Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 30 вересня 2023, 08:11
3233
4

Даміан Ліллард їде в Мілуокі. Хто у виграші та у програші від обміну

Зірка приєднується до «оленів» в результаті однієї із найбільших угод в історії НБА

| Оновлено 30 вересня 2023, 08:11
3233
4
Даміан Ліллард їде в Мілуокі. Хто у виграші та у програші від обміну
Fadeaway world

33-річний американський розігруючий Даміан Ліллард буде обміняний з «Портленд Трейл Блейзерс» в «Мілуокі Бакс».

Багато хто очікував, що Ліллард відправиться до «Маямі Хіт», чого найбільше бажав і сам баскетболіст, але в підсумку зірковий захисник перевезе свої таланти до Вісконсина, де створить один із найсильніших дуетів в лізі разом із місцевою зіркою Яннісом Адетокумбо.

В обміні взяли участь одразу три команди – окрім «Портленда» та «Мілуокі», це «Фінікс», який також вважається претендентом на титул в наступному сезоні і який віддав свого молодого бігмена Деандре Ейтона, отримавши замість нього Юсуфа Нуркіча та інших гравців, які посилять глибину складу аризонського клубу. «Портленд» посилився Ейтоном та Джру Холідеєм, який стане наставником для новачка команди Скута Хендерсона.

Оскільки цей трейд є найбільшою угодою цього міжсезоння, розберемо, хто залишився у виграші та у програші від цього обміну.

Хто виграв від угоди?

Мілуокі Бакс

«Мілуокі» перебували під сильним тиском цього міжсезоння, оскільки їхній франчайзинговий гравець Янніс Адетокумбо погрожував залишити команду, якщо в майбутньому склад не буде посилений і не відповідатиме чемпіонському рівню. Замість того, щоб панікувати та здійснювати обмін, який був непотрібним, «Бакс» вирішили вкрасти з-під носа Даміана Лілларда в «Маямі Хіт». Чемпіони НБА 2021 року переконали Янніса, що він матиме зіркового партнера, та буде претендувати на чемпіонство уже в наступному році, створивши один із найсмертельніших дуетів в НБА.

Колектив з Вісконсина спробує знову виграти регулярний чемпіонат і вдало виступити в плей-оф НБА, чого їм не вдалося минулого року. Окрім Лілларда та Адетокумбо, в обоймі команди також є такі надійні виконавці, як Брук Лопес, Боббі Портіс та Кріс Міддлтон.

Янніс Адетокумбо

Янніс Адетокумбо завжди буде переможцем у всьому, що відбувається навколо нього, тому що він входить до п'ятірки найкращих гравців світу і володіє всією владою в НБА. Якщо Янніс незадоволений, він може подати запит на обмін, і кожна команда в лізі претендуватиме на нього. Якщо він залишиться, франшиза буде змушена будувати навколо нього чемпіонський склад. На щастя для «Мілуокі» та самого грека, другий варіант зараз є можливим.


БК Мілуокі Бакс. Янніс Адетокумбо

Джру Холідей був чудовим гравцем для «Мілуокі», допоміг команді виграти чемпіонат у сезоні 2020/21, увійшовши до All-NBA Defense. Попри те, що він класний захисник, Ліллард — суперзірка іншого рівня, а Янніс буде мати найкращого напарника, якого він коли-небудь мав поруч. У Адетокумбо є всі фігури, необхідні для перемоги, а з Деймом він може робити те, що вміє найкраще, домінувати на обох кінцях майданчика.

Портленд Трейл Блейзерс

«Портленд Трейл Блейзерс» можуть вважатися програвшими, оскільки вони були змушені обміняти Даміана Лілларда після запиту гравця на трейд, але насправді це все сталося на краще. Команда не збиралася вигравати з Ліллардом, оскільки найкраще, що вони досягли, був фінал Західної конференції у 2019 році, куди вони більше ніколи не поверталися. У результаті «Портленду» довелося шукати найвигіднішу з доступних угод, і торгівля з «Бакс» дає їм безліч солідних плюсів.

По-перше, Деандре Ейтону лише 25 років, і він є дабл-дабл машиною, попри критику, яку він отримує. Бігмен набирає за кар’єру в середньому 16,7 очка та 10,4 підбирання за гру, і поряд зі Скутом Хендерсоном, Анферні Саймонсом і Шейдоном Шарпом, Ейтон може стати надійним варіантом, оскільки він прагне покращити свою гру та має зараз хороший шанс перезапустити кар'єру. Джру Холідей – зірковий захисник, якого «Портленд» може залишити, щоб разом розвивати молодих гравців або обміняти на інші активи у майбутньому. Загалом, це був хороший обмін для «Трейл Блейзерс».

Фінікс Санз

Кількість якісних рольових гравців, яких отримав «Фінікс», безперечно, вражає. Замість Ейтона у «Санз» є чотири нових фігури: Юссуф Нуркіч, Грейсон Аллен, Нассір Літтл і Кеон Джонсон. Нуркіч брався на роль стартового центрового, і хоча він не такий талановитий, як Ейтон, він куди габаритніший, маючи зріст 213 см та вагу 132 кг.


Getty Images/Global Images Ukraine. Девін Букер та Кевін Дюрант

Аллен є класним шутером, який за кар'єру закидає з лінії триочкових 39,5%, і такий гравець для Кевіна Дюранта, Девіна Букера та Бредлі Біла буде дуже корисним, його завжди можна знайти в куті майданчика та віддати м'яч у важких ситуаціях. Нассір Літтл є хорошим рольовим гравцем, який набирав у середньому 6,6 очка за гру минулого року, і в міру розвитку 23-річний гравець буде наближатися до двозначної кількості очок з лави запасних.

Кеон Джонсон, атакувальний захисник, який набирав у середньому 9,7 очка за гру минулого сезону за «Трейл Блейзерс» і є ще одним юнаком, який буде покращуватись. У «Санз» є суперзірки, але їм була потрібна глибина складу, і четверо нових гравців приєдналися до Еріка Гордона, Джоша Окогі, Юти Ватанабе та Бол Бола. Глибина складу команди зараз дійсно вражає, а наявність в команди ще трьох суперзірок змушує вважати «Фінікс Санз» одним із головних претендентів на титул наступного сезону.

Хто залишився в програші?

Маямі Хіт

«Маямі Хіт» доведеться починати сезон з тим же ядром гравців, що й минулого сезону. Ба більше, склад флоридців на папері виглядає слабшим, ніж рік тому після відходу Гейба Вінсента та Макса Струса. «Маямі» був впевнений, що Даміан Ліллард перейде до них, Ліллард теж цього хотів, але не склалося. Тепер команді треба шукати якісні підсилення, зіркових гравців, які могли б поєднати свої таланти з Джиммі Батлером і Бемом Адебайо. Тайлер Хірро має повернутися, тож це гарна новина, але цього буде недостатньо, щоб боротися за високі місця на Сході наступного сезону.

«Маямі» повинен був прийняти будь-яку пропозицію «Трейл Блейзерс» щодо обміну Даміана Лілларда, але, очевидно, «Хіт» не хотіли відмовлятися від Калеба Мартіна, якого хотів клуб з Орегону. Флоридці все ще можуть отримати зіркового виконавця, щоб сформувати супер тріо, але вони, ймовірно, це будуть робити вже взимку.

Джиммі Батлер

Джиммі Батлеру не пощастило. Суперзірковий форвард очікував поєднати свій талант з Ліллардом, а відхід Гейба Вінсента та Макса Струса зобов'язував його команду це зробити. Однак Батлер не отримав в партнери Лілларда і йому залишилося намагатися відновити стосунки з Тайлером Хірро, якого хотіли обміняти та в якого, можливо, залишилась образа на команду.


Getty Images/Global Images Ukraine. Джиммі Батлер

«Хіт» програли в торгівлі Даміана Лілларда, і Джиммі Батлер отримає найбільший тягар. Гравець тягнув на своїх плечах команду весь час, виводив її в фінал НБА у 2020 та 2023 роках, але йому вже 34 роки, і є великі сумніви, що він зможе повторити це втретє.

Бостон Селтікс

Здавалося, що «Бостон Селтікс» є фаворитом Східної конференції у 2024 році після обміну Крістапса Порзінгіса, але їх перевершили «Мілуокі Бакс». Велика трійка «Селтікс» в лиці Джейсона Тейтума, Джейлена Брауна і Крістапса Порзінгіса вражає, але «Мілуокі» може бути кращим. Адетокумбо, Ліллард і Міддлтон забезпечують якісну двосторонню гру, і є сумніви щодо здоров’я Порзінгіса в майбутньому.

У результаті кельти можуть мати проблеми з поверненням до фіналу НБА, як це було в сезоні 2021-22. Хоча «Бостон» навіть на секунду не думав, що вихід у фіналі є гарантованим, їхній шлях стає складнішим, оскільки два найкращі гравці «Мілуокі» кращі за гравців «Бостона».

Джру Холідей

Джру Холідей створив сильне тріо в «Мілуокі» з Яннісом Адетокумбо та Крісом Міддлтоном. Холідей потрапив у команду всіх зірок і тричі - у склад команди найкращих захисників сезону, а також став останньою частиною головоломки в чемпіонстві 2021 року. Однак, здається, Холідей не отримає більше можливості знову виграти титул.


Getty Images/Global Images Ukraine. Джру Холідей

Холідей не вписується в довгострокову стратегію «Портленда». У свої 33 роки Холідей не має багато часу, щоб грати за франшизу, що перебудовується, і якщо він не буде обміняний з «Портленда», йому доведеться погодитися на майбутнє без виступів у плей-оф і індивідуальних нагород.

Fadeawayworld.

Переклад і адаптація – Дмитро Олійник

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Lion
Джру Холідей одной ногой в Lakers.