Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Бельгія
| Оновлено 14 сiчня 2024, 04:05
8582
6

Гент. Тут грали Яремчук, Безус і Пластун, а не Маліновський

Блогер Sport.ua Ігор Яслик розповідає, що треба знати про Гент

| Оновлено 14 сiчня 2024, 04:05
8582
6
Гент. Тут грали Яремчук, Безус і Пластун, а не Маліновський
Getty Images/Global Images Ukraine

Гент тренує найкращий наставник у клубній історії

Жарти жартами, а «Гент» та «Генк» переплутати справді легко, якщо сприймати назву виключно на слух. Та й історичний український слід мають обидва клуби, про що нижче.

Нинішній суперник «Зорі» навіть своєму майже тезці в успішності значно поступається, що вже говорити про знаменитих «Андерлехт», «Брюгге» або «Стандард». У «Генка» чотири титули чемпіона Бельгії, тоді як у «Гента» – лише один. Але здобутий він був під керівництвом нинішнього головного тренера «буйволів» (клуб взяв прізвисько та герб на честь легендарного циркача Буффало Білла, який провів виставу в Генті на початку ХХ століття) Хейна Ванхазебрука, який повернувся до «Гента» у грудні 2020 року.

Getty Images/Global Images Ukraine. Хейн Ванхазебрук

З 2014 по 2017 роки Ванхазебрук встиг виграти не тільки єдине в клубній історії чемпіонство (вісім років тому), але також: додав до нього Суперкубок Бельгії, у 2016 році вивів у плей-оф Ліги чемпіонів (першим серед бельгійських клубів, у минулому сезоні успіх повторили найлютіші вороги з «Брюгге»), у 2017-му – в 1/8 фіналу Ліги Європи (вибили «Тоттенгем» та повторили клубний рекорд у цьому турнірі).

Друга каденція Ванхазебрука також виходить успішною. Без чемпіонств, але у 2022 році взяли четвертий у клубній історії Кубок країни. Є досягнення і в єврокубках, а саме у Лізі конференцій: 1/8 фіналу у 2022 році та чвертьфінал минулого сезону, причому вилетів «Гент» від майбутнього переможця турніру «Вест Гема».

Хейн Ванхазебрук є фанатом атакуючого футболу, від якого страждає захист, використовує схему 3-4-1-2 (зрідка відходить від неї до 4-3-3 або 4-4-2, причому зазвичай вводить такими рішеннями в ступор свою ж команду) і чудово налагодив стандарти.

Українці становили потужну діаспору у Генті

Якщо брати пристойні європейські чемпіонати, то важко знайти більш українізований клуб, ніж був колись «Гент».

У 2017 році «буйволи» повірили у 21-річного форварда Романа Яремчука, який не використовував рідкісні шанси проявити себе в «Динамо», але в «Олександрії» продемонстрував вміння багато забивати за наявності довіри та впевненості в собі. Заплачені за нього два мільйони євро українець відпрацював сповна. Він забив 61 гол і зробив 18 асистів у 152 матчах і влітку 2021-го був проданий до «Бенфіки» за 17 мільйонів євро. Більше грошей «Гент» отримав лише за іншого форварда Джонатана Девіда – за канадця «Лілль» відвалив 27 мільйонів.

Інша річ, що йшов Роман Яремчук зі скандалом, ображаючись на клуб за те, що не відпустив його ще за рік до трансферу у «Бенфіку». А влітку 2022 року український форвард остаточно спалив усі мости, коли перейшов до «Брюгге» – суперника «Гента» у «Битві за Фландрію». Яремчук ще й брав активну участь у святкуваннях після перемоги над «буйволами». Частина фанатів «Гента» вивісила банери, на яких українського форварда обзивали «продажним», «юдою» та «щуром».

ФК Гент. Ігор Пластун, Роман Безус і Роман Яремчук

А ось Роман Безус влітку 2022 року розлучився з «буйволами» та їхніми фанатами по-доброму, ще й у статусі переможця Кубка Бельгії. Уродженець Полтавщини за «Гент» забив 18 голів та зробив 18 асистів у 118 матчах. При цьому Безус відрізнявся нестабільністю і тим, що був людиною настрою – в УПЛ добре знають, про що йдеться. Іронія долі – буквально за кілька тижнів після відходу до «Омонії» Роман допоміг кіпрському клубу вибити «Гент» у кваліфікації Ліги Європи (4:0 за сумою двох матчів), хоч і не відзначився результативними діями, та й виходив лише на заміну.

У Ігоря Пластуна відносини з «Гентом» склалися без надмірного драматизму. За три сезони (з 2018-го по 2021 рік) провів 87 матчів, у яких забив чотири голи, зробив три асисти та отримав дві червоні картки. При цьому саме Пластун входить до топ-20 найдорожчих покупок «індіанців» в історії – за нього заплатили «Лудогорцю» 3 мільйони євро, тобто більше, ніж за Яремчука (див. вище) та Безуса (1,2 млн євро).

Троє українців разом перебували в «Генті» два з половиною роки - з січня 2019-го (перехід Безуса) до літа 2021-го (відхід Пластуна і Яремчука).

Українські клуби мають хорошу статистику проти Гента, але її набили топи УПЛ

«Гент» хотів би забути більшість протистоянь з українськими клубами. У восьми матчах «буйволи» мають одну перемогу, одну нічию та шість поразок (три розгромні), а також сумарно 23 пропущені голи.

Інша річ, що «Гент» били наші найкращі сили. Як «Шахтар» у сезоні-2016/2017 на груповому етапі Ліги Європи (5:0, 5:3), причому тоді з відверто авантюрною тактикою проти помаранчево-чорних прорахувався саме Хейн Ванхазебрук. Іронія долі, але шість років тому «Гент» у турнірі просунувся далі за «Шахтар», а вилетів у 1/8 фіналу від «Генка», пропустивши зокрема від Руслана Маліновського.

ФК Динамо. В 2010 році в кваліфікації Ліги чемпіонів Генту забивав Андрій Шевченко

Як «Динамо» у двох кваліфікаціях Ліги чемпіонів – що влітку 2010 року (3:0, 3:1), що вже восени 2020-го (2:1, 3:0). На протистоянні трирічної давнини варто зупинитися, оскільки українцям «Гента», на відміну від українців, «Динамо» (навіть Владислав Супряга забивав) ті матчі відверто не вдалися. У Бельгії за рахунку 1:1 Роман Безус отримав червону картку, а Роман Яремчук ще в першому таймі травмувався і пропустив зустріч-відповідь. Ігор Пластун не зміг навести лад в обороні, яка була присутня на полі хіба номінально. Той «Гент» був настільки слабкий, що й у групі Ліги Європи програв усі шість матчів, а згодом дочекався повернення Хейна Ванхазебрука.

А ось з «Олександрією» «Гент» сяк-так впорався на груповому етапі Ліги Європи в сезоні-2019/2020 – 1:1 у Львові, 2:1 удома. Бельгійці тоді виграли групу, в якій також грали «Вольфсбург» та «Сент-Етьєн». А українці «Олександрію» не кривдили.

Якщо об'єктивно, то рівень нинішньої «Зорі» набагато ближчий до тієї «Олександрії», ніж до «Шахтаря» чи «Динамо» часів протистоянь із «Гентом».

В атаці Гента грає рекордсмен єврокубків

«Гент», повторимося, любить атакуючий футбол, що підтверджує цього сезону. «Буйволи» лідирують у чемпіонаті Бельгії, набравши у шести матчах 14 очок та забивши 12 голів. У кваліфікації Ліги конференцій їхня результативність так просто вражала – 20 голів у шести матчах, 12 з них були забиті у трьох домашніх поєдинках.

Не дивно, що у трійці найдорожчих гравців команди за версією Transfermarkt є лише форварди. Тим більше, що влітку за 12 мільйонів продали «Реймсу» центрального захисника Джозефа Окуму. Не дивно, що два найдорожчі трансфери в клубній історії – це форварди, згаданий Джонатан Девід і наш Яремчук.

Getty Images/Global Images Ukraine. Гіфт Орбан

Рекорд канадця може побити Гіфт Орбан. Цей 21-річний швидкісний форвард із потужним ударом – подарунок для «Гента», який вихопив його у норвезького «Стабека» у січні за 3,3 млн євро, і не подарунок для суперників. Нігерієць вже зараз оцінюється у 20 мільйонів. Він забив за «Гент» 26 голів у 32 матчах – середня результативність африканця вища, ніж у його партнера по атаці та найкращого бомбардира чемпіонату Бельгії минулого сезону Уго Куйперса (44 голи у 68 матчах за «буйволів»). А головне, що Гіфт Орбан уже увійшов до історії єврокубків. У матчі 1/8 фіналу Ліги конференцій у Стамбулі проти «Башакшехіра» нігерієць зробив хет-трик за 205 секунд – це рекорд для турнірів під егідою УЄФА.

Опитування

Голосів 74
Спрогнозуйте результат ⚽️ матчу 1-го туру 🏆 Ліги конференцій між командами Зоря та Гент, який пройде 21 вересня о 22:00 у польському Любліні

Велика перемога Зорі

3 голоса 4.05 %

Мінімальна перемога Зорі

14 голосів 18.92 %

Нічия

22 голоса 29.73 %

Мінімальна перемога Гента

16 голосів 21.62 %

Велика перемога Гента

19 голосів 25.68 %

В опитуваннях можуть брати участь тільки зареєстровані користувачі.
Будь-ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЛНЗ – Шахтар. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України
Футбол | 27 квітня 2024, 06:15 8
ЛНЗ – Шахтар. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України

Гра першого кола цих команд стала єдиною для Даріо Срна у якості головного тренера

Договірний матч в українському футболі? В УАФ розпочали офіційну перевірку
Футбол | 26 квітня 2024, 21:16 21
Договірний матч в українському футболі? В УАФ розпочали офіційну перевірку

26 квітня Металіст обіграв Кремінь 2:1 у 6-му турі Першої ліги у Групі вильоту

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Galex
А там розуміють що таке Зоря і Заря?)
Nick.Grabowski
Поточна репутація (поведінка, якість, результативність, стабільність та ефективність гри, адаптивність) українських футболістів в Європі нижче середньої або низька.
Плюс для клубів з топ-ліг Європи українці - це легіонери, там є обмеження на кількість (вони конкурують з гравцями-легіонерами з Південної Америки, Азії, Африки).
Інтерес до трансферу українців в Європу, особливо за середні та великі гроші - буде спадати. 
Мудрик - пшик. Він не коштує і 10.
Трубін - пшик. 
Яремчук - пшик. І тут справа не лише в якості гри (це і поведінка, скромність, низький рівень самокритики та самоаналізу з професійної точки зору). Ще й понтуються невідомо на яких підставах.
Забарний та Зінченко - переоцінені середняки, які регулярно помиляються або тікають (уникають) від особистої відповідальності на футбольному полі.
Українським футболістам, які в більшості дуже посередні, потрібно поменше роздавати інтерв'ю, займатися самолюбуванням та побільше працювати над власною ефективністю, універсальністю, корисністю.
Бо жоден український футболіст, можливо крім Циганкова, не є по грі та регулярному виконанню топовим гравцем, стабільним гравцем основи навіть в клубі-середняку.