Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 14 вересня 2023, 02:51
914
2

Удар по кораблях рф. Пошкоджено десантний корабель та підводний човен

Вперше в історії застосовані крилаті ракети для ураження підводного човна

| Оновлено 14 вересня 2023, 02:51
914
2
Удар по кораблях рф. Пошкоджено десантний корабель та підводний човен
Telegram. БДК Мінськ

Сили оборони України завдали удару по кораблях чорноморського флоту рф в окупованому Севастополі. Подію можна вважати великим успіхом: великий десантний корабель був уражений втретє, а підводний човен – уперше.

У ніч на 13 вересня окупаційна влада Севастополя повідомила про пожежу на судноремонтному заводі в районі Кілен-балки. Міноборони рф заявило про атаку ракетами і безпілотними катерами, внаслідок ракетного удару було пошкоджено два кораблі.

Дослідники повідомили, що на судноремонтному заводі в окупованому Севастополі пошкоджено два судна: великий десантний корабель класу Ropucha та підводний човен класу Kilo. Повідомляється, що внаслідок атаки пошкоджено великий десантний корабель Мінськ та дизель-електричний підводний човен Ростов-на-Дону.

Командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук подякував українським пілотам за те, що окупантів штормить у Севастополі. Раніше крейсера Москва було знищено в Чорному морі ракетою Нептун у квітні 2022 року, БДК Оленегорський горняк – надводним дроном у бухті Новоросійська в серпні 2023 року.

Видання Defense Express повідомляє, що зараз йдеться про виведення з ладу на тривалий термін або навіть повне знищення підводного човна Ростов-на-Дону та великого десантного корабля (БДК) Мінськ. За інформацією російських пабліків, саме їх було пошкоджено під час нічної атаки на окупований росіянами Севастополь, перебуваючи в сухому доці.

І якщо враження великого десантного корабля сталося вже втретє, то влучання у підводний човен є унікальною ситуацією, яка вже увійшла до історії. Справа в тому, що Україна не має штатних можливостей для боротьби з підводними човнами рф. Сам собою підводний човен є надскладною ціллю, протидія якої вимагає цілого комплексу засобів з протичовновими кораблями, літаками і вертольотами, власними підводними човнами. Але в Україні наразі нічого цього просто немає.

Немає ні сучасних кораблів, які можуть здійснювати патрулювання акваторії з метою пошуку та знищення субмарин, ні таких протичовнових літаків, як P-8 Poseidon або хоча б P-3 Orion, ні звісно підводної компоненти флоту. І навіть якщо не йшлося про те, що рф використовує свої підводні човни мало не в режимі запуску крилатих ракет з рейду Севастополя, шукати і знищувати їх у Чорному морі ВМС України просто нічим.

На думку Defense Express, єдиною можливістю вразити російський підводний човен було саме знищити його у надводному положенні, тобто в бухті. Це було здійснено українськими льотчиками.

І це перше в історії застосування крилатих ракет для враження підводного човна за всю історію, тим паче одразу результативне. І це вже не перший випадок, коли Збройні Сили України роблять нові речі у військовій морській справі, бо до цього вперше в історії українські військові знищили ракетний крейсер та результативно використали морські дрони.

Також у Defense Express з великою ймовірністю припускають, що йдеться про остаточне виведення з ладу підводного човна Ростов-на-Дону. Це припущення ґрунтується не лише на масштабі пожежі, що охопила сухий док, де субмарина знаходилася разом із БДК Мінськ, а й на ймовірності застосування крилатих ракет типу Storm Shadow.

Як зазначає видання, Storm Shadow мають бойову частину вагою 450 кг, яка складається із двох окремих частин. Перша – лідируючий кумулятивний заряд, який утворює у перешкоді освіту, в яку вже влітає основна осколково-фугасна бойова частина. Таким чином, при ураженні підводного човна або будь-якого іншого корабля вибух проходить у середині корпусу.

Це означає критичні ушкодження. А у випадку з масштабною пожежею, яка охопила обидва кораблі, йдеться про критичні наслідки, бо кораблі просто вигоряють зсередини, а через високу температуру плавляться перегородки (перегородки), зазначає видання.

Потім було опубліковано фото із сухого доку Корабельної бухти Севастополя. Ресурс Oryx на підставі цього фото зробив висновок, що десантний корабель класу Ропуха – БДК Мінськ – було знищено, а не просто пошкоджено. Судячи з фото, на кораблі вигоріло все, що вище за палубу.

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЛЕОНЕНКО: «Від нашої збірної я чекаю якості, а в нас Лева матчу шукають»
Футбол | 03 травня 2024, 14:44 11
ЛЕОНЕНКО: «Від нашої збірної я чекаю якості, а в нас Лева матчу шукають»

Колишній нападник «Динамо» оцінив шанси України на Євро-2024

Скільки заробить Лунін, якщо Реал виграє Ла Лігу та Лігу чемпіонів?
Футбол | 04 травня 2024, 18:07 1
Скільки заробить Лунін, якщо Реал виграє Ла Лігу та Лігу чемпіонів?

Флорентіно Перес пообіцяв солідну суму гравцям королівського клубу

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Summertime
А лодочка то не простая.  Уже прошла Север и Сирию.  Пошастала.
31 октября 2020 года прибыла для планового ремонта в г. Кронштадт. В марте 2021 года закончила ремонт и ушла в Средиземное море.   И видать оттуда просочилась в Чёрное море.    Из серии Варшавянка, которая якобы неслышима  для акустиков.   Может и в Азове обитать.
 Носитель Калибров.   Именно с неё были пуски в 2015  по ИГИЛ Калибрами из подводного положения.  Видать и по Украине отметилась, гнида.    Так что цель жирная!