ставить все на червоне. Битиметься з недооціненим претендентом

Поєдинок інтригує, але у Васкеса не вірить ніхто

| Оновлено 04 листопада 2023, 15:53
1364
0
Кордіна ставить все на червоне. Битиметься з недооціненим претендентом
Getty Images/Global Images Ukraine. Кордіна і Васкес

Суперлегке, але дуже активне протистояння між 31-річним британцем Джо Кордіною (16-0, 9 КО) та 28-річним американцем Едвардом Васкесом (15-1, 3 КО) очікує на нас у суботу ввечері. Поєдинок відбудеться в Монте-Карло, а організатори відіграли місце проведення чудовим промо-відео, де Кордіна ставить все на червоне.

Червоне, тому що на кону стоятиме пояс IBF. Єдиний червоний пояс серед чотирьох авторитетних.

Кордіна – автор одного із найкращих нокаутів минулого року. А його суперника занадто недооцінюють

Найлегші вагові категорії дивляться значно менше. Середньостатистичному глядачу здається, що хлопці по плюс-мінус п’ятдесят кілограмів не в змозі видати щось цікаве. Глядачі ж приходять за нокаутами – так було раніше і буде завжди. Зрозуміліше дивитися на важчих бійців. І найбільш очевидні поєдинки супертяжів. Там кожен удар може закінчити протистояння, величезні ризики і ось це відчуття невідворотності нокауту. А у легших категоріях такого немає. Точніше, здається, що немає.

Насправді ж, Джо Кордіна – чемпіон світу за версією IBF у найлегшій ваговій категорії - став автором одного з найкращих нокаутів 2022 року. Тоді влітку він зустрівся з Кенічі Огавою. 35-річний японець на той момент не програвав з 2012 року. Була нічия. Бій проти Тевіна Фармера був визнаний таким, що не відбувся. Але Кордіна зробив свою справу навіть занадто швидко. Вже у другому раунді британець знайшов голову японця. Вдарив так, що той склався моментально. Швидкий, чіткий та точний удар. Огава впав, і сумнівів у тому, що йому знадобиться більше десяти секунд на відновлення, не виникало.

От така от найлегша вага. І от такі от безударні боксери. Б’ють жорстко і не просто важко, як супертяжі. А ще й швидко. Іноді настільки, що треба передивлятись в уповільненому режимі, щоб побачити, чим саме та куди саме прийшовся удар. У цей же час, у 2022 році, після поразки повертався американець Едвард Васкес. П’ятого лютого він програв рішенням суддів Реймонду Форду. А за п’ять місяців зустрівся з Хосе Аргелем – перебоксував того рішенням суддів. Наступним став українець. У поєдинку проти Віктора Славінського Васкес переміг, але один із суддів вважав кращим саме українського боксера.

Після цього було ще два суперники, і обидва вже у 2023 році. Першим був переможений Мішаель Лопес, другим – Браян Де Гарсія. Імена не настільки відомі, як хотілось би, але у цих категоріях загалом немає суперзірок. Кордіна – така за місцевими мірками.
При цьому, кожна перемога Васкеса варта уваги. Хороші суперники, які можуть дати бій. Хороші перемоги. Там, де треба було, дотискав на характері, але і проявив себе, як боксер, який все ще розвивається. І ось тепер, нарешті, титул. У протистоянні проти Де Гарсії Васкес став інтерконтинентальним чемпіоном за версією IBF. Тепер має шанси забрати і повноцінний чемпіонський пояс додому у США.

Едуард Васкес у Монте-Карло боксуватиме вперше. Але не вперше за кордоном. Перший його бій за межами Америки відбувся ще у 2017 році. Тоді він переміг Еверардо Жоао у Мексиці. Але, враховуючи корені Васкеса, вважати це повноцінним закордоном не варто.
Монте-Карло – інший континент, інше суддівство і непопулярність тут. Васкесу треба буде дуже постаратись, щоб вмовити суддів своїм боксом віддати йому перемогу. А от Кордіна у Монте-Карло вже боксував. Насправді, доволі типово, коли представники Америки чи Великої Британії не виїздять за межі своєї країни для поєдинків. Тому що, навіщо? Весь світ прагне боксувати в Америці чи Великій Британії. Тепер ще у Саудівській Аравії, але то виїзди для зірок та боксерів, яких можна вигідно продати. Іноді і не геть боксерів, а більше блогерів.
Але пробоксувавши два роки вдома, Кордіна поїхав на бій у Монте-Карло. Тоді він перебоксував рішенням суддів Маріо Енріке Тіноко. Після цього була серія перемог вдома. Нокаут Огави, про який ми говорили раніше. А ще в останніх трьох поєдинках двоє суперників були непереможеними – Міко Хачатрян та Шавкаджон Рахімов. І стали переможеними після зустрічі з британцем.

Хто фаворит?

Абсолютний та беззаперечний – чемпіон. На Джо Кордіну можна поставити за 1.08. На Едуарда Васкеса – за 8.0. Претендент на головний апсет року у разі перемоги американця. Що може запропонувати Васкес? Як вже згадувалось раніше, вмовити суддів віддати йому перемогу буде непросто. Тому що в Монте-Карло гарантовано ставитимуть на Кордіну. Він - зірка в Європі. Він, мабуть, є головним чемпіоном цієї вагової категорії. Треба давати темп та щільність протистояння. Тиснути, закривати у кутках, не давати відпочивати. Тільки так можна і змучити суперника, і показати суддям, що ти кращий.

Добре, згадаємо і про нокаут. Хоча у людини, в якої лише три з 15 перемог нокаутом, це виглядає дивно. Але виключати нічого не можна.
Головне, що довів Васкес – він уміє працювати до останнього. Ламати навіть хід тих поєдинків, які йдуть не за його планом. Перемагати з мінімальною перевагою. Ось це все американець може, і показував не один раз.

А що вміє чемпіон? Все інше. Кордіна габаритний, достатньо швидкий і стовідсотково буде точним. Може нокаутувати майже будь-кого, якщо дістане міцно. З силою ударів проблем немає, як і з витривалістю. Фаворит та один з найкращих бійців категорії, що тут ще сказати.
Але, як ми бачили не один раз, не існує непереможних боксерів. Тим більше, у легких категоріях. Саме цим вони і особливі – тут дуже рідко з’являються домінанти. Стилі перекривають один одного, боксери швидкісні та багатоударні. І програти може буквально будь-хто.
Але, звісно, звучить не дуже повноцінно, враховуючи те, наскільки більшим фаворитом вважається чемпіон. Проте пропускати таке шоу точно не варто. Дива трапляються. Якщо не у вигляді неочікуваної перемоги аутсайдера, то у вигляді філігранного нокауту.

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.