Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 12 серпня 2023, 12:49
3233
0

Зарплати в НБА продовжують зростати. Готуйтеся до шокуючих цифр

The Athletic – про те, як зростатимуть зарплати в НБА найближчими роками

| Оновлено 12 серпня 2023, 12:49
3233
0
Зарплати в НБА продовжують зростати. Готуйтеся до шокуючих цифр
Getty Images/Global Images Ukraine. Джейлен Браун

Коли наприкінці липня контракт Джейлена Брауна потрапив на новинну стрічку у вашому телефоні, це супроводжувалося легким звуком хлопка. Ймовірно, ви його почули. Це був звук того, що ваш мозок на деякий час вийшов з ладу від усвідомлення розміру угоди. Джейлен Браун, дуже, дуже хороший гравець НБА, але, звісно, не мегазірка, щойно підписав контракт, сума якого може становити 304 мільйони доларів.

Першою реакцією багатьох людей було: «Чорт забирай, це ж величезні гроші!».

Шановний читачу, ви маєте рацію. За будь-якими об'єктивними мірками, 300 мільйонів доларів – і нехай це буде навіть 300 мільйонів, а не повна сума, зазначена вище з причин, про які ми розповімо нижче, – це великі гроші. Це просто математика. Цих грошей недостатньо, щоб, скажімо, купити вашу улюблену соціальну мережу просто так, заради забави, спустити її на гальмах і отримати ще грошей на здачу, але їх достатньо, щоб купити собі майже все.

А через кілька років грошей буде набагато більше. Набагато більше. Приготуйтеся до того, що в цьому десятилітті ваші мізки ще кілька разів вибухнуть і зламаються. Ми перебуваємо тільки на початку великої золотої лихоманки НБА.

Це відображення чудового фінансового становища, в якому перебуває ліга, незважаючи на скорочення працівників. Гравці від цього тільки виграють. Відповідно до колективного договору, вони отримують від 49 до 51% доходів, пов'язаних із баскетболом, у кожному сезоні, тож, коли ліга заробляє багато грошей, виграють і її гравці. Заробітна плата в НБА на найвищому рівні буде тільки зростати, причому дуже сильно.


Getty Images/Global Images Ukraine. Джейлен Браун

Візьмемо, наприклад, контракт Брауна. Якщо в сезоні 2024/2025 ліга збільшить ліміт зарплат на 10%, то протягом п'ятирічного контракту він заробить 304 мільйони доларів доларів. Це буде 13-й за величиною контракт, укладений гравцем у провідних американських видах спорту. Решта контрактів були укладені в НФЛ і МЛБ. Але тут є застереження: всі 12 інших контрактів були розраховані не менше ніж на дев'ять років. Браун отримає ці гроші за п'ять років; потім він може стати вільним агентом і повторити все спочатку.

Можливо, для вас це не сюрприз, якщо ви уважно стежили за розвитком подій. У лізі крутиться стільки грошей, що навіть Скрудж Макдак ризикує потонути. Гравець, задрафтований торік, може заробити за свою кар'єру понад мільярд доларів тільки на одних контрактах у НБА. Контракти настільки зросли, що говорити про них у сирих цифрах уже немає сенсу, а радше у відсотках від ліміту.

Проте варто розібратися в цьому питанні, щоб бути готовим до того, скільки грошей ще належить отримати.

Почнемо з ліміту зарплат, який є відображенням доходів ліги. За десять років він збільшився більш ніж удвічі. У сезоні 2014/2015 він становив 63,065 млн доларів, а цього сезону дорівнюватиме 136,021 млн доларів. Відповідно, зросли і найвищі зарплати. Найбільший контракт, який може підписати будь-який гравець у цьому сезоні, становить 35% від ліміту в перший рік дії угоди зі зростанням на 8% у наступні роки. Якщо в контракті на сезон 2024/2025 ліміт буде збільшено на 10%, то в перший рік Браун отримає 52,37 мільйона доларів із подальшим підвищенням на 8% у кожному наступному сезоні.

Новий колективний договір передбачає максимальний 10-відсотковий стрибок ліміту зарплат у кожному сезоні. Це зроблено для того, щоб уникнути такого гігантського стрибка ліміту, який стався в НБА у 2016 році. Це сталося тому, що того року ліга уклала нову угоду з продажу медіаправ і не змогла згладити великий приплив нових доходів. Цього разу НБА і НБПА (профспілка гравців НБА) хочуть уникнути подібних заминок.

Припустимо, що ліміт підвищуватимуть на 10% щосезону, починаючи з цього моменту і до закінчення терміну дії нинішнього колективного договору, який триватиме до кінця сезону 2029/2030. Ось яким буде прогнозований розмір ліміту в кожному з цих сезонів і якою буде зарплата нового супермаксимального контракту в перший рік:

Згідно з прогнозами 10-відсоткового стрибка ліміту, якщо гравець НБА підпише 35-відсотковий супермаксимальний контракт, і він почне діяти в сезоні 2029/2030, то його зарплата в той рік становитиме 84,34 мільйона доларів.

І це тільки перший рік дії контракту. Кожен наступний сезон супроводжуватиметься підвищенням зарплати на 8% від зарплати першого року. Іншими словами: Готуйтеся до річної зарплати в 100 мільйонів доларів.

Ось який вигляд матиме цей контракт, який почне діяти з сезону 2029/2030. Загалом це буде п'ятирічний контракт на суму понад 489 мільйонів. Найбільший контракт, укладений нині американським спортсменом, – це 10-річний контракт Патріка Махомеса на суму 477 мільйонів доларів.

Прогноз супермаксимального контракту з 2029 року:

Однак слід зробити певне застереження. Немає жодної впевненості в тому, що до 2029 року ліміт заробітної плати зростатиме так швидко і так високо. Хоча в цьому сезоні відбувся 10-відсотковий стрибок, наступного року ліміт заробітної плати, за прогнозами, становитиме 142 млн. доларів США – лише на 4,4% більше, ніж у сезоні 2023/2024 рр.

Якщо в наступному сезоні ліміт дорівнюватиме 142 мільйонам доларів, то контракт Брауна починатиметься з 49,7 мільйона в перший рік, закінчуватиметься 65,6 мільйонами доларів в останній сезон, а загальна сума контракту становитиме 288,26 мільйона доларів.

Не виключено, що наступного сезону НБА збільшить ліміт менш ніж на 10%, а в наступні роки, коли почне діяти нова угода про продаж медіаправ, починаючи з сезону 2025/2026, ліміт сягатиме максимальних 10%. Очікується, що ця угода про права на телетрансляції принесе НБА величезні доходи, причому, за деякими оцінками, вони можуть більш ніж удвічі перевищити поточну суму угоди.

Зростання зарплат гравців НБА вражає уяву навіть порівняно з історичними аналогами. Зарплати провідних гравців НБА зросли на порядки вище за інфляцію. Порівняйте, скільки заробляли деякі з найбільш високооплачуваних гравців ліги з урахуванням інфляції і скільки заробляють провідні гравці сьогодні.

Зарплати легенд НБА реальні/з врахуванням інфляції:

Якщо не брати до уваги захмарних зарплат Майкла Джордана наприкінці його кар'єри в «Буллз», то найвищі зарплати минулих років не йшли в жодне порівняння з тим, що гравці НБА отримують зараз. І ця цифра буде тільки зростати.

Майк Воркунов, The Athletic

Переклад і адаптація – Олег Дідух

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Світоліна обіграла росіянку і вийшла в 1/8 фіналу супертурніру в Римі
Теніс | 12 травня 2024, 21:28 27
Світоліна обіграла росіянку і вийшла в 1/8 фіналу супертурніру в Римі

Еліна у двох сетах впоралася з Анною Калінською у 3-му раунді змагань WTA 1000

Перес відреагував на вихід Куртуа у старті замість Луніна в останній грі
Футбол | 13 травня 2024, 06:22 2
Перес відреагував на вихід Куртуа у старті замість Луніна в останній грі

Бельгійський «воротар» провів у старті останній матч проти «Гранади»

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.