Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 03 жовтня 2023, 20:42
3056
1

Якою буде Суперліга в новому сезоні?

Оглядач Sport.ua анонсує початок внутрішнього баскетбольного чемпіонату

| Оновлено 03 жовтня 2023, 20:42
3056
1
Якою буде Суперліга в новому сезоні?
ФБУ

На перший вівторок жовтня заплановано старт тридцять третього чемпіонату України з баскетболу серед чоловічих команд в елітному дивізіоні, який вже доволі давно іменується Суперлігою. Наступний сезон стане другим, що відбудеться в умовах повномасштабного рашистського вторгнення. Звичайно, на довоєнний рівень баскетболу з об'єктивних причин розраховувати зараз не доводиться, але наш внутрішній чемпіонат порівняно з минулим розіграшем виглядає набагато більш інтригуючим. Отже, варто ближче познайомитися з основними контурами та учасниками майбутнього турніру.

Хто і як буде грати

Якщо відштовхуватись від останнього сезону, то Суперліга розширилася з дев'яти до одинадцяти команд. До минулорічних учасників турніру, до числа яких належали «Будівельник» (Київ), «Київ-Баскет», БК «Запоріжжя», «Дніпро», «Черкаські Мавпи», «Старий Луцьк-Університет» «Прикарпаття-Говерла» (Івано-Франківськ) ), «БІПА-збірна Одеської області» та «Політехніка-Галичина» (Львів), додалися «Кривбас» (Кривий Ріг) та абсолютний дебютант найвищого рівня українського баскетболу – «Рівне-ОШВСМ». Також варто зазначити, що один із колективів у міжсезоння провів частковий ребрендинг. «Черкаські Мавпи» з нового сезону називатимуться «Черкаські Мавпи-Дніпро» після початку співпраці з міським спортивним клубом «Дніпро». Але не варто плутати чи якимось чином об'єднувати «Черкаські Мавпи-Дніпро» та БК «Дніпро» з однойменного міста. Це абсолютно різні та окремі колективи.

Одинадцять команд проведуть між собою регулярний чемпіонат у три кола за вже випробуваною під час пандемії коронавіруса системою бабблів або, як простіше сказати, туровою системою. Головною особливістю, порівняно з минулим сезоном, стало повернення плей-оф та визначення чемпіона країни у звичному для всіх форматі постсезонних серій. Втім, на цьому конкретика закінчується. Рішення про формат плей-оф прийматиметься ближче до закінчення регулярки. Також планується поновлення розіграшу Кубка України, в якому до одинадцяти учасників Суперліги приєднаються п'ять найкращих (на момент старту) колективів Вищої Ліги.

Скандал міжсезоння

Головна поточна скандальна ситуація у нашому баскетболі триває вже другий рік. І вже другий сезон поспіль останній довоєнний чемпіон України в особі слобожанського «Прометея» не буде представлений у Суперлізі. Історію цього конфлікту в загальних рисах, мабуть, знають усі, хто хоч мінімально цікавиться українським баскетболом. Якщо що, коротко нагадаємо. Перед минулим сезоном керівництво ФБУ поставило перед клубом умови, що вступний внесок для участі в Суперлізі складатиме чотири з половиною мільйони гривень замість сорока тисяч гривень для інших колективів. Тобто стартовий внесок для «Прометея» було збільшено більш ніж у сто разів. Підставою для такого рішення стала участь «титанів» у Кубку Європи – турнірі, що проходить не під егідою ФІБА. «Прометей» сприйняв такі заходи драконівськими щодо себе і заявив, що якщо суму вступного внеску не буде знижено, то клуб не візьме участі в турнірі. Так і сталося.

Однак ще протягом минулого сезону стали з'являтися ознаки того, що сторони знайшли точки дотику і новий сезон Суперліги пройде вже зі слобожанцями. Причому на це налаштовувала риторика обох сторін даного конфлікту. Але вже у літнє міжсезоння відносини між «Прометеєм» та ФБУ знову погіршилися. В результаті керівництво баскетбольної федерації послалося на норму регламенту, згідно з якою колектив, який пропускав попередній сезон, зобов'язаний розпочати наступний чемпіонат у лізі рангом нижче. Далі сторони знову пішли в позиційну атаку, апелюючи один до одного і доводячи свою правоту. Думки в українському баскетбольному середовищі також розділилися.

Звичайно, норми регламенту в нашому баскетболі це ще та «терра інкогніта» для більшості шанувальників помаранчевого м'яча. Але як би там не було, «Прометей», з важкістю на серці, прийняв пропозицію ФБУ і наступний сезон розпочне у Вищій Лізі. Пікантності ситуації також додав той факт, що за своїм потенціалом другий склад слобожанського клубу, який і братиме участь в турнірі, анітрохи не гірше за добру половину Суперліги і явно претендував би в ній на високі місця. Доказом цього факту яскраво служить нинішнє міжсезоння, під час якого «Прометей» зіграв шість поєдинків проти представників Суперліги і переміг у всіх них.

Фаворит сезону та його переслідувачі

Однак повернемося до Суперліги. Оцінюючи спортивну складову майбутнього чемпіонату, варто відзначити, що поки що на папері вимальовується головний фаворит. Таким бачиться столичний «Будівельник». Як виявилося, рівня минулорічної команди із залишком вистачило для впевненого чемпіонства (лише одна поразка у 32 матчах), а Дмитро Забірченко підтвердив своє реноме одного з найталановитіших та найперспективніших молодих тренерів України. Перед нинішнім сезоном «будівельники» зберегли торішній кістяк із досвідчених баскетболістів (Володимир Конєв, Олександр Кольченко, Павло Буренко, Максим Сандул) та підписали захисника Максима Луценка, помітного ще у довоєнній Суперлізі. Отже, чинний чемпіон країни має всі шанси повторити своє досягнення.

До групи переслідувачів «Будівельника» перед стартом сезону можна віднести добру половину інших клубів Суперліги. У цій компанії варто виділити дніпровський «Дніпро», який також зберіг ключових виконавців (Станіслав Тимофеєнко, Сергій Загреба, Максим Закурдаєв) та додав до них дуже гарне точкове посилення в особах захисника Ігоря Дубоненка (перейшов із «Київ-Баскета») та форварда Михайла Горобченка (минулого сезону виступав за львівську «Політехніку»).

Далі серед претендентів на нагороди Суперліги йдуть кілька колективів, які в такий складний час примудрилися розпочати сезон із легіонерами з далекого зарубіжжя у своєму складі. В цьому, до речі, ще один момент зростання Суперліги. На старті минулого сезону в заявках клубів не було жодного іноземного баскетболіста і лише кілька з них підписалися до команд протягом сезону. В майбутньому турнірі у ростерах команд вже присутні близько десятка легіонерів.

З цієї когорти клубів виділимо «Черкаські Мавпи-Дніпро». Нещодавно перейменована команда розпочинає сезон, маючи під рукою дуже досвідчених Андрія Агафонова та Андрія Кальніченка (обом по тридцять сім років), які не потребують детального знайомства, а також досить міцних як для рівня нинішньої Суперліги, центрового Романа Новікова (перейшов із «Київ-Баскета») та власного вихованця Микиту Руслова, який виступає в задній лінії. Присутні в команді і два американські баскетболісти. Захисник Джелейн Далкорт є випускником університету Луїзіани та проведе свій перший сезон у професійному баскетболі, а його колега по задній лінії Армоні Фостер-Бойд грав у NCAA за Буффало та також вперше зіграє в Європі.

«Київ-Баскет» у міжсезоння втратив кілька дуже важливих гравців (Новіков, Горобченко, Мусієнко та інші), але зберіг у команді американського захисника Данея Кінгсбі, який минулого сезону набирав 16,1 очок у середньому за гру та форварда Назарія Кісільчука (10,2 набраних пунктів за матч в минулому сезоні). Підсилили команду форвард Максим Ожегов із «Політехніки-Галичини» та американський бігмен Брентлі Байнум, який минулий сезон провів у першості Данії. А вже на прапорці міжсезоння «бджоли» підписали ще одного великого із США Хаймона Марканвіса, який останній рік відіграв в естонському клубі «ТалТех». Нинішній варіант «Київ-Баскета» на даний момент виглядає слабшим за торішній зразок, але нижче за рівень твердого середняка кияни впасти не повинні.

Дуже інтригує перед стартом сезону абсолютний дебютант вищого світу українського баскетболу «Рівне-ОШВСМ», який часто називають більш простіше – БК «Рівне». Дітище одного з найкращих гравців в історії українського баскетболу Сергія Ліщука та інших рівненських меценатів чекали в Суперлізі вже давно і ось перед нинішнім сезоном господарі клубу зважилися на цей довгоочікуваний крок. Олексій Соловйов, Дмитро Тимощук, Олександр Шепелєв дуже добре виглядали у команді зразка Вищої Ліги 2022/2023, яку і виграли баскетболісти з Рівного, тепер вони спробують приносити своїй команді перемоги в Суперлізі. Також в строю ветеран українського баскетболу Віктор Герасимчук. На допомогу їм виписано двох американців. Центровий Трентон Клейтон перейшов із азербайджанського «Зірве Астара», а захисник Елайджа Джойнер минулий сезон провів у Північній Македонії.

БК «Запоріжжя», який минулого сезону став головним аутсайдером чемпіонату, розпочав побудову нової команди та призначив головним тренером Валерія Плеханова. Один із найавторитетніших українських наставників повернув до команди її колишнього капітана Олександа Сізова, який пропускав минулий сезон, підписав у фронткорт досвідченого форварда Дмитра Липовцева із «Черкаських Мавп», а також посилив задню лінію Андрієм Хохоником із «Будівельника». Тож тепер запорожці є реальними кандидатами на місце в середині турнірної таблиці.

Інші команди на даний момент виглядають більш слабшими за своїх конкурентів. Привертає увагу падіння загального рівня «БІПИ-збірної Одеської області». Бронзовий призер минулої першості втратив кількох своїх основних гравців на чолі з Андрієм Агафоновим і навряд чи зможе повторити минулорічний успіх. Схожа історія і у львівської «Політехніки-Галичини», але вона спробувала закрити втрати підписанням американського захисника Джакора Нельсона. Також залишилися в команді форвард Дмитро Ходов, який був одним із лідерів львівського колективу в минулому сезоні (19 очок в середньому за гру) та досвідчений захисник Едуард Федчук.

«Старий Луцьк-Університет» та «Кривбас» нікого особливо не втрачали, але й посилення у них слабке. Волинський колектив у міжсезоння підписав захисника Антона Мусієнка з «Київ-Баскета» та вчорашнього американського студента Стейсі Томаса, який грає у фронткорті (що цікаво, за день до старту Суперліги обидва гравці були відсутні в офіційній заявці клубу на сайті ФБУ), але цього явно замало для луцької команди, яка не виблискує своїм кадровим потенціалом. А криворізький «Кривбас» повертається в еліту українського баскетболу практично в тому ж складі, в якому він завоював срібні нагороди Вищої Ліги минулого сезону, чого, за мірками сьогоднішньої Суперліги, вже може бути недостатньо для успішних результатів.

***

Наступний сезон знову пройде під знаком повномасштабних бойових дій. На жаль, матчі відбуватимуться без глядачів, нікуди не подінуться і зупинки поєдинків через повітряні тривоги, а в зимовий період можливі й відключення електрики з необхідністю підлаштовуватися під їхній графік. Але наш баскетбол показав свою живучість та певне зростання навіть під час війни. У такий непростий час в Україні буде повноцінний чемпіонат, а досвід, накопичений минулого сезону, допоможе провести його більш впевненіше. Українська Суперліга попри всі складнощі розпочала новий виток у своєму розвитку і новий розіграш цього турніру точно подарує багато цікавих та захоплюючих моментів шанувальникам помаранчевого м'яча. І в цьому сумніватися не доводиться.

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
BallsToTheWall
А почему дядька из  БК Запорожья самый могучий?   Потому что Плеханов вернулся?)))