Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 29 жовтня 2023, 00:04
2023
0

Баколе битиметься з Такамом. Це важливий крок Мартіна на шляху до титулів

Але і перемога не може гарантувати титульну можливість.

| Оновлено 29 жовтня 2023, 00:04
2023
0
Баколе битиметься з Такамом. Це важливий крок Мартіна на шляху до титулів
Getty Images/Global Images Ukraine. Мартін Баколе

28 жовтня у Саудівській Аравії в андеркарді поєдинку між Тайсоном Ф’юрі та Френсісом Нганну відбудеться протистояння конголезця Мартіна Баколе (19-1, 14 КО) та француза камерунського походження Карлоса Такама (40-7-1, 28 КО).

Чудовий поєдинок, як для андеркарду, будь-якого вечора, не тільки такого дивного шоу, як протистояння чемпіонів суперважкої ваги боксу та змішаних єдиноборств.

Баколе і Такам били одного і того ж суперника. З ними не впорався олімпійський чемпіон 2016 року.

Шляхи Мартіна і Карлоса дуже різні. Вони дебютували у професійному боксі з різницею у дев’ять років. Такам вперше вийшов на професійний ринг ще у 2005 році – перебоксував спортсмена, який на той момент не програвав та йшов з рекордом 6-0. Баколе вперше відбоксував у профі у 2014 році – виграв технічним нокаутом у такого ж, як і він, дебютанта.

Француз мав різні періоди в кар’єрі. Наприклад у 2014 році, коли Баколе тільки дебютував, він вже бився за пояс. Тоді Такам мав пояс WBF і чемпіона США за версією WBC (отримав першу в кар’єрі нічию проти Майка Переса) та «срібного» чемпіона за версією WBC. У другому випадку Карлос спочатку переміг досвідченого Тоні Томпсона, а потім програв Александру Повєткіну.

Також були бої з Джозефом Паркером, Ентоні Джошуа, Дереком Чісорою та Джозефом Джойсом. Десь у період між першими та останнім іменем у цьому списку, Такам остаточно записався до гейткіперів. Вікові, непогані боксери, які щось вміють і є хорошою перевіркою для молоді. Але яких обов’язково маєш проходити, якщо іменуєшся проспектом.

Мартін Баколе з того ж часу, як Такам став чемпіоном, дебютував і йде доволі упевнено. Більшість перемог нокаутом, силовий та потужний бокс, але без гучних перемог до 2018 року. Хіба Каміля Соколовського можна було б записати в плюс – як гейткіпера, якого було пройдено.
У 2018 році стався бій проти Майкла Хантера за пояс інтерконтинентального чемпіона за версією IBO, і Баколе програв. Так ще й технічним нокаутом у десятому раунді. Після того Мартін не програвав. Побив достроково Маріуша Ваха, Кевіна Джонсона, ще декількох міцних суперників, Ігоря Шевадзуцького. А ще розібрався з тим самим спільним з Такамом проспектом.

Getty Images/Global Images Ukraine. Карлос Такам

Навесні 2022 року Мартін Баколе зустрівся з олімпійським чемпіоном 2016 року французом Тоні Йокою. Той вважався одним з головних проспектів, які мають претендувати на пояс чемпіона світу за декілька років. Але не склалося взагалі ніяк.

Баколе домінував, відправив суперника у нокдаун і взагалі доволі упевнено перебоксував фаворита. Один з суддів якимось чином побачив нічию, але домінація була занадто явна, щоб не віддати перемогу Мартіну.

У 2023 році команда Йоки вирішила, що, мабуть, Баколе був занадто сильним і не дуже гейткіпером, щоб випускати свого бійця на нього. І зробили йому бій проти Карлоса Такама. Здавалось, план ідеальний. Француз проти француза. Такама знають, але за габаритами і всіма показниками він все ж сильно поступався Йоці. Це на словах. На ділі ж вийшло трошки інакше.

Карлос точно програв старт зустрічі, але чим далі, тим більше Тоні стомлювався, ставав одноманітним і не знав, що робити. А Такам продовжував атакувати і працювати, працювати, працювати. Знову один з суддів дав дивні оцінки – побачив перемогу Йоки. Але двоє інших дивились той самий бій – переміг андердог і попросив фанатів підтримати Тоні, якого він любить, як французського боксера та проспекта.
Тепер переможці Йоки зустрінуться один проти одного. І це класний бій, не дивлячись на різницю у віці, габаритах і всьому іншому.

Хто фаворит?

Очевидно, що більший та молодший боксер тут однозначний фаворит. На Мартіна Баколе можна поставити за 1.15. На Карлоса Такама – за 5.0. Було б дивно бачити інші цифри.

У першу чергу через те, як себе розпіарив сам Мартін Баколе. Він активний учасник багатьох тренувальних таборів. Їздив до Ф’юрі, Джошуа, Олександра Усика. І не один раз. До останнього, особливо.

При цьому Баколе використовує це все не тільки, як тренування, але і як спосіб пропіарити себе. Мартін не один раз розповідав, що він створив купу проблем кожному з топів надважкої ваги. А ще постійно розповсюджує історії про те, як нокаутовував Олександра Усика. Каже про удар по тулубу.

Але і без цього коефіцієнти все ж по справі. Мартін – 30-річний супертяж. Вік точно не старий для супертяжа. Він потужний, доволі непогано навчений техніці та з сильним ударом.

Такам старший аж на дванадцять років. Нижчий на дванадцять сантиметрів. Але фізично потужний. Саме цим він і взяв Тоні Йоку. Просто не втрачав багато сил і продовжував працювати й працювати.

І саме тому це протистояння є цікавим. Зрозуміло, що молодший та більший боксер зобов’язаний перемагати меншого та старшого. 42 роки – солідний вік навіть для супертяжа. Тим більше з такими габаритами. Але, на щастя, Карлос Такам добре зберігся. Все ще міцний, завзятий та непогано тримає удар – не падав навіть від визнаних нокаутерів, або падав, але все одно підіймався.

Такого суперника точно не вистачає для Баколе. Шевадзуцький – це добре, але український боксер недостатньо досвідчений для Мартіна. Після поразки Йоки від Такама, перемога конголезця сприймається вже не так. Треба, щоб хтось підтвердив, що він справді топ.

Звісно, це підтвердження можна буде вважати дійсним тільки у разі упевненої перемоги. Нокаутом чи домінацією над міцним ветераном. Інакше це буде просто несерйозно і всі ці історії про перемоги над усіма супертяжами у спарингах втратять в актуальності.

А от далі вже можна буде намагатись дістатись до титулу. Звісно, не одразу, але розбити Ділліана Вайта чи Джозефа Паркера, який також боксуватиме у цьому вечорі боксу – ось це вже заявка на титульність.

Не раніше. Як би Баколе не намагався викликати усіх чемпіонів одразу.

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.