Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Єврокубки
| Оновлено 18 жовтня 2023, 18:57
1847
0

Прометей – Лондон Лайонс. Прогноз і анонс на матч Єврокубка

Слобожанці приймають непоступливих «британських левів»

| Оновлено 18 жовтня 2023, 18:57
1847
0
Прометей – Лондон Лайонс. Прогноз і анонс на матч Єврокубка
Getty Images/Global Images Ukraine

Зустріч «Прометей» – «Лондон Лайонс» відбудеться в середу, 18 жовтня, в Ризі. Початок поєдинку о 19.00 за київським часом.

Після форменого розгрому, який підопічним Ронена Гінзбурга учинив «Бешикташ», півфіналіст Кубка Європи 2022/2023 має відновлювати свої котирування на успіх у нинішньому розіграші другого за статусом євротурніру, оскільки вони суттєво похитнулися. І зробити це «Прометей» постарається у домашньому поєдинку проти дуже непростого чемпіона Великобританії «Лондон Лайонс».

Довгий час словосполучення британський клубний баскетбол не викликало емоцій у більшості європейських любителів помаранчевого м’яча. Клуби з острова Великобританія переважно варилися у власному соку і рідко заглядали до єврокубків. А коли такі вилазки мали місце бути, то, як правило, вони закінчувалися швидко і без особливих досягнень. Одним із таких небагатьох клубів, які змагалися з рештою Європи, був «Лондон Тауерс». Столичні британські баскетболісти брали участь у двох перших розіграшах сучасної Євроліги у сезонах 2000/2001 та 2001/2002. Цей досвід був невдалим, лише одна перемога у 24 поєдинках за два сезони. Після цього клуб ще кілька років виступав у Кубку УЛЕБ, а наприкінці нульових припинив своє існування.

Однак керівництво Євроліги після цього дуже вже хотіло затягнути на свою орбіту місто Лондон, явно про це сигналізуючи та натякаючи. Директорат турніру терпляче чекав, доки у Британії їхні натяки сприймуть правильно і в місті з'явиться клуб, який готовий до виступів на найвищому рівні. І ось поступово на такий колектив перетворюється «Лондон Лайонс».

Нинішня команда не виникла в останньому десятилітті, а була заснована ще в 1977 під назвою «Хемел Хемстед Лейкерс». Після цього переживши кілька ребрендингів та змін власників, а також титульних спонсорів, команда у 2012 році набула свою сучасну назву. Після цього «Лондон Лайонс» витратив кілька ігрових років на притирання, а починаючи з сезону 2017/2018, лондонці стабільно входять до числа лідерів місцевого баскетболу, вигравши при цьому чемпіонські титули в розіграшах внутрішньої першості 2018/2019 та 2022/2023.

Старт єврокубкової історії лондонців розпочинається з сезону 2020/2021. Спочатку команда обережно пробувала свої сили в турнірах під егідою ФІБА, але швидко перейшла у змагання під крилом Євроліги, де були дуже раді такому рішенню клубу, і минулого року «леви» дебютували в Кубку Європи. Перший млинець вийшов у лондонців зовсім не глевким. Колектив з останнього прохідного місця (восьмого) пробився до плей-оф і залишив про себе приємні враження, заробивши на своєму турнірному шляху кілька серйозних перемог. У 1/8 фіналу «Лондон Лайонс» поступився іспанському «Ховентуту» – 78:89, але вражень від дебютного заходу це фіаско не зіпсувало.

Нинішнього сезону лондонці успішно продовжують розвивати свій баскетбольний авторитет. У двох стартових турах британці здобули дві перемоги. Спочатку вдома була переможена італійська «Венеція» – 76:69, а згодом у гостях обіграний німецький «Гамбург» – 100:94. Також без поразок «леви» йдуть і у внутрішній першості, здобувши сім перемог у семи матчах.

У складі лондонського клубу на даний момент виступають лише англомовні гравці (британці та американці). Серед місцевих баскетболістів багато хто є або кандидатами до збірної Великобританії (Карім Квіллі), або її постійними гравцями (Габі Оласені, Люк Нельсон). Лідером колективу можна назвати американського форварда Сема Деккера, який тягнув на собі команду в минулому сезоні, а до цього пограв у НБА та статусному турецькому чемпіонаті.

«Прометей» після турецького розгрому зіграв один матч у ЛЕБЛ і впевнено обіграв «Раплу» – 90:66. Однак перемога над слабким естонським клубом заспокоює також слабко. На даний момент слобожанці не виглядають тим яскравим та потужним колективом, яким «титани» були упродовж більшої частини минулого сезону, а підписані влітку легіонери за винятком Тая Одіасе поки що не вражають. Минулого сезону підопічні Ронена Гінзбурга у тому ж другому турі Кубка Європи також розгромно програли італійській «Брешії», після чого поступово налагодили свою гру. Можливо, це чекає на нас і цього сезону, але перші тривожні дзвіночки не можна не відзначити.

Додаткових складнощів слобожанцям знову додадуть травми. У грі з лондонцями не візьме участь Дейвон Рід. Чинний чемпіон НБА отримав ушкодження в матчі з «Бешикташем» і сьогодні не зіграє. Також під питанням участь в поєдинку Іссуфа Санона. Зате відновився після пошкодження В'ячеслав Петров і тепер бігмен «Прометея» і збірної України може дебютувати в новому клубному сезоні.

Хочеться вірити, що новий виток травм у команді не завадить «Прометею» виграти поєдинок. Лондонці є непростою командою і можуть боляче вкусити, але слобожанці абсолютно не поступаються своїм суперникам у проектній потужності. Залишається побажати підопічним Ронена Гінзбурга перемоги, тим більше, що нинішній поєдинок сміливо можна віднести до розряду «must win» в контексті турнірної боротьби за вихід із групи.

Прогноз Sport.ua: перемога «Прометея»

Sport.ua проведе текстову онлайн-трансляцію матчу Прометей – Лондон Лайонс.

Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Динамо обіграло Шахтар в юнацькому класичному
Футбол | 10 травня 2024, 13:35 30
Динамо обіграло Шахтар в юнацькому класичному

Матч закінчився з рахунком 2:1 на користь киян

Космос у Леверкузені. Баєр відігрався з 0:2 і вийшов у фінал Ліги Європи
Футбол | 10 травня 2024, 00:03 39
Космос у Леверкузені. Баєр відігрався з 0:2 і вийшов у фінал Ліги Європи

«Рома» не зуміла втримати перемогу та перервати неймовірну серію німецької команди

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.