Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 26 жовтня 2023, 19:05
598
0

Сергій КОВАЛЕНКО: «Завдання цього сезону - знову боротися за медалі»

Бронзовий призер попереднього чемпіонату країни має намір знову піднятися на п'єдестал пошани

| Оновлено 26 жовтня 2023, 19:05
598
0
Сергій КОВАЛЕНКО: «Завдання цього сезону - знову боротися за медалі»
ПВЛУ, ВК Юракадемія Харків, Сергій Коваленко (четвертий ліворуч)

Після першого туру чоловічої волейбольної Суперліги харківська «Юракадемія», яка за підсумками минулого сезону посіла третє місце, набрала 4 очки із 6 можливих і йде слідом за лідером «Прометеєм». З одного боку, результат непоганий, як для старту нового чемпіонату, але, якщо брати з іншого боку, то головний тренер харків'ян Сергій Коваленко залишився явно незадоволеною поразкою від «Буковини» у п'яти партіях.

– Ми з цими суперниками, грали контрольні поєдинки, готуючись до сезону, і обидва матчі виграли, – розпочав розмову з нашим кореспондентом Сергій Володимирович. – Тому розраховували на перемогу і у цій зустрічі. Але гра склалася не так, як ми планували, а на тай-брейку, коли вже мали матчбол, удача відвернулася від нас.

- Натомість у другій грі з вінницьким «МХП» у вас вийшло досягти успіху з рахунком 3:0. За рахунок чого зуміли здобути таку впевнену перемогу?
– Проаналізували помилки першого матчу, внесли деякі корективи. До того ж хлопці по-справжньому розсердилися на себе після тієї невдачі з «Буковиною» і були дуже мотивовані здобути перший переможний результат у новому сезоні. Хоча і тут за три очки довелося неабияк поборотися. Усі три партії пройшли у дуже завзятій боротьбі, причому дві з них завершилися лише з мінімальною перевагою на нашу користь.

- Порівняно з попереднім чемпіонатом у «Юракадемії» відбулися досить серйозні зміни. Чи можете про них розповісти докладніше?
- Так звичайно. Насамперед про тих, хто з різних причин вже не є гравцем нашого клубу. Почну з Ігоря Антонюка, який багато років виступав у нас на позиції догравальника і чимало зробив для того, щоб «Юракадемія» кілька разів здобувала бронзові нагороди. Так ось, Ігор, якому виповнилося цього року 38 років, перейшов на тренерську роботу, ставши одним із моїх помічників. Наш колишній зв’язуючий Ілля Поліщук перейшов до волейбольного клубу «Решетилівка», а діагональний Віктор Шаповал – до житомирського «Полісся».

На їхні місця прийшли наш вихованець зв’язуючий Андрій Стеблецький та догравальник Богдан Татаренко, які минулого сезону виступали у вінницькому клубі «МХП». А з ВК «Решетилівка» до нас перебрався центральний блокуючий Данило Федосєєв. А ще ми знайшли у Чернівецькій області дуже перспективного на наш погляд ліберо 17-річного Олександра Борисова. Я впевнений, що при належній роботі та правильному ставленні до навчально-тренувального процесу з нього вийде добрий волейболіст.

– До речі, про ліберо. У нинішній збірній України, яка п'ять місяців виступала на різних дуже відповідальних турнірах цього року, обидва гравці цього амплуа Олександр Бойко та Дмитро Канаєв є вихованцями «Юракадемії». А якщо до них ще додати екс-гравця збірної країни Гордена Брову, який нині захищає кольори чемпіона країни «Прометея», то виходить, що Харків - кузня кадрів цього амплуа?
- (Посміхається). Можна сказати й так. Тут я б насамперед відзначив наш Харківський професійний коледж спортивного профілю (колишнє обласне спортивне училище), де директором працює Анатолій Михайлович Попов. Саме тут починали серйозно займатися волейболом усі названі гравці. І більшість волейболістів «Юракадемії» є випускниками училища. На жаль, через війну з російськими агресорами відділення волейболу зараз не може працювати там у повному обсязі, але багато хто з тих, хто вже закінчив цей коледж (училище), виступають у різних клубах України та за кордоном.

- Повертаючись до новачків нинішнього складу «Юракадемії», Ви наразі задоволені своїм вибором?
- Цілком. Андрія Стеблецького я знаю давно, бо він також проходив ази волейболу у нашому училищі. Як зв’язуючий, він дуже грамотно веде гру і виконує всі вказівки тренера. А ще Андрій лідер за вдачею і в потрібний момент своїм прикладом намагається завести команду. Звичайно ж, йому ще потрібен час, щоб як слід налагодити контакти з партнерами, тому він, напевно, ще обов'язково додасть.
Богдан Татаренко та Данило Федосєєв в обох матчах першого туру, як і Стеблецький, виходили у стартовому складі і зіграли цілком гідно. Далі працюватимемо, щоб вони постійно прогресували та приносили користь нашому клубу.

Якщо ж говорити про тих гравців, які продовжують виступати за «Юракадемію» з минулого сезону, то обов'язково хочу сказати про Віталія Сухініна. Він наш капітан і найдосвідченіший волейболіст. Незважаючи на те, що у листопаді йому виповниться 38 років, Віталій продовжує грати на високому рівні на позиції діагонального і є найрезультативнішим у нашій команді. За два матчі Сухінін набрав 31 очко.

Микита Арбузов, Владислав Антоненко та наш основний ліберо В'ячеслав Переходнюк також є гравцями стартового складу. Будь-якої миті готові вийти на майданчик й допомогти команді також Олександр Терещук, Євген Степовий, Денис Дігтяр, Павло Плотник та інші гравці.

- Як, на Вашу думку, команда провела передсезонний збір? Де Ви готувались до нового чемпіонату?
- Практично все, що ми планували, виконали у повному обсязі, за що вдячні керівництву клубу. А готувалися до сезону ми тут у Чернівцях, де грали усі матчі попереднього чемпіонату та проведемо усі ігри нового. Про два контрольні матчі з «Буковиною» я вже сказав, а ще ми взяли участь у турнірі «Prometey Open 2023», в якому також виступали «Прометей» (Дніпро), «Епіцентр-Подоляни» (Городок, Хмельницька область) та «Житичі-Полісся» (Житомир). У турнірі ми посіли третє місце, перемігши житомирський клуб і поступившись двом іншим.

- Які завдання команда ставить цього сезону?
- Якщо ми минулого чемпіонату зуміли здобути бронзові медалі, то постараємося знову піднятися на п'єдестал пошани. Звичайно, зробити це буде набагато важче, адже окрім лідерів української Суперліги «Прометея» та «Епіцентра-Подоляни», добре зміцнили свої склади те саме «Житичі-Полісся», а також ВК «Решетилівка», вінницький «МХП» і чернівецька «Буковина». Та й з клубами із Тернополя та Чернігова треба виходити на майданчик дуже зібраними й відповідальними, щоб набирати очки. Тож легко точно не буде. Але я вірю у своїх хлопців і впевнений, що вони докладуть усіх сил, щоб гідно виступити у нинішньому чемпіонаті країни.

І ще, дуже хочу подякувати за підтримку нашим вболівальникам. Усі чудово розуміють, як важко зараз у Харкові, але люди намагаються стежити за нашими виступами та радіють нашим перемогам. Ми дуже цінуємо таку підтримку і мріємо про те, щоб швидше повернутися додому, до свого рідного спортивного комплексу Національного юридичного університету та зіграти перед нашими вболівальниками, коли завершиться війна.

Склад «Юракадемії» у сезоні 2023-2024 років:

Зв’язуючі – Андрій Стеблецький, Денис Дігтяр
Догравальники – Богдан Татаренко, Микита Арбузов, Павло Плотник, Олександр Ковальов, Анатолій Баран
Центральні блокуючі – Олександр Терещук, Данило Федосєєв, Владислав Антоненко
Діагональні – Віталій Сухінін, Євген Степовий
Ліберо - В'ячеслав Переходнюк, Олександр Борисов

Календар найближчих матчів «Юракадемії» у чемпіонаті України у чоловічій Суперлізі:

Чемпіонат України
17 листопада

«Житичі-Полісся» (Житомир) – «Юракадемія» (Харків)
18 листопада
«Юракадемія» (Харків) – «Буревісник-ШВСМ» (Чернігів)
1 грудня
«Юракадемія» (Харків) – «Прометей» (Дніпро)
3 грудня
«Епіцентр-Подоляни» (Городок, Хмельницька область) – «Юракадемія» (Харків)
15 грудня
ВК «Решетилівка» (Полтавська область) – «Юракадемія» (Харків)
16 грудня
«Юракадемія» (Харків) – «Поліція охорони-ЗУНУ-Динамо» (Тернопіль)

Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Англійський гранд вийшов у Лігу чемпіонів 2024/25 після перемоги Челсі
Футбол | 03 травня 2024, 07:01 3
Англійський гранд вийшов у Лігу чемпіонів 2024/25 після перемоги Челсі

«Ліверпуль», незважаючи на втрату шансів на титул АПЛ, зумів виконати завдання мінімум

Леоненко оцінив, чи коштує Шапаренко 300 мільйонів євро
Футбол | 03 травня 2024, 13:48 5
Леоненко оцінив, чи коштує Шапаренко 300 мільйонів євро

Колишній нападник «Динамо» не бачить футболістів в українському футболі

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.