Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 15 серпня 2023, 21:55
666
0

Денис БОРОДАЙ: «Без Гребеника попервах буде незвично»

Нападник збірної України з хокею дав Sport.ua перше інтерв’ю в статусі гравця «Сокола»

| Оновлено 15 серпня 2023, 21:55
666
0
Денис БОРОДАЙ: «Без Гребеника попервах буде незвично»
Фото Сергія Солов'я. Денис Бородай

Сьогодні, 15 серпня, чинні чемпіони України з хокею київський «Сокіл» прибули в польське місто Тихи, де протягом двох тижнів проводитимуть учбово-тренувальні збори. Ключовою подією цього відрізку буде Турнір чотирьох мерів. 23-25 серпня українці посперечаються за трофей з трьома клубами елітного дивізіону чемпіонату Польщі – «Унією» з Освенцима, ҐКС «Тихи» і «Заґлембе» з Сосновця.

Напередодні виїзду в Польщу Sport.ua порозмовляв з одним із найіменитіших новачків команди. Точніше, новачком для «Сокола» нападника Дениса Бородая можна вважати лише умовно. Адже саме з занять у спецкласі Владислава Зозовського в школі «Сокола» Денис розпочинав заняття хокеєм. Він був з командою чемпіоном України-2021 серед молоді. Але на дорослому рівні не виступав за «Сокіл» ніколи.

- Денисе, «Сокіл» готується до нового сезону без тижня місяць. Почалося все з занять на землі і в тренажерному залі, а з 1 серпня команда почала роботу на льоду. Цей відрізок є, мабуть, найскладнішим у спортивному році. Згодні?

- Збори завжди важкі. За проведені в хокеї роки вже до цього звик. Розумів, що буде непросто, тому готувався ще перед тим, як тренування розпочалися. Зараз робота інтенсивна, набрали хороший ритм. Навантаження витримую. Видно, що команда з кожним днем додає і стає кращою.

- Це найважчі збори в кар’єрі?

- (Після паузи). Як на мене, то всі вони однакові. Щоразу важко по-своєму. Сходів у парку «Бабин яр» досі ще не випробовував. Мені про них неодноразово розповідали, казали, що це щось дуже страшне. Але нічого, витримав. Це непросто, але в попередні роки теж тренери давали завдання, які були непрості.

- На льоду команда тренується вже два тижні. Тренери визначилися з ланками, які будуть грати в Польщі?

- Мене пробували в кількох поєднаннях. Здається, остаточного рішення ще не було. Тренери придивляються.

- Як би ви охарактеризували той хокей, який сповідує тренер «Сокола» Олег Шафаренко?

- Сучасний, активний хокей, акцентований на дії в обороні. Особливо нападникам постійно пояснюють, як треба захищатися.

- Майже весь стартовий відрізок зборів з «Соколом» тренувався Артем Гребеник. Врешті він все ж отримав дозвіл на виїзд за кордон і виступатиме в другому дивізіоні чемпіонату Фінляндії. А це означає, що Денис Бородай вперше за багато років гратиме в різних командах з Гребеником.

- Найперше хочу побажати Артемові удачі. Він поїхав у дуже сильну лігу. Радий за нього, сподіваюся, він там проявить себе з найкращого боку. А що ми тепер у різних командах? Згоден, спочатку, мабуть, буде трохи незвично. Але це реалії спортивного життя. Будемо тепер зустрічатися в збірній.

- Ви в це міжсезоння розглядали варіанти з переходом у закордонні клуби?

- Були думки, мав варіанти. Але не було гарантії, що зможу отримати дозвіл на виїзд. Ті варіанти, які пропонували агенти, не влаштовували мене за рівнем чемпіонатів. А в ті ліги, які хотілося б потрапити мені, не брали без попереднього перегляду. На жаль, у наших реаліях виїжджати проблематично. Тому вирішив прийняти пропозицію «Сокола». Тут мій дім. Буду розвиватися в рідному клубі.

- За рівнем комплектації «Сокіл» перед наступним сезоном виглядає помітно сильнішим за решту суперників за чемпіонатом України. Не побоюєтеся, що в умовах не найгострішої конкуренції можете розгубити тонус і втратити місце в збірній?

- Я буду працювати так, як працював до того. Тим паче, що я потрапив у нову команду. Для початку треба добре зарекомендувати себе тут. Внутрішня конкуренція у нас висока. Ми хочемо добре виступити в Континентальному кубку. А взагалі ми професіонали і повинні викладатися на льоду сповна незалежно від того, як грають суперники. Нам за це платять гроші. Сподіваюся, тренери збірної викликатимуть мене надалі. А вже там, під час зборів буде видно, хто кращий.

- Попереду на «Сокіл» очікує Турнір чотирьох мерів у Польщі. Що знаєте про майбутніх суперників?

- Стежив впродовж минулого сезону за новинами на соцмережах Федерації хокею України. Там регулярно розповідалося, як грають за «Унію» наші Андрій Денискін і Пилип Пангелов-Юлдашев, а за «Заґлембе» - Віталій Андрейків і Микита Буценко. Усі ці гравці, за винятком Пангелова-Юлдашева, залишилися в командах. Тож приблизне уявлення маю. Всі три суперники – доволі потужні, грають у сучасний хокей. Для нас це буде гарний шанс набратися досвіду і перевірити свої можливості на цю мить.

- Денисе, за вашими плечима вже два дорослих чемпіонати світу. Але все ж на міжнародному рівні аж надто часто грати не доводиться. Особливо серед клубів. З огляду на це матчі на кшталт тих, які будуть у Польщі, виглядають особливими?

- Мандраж має бути перед кожним матчем. Важливо, щоб він вчасно минав. Зараз трохи хвилююся з інші причини. Це будуть наші перші матчі в новому сезоні, нові ланки, під керівництвом нового тренера. Хочеться проявити себе з найкращого боку.

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.