Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 26 вересня 2023, 00:19
1852
3

Крах Евенпула, домінування Jumbo Visma. Підсумки другого тижня Вуельти-2023

Sport.ua підбиває підсумки другого тижня іспанської супербагатоденки

| Оновлено 26 вересня 2023, 00:19
1852
3
Крах Евенпула, домінування Jumbo Visma. Підсумки другого тижня Вуельти-2023
Getty Images/Global Images Ukraine. Ремко Евенпул

Фіаско Евенпула

З часів появи Ремко Евенпула в еліті світового велоспорту його талант заблищав настільки яскраво, що частині фанатів і експертів почало здаватися, що він може вигравати практично все, що завгодно. Згодом в оцінці здібностей бельгійського вундеркінда почало з'являтися все більше раціональних думок. Стало очевидно, що він один з найздібніших роздільників сучасності і може вигравати тижневі багатоденки і горбисті одноденки топ-рівня, причому часто в домінуючому стилі.

Так само стало зрозуміло, що пізній перехід з футболу у велоспорт призвів до браку у Евенпула низки базових навичок керування велосипедом, через що він далеко не найкращим чином ходить спуски і не має шансів на перемогу в північних, брущатих класиках.

Якщо за всіма зазначеними вище позиціями у велосипедному ком'юніті був досягнутий певний консенсус, то оцінка Евенпула як генеральщика на загальний залік Гран турів була справжнім яблуком розбрату. З одного боку, були провальні Джиро-2021 і Джиро-2023, де Евенпул досить рано сходив. І якщо у 2021 році він покинув «Корса роза» після приголомшливого фіаско на першому ж важкому гірському етапі, то в травні поточного року Ремко зійшов з гонки ще до перших великих гір, пославшись на коронавірус, хоча за нинішніх ковід-протоколів гонку з Covid-19 можна продовжувати, і багато хто, наприклад, Хуан Аюсо на Вуельті-2022, доїжджав із хворобою до кінця й навіть мав більш ніж конкурентоспроможний вигляд. Саме тому багато хто вважає коронавірус як причину сходу Евенпула просто відмовкою для того, щоб знову не зазнати оглушливої поразки в італійських горах.

На іншій чаші терезів була перемога гонщика «Soudal Quick Step» на Вуельті-2022. Мовляв, які можуть бути сумніви у здібностях людини на Гран турах, якщо ця людина вже виграла один Гран тур? Але у скептиків були свої аргументи. По-перше, Вуельта-2022 була досить простою за рельєфом, особливо це стосувалося третього тижня. А це означало, що немає достатньо можливостей протестувати головні слабкі сторони Евенпула – його відновлення і здатність їхати важкі мультигірські етапи. Та й виграв торішню Вуельту Ремко у досить слабкого поля суперників, для більшості з яких, до того ж, іспанська супербагатоденка була вже не першою в сезоні.


Ремко Евенпул

Нинішня Вуельта повинна була відповісти на всі питання щодо реального рівня капітана «Soudal Quick Step» як багатоденника: тут тобі і сильні суперники, і важкий маршрут. І перший же з трьох надважких етапів Вуельти призвів до справжнього краху Евенпула. На шляху до легендарної Коль ду Турмале Ремко рано (ще на Коль д'Обіск) випав з пелотону, і в підсумку програв прямим конкурентам понад 27 хвилин – всі шанси на захист титулу розчинилися моментально. Скептики одразу отримали в свої руки залізний аргумент – мовляв, ось же, як тільки Ремко зіткнувся з першим же суперважким етапом, він відразу ж посипався.

Багато хто очікував, що за цим послідує повторення сценарію Джиро: сход і виправдання у вигляді реальної або видимої хвороби. Але, до честі Евенпула варто сказати, що цю поразку він сприйняв набагато більш гідно, ніж попередні: ніяких розмов про хвороби чи травми, ніякого сходу. Ба більше, наступного дня Ремко поїхав у відрив дня і здобув красиву перемогу!

Після фінішу бельгієць розплакався – напевно після фіаско на Турмале йому довелося прочитати про себе багато неприємного в ЗМІ та соцмережах. Але тут вже він сам винен: коли ти поводишся настільки зухвало, не варто очікувати у відповідь теплої ванни в інформпросторі.

Ймовірно, з цієї поразки Евенпул отримає багато корисних уроків, які зроблять його більш зрілим гонщиком і, перш за все, людиною. Але що стосується його перспектив як претендента на перемоги на Гран турах – то тут все дуже туманно. Ваш покірний слуга все ж схильний вважати, що фіаско на Турмале було не випадковістю, а закономірним проявом слабких сторін бельгійця. І як величину екстра-класу на Гран турах Ремко сприймати не варто. Це точно не та людина, яка може приїжджати на будь-яку супербагатоденку і бути в числі претендентів на перемогу, незважаючи на маршрут чи склад учасників.

Ризикну зробити сміливий прогноз: Евенпул ніколи в кар'єрі не виграє ні Джиро д'Італія, ні Тур де Франс. Просто тому, що там ніколи не буде достатньо простих для бельгійця маршрутів і достатньо слабкого поля суперників. Виграти ще разок-другий Вуельту він може, але для цього, як і рік тому, повинно зійтися багато чого: ідеальна форма, свіжість у ногах, досить слабкі суперники і простий, зручний для нього маршрут. Вирушаючи ж на Джиро або Тур, Ремко повинен буде переглянути свою роль у пелотоні і не мріяти про перемогу в загальному заліку. Так він і виступити зуміє успішніше, і зможе уникнути непотрібного морального тиску.

Тотальне домінування «Jumbo Visma»

Етап до Турмале ознаменувався не тільки крахом Евенпула, а й тотальним тріумфом «Jumbo Visma», яка посіла перші три місця на етапі і після цього також утримує перші три позиції в загальному заліку. Нідерландська команда приїхала на Вуельту, вже маючи в кишені перемоги на Джиро і Турі в нинішньому сезоні, і тепер має чудові шанси стати першою командою в історії, яка за один сезон виграє всі три Гран тури. Та ще й як – окупувавши весь підсумковий подіум Вуельти!

Якщо щодо повної окупації топ-3 генеральної класифікації ще можуть бути питання, то повірити в те, що на третьому тижні на вершині не втримається хоча б один з трьох гонщиків «Jumbo Visma», дійсно складно. Так, третій тиждень буде дуже непростим за рельєфом, але вже дуже сильно виглядає чорно-жовта армада.

Хто ж саме заїде в Мадрид у червоній майці? Ось це питання набагато цікавіше. Сепп Кусс у такій зірковій компанії виглядає найскромніше, та ще й їде третій повний Гран тур у сезоні (при чому на кожному з попередніх двох він працював на знос), але ж зараз саме він лідирує в загальному заліку, причому з доволі комфортною перевагою в більш ніж півтори хвилини. З огляду на те, що на третьому тижні вже не буде гонок з роздільним стартом, утримати цю перевагу цілком можливо, якщо тільки не накриє втома на тлі колосальних навантажень у нинішньому сезоні. У будь-якому разі, той факт, що «Jumbo Visma» в загальному заліку все влаштовує і у команди є всі підстави «засушити» гонку, дає Куссу дуже вагомі надії зберегти статус-кво і здобути підсумкову перемогу.


Getty Images/Global Images Ukraine. Йонас Вінгегор

Виступ Йонаса Вінгегора на другому тижні був дуже неоднозначним. Спочатку він доволі слабко проїхав розділку, і в певний момент навіть здавалося, що данець змириться з втратою шансів у загальному заліку та перетвориться на елітного грегарі для Кусса та Пріможа Рогліча. Однак впевнена перемога на Турмале повернула Вінгегора в число головних претендентів на підсумкову перемогу. Хоча не зайвим буде відзначити, що з усіх етапів нинішньої Вуельти саме 13-й був найзручнішим для Йонаса і його гоночних характеристик, і немає жодної впевненості в тому, що, наприклад, на Англіру (цілком імовірно, саме там буде вирішена доля титулу) він буде настільки ж сильним.

Прімож Рогліч же на нинішній Вуельті дуже стабільний, він не провалив жодного з ключових етапів, але при цьому ніде не відзначався так, як той же Вінгегор на Турмале. Постійно складається враження, що словенець їде на максимальному подоланні, і навряд чи зможе додати в потрібний момент. Тому Роглічу в боротьбі за четвертий титул чемпіона Вуельти варто розраховувати насамперед на те, що Кусс і Вінгегор переживуть кризові дні та самоусунуться в боротьбі за підсумкову перемогу.

Хто може потрапити на подіум?

Охочих розбавити представництво «Jumbo Visma» у топ-3 достатньо, але ніхто з них не виглядає достатньо переконливо. Енрік Мас розплачується за доволі слабку розділку, при цьому в горах капітан «Movistar» виглядає не настільки сильно, як рік тому. Його головна надія – це відновлення, і те, що він їде фактично перший Гран тур у сезоні (з Тур де Франс він зійшов на першому ж етапі), може зіграти на його користь.

Для Хуана Аюсо це також перша супербагатоденка в сезоні, проте робити ставку на відновлення гонщику, якому наступної суботи стукне лише 21 рік, навряд чи варто. Багато хто очікував, що нинішня Вуельта стане проривом для гонщика «UAE Emirates» до супереліти, в компанію до Вінгегора і Погачара, але відповідати настільки високим очікуванням він, схоже, поки що не готовий. Аюсо веде гонку від оборони, а його спроби атакувати виглядають занадто боязкими.

Getty Images/Global Images Ukraine

Є в «UAE Emiraetes» й інші претенденти. Перед стартом надією №2 арабської команди вважався Жоау Алмейда, але зараз португалець лише замикає топ-10. Причому, за динамікою його форми, він радше звідти вилетить, ніж підніметься вище. А ось Марк Солер, схоже, згадав, що колись його вважали не просто сильним грегарі, а й дуже перспективним багатоденником, і в 29-річному віці проводить свій найкращий Гран тур у кар'єрі. Хоча не забуватимемо, що настільки високо його закинула, перш за все, участь у відриві разом з Куссом на першому тижні, тож і від Марка ми можемо скоріше чекати на падіння на третьому тижні, аніж прориву нагору. Приблизно те ж саме стосується і Мікеля Ланди, у виконанні якого нинішня Вуельта виглядає скоріше лебединою піснею, ніж повноцінним відродженням.

У нижній частині топ-10 перебуває і дует капітанів «Bora Hansgrohe» – Александр Власов і Кіан Уйтдебрукс. На гірських етапах другого тижня бельгійський вундеркінд-дебютант мав навіть кращий вигляд, ніж представник країни 404, який був капітаном команди на папері перед стартом. Безумовно, від такого молодого гонщика можна в будь-який момент чекати кризи на третьому тижні. Але не можна не відзначити той факт, що на тижневих багатоденках у нинішньому сезоні Уйтдебрукс був дуже стабільний. Проте на початку 15-го етапу у нього були певні труднощі, і день відпочинку для Кіана настав дуже вчасно.

Оцініть матеріал
(20)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ser Maz
А я не согласен насчёт Ремко! У него есть характер,вспомните как ему на мировом первенстве не дали разрешения  обойти Ван Арта,но на следующем чемпионате он стал первым