Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 11 серпня 2023, 13:05
2100
0

Час експериментів, або З чим збірна підходить до відбору на Олімпіаду

На оновлену команду чекає непростий турнір у Стамбулі

| Оновлено 11 серпня 2023, 13:05
2100
0
Час експериментів, або З чим збірна підходить до відбору на Олімпіаду
fbu.ua

Майже півроку минуло від часу офіційних матчів нашої чоловічої національної збірної. Матчів, які закрили досить тривалий етап в історії синьо-жовтої команди, адже вони стали останніми під керівництвом Айнарса Багатскіса (латиський фахівець керував українським колективом упродовж двох циклів – Євробаскету-2021 та Кубку Світу-2023). І тепер на паркет збірна України вийде під керівництвом нового тренера. Нашу головну баскетбольну команду очолив Віталій Степановський, який за останні роки заробив для себе ім'я одного із найкращих українських баскетбольних наставників.

В принципі, враховуючи реальність сьогоднішніх днів, такий вибір не став несподіваним. Айнарс Багатскіс і збірна дали один одному все, що можна і прогресу від продовження цих відносин не варто було б очікувати, статусного європейського фахівця (або хоча б тренера середньої руки з нормальним резюме) залучити до збірної воюючої країни було б дуже важко, та й фінансове питання ніхто не скасовував. Були чутки про контакти з Роненом Гінзбургом та Звєзданом Мітровичем, але до конкретики справа не дійшла. А іноземного наставника без більш-менш успішного бекграунду Федерація баскетболу України (ФБУ) призначати не ризикнула. Що також цілком логічно.

Відповідно, майбутнього головного тренера слід було шукати серед домашніх фахівців. І тут кандидатура Віталія Степановського була однією з найочевидніших (по суті, разом із ним реальним кандидатом був лише Валерій Плеханов). Очолюючи «Хімік», майбутній наставник збірної зарекомендував себе грамотним фахівцем, що вилилося у підсумкове здобуття титулу чемпіонів України в сезоні 2018/2019 та Кубка України 2019/2020. А коли фінансові реалії у клубі змінилися, багато в чому саме завдяки якісній роботі головного тренера Южний тримався на плаву в турнірній таблиці та регулярно кусав грандів. Пройшов 41-річний фахівець й необхідну обкатку в збірних, очолюючи команду U-20 та входячи до тренерського штабу Айнарса Багатскіса. Також під його керівництвом студентська збірна України здобула срібні медалі на Універсіаді-2019.

Варто зазначити, що одним з важливих факторів на користь Степановського став той момент, що через його руки в южненському «Хіміку» пройшла добра половина українських збірників. Войналович, Сидоров, Ковляр, Петров та багато інших чудово знайомі з вимогами та стилем роботи наставника, а наш новий головний тренер має більш ніж ясне уявлення про потенціал та можливості своїх колишніх вихованців.

***

ФБУ призначала головного тренера із явним прицілом на Євробаскет-2025. Саме до завершення цього циклу і розраховано контракт зі Степановським. Успішне подолання кваліфікації та якісний виступ в основній частині континентальної першості й стане тим самим лакмусовим папірцем для оцінки нового тренерського штабу збірної. Однак стартувати наставнику доведеться в зовсім іншому турнірі. Першою пробою пера для Степановського стане участь у пре-кваліфікації до Олімпійських ігор-2024.

fbu.ua. Виталій Степановський (праворуч)

У цьому змаганні братимуть участь шістнадцять європейських збірних (розділених на дві половини), які не пройшли кваліфікацію на Кубок Світу-2023. На кожну з двох вісімок буде виділено по одному місцю в основній кваліфікації, де й буде розіграно путівки на Олімпіаду. За результатами жеребкування Україна потрапила до компанії з Туреччиною (господарі турніру), Ісландією, Болгарією, Хорватією, Нідерландами, Швецією та Бельгією. Перші чотири збірні організують одну підгрупу, а квартет інших – другу. По два найкращі колективи проходять до півфіналів.

Якщо ставити на чільне місце питання кінцевого цілепокладання, то цей турнір зависає для нас у невизначеному статусі. Однозначно поборотися за перепустку на Олімпіаду просто необхідно. Але навіть пройти попередню кваліфікацію буде дуже важко (для цього необхідно випередити Туреччину та Хорватію). А далі йде ще основний відбір, який буде просто нашпигований висококласними збірними.

Звісно, у таких швидкоплинних турнірах можливі різні ситуації. Додатковий простір для сенсацій додають терміни проведення пре-кваліфікації. Перша половина серпня – це явно не той час, коли більшість гравців демонструють найкращі зразки своєї ігрової форми. Тож шанс буде. Але й посипати голову попелом у разі невдачі точно не варто. На Олімпіаду-2024 нам буде пробитися максимально складно. Логічніше зосередиться на виконанні більш реальних цілей як, наприклад, подолання кваліфікації на Євробаскет-2025.

***

Частково все вищесказане підтверджує і склад, з яким Віталій Степановський підходить до свого дебютного турніру. З різних причин не приїхали на збори Олексій Лень, Святослав Михайлюк, Богдан Близнюк, Володимир Герун, Дмитро Скапінцев. Вже на початку зборів стало зрозуміло, що пошкодження не дадуть зіграти у пре-кваліфікації Іссуфу Санону та Олександру Липовому, по тій же причині відпав і Анатолій Шундель. А на додаток до всього в передостанньому товариському матчі проти Ізраїлю розрив хрестоподібної зв'язки коліна отримав Сергій Павлов. Якщо додати до цього ще раніше травмованих Івана Ткаченка, Іллю Сидорова та Дениса Лукашова, то отримаємо, що до Стамбула збірна України поїде в дуже експериментальному складі.

Дійшло до того, що у фінальному товариському матчі проти збірної Нідерландів у заявці нашої збірної було лише одинадцять осіб. При цьому Ігор Чумаков та Ілля Тиртишник за три останні контрольні зустрічі не зіграли жодної хвилини. Загалом склад збірної України на турнір у Стамбулі виглядає наступним чином: Віталій Зотов, Олександр Ковляр, Ілля Тиртишник, Олександр Мішула, Павло Крутоус, Андрій Войналович, Ігор Чумаков, В'ячеслав Бобров, В'ячеслав Петров, Артем Пустовий, В'ячеслав Кравцов.

Із позитиву варто виділити чергове повернення до збірної В'ячеслава Кравцова та відмінну форму Андрія Войналовича. Наш бігмен-ветеран знов у скрутну хвилину підставив плече команді і чудово виглядав на зборах, а його більш молодший колега в такому усіченому складі потихеньку приміряє на себе роль одного з лідерів синьо-жовтих.

fbu.ua. Олександр Ковляр

Видно і перші результати роботи нового головного тренера. Віталій Степановський після тривалої відсутності повернув до збірної Олександра Мішулу, який все ще становить серйозну небезпеку з-за триочкової дуги. Також у новинку для шанувальників українського баскетболу буде роль Олександра Ковляра. Молодий баскетболіст (для нього стартовий матч у пре-кваліфікації Олімпійських ігор буде лише другим офіційним у синьо-жовтій майці) стане основним розігруючим нашої збірної. Втім, тут свою роль ще й відіграли множинні травми інших гравців.

***

Оновлена на всіх позиціях збірна України вступає у новий для себе період. Повторюся, пре-кваліфікація в Стамбулі важлива, але результати роботи нового наставника будуть помітні у більш віддаленій перспективі. Отже, наш тренерський штаб може пройти свою першу перевірку в максимально серйозних умовах і зробити відповідні висновки. Залишається побажати Віталію Степановському та його команді вдалого виступу на досить нетиповому для себе турнірі та гідного підсумкового результату.

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.