Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Єврокубки
| Оновлено 25 жовтня 2023, 19:31
1401
0

Цедевіта Олімпія – Прометей. Прогноз і анонс на матч Єврокубка

Слобожанський клуб гостює у своїх старих знайомих

| Оновлено 25 жовтня 2023, 19:31
1401
0
Цедевіта Олімпія – Прометей. Прогноз і анонс на матч Єврокубка
БК Прометей

Зустріч «Цедевіта Олімпія» - «Прометей» відбудеться в середу, 25 жовтня, в Словенії. Початок поєдинку о 19.30 за київським часом.

Після прикрої домашньої поразки від «Лондон Лайонс» на підопічних Ронена Гінзбурга очікує візит до Словенії. У цій країні «титани» зіграють із місцевим чемпіоном «Цедевітою Олімпією». Варто зазначити, що жереб вдруге поспіль зводить між собою колективи в регулярному чемпіонаті Кубка Європи і навіть у розкладі все максимально схоже. Минулого року команди грали на Балканах у п'ятому турі другого за статусом єврокубка, а цього разу – в четвертому.

Суперник «Прометея» є рідкісним, якщо не сказати унікальним явищем у баскетбольній Європі. «Цедевіта Олімпія» була заснована в червні 2019 року шляхом злиття двох команд з різних країн (словенської «Олімпії» та хорватської «Цедевіти») в одну організацію. Зазвичай, подібні об'єднання клубів відбуваються в масштабах однієї держави і найчастіше при цьому один з них значно перевищує інший за бюджетом або іншими характеристиками. Тут же обидві команди мали за спиною багату історію, виграні титули, виступи в Євролізі, а союз двох колективів базувався на рівних правах. Новий клуб отримав назву «Цедевіта Олімпія» та розмістився в Любляні.

В останні роки своєї окремої історії «Олімпія» та «Цедевіта» були континентальними середняками. Поки що таку ж нішу в баскетбольній Європі займає і об'єднаний клуб. У перші роки свого існування команда не змогла виграти Адріатичну Лігу (найсильніший клубний турнір на Балканах, можна сказати, чемпіонат країн колишньої Югославії у своєму сучасному вигляді) та показати потужні результати в єврокубках. Єдине, що вдалося баскетболістам з Любляни, то це стати грандом баскетболу в Словенії (два останні виграні чемпіонські титули). Хоча це звання і так було закріплено ще за окремою «Олімпією».

Нинішнього сезону «Цедевіта Олімпія» також поки що не вражає. В Адріатичній Лізі команда у чотирьох матчах здобула дві перемоги та зазнала двох поразок. На даний момент клуб йде на восьмому місці в турнірній таблиці. Також суперник «Прометея» провалив розіграш Суперкубка Адріатичної Ліги (турнір проходив перед стартом сезону), програвши три матчі з трьох аж ніяк не топовим колективам і посівши останнє, восьме місце. У Кубку Європи словенський колектив після першого відрізка регулярного чемпіонату застовпив за собою місце серед аутсайдерів, не зумівши у трьох стартових турах здобути жодної перемоги, хоча у протистоянні з потужним іспанським «Ховентутом» балканцям для дебютної вікторії не вистачило зовсім трохи.

Результати матчів «Цедевіти Олімпії в Кубку Європи 2023/2024:

3 жовтня. «Хапоель Тель-Авів» (Ізраїль) – «Цедевіта Олімпія» (Словенія) – 100:73

11 жовтня. «Цедевіта Олімпія» (Словенія) – «Ховентут» (Іспанія) – 87:88 (ОТ)

18 жовтня. «Бешикташ» (Туреччина) – «Цедевіта Олімпія» (Словенія) – 73:66

Ігровий тон у словенському клубі задають захисники Джастін Коббс із США (19 очок + 4 результативні передачі, 23 бали рейтингу ефективності в середньому за гру єврокубка) та словенець Яка Блажич (13,7 набраних пунктів + 5,3 підбирання + 1,3 передачі, 14,0 рейтинг ефективності в середньому у Кубку Європи). Також не можна не звернути увагу на тренерський місток «Цедевіти Олімпії», де з початку нинішнього сезону панує Сімоне П'яніждані. Один із найкращих італійських баскетбольних тренерів сучасності зробив собі ім'я ще наприкінці нульових, очолюючи топову на той час «Сієну», після чого впевнено котирувався в пулі елітних наставників. Усього на рахунку П'яніджані шість чемпіонств в Італії (п'ять із «Сієною» та одне з «Міланом»), а також титул в Ізраїлі в сезоні 2016/2017, коли його «Хапоель» з Єрусалиму сенсаційно посунув з верхівки місцевого гегемона «Маккабі Тель-Авів». Останні три роки італієць провів у Китаї, очолюючи «Пекін Дакс» та отримуючи в Піднебесній дуже гідну зарплатню, але перед стартом цього сезону повернувся до Європи.

У Словенію «Прометей» вирушив після чергової очікуваної перемоги в ЛЕБЛ. Минулої суботи «титани» не залишили шансів латвійській «Лієпаї» – 103:70. Як і раніше, відсутні в команді Іссуф Санон та Дейвон Рід, які продовжують відновлюватися після пошкоджень і не полетіли до Любляни. У свою чергу, «Цедевіта Олімпія» перед майбутнім поєдинком отримала солідне підсилення. Склад команди поповнив добре відомий атакуючий захисник із відмінним триочковим кидком Клемен Препеліч, у біографії якого присутні такі статусні команди як іспанські «Реал», «Ховентут», «Валенсія», французький «Лімож» та багато інших.

Український клуб виглядає фаворитом майбутнього поєдинку. І за індивідуальними, і за загальнокомандними показниками «Прометей» є потужнішим за «Цедевіту Олімпію», а невдалий старт клубу з Любляни підтверджує, що суперник не з топової когорти. Проте є два нюанси. Перший – на Балканах грати завжди важко, а другий – аж надто важкими та невиразними були для «титанів» останні два матчі на європейській арені. Дуже схоже, що на даний момент «Прометей» перебуває в трохи розібраному стані. Розраховуємо, що Ронен Гінсбург швидко все налагодить. До вирішальних зустрічей у Кубку Європи ще дуже далеко, але перемоги в іграх проти подібних суперників «Прометей» має забирати.

Прогноз Sport.ua: перемога «Прометея»

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.