Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 24 вересня 2023, 01:44
5431
2

Джойс та Чжилей поб’ються вдруге. Чи візьме британець реванш?

Розбираємося з тим, що сталось у першій зустрічі і що буде у другій

| Оновлено 24 вересня 2023, 01:44
5431
2
Джойс та Чжилей поб’ються вдруге. Чи візьме британець реванш?
Getty Images/Global Images Ukraine. Джо Джойс и Чжан Чжилей (зліва)

У суботу ввечері, 23 вересня, британець Джозеф Джойс (15-1, 14 КО) вперше у професійній кар’єрі проводитиме реванш. Він зустрінеться з китайським боксером Чжаном Чжилеєм (25-1-1, 20 КО), якому програв у попередньому протистоянні.

Минулого разу Джойс програв безапеляційно та в агресивній манері з боку суперника. Що ж буде цього разу?

Джойс був розбитий китайцем, хоча вважався фаворитом. Проти нього зіграли всі мінуси одночасно

Вперше Джозеф Джойс та Чжан Чжилей зустрілись 15 квітня 2023 року у Великій Британії. Здоровенне у всіх сенсах протистояння. Джойс – один з найбільших улюбленців публіки. Все завдяки його яскравому стилю та впертості. Чжан обіцяв дати бій, але після посереднього поєдинку проти Філіпа Хрговича, в якому китаєць заморився, з часом почав менше бити та програв, великих шансів йому не давали.

Але на справі все обернулося протилежним результатом. З перших же секунд Чжилей показав одразу декілька своїх переваг. Він навіть у сорок років виявився швидшим за суперника, точнішим та більш жорстким.

Останнє, мабуть, через те, що китайський боксер все ж доносив удари, а його візаві все ніяк не міг підібратись на зручну дистанцію. Але це не так важливо, як те, що Джозефу прилітало кожної хвилини.

Джойс ніколи не був занадто швидким бійцем. І не занадто – теж. Британець атакує завдяки силі, напору, упертості та великій фізичній силі. Того ж Джозефа Паркера він перебив кількістю ударів. Паркер, хоч і більш технічний боксер, але не витягнув протистояння проти такого гіганта та силача.

Китаєць знищив всі переваги опонента. На його фоні Джойс був ще повільнішим, ще менш вправним та збалансованим. А ще, довів, що погано дружить із захистом. Чого Джозефу точно не вистачало – так це захисних дій тулубом або хоча б банальних блоків.

Getty Images/Global Images Ukraine. Джозеф Джойс і Чжан Чжилей (праворуч)

Неочікувано Джо почало хитати. Боксер, який вважався чи не найбільш міцним у плані підборіддя, взагалі не витягнув влучань Чжана назустріч. Окрім цього, з’явилось пошкодження ока. Воно страшенно нагадувало травму Даніеля Дюбуа у протистоянні проти того ж Джойса, але нею не виявилась – жодної зламаної кістки британець так і не отримав.
Отримав тільки односторонню поразку. Джо кидало від ударів китайця, око затягнуло і поєдинок було закінчено достроково. Офіційний вердикт – нокаут у шостому раунді.

Багато розмов про переможеного і мало про переможця, так. Чжан Чжилей проявив себе прекрасно. Ідеальна робота шульги проти правші. Жорстка зустріч, чіткий джеб, швидкість. Все це продемонстрував китаєць на чудовому рівні.

Чжилея не вдалося перебоксувати і не вдалося зламати. Чжан ідеально відпрацював і в клінчі, і в захисті. При цьому показав, що його ударної сили, враховуючи досі наявний таймінг, реакцію та швидкість, може вистачити, щоб звалити будь-якого опонента у надважкій ваговій категорії.

Чи не найкращий поєдинок у кар’єрі китайського супертяжа. Окрім цього, Чжилей отримав ще й статус – тепер він тимчасовий чемпіон за версією WBO, а значить, може претендувати на Олександра Усика по черзі одразу після Філіпа Хрговича, який претендує за лінією IBF. Або на самого Хрговича, якщо той переможе Усика у потенційному протистоянні.

Хто фаворит реваншу?

Ситуація змінилась у дзеркальному вигляді. Якщо перед попереднім поєдинком саме Джо Джойс був фаворитом, то зараз фаворитом є його суперник. На Чжана Чжилея можна поставити за 1.80, на його опонента - за 2.02. Невелика різниця, так. Але, скоріше за все, у ній закладена занадто проста перемога китайця, яка потенційно може виявитись випадковістю.

Чи була вона такою? Абсолютно точно, звісно, скажемо ми тільки після бою. Сам Джойс говорить про те, що він неправильно готувався, що дуже давно не бився проти шульги й обрав неправильний план на бій. Чжан відповідає просто:

«Бути у ринзі з Джо Джойсом – суцільне задоволення. Він не захищається, не ухиляється і створює мені умови, щоб моя робота була ще приємнішою».

Давайте відверто, такий результат – провина обох боксерів. Чжилей підготувався ідеально під конкретного суперника. Він мав чіткий та розумний план та змогу його реалізувати. Не нервував, концентрувався на його виконанні і на диво все вийшло чудово.

Водночас, Джойс все розгубив. Його агресивність виглядала посередньо, Джо взагалі не різав кути та не міг зблизитися. Все виглядало так, неначе перед Чжилеєм не один з головних кандидатів на пояс, а просто непоганий боксер. При тому сам Чжан мав більш складні поєдинки проти менш навчених опонентів. Чому ж так?

Точно відповість реванш, але зараз бачаться дві причини. Дійсно погана тактична та психологічна підготовка Джойса. Він виходив на бій, неначе вже переміг. Занадто упевнений та спокійний. Розповідав про Усика, до якого ще йти і йти. От і отримав.

Getty Images/Global Images Ukraine. Джозеф Джойс

Друге – стиль Чжилея. Він є дуже незручним для британця. Габаритний – силою не протиснеш. Довгорукий та доволі швидкий. Точний. Ще й шульга. І це головна проблема Джойса. Бо суперник стилістично кошмарний для нього. І щоб перемогти, треба змінюватися самому. Ще й робити це швидко та розумно. Чи впорається з цим і команда британця, і сам боксер у 38 років – головна загадка цього протистояння.

Оцініть матеріал
(30)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Алекс Морган
Дивлюсь, світ боксу прекрасно виживає без Ф'юрі
GloryUkraine
Джойс повинен перемогти і перемогти яскраво, інакше розраховувати на чемпіонський бій буде важкувато.