Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 02 вересня 2023, 02:16
793
1

Боротьба від Африки та фаворит від Азії. Хто завоює путівки на Олімпіаду?

Незабаром стануть відомі володарі двох олімпійських ліцензій

| Оновлено 02 вересня 2023, 02:16
793
1
Боротьба від Африки та фаворит від Азії. Хто завоює путівки на Олімпіаду?
fiba.basketball

У суботу на світовій першості завершиться втішний турнір за 17-32 місця. За його підсумками набуде свого остаточного вигляду нижня частина підсумкової класифікації планетарного форуму і, що ще більш важливо, визначаться два учасники Олімпійських ігор-2024 у французькому Парижі.

Справа в тому, що з самого початку в регламенті змагань було записано, що місця на Олімпіаді отримають найкращі представники своїх континентів. І оскільки до стадії Топ-16 не пробилося жодної збірної від Африки та Азії, друге вересня стане ключовим днем для представників цих континентів. Розглянемо ближче, хто з команд зупиниться далеко від медалей, але зможе втілити в життя свою олімпійську мрію.

Африка

Цьогорічний турнір став відносно успішним для представників африканського континенту. Кожна з п'яти команд зуміла здобути мінімум одну перемогу і незважаючи на те, що до другого етапу ніхто не пройшов, розчаруванням Кубка світу-2023 також ніхто з них точно не став.

Тому логічно, що всі п'ять збірних зберігають щонайменше теоретичні шанси на олімпійську ліцензію. Найкращі перспективи у Єгипту та Південного Судану. Обидва колективи на даний момент мають по дві перемоги та дві поразки на турнірі. Оскільки збірні змагаються заочно, то тут багато може і буде залежати від різниці м'ячів. Перед матчами останнього ігрового дня у єгиптян вона становить +3, а представники Південного Судану мають +2. Відстань мінімальна, що обіцяє ще більш гарячішу боротьбу. Невелику перевагу має Єгипет, який починає свою зустріч на сорок п'ять хвилин пізніше і в разі перемоги суданців буде знати, з якою різницею йому необхідно вигравати.

Якщо ж обидві вищезгадані збірні програють, то шанс з'являється у трьох інших африканських представників, які до останнього ігрового дня підходять з однією перемогою в активі та трьома поразками в пасиві. Цими командами є Ангола (різниця м'ячів –19), Кот-д'Івуар (–50) та Кабо-Верде (–57). Одразу варто сказати, що івуарійці гратимуть з французами, тож їхні шанси мінімальні навіть на перемогу, не кажучи вже про те, щоб набити хорошу різницю в рахунку. Також примарні перспективи й у збірної Кабо-Верде. Вальтер Тавареш і компанія цілком реально можуть розраховувати на перемогу в поєдинку з Японією, але в розгром самураїв з великим рахунком віриться дуже важко.

fiba.basketball. Бруно Фернандо і збірна Анголи можуть завоювати путівку на Олімпіаду в Парижі

А ось хто з цієї трійки має реальну можливість зачепитися, то це збірна Анголи. По-перше, різниця в -19 неприємна, але точно не критична, а по-друге, ангольцям належить зіграти зі збірною Південного Судану. Відповідно, вони можуть своїми руками прибрати одного прямого конкурента, покращити свою різницю м'ячів та погіршити аналогічний показник у суперника.

Прогноз Sport.ua: вихід на Олімпіаду збірної Південного Судану. Дебютант світової першості має всі шанси незабаром стати і дебютантом Олімпійських ігор. Луол Денг та головний тренер Ройал Айві зібрали відмінний колектив, у яблучко потрапили з натуралізованим гравцем (Керлік Джонс знаходиться на лідируючих позиціях у списках топ-бомбардирів та найкращих асистентів турніру) і вже виступили дуже гідно. А потрапляння до Парижу й зовсім стане новою главою баскетбольної казки Південного Судану. Нагадаю, збірна стала членом ФІБА менше десяти років тому, в грудні 2013 року. Пройти за такий короткий час шлях від абсолютного новачка у світовому баскетболі до учасника Олімпіади дорогого коштує.

Вирішальні матчі (зазначено київський час):

11.00 Ангола – Південний Судан

11.45 Нова Зеландія – Єгипет

12.45 Кот-д'Івуар – Франція

14.10 Японія – Кабо-Верде

Азія

З азіатською путівкою все набагато простіше. На неї є низка претендентів, але серед них виділяється явний фаворит і є кілька колективів, які вже втратили шанси поборотися за Олімпіаду. До цих невдах відносяться Філіппіни, Іран та Йорданія.

Попереду ж усіх йде Японія. Перед останнім ігровим днем вона має показник у дві перемоги та дві поразки та тримає долю пропуску в Париж у своїх руках. В разі перемоги з будь-яким рахунком в останньому турі над Кабо-Верде самураї забезпечать участь на Олімпіаді.

Якщо ж японці програють, тоді в теорії можливі варіанти. У двох команд ігрові показники дорівнюють одній перемозі та трьом поразкам, і вони зможуть поборотися за путівку при осічці самураїв. Йдеться про Китай (різниця м'ячів –73) та Ліван (різниця м'ячів –90). Чисто гіпотетично вони залишаються в боротьбі, але враховуючи, що у Країни сонця, що сходить, різниця становить –19, то їхні шанси зберігаються здебільшого на папері.

fiba.basketball. Юта Ватанабе

Прогноз Sport.ua: вихід на Олімпіаду збірної Японії. Перед останнім ігровим днем фора у збірної Японії більш ніж велика. Для її переслідувачів було б за щастя просто виграти свої матчі, а в розгроми від Китаю та Лівану з якоюсь неймовірною різницею й зовсім не віриться. А ось самураям більш ніж під силу обіграти Кабо-Верде, а якщо вони і програють, то точно не з прірвою в сорок-п'ятдесят очок. Так що японці вже можуть потихеньку приглядати місця в паризьких готелях.

Вирішальні матчі (зазначено київський час):

14.10 Японія – Кабо-Верде

15.00 Філіппіни – Китай

16.30 Іран – Ліван

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Шахтар відпустив Келсі. Чому це рішення правильне, а чому – ні
Футбол | 01 травня 2024, 06:50 8
Шахтар відпустив Келсі. Чому це рішення правильне, а чому – ні

Олексій Сливченко – про оренду молодого венесуельського бомбардира «гірників» до «Цинциннаті»

НБА. Індіана програла Мілуокі, Філадельфія в овертаймі здолала Нью-Йорк
Баскетбол | 01 травня 2024, 08:37 0
НБА. Індіана програла Мілуокі, Філадельфія в овертаймі здолала Нью-Йорк

Відбулися 3 матчі першого раунду плей-оф НБА

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Swed
Шаровики.  Так бы и мы прошли.