Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 26 серпня 2023, 01:10
394
0

Українці вибороли 12 медалей на молодіжному ЧЄ-2023 з шашок

Континентальні змагання з шашок-100 завершилися у столиці Естонії

| Оновлено 26 серпня 2023, 01:10
394
0
Українці вибороли 12 медалей на молодіжному ЧЄ-2023 з шашок
Tallinn 2023

На початку серпня в естонському Таллінні відбувся молодіжний чемпіонат Європи 2023 з шашок-100. В трьох програмах – з класичної, швидкої (рапід) та блискавичної гри (бліц) – взяли участь майже 200 спортсменів з 11 європейських країн Європи.

Не дивлячись на всі проблеми, як фінансові, так і через далеку й важку дорогу до Естонії, українська шашкова команда зуміла завоювати 12 нагород різного гатунку (4 золотих, 5 срібних, 3 бронзових медалі).

У змаганнях не брали участі спортсмени з рф та рб через дискваліфікацію після воєнного вторгнення в Україну. Проте і українська збірна через різні причини виступала не в найсильнішому складі.

Про хід боротьби та успіх українських шашкістів спеціально для Sport.ua розповів арбітр FMJD Віталій Попруга з Кам'янського:

Українські шашкісти змагалися в 8 окремих вікових групах. Приємно, що і юнаки, і дівчата виступили доволі успішно. Одразу тричі гімн України лунав за підсумками змагань в найпрестижнішій програмі чемпіонату – класичній грі. Ще одне золото вдалося вибороти у змаганнях з швидким контролем часу. Що ж стосується загальних показників, то одразу третина членів молодіжної збірної України – 7 спортсменів – піднімалися на п'єдестал пошани. Всього ж честь країни захищали 23 шашкісти.

Найкращі свої шашкові якості вдалося продемонструвати молодшим кадетам (вікова група до 13 років). І Матвєй Колєсніков з Миколаєва серед юнаків, і Василиса Куценко з Харкова серед дівчат у кожній із програм чемпіонату зуміли вибороти медалі: Матвєй став чемпіоном Європи серед однолітків у чемпіонаті з класичної гри, Василиса – у швидкій грі.

Доволі гучно виступив дебютант міжнародних змагань 10-річний Максим Баркевич. Юний вундеркінд з Києва у віковій групі «юні надії» здобув 2 медалі: золото у класиці та срібло у рапіді. Трохи його напору не вистачило у бліц-турнірі, де він посів 4-те місце.

Чудово зіграли харків’янка Анастасія Пічка та кам’янчанин Максим Кривоніс, які виступали у групі «молодші кадети». Обидва талановиті спортсмени майже на кожному їх Євро були серед претендентів на медаль, проте дістатися до п’єдесталу поки не вдавалося. Все змінилося у цьому році. Одразу на найвищий щабель стрибнула Пічка, яка в конкурентній боротьбі зуміла стати чемпіонкою Європи у класиці. Кривоніс виборов бронзу в змаганнях з найшвидшим темпом гри у шашки – у бліці.

Вкотре підтвердили статус майстер спорту Андрій Блоха з Кам’янського та кандидат у майстри спорту Катерина Мусієнко з Харкова. У 2023 році обидва спортсмени перейшли до нових для себе вікових груп – «юніори» (до 19 років) і «кадетки» (до 16 років). Проте, це не стало їм на заваді знов потрапити до призової трійки. Як і у 2022 році в Туреччині, так і у поточному в Естонії, і Андрій, і Катерина вже виборювали медалі молодіжних чемпіонатів світу та Європи відповідно. Цього разу вони також потрапили до топ-3. Блоха став третім у бліц-турнірі, а Мусієнко – другою у змаганнях з класичним контролем часу.

Окрім особистих результатів, на чемпіонаті Європи також підраховувався і командний залік. І тут збірна України продемонструвала, що її шашкова школа є однією з найкращих у Європі. За підсумками виступів 21 спортсмена у змаганнях з класичної гри Україна посіла 3-тє командне місце (після Нідерландів та Латвії), що є успішним підсумком змагань.

Молодіжний чемпіонат Європи з шашок-100

Таллінн (Естонія), 01–09.08.2023. Командний залік

Виступ українських спортсменів

Фотогалерея змагань

Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Віктор ЛЕОНЕНКО: «Питання лише в тому, чи протримається Усик 12 раундів»
Футбол | 17 травня 2024, 11:20 7
Віктор ЛЕОНЕНКО: «Питання лише в тому, чи протримається Усик 12 раундів»

Колишній нападник київського «Динамо» дав прогноз на бій українця проти Тайсона Ф'юрі

Динамо – Кривбас. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України
Футбол | 18 травня 2024, 06:30 51
Динамо – Кривбас. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України

Майбутня гра вже не має турнірного значення, але перемогти намагатимуться обидві команди

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.