Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 04 вересня 2023, 01:38
3763
0

Сербія – Україна. Прогноз і анонс на матч жіночого чемпіонату Європи

На старті Євро підопічні Івана Пєткова зіграють із чинними чемпіонками світу

| Оновлено 04 вересня 2023, 01:38
3763
0
Сербія – Україна. Прогноз і анонс на матч жіночого чемпіонату Європи
CEV

У п'ятницю, 18 серпня, національна жіноча збірна України з волейболу проведе свій перший поєдинок чемпіонату Європи 2023 року. У бельгійському місті Гент їхніми суперницями будуть волейболістки Сербії, які рік тому стали чемпіонками світу, а у 2021 році на чемпіонаті Європи вибороли срібні медалі.

Сербія

Вже багато років жіноча збірна Сербії є однією із провідних не лише на нашому континенті, а й на усій планеті. Ця команда практично постійно бере участь у фінальних етапах Олімпійських ігор, чемпіонатів світу та Європи, а також у найпрестижнішому щорічному комерційному турнірі Лізі націй.

Досить сказати, що на двох останніх чемпіонатах світу (2018 та 2022 рр.) сербські волейболістки здобували золоті нагороди. На Олімпіаді 2016 року у Ріо-де-Жанейро вони грали у фіналі і взяли срібло, а на Іграх у Токіо 2020 року – бронзу. А ще на чотирьох попередніх чемпіонатах Європи Сербія незмінно входила до числа призерів: у 2017 та 2019 роках ця збірна ставала переможцем турніру, у 2021 році здобула срібні нагороди, а у 2015 році – бронзові. Такими результатами у сучасному волейболі можуть похвалитися лише одиниці.

Втім, як і в будь-якій іншій команді, у збірній Сербії іноді відбувається зміна поколінь і тренери залучають велику групу молодих гравців. Так сталося, наприклад, на турнірі Ліги націй 2023 року, де Сербія на першому етапі посіла лише 9 місце та не змогла вийти до чвертьфіналу.

І все ж робити на цьому особливий акцент, мабуть, не слід. Сербія знає, як готуватися до відповідальних турнірів і вміє це робити. І те, що на чемпіонаті Європи, що вже розпочався, збірна Сербії знову буде в числі фаворитів, сумніватися не доводиться.

Україна

На відміну від майбутніх суперниць, збірна України мала лише одну нагороду за всю її історію. Сталося це вже далекого 1993 року, коли на чемпіонаті Європи у Чехії наші волейболістки в поєдинку за бронзові медалі перемогли Італію 3:1. Ще один раз українки грали у цьому турнірі в матчі за 3 місце у 2001 році, де поступилися збірній Болгарії 1:3. Загалом для України це буде десятий виступ у фінальній частині Євро.

Щодо інших престижних турнірів, то наша команда лише по одному разу грала на Олімпіаді та чемпіонаті світу. У 1996 році на Іграх в американській Атланті українські волейболістки посіли останнє 6 місце у групі, програвши всі матчі з рахунком 0:3. А на світовій першості 1994 року у Бразилії наша збірна стала третьою у групі С і вийшла до 1/8 фіналу. Але на цій стадії Україна програла Японії 0:3 та вибула з подальшої боротьби.

Нинішнього року під керівництвом Івана Пєткова збірна України стала переможцем «Золотої Євроліги», вигравши у фіналі у Швеції (обидва рази з рахунком 3:0). Проте вперше пробитися до Ліги націй на турнірі Кубок претендентів українкам не дозволили француженки. У півфіналі вони завдали поразки Україні у трьох партіях.

І ще. Порівняно з попереднім чемпіонатом Європи склад збірної України помітно змінився. У ньому зберегли свої позиції лише 4 гравці з 14 (Діана Мелюшкіна, Христина Нємцева, Дар'я Шаргородська та Надія Кодола). Тож і у нас відбувалася зміна поколінь. Але в будь-якому разі, за словами наставника збірної України, його підопічні у кожному матчі Євро прагнутимуть показати гідну гру та намагатимуться вийти з групи.

Статистика матчів

За останні 12 років збірні Сербії та України в офіційних матчах перетиналися лише один раз на чемпіонаті Європи 2011 року, який проходив у Сербії та Італії. На попередньому етапі вони потрапили до групи А. Господарки майданчика перемогли українок із рахунком 3:0. До речі, на цьому турнірі Сербія стала чемпіоном Європи.

Прогноз на протистояння:

Треба бути реалістами та розуміти, що шансів на успіх у нашої збірної в майбутній грі зовсім небагато. Але боротися треба, щоб хоча б взяти одну партію. Тут можна згадати, що наші чоловіки двічі на чемпіонатах Європи у 2019 та 2021 роках зустрічалися з Сербією і обидва рази чинили гідний опір, хоч і поступалися. Тож наш прогноз – перемога Сербії 3:1.

18 серпня, п'ятниця

Сербія – Україна
Гент (Бельгія). Спорткомплекс «Sport Hall». 18:00
ТБ-трансляція на Youtube каналі DIVISPORT
СЕРБІЯ – УКРАЇНА. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦЯ МАТЧУ
Прогноз Sport.ua – 3:1

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.