Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Єврокубки
| Оновлено 06 жовтня 2023, 03:51
2789
0

Євроліга виходить на старт. Що потрібно знати про турнір

Sport.ua анонсує початок баталій в головному клубному турнірі Європи

| Оновлено 06 жовтня 2023, 03:51
2789
0
Євроліга виходить на старт. Що потрібно знати про турнір
Getty Images/Global Images Ukraine. Реал – один із головних претендентів на перемогу в турнірі

Потихеньку набирає обертів новий баскетбольний сезон і найближчого четверга розпочнуться баталії у найбільш статусному клубному турнірі Старого Світу – Євролізі. Нинішній сезон обіцяє бути дуже цікавим, оскільки більшість клубів дуже продуктивно провела міжсезоння, солідно підсилила свої склади і явно розраховує на високий результат.

Для початку нагадаємо учасників турніру. Тут змін немає, і за титул найсильнішої команди Європи позмагаються ті самі вісімнадцять колективів, що й минулого сезону, а саме: «Реал», «Барселона», «Валенсія», «Басконія» (усі – Іспанія), «Анадолу Ефес» , «Фенербахче» (обидва - Туреччина), «Панатінаїкос», «Олімпіакос» (обидва - Греція), «Альба», «Баварія» (обидва - Німеччина), «Маккабі Тель-Авів» (Ізраїль), «Монако», «Асвел» (обидва - Франція), «Жальгіріс» (Литва), «Віртус Болонья», «Мілан» (обидва - Італія), «Партізан», «Црвена Звезда» (обидва - Сербія). Єдиною реальною зміною серед клубів-учасників могла стати заміна «Валенсії» на «Гран Канарію» (переможця Кубка Європи 2022/2023), але іспанські острів'яни самі відмовилися від участі через логістичні та фінансові проблеми, тому левантійці зберегли своє місце в Євролізі. На більш радикальні кроки директорат турніру не наважився.

Нинішнього сезону трохи змінився формат турніру. На місці й дуже довгий регулярний чемпіонат із тридцяти чотирьох турів, стадія плей-оф (чвертьфінали) до трьох перемог та вирішальний Фінал чотирьох. Але тепер до них додалася стадія плей-ін. Її правила повністю відповідають аналогічному етапу в НБА. Тож тепер команди в основному раунді турніру боротимуться не за вихід у вісімку найсильніших, а за потрапляння до десятки.

Як уже говорилося вище, більшість колективів входять до турніру з вельми серйозними амбіціями, які підкріплені солідними ростерами. Виходячи з цього, досить непросто чітко провести між ними своєрідний вододіл на фаворитів, середняків та аутсайдерів. Тому спробуємо приділити увагу основним дійовим особам окремо, а як показник їхнього рівня, відзначимо ключові точки сезону, куди їм під силу дійти (чемпіонство, Фінал чотирьох, плей-оф), виходячи із стану справ перед стартом Євроліги.

Отже, почнемо з чинного чемпіона.

Реал (Іспанія)

Getty Images/Global Images Ukraine. Серхіо Ллюль і Вальтер Тавареш

Тріумфатор останньої Євроліги входить у новий сезон з уже перевіреним кістяком команди. Мадридці розпрощалися з Ентоні Рендольфом, Адамом Хангою, Найджелом Вільямом-Госсом та Петром Корнелі, але вони не були ключовими гравцями команди. Натомість іспанський клуб повернув до свого складу аргентинського захисника Факундо Кампаццо, який набув свого зіркового статусу саме в «Реалі» кілька років тому. В іншому склад мадридського клубу залишився стабільним. Дужк важливим фактором є той момент, що тріо мадридських мега-ветеранів (Серхіо Родрігес, Серхіо Ллюль та Руді Фернандес) продовжують свої виступи, що апріорі принесе «Реалу» тонну досвіду і холоднокровності на дистанції та не одні влучні ключові кидки по ходу сезону.

Загалом, мадридці не стали слабшими порівняно з минулим сезоном і зберегли свій рівень, а він добре відомий – чемпіони Євроліги. Цього сезону «Реал» боротиметься за аналогічний результат.

Прогноз Sport.ua: боротьба за чемпіонство

Барселона (Іспанія)

Порівняно зі своїми споконвічними суперниками, каталонський клуб затіяв солідну перебудову. По-перше, покинув команду головний тренер Шарунас Ясікявічус, який за три сезони так і не зміг виконати своє головне завдання та виграти Євролігу. На його місце призначено вихідця з системи «Барселони» Рохера Грімау, який був капітаном команди у 2010 році, коли «синьо-гранатові» виграли свою останню Євролігу, а останніми роками працював у молодших за статусом командах каталонського клубу.

По-друге, «Барса» нарешті розпрощалася із зірковим та дуже дорогим Ніколою Міротічем, який був одним із лідерів, але так само, як і Ясікявічус, не привів свій клуб до європейського титулу. Замість нього каталонці повернули до Іспанії з НБА Віллі Ернангомеса (MVP Євробаскета-2022) та підписали ще одного не останнього гравця найсильнішої ліги світу, форварда Джабарі Паркера. Також команда залучила під свої прапори захисника Даріо Брізуелу та форварда Жоеля Парру, ще двох іспанських переможців останнього Євробаскета. В строю залишилися дуже важливі Томас Саторанскі, Ян Вєсели, Рокас Йокубайтіс. З таким підбором гравців каталонцям нічого не залишається, крім як боротися за титул.

Getty Images/Global Images Ukraine. Жоан Лапорта представляє новачків команди

Прогноз Sport.ua: боротьба за чемпіонство

Олімпіакос (Греція)

Фіналіст минулого сезону влітку втратив двох ключових виконавців. До НБА поїхав MVP Євроліги 2022/2023 болгарин Александр Вєзенков, а захисник Костас Слукас перейшов не кудись, а до «Панатінаїкоса», дуже боляче вдаривши по своєму колишньому клубу в усіх відношеннях.

На їх заміну були виписані Ігнас Браздейкіс із «Жальгіріса», Люк Сікма з «Альби» та Найджел Вільям-Госс з «Реала». Також до команди після трьох років відсутності повернувся сербський центровий Нікола Мілутінов. Поповнення у «Олі» гарне, але втрата двох ключових виконавців точно не пройде безслідно. Тож пірейському клубу буде дуже важко втримати високо підняту планку.

Прогноз Sport.ua: боротьба за Фінал чотирьох

Монако (Франція)

Четвертий учасник останнього Фіналу чотирьох у міжсезоння провернув найбільш статусний трансфер літа. Монегаски привезли до Європи захисника Кембу Уокера, який з 2017 по 2020 роки входив до числа учасників Матчу Всіх Зірок НБА. Звичайно, невідомо як Кемба, який останнім часом втратив ігровий ритм, проявить себе в Європі, але якщо він покаже хоча б дві третини своїх талантів, то «Монако» отримає одного з найсильніших гравців майбутнього сезону. Іншими підписаннями клубу стали бігмен Петр Корнелі з «Реала» та захисник Тьєрі Тарпей з «Ле Мана».

Getty Images/Global Images Ukraine. Кемба Уокер

Головним завданням для тренерського штабу «Монако» буде поділ м'яча та кидків в атаці серед своїх лідерів. Там і без Кемби є кому грати, один Майк Джеймс чого вартий, а разом із нещодавньою зіркою НБА взагалі буде багато охочих на один м'ячик. Минулого сезону головний тренер Саша Обрадович вирішив це завдання, але навряд чи «Монако» повторить свій торішній успіх. Монегаски слабшими не стали, але рівень опозиції виріс дуже помітно.

Прогноз Sport.ua: плей-оф, але фактор Кемби може багато змінити

Маккабі Тель-Авів (Ізраїль)

Ізраїльський клуб традиційно для останніх років влітку робив дуже великі зміни у складі. Проте не цього разу. Ще протягом минулого сезону «Маккабі» розпочав процес перепідписання своїх лідерів і в міжсезоння завершив збереження кістяка команди (Лорензо Браун, Вейд Болдвін, Джош Нібо та інші). Виконавши точкове підсилення в особах американського форварда Джеймса Вебба та кубинського центрового Хасіеля Ріверо, ізраїльтяни отримали на виході дуже сильну команду, якій під силу поборотися навіть за чемпіонський титул.

Прогноз Sport.ua: боротьба за Фінал чотирьох, але при частці везіння можлива і боротьба за чемпіонство

Фенербахче (Туреччина)

Ще однією командою, яка зберегла свій кістяк та непогано підсилилася, став «Фенербахче». Втрати турецького клубу цілком терпимі, а ось прихід ізраїльського захисника Яма Мадара з «Партізана» та бігменів Сертака Шанлі («Барселона») та Георгіоса Папаянніса («Панатінаїкос») роблять «Фенер» дуже помітною силою в новому сезоні.

Зараз під рукою у грецького наставника Дімітріса Ітудіса добре збалансований колектив, який може замахнутися на високі здобутки, але, як правило, останніми роками «Фенербахче» часто втрачає переможний ритм у найвідповідальніші моменти. Подивимося, що покажуть турки в майбутньому розіграші.

Прогноз Sport.ua: плей-оф

Ефес Пілсен (Туреччина)

Інший турецький гранд у міжсезоння втратив багаторічного лідера (Васіліє Міцича) та головного тренера (Ергіна Атамана), але зберіг решту свого кістяка команди. На тренерському містку «Ефес» прийняв Ердем Джан, який минулого сезону дійшов до фіналу Кубка Європи з «Тюрк Телекомом». Звідти ж наставник перетягнув атлетичного американця Тайріка Джонса та місцевого гравця Еркана Йілмаза. Проте, головний трансфер на вхід – лідер торішньої «Басконії», захисник Даріус Томпсон.

Навряд чи тренер-дебютант Євроліги з першого сезону побудує одну з найсильніших команд турніру, але покращити результат минулого чемпіонату, коли «Ефес Пілсен» навіть не пройшов у постсезон, турецькому клубу більш ніж під силу.

Прогноз Sport.ua: плей-оф

Панатінаїкос (Греція)

Грецький клуб був одним із головних ньюсмейкерів міжсезоння у європейському баскетболі. Після кількох провальних сезонів в Афінах вирішили побудувати абсолютно нову та сильну команду, і грошей на це не шкодували.

Getty Images/Global Images Ukraine. Костас Адетокумбо

Влітку «Панатінаїкос» провів повне перезавантаження. З минулого сезону в команді залишилися лише чотири гравці. Замість них прийшли іспанець Хуанчо Ернангомес з НБА, Костас Адетокумбо з «Фенербахче», Лука Вільдоза з «Црвени Звезди», а також Кайл Гай, Джеріан Грант та Алєксандр Бальцеровскі, які чудово проявили себе в минулому розіграші Кубка Європи. І, звичайно, окремо стоїть перехід Костаса Слукаса з «Олімпіакоса». Міг бути у цій команді і Святослав Михайлюк, але не опинився. Поки що не опинився. Прокачав «Пао» і тренерську позицію. Новим керманичем команди став Ергін Атаман – один із найбільш статусних та харизматичних тренерів Європи.

Прогноз Sport.ua: головною проблемою «Панатінаїкоса» поки що виглядає незіграність. Якщо Ергін Атаман створить із цього набору гравців справжню команду, то всім її опонентам буде дуже нелегко, рівня майстерності там вистачить з головою. Якщо ж ні, це буде головне розчарування сезону. Тому й прогноз від боротьби за чемпіонство до боротьби за вихід до плей-оф.

Мілан (Італія)

Минулу Євролігу підопічні Етторе Мессіни провели хвилями. Після нормального старту італійці увійшли в круте піке та впали на саме дно турнірної таблиці. Але ближче до закінчення регулярки «Мілан» намацав свою гру і пристойно накотив на фініші, в певний момент часу навіть претендуючи на плей-оф.

Перед нинішнім сезоном міланці трохи почистили свій пристойно роздутий ростер, провели підсилення окремих позицій (Маодо Ло з «Баварії», молодий Ісмаель Камагате з «Парижа») та підписали одного з найзірковіших гравців Євроліги – Ніколу Міротіча (екс-«Барселона»). Тепер під рукою у Етторе Мессіни цілий розсип сильних гравців, що дозволяє команді ставити перед собою найвищі цілі.

Прогноз Sport.ua: боротьба за чемпіонство

Партізан, Црвена Звезда (Сербія)

Два клуби можна об'єднати, оскільки сербські гранди, які з недавніх пір стали розпоряджатися дуже пристойними грошима, цього літа майже синхронно прочісували трансферний ринок і на виході отримали схожі за своїм потенціалом ростери. «Црвена Звезда» набрала більше гравців за кількістю та за своїм статусом (Мілош Теодосіч, Адам Ханга, Майк Тобі, Рокас Гедрайтіс). «Партізан» же вибудовував більш збалансований колектив і купував менше (Френк Камінскі, Матеуш Понітка) та зберігав своїх ключових виконавців (Кевін Пантер, Джеймс Наннелі), але не втримав бігмена Матіаса Лессора.

Команди з такими сильними складами апріорі розглядаються як претенденти на серйозний результат, але сербським клубам не вистачає стабільності на довгій дистанції. Тому серед них двох поставимо вище «Партізан», його головний тренер Желько Обрадович, як ніхто інший, вміє створювати по-ігровому зрілі колективи.

Прогноз Sport.ua: «Партізан» – боротьба за Фінал чотирьох, «Црвена Звезда» – плей-оф.

Баварія (Німеччина)

Також не можна не залишити без уваги німецького гранда. Мюнхенський клуб у міжсезоння розпочав побудову абсолютно нової команди та серйозно збільшив свій бюджет на трансфери. На чолі оновленої «Баварії» стане іспанський наставник Пабло Ласо, який вигравав дві Євроліги з «Реалом», але у 2022 році клуб припинив співпрацю з ним через серйозні проблеми зі здоров'ям у іспанського коуча.

Getty Images/Global Images Ukraine. Серж Ібака

Головним підписанням «Баварії» став іспанський бігмен Серж Ібака, який під завісу своєї кар'єри повернувся з НБА до Європи, але й користь від трансферів захисника Леандро Больмаро, бігмена Девіна Букера та нещодавнього чемпіона світу в складі збірної Німеччини Айзека Бонги не можна не побачити.

Прогноз Sport.ua: за своїм потенціалом команда в Мюнхені зараз дуже серйозна, проте перший рік нового проекту швидше буде притиральним, тому спрогнозуємо німецькому клубу боротьбу за плей-оф.

Басконія, Валенсія (обидва - Іспанія), Альба (Німеччина), Жальгіріс (Литва), Асвел (Франція), Віртус Болонья (Італія)

Інші клуби Євроліги виглядають слабшими за своїх конкурентів, але й вони зовсім не зайві в цьому турнірі. Кожна з них має свої яскраві особливості, які дозволяють розраховувати на як мінімум локальні успіхи. Так, болонський «Віртус» вже на прапорці міжсезоння на роль наставника команди підписав Луку Банкі, який досяг просто неймовірного результату на нещодавньому Кубку Світу зі збірною Латвії. «Басконія» втратила свою головну зірку Даріуса Томпсона, але продовжує бути вірною яскравому та атакуючому стилю гри, що завжди приваблює вболівальників. «Альба» традиційно відкриватиме нові імена на рівні Євроліги. Навряд чи ці колективи потраплять до плей-оф, але очки у лідерів вони обов'язково відберуть, і кожна з цих команд закінчить сезон мінімум із парою-трійкою сенсаційних перемог.

***

Перед своїм стартом нинішня Євроліга виглядає дуже смачно. У нинішньому сезоні переважна частина команд доволі міцна і боротьба за місця у постсезоні (навіть з урахуванням розширення на стадію плей-ін) обіцяє бути дуже інтригуючою, оскільки претендентів більше, ніж доступних слотів. І це, не кажучи вже про гонитву за титул. Наступний сезон взагалі може стати одним з найбільш видовищних в історії турніру. Як мінімум, якщо брати відлік від нинішнього формату із загальним регулярним чемпіонатом без поділу на підгрупи. Тож уболівальникам залишається дочекатися старту і протягом найближчих семи з половиною місяців насолоджуватися найкращим європейським баскетболом.

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

НБА. Нью-Йорк розібрався з Індіаною, Денвер здолав Міннесоту
Баскетбол | 15 травня 2024, 08:46 1
НБА. Нью-Йорк розібрався з Індіаною, Денвер здолав Міннесоту

Відбулося 2 матчі плей-оф НБА

Йожеф САБО: «Дайте мені зброю – я буду воювати»
Футбол | 17 травня 2024, 10:23 8
Йожеф САБО: «Дайте мені зброю – я буду воювати»

Колишній головний тренер збірної України поділився думками щодо війни

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.