Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 09 серпня 2023, 11:44
5004
1

Яким буде Прометей у новому сезоні?

Оглядач Sport.ua знайомить зі змінами у слобожанському клубі

| Оновлено 09 серпня 2023, 11:44
5004
1
Яким буде Прометей у новому сезоні?
БК Прометей. Ронен Гінзбург

Літнє баскетбольне міжсезоння знаходиться у самому розпалі. Однак для одного з провідних чоловічих клубів України, яким, без сумніву, є слобожанський «Прометей», сезон 2023/2024 вже набув практично всіх своїх основних контурів. Менеджери та тренерський штаб вже встигли сформувати дуже боєздатний ростер на новий сезон, також відомі майбутні турніри та суперники для українського колективу. Отже, саме час поговорити про найближче майбутнє для «титанів».

Склад

Якщо порівнювати із розіграшем 2022/2023, то склад «Прометея» оновився наполовину. З минулого сезону в команді залишилися п'ятеро українців (Олександр Липовий, Іван Ткаченко, Ілля Сидоров, В'ячеслав Петров та Ісуф Санон), а також два легіонери (Онджей Балвін та Калеб Агада). Продовження співпраці з кожним із перерахованих вище гравців виглядає цілком логічним кроком, оскільки всі вони внесли свій внесок в успіхи минулого сезону і явно не були зайвими в команді. Багатообіцяючим виглядає збереження найважливішої ігрової вісі «перший – п'ятий номер» (Калеб Агада – Онджей Балвін). Нігерійський плеймейкер зі своїм кинджальним проходом під кільце і націленістю на передачі та перехоплення точно ще створить дуже багато неприємних моментів для суперників, а чеський центровий, який розкачався ближче до середини минулого сезону, став просто домінуючою фігурою у трисекундній зоні на обох сторонах майданчика.

БК Прометей. Калеб Агада

Наразі незрозумілою залишається ситуація з Денисом Лукашовим. Ветеран українського баскетболу отримав тяжку травму наприкінці минулого сезону та пропустив його кінцівку. Наразі розігруючий продовжує відновлюватися після пошкодження. На даний момент його немає у клубному ростері ні на офіційному сайті «Прометея», ні на ресурсах Кубка Європи. Втім, Ронен Гінзбург точно буде радий бачити здорового Дениса у своїй команді, а сам Лукашов ще може принести користь клубу, граючи на лімітованих хвилинах. Тут усе буде залежати від темпів відновлення українського баскетболіста.

Точно покинули команду легіонери Ді Джей Стефенс, Джіан Клавелл, Ді Джей Кеннеді та Джеймс Діккі. З цієї четвірки найбільше розчарування викликав відхід Ді Джея Стефенса. На превеликий жаль всіх шанувальників команди, «літаючий» американець і «Прометей» не уклали нового контракту. У своєму прощальному зверненні в соцмережах Ді Джей Стефенс дуже тепло відгукнувся про клуб та про українців загалом, насамкінець викликавши ще одні приємні емоції у шанувальників клубу. Звичайно, вибір подальшого місця для продовження кар'єри (ним стала Японія) у Стефенса викликає деякі риторичні питання, але просто язик не повертається критикувати рішення американця, який став найвидовищнішим легіонером в історії українського баскетболу. Залишається лише побажати йому удачі. В ігровому плані замінити Ді Джея буде непросто, але можливо. Набагато складніше для клубу буде компенсувати його відсутність у медійному плані. Тут втрата Стефенса непоправна.

Тепер про новачків. Доповнили склад українського клубу на майбутній сезон добре відомий українець Андрій Войналович та п'ятеро легіонерів: американці Дейвон Рід, Рональд Марч, Маркус Кін, Тай Одіассе та литовець Арнольдас Кульбока.

БК Промітеас. Арнольдас Кульбока

Захисники Маркус Кін і Рональд Марч приходять із французького чемпіонату, а саме зі «Страсбура» та «Роанна» відповідно. Обидва показували минулого сезону хорошу результативність, Марч так взагалі став другим скорером першості Франції (21,4 очки). У Кіна цифри теж солідні (20,2 набраних пунктів у регулярному чемпіонаті Ліги LNB + 17,0 у плей-оф). Однак у плані ігрового досвіду більше довіри викликає саме Маркус Кін, який вже пограв у Кубку Європи за «Цедевіту Олімпію» та у Лізі чемпіонів ФІБА за «Страсбур», тоді як для Марча майбутній сезон стане дебютним у єврокубках.

Тай Одіассе прийшов на місце другого центрового та чітко замінив Джеймса Діккі (спочатку до фронткорту команди планувалося підписання більш досвідченого та статусного Джихайва Флойда, але він не пройшов медогляд). Якщо порівнювати між ними двома, це однозначно підсилення. Одіассе не з тих гравців, які визначають результат поєдинку, але як бекап для Балвіна габаритний американець виглядає дуже гідно. Минулий сезон Тай провів в італійській «Брешії» у складі якої двічі встиг зіграти проти «Прометея» у Кубку Європи.

Арнольдас Кульбока також у сезоні 2022/2023 перетинався з «титанами». У складі грецького «Промітеаса» він протистояв українському клубу в чвертьфіналі Кубка Європи. Профільною позицією для литовця є місце легкого форварда, де він несе своїм опонентам дуже велику загрозу з дальньої дистанції. Минулого сезону він реалізував 43% триочкових кидків, що є вельми пристойним показником. Схоже, Кульбока стане головним снайпером «Прометея» в новому сезоні та замінить на цій посаді Джіана Клавелла.

Найцікавішим виглядає підписання гравця задньої лінії Дейвона Ріда, який минулий сезон провів між «Денвер Наггетс» та «Лос-Анджелес Лейкерс» і формально є чинним чемпіоном НБА. Звичайно, грав він там не так багато, як йому хотілося б, але сам факт знаходження у таких серйозних колективах говорить про рівень баскетболіста. Цьогорічний сезон стане першим для Ріда в Європі і тут ключовим моментом стане те, як американець акліматизується до європейського баскетболу. Є багато прикладів, коли у Старому Світі провалювалися і більш статусні гравці з НБА, але якщо для Дейвона баскетбол з іншого боку Атлантики не стане нерозгаданим ребусом, то «Прометей» отримає дуже сильного гравця та потенційного лідера команди.

nba.com. Дейвон Рід

Варто зазначити, що попри те, що у ростері «титанів» уже тринадцять баскетболістів, офіційно про закінчення трансферної кампанії у «Прометеї» не оголошували. Отже, цілком можливий варіант, коли вже на фініші міжсезоння, український клуб, пам'ятаючи про нещодавню епідемію травм, підпише ще одного гравця для глибини складу. Втім, і так на даний момент колектив Ронена Гінзбурга виглядає більш ніж конкурентоспроможним.

Де гратимуть?

Кубок Європи

Основним змаганням для слобожанців у новому сезоні знову стане Кубок Європи. Після великого успіху в минулому розіграші (вихід до півфіналу турніру) включення «Прометея» до числа учасників сезону 2023/2024 виглядає цілком логічним і вже ні в кого не викликало жодних сумнівів.

За результатами жеребкування «титани» потрапили до групи А, де їхніми суперниками стануть: «Бешикташ» (Туреччина), «Брешія» (Італія), «Цедевіта-Олімпія» (Словенія), «Ховентут» (Іспанія), «Гамбург» ( Німеччина), «Париж» (Франція), «Лондон Тауерс» (Великобританія), «Хапоель Тель-Авів» (Ізраїль), «Вулвз» (Литва).

Для повноти картини варто навести склад групи В: «Тюрк Телеком» (Туреччина), «Лієткабеліс» (Литва), «Ратіофарм» (Німеччина), «Шльонск» (Польща), «Клуж-Напока» (Румунія), «Бург» (Франція), «Аріс» (Греція), «Будучність» (Чорногорія), «Тренто» (Італія), «Гран Канарія» (Іспанія).

На перший погляд може здатись, що «Прометею» пощастило. Справді, більшість фаворитів даного єврокубку зібрано у паралельній групі. Але тут варто нагадати, що від нового сезону змінився формат Кубка Європи. Тепер у плей-оф виходять не вісім, а лише шість команд. І через це вже варто подивитися на результати жеребкування під іншим кутом.

Група А виглядає набагато рівнішою, ніж група В. Основні аутсайдери Кубка Європи («Шльонск», «Клуж», «Тренто») зібрані в іншій компанії. А ось хто таким буде у когорті українського клубу, те ще питання. Можливо, німецький колектив. «Цедевіта Олімпія» поки що не вражає трансферною кампанією. А ще двоє? Решта команд по ходу міжсезоння солідно посилюються і явно готуються поборотися за плей-оф. Тож на «Прометей» чекає дуже непростий регулярний чемпіонат.

Латвійсько-Естонська Баскетбольна Ліга

Внутрішню першість українському клубу другий рік поспіль замінятиме Латвійсько-Естонська Баскетбольна Ліга (ЛЕБЛ), яку «Прометей» виграв минулого сезону. Тут усе без особливих змін, «титани» знову будуть у ролі основних фаворитів, а основну конкуренцію їм складатимуть ті самі «ВЕФ Рига» та естонський «Калев». Не можна скидати з рахунків «Тарту» та «Вентспілс». Але, повторюся, підопічні Ронена Гінзбурга другий рік поспіль з відривом будуть головними претендентами на перемогу в турнірі.

Кількісно ЛЕБЛ також не зазнала змін. На старт знову вийдуть шістнадцять команд (сім із Латвії + вісім з Естонії + «Прометей»), а серед учасників буде лише одна заміна. Замість естонського «Раквере Тарвас» у турнірі зіграє латиський «Рига Зеллі». Свої домашні поєдинки і у ЛЕБЛ, і у Кубку Європи слобожанський клуб продовжить проводити в столиці Латвії.

Трохи зміниться схема турніру. Тепер, замість Фіналу чотирьох, буде зіграно півфінальні серії до двох перемог, а титул буде розіграно в одному матчі на майданчику команди, яка в регулярному чемпіонаті займе вище місце.

***

Наступний сезон передбачається дуже цікавим для «титанів». Слобожанський клуб зібрав потужний ростер і планує виступити у Кубку Європи явно не гірше, ніж у минулому розіграші. Однак з огляду на рівний склад групи А, для цього доведеться докласти чимало зусиль. Латвійсько-Естонська Баскетбольна Ліга також змусить попітніти підопічних Ронена Гінсбурга, адже в ній будь-яке місце окрім першого означатиме якщо не провал, то як мінімум незадовільний результат. Тож залишається дочекатися старту нового сезону та побачити у справі оновлений «Прометей». Очікуємо з великим інтересом.

Оцініть матеріал
(29)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
BallsToTheWall
Для них увлекательный. а нам по цимбалам.  Разве что еврокубки посмотреть.  На легионеров.)