Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Шахи
| Оновлено 03 серпня 2023, 07:14
2689
0

У Баку стартує Кубок світу з шахів. Анонс турніру

У турнірі за нокаут-системою візьмуть участь більш як 200 шахістів у відкритій секції

| Оновлено 03 серпня 2023, 07:14
2689
0
У Баку стартує Кубок світу з шахів. Анонс турніру
worldcup2023.fide.com

Батьківщина Гаррі Каспарова прийматиме представницьку шахову подію, та неспокійні вітри, що віють нині планетою, відбиваються штормом і в шаховому королівстві. Посіпаки кремлівців захопили владу в світових шахах давно й міцно, й, хай які неподобства коять їхні політичні наднимники, позбуватися її аж ніяк не прагнуть.

Так, репрезентанти країни-агресора в Баку виступатимуть під прапором ФІДЕ, однак їм ніхто не забороняє змагатися поряд з іншими, хай якими фінансовими вершками від влади вони би живилися. Представникам України, звісно, психологічно нелегко буде налаштуватися на протистояння з неприхованими симпатиками (або мовчазними схвалювачами) бомбардувань мирних міст України, та, щиро вірю, що наші шахісти й шахістки мобілізують усю свою шахову снагу, аби виглядати достойно на великому світовому форумі.

Фаворитом відкритої секції є, безперечно, чинний лідер світового шахового рейтингу норвежець Магнус Карлсен. Серед головних конкурентів хай і не чемпіона, та, безперечно, найкращого гравця світу оглядачі називають американців Фабіано Каруану, Хікару Накамуру, Веслі Со, безпрапорного Яна Непомнящего й представника Нідерландів Аніша Гірі.

Серед тих, хто може піднести сюрприз, як на мене, варто назвати переможця шахової олімпіади в складі збірної Узбекистану Нодірбека Абдусатторова, ексукраїнця, а нині представника Румунії Кирила Шевченка й поляка Яна-Кшиштофа Дуду. Україну репрезентуватимуть чимало знаних гросмейстерів. Тут й Андрій Волокітін (має найбільший рейтинг серед представників України в Баку), й один із головних архітекторів командного успіху збірної України на чемпіонаті Європи 2021 р. Антон Коробов, й ексчемпіон світу Руслан Пономарьов, й достоту легендарний Василь Іванчук. А ще – Юрій Кузубов, Володимир Баклан, Віталій Бернадський. Одне слово, повболівати нам буде за кого, хоча до фаворитів жодного з представників України не зараховують.

На першій стадії Баклану протистоятиме 23-річний гросмейстер (торік здобув це почесне звання, ставши наймолодшим в історії гросмейстером у своїй країні) із Сінгапура Тин Цзин’яо. Він є 5-разовим чемпіоном своєї країни. Торік здобув вищу освіту в Національному університеті Сінгапура в царині комп’ютерних наук. Свого часу мав чимало успіхів на континентальному азійському рівні в юному віці. Тин Цзин’яо може бути вельми небезпечним супротивником, адже останнім часом розвиток його шахової кар’єри пришвидшився, і він сповнений бажання засвідчити цей прогрес вдалим виступом у Баку. Власне, й рейтинг сінгапурця трохи вищий, ніж у Володимира. Проте киянин має куди більший досвід гри на великих змаганнях. Він – чемпіон світу 2001 р. в складі збірної України. А на переможця цієї пари наступного етапу очікує азербайджанський титулованець Шахріяр Мамедьяров.

Юрій Кузубов виглядає явним фаворитом у парі з марокканцем Мохаммедом Тіссіром. Між опонентами – добрячих 280 одиниць рейтингу. Проте досвіду представнику Африканського континенту не позичати. Ще в 1999 р. (минуле тисячоліття!) він вигравав континентальний чемпіонат, тричі ставав чемпіоном своєї країни (востаннє в 2005 р.), проте в наші часи більше зосередився на тренерській роботі. Переможець двобою виходить на звитяжця пари Сунілдут Ліна Нараянан (Індія) – Провіденс Оатлхотсе (Ботсвана).

Бернадському дістався на старті дуже цікавий опонент – Темур Куйбокаров. 23-річний уродженець Ташкента вже кілька років виступає під австралійським прапором, є чемпіоном цієї країни 2020 р. Він невпинно прогресує та виглядає цілком конкурентно. На переможця цієї пари вже чекає володар кількох командних титулів китаєць Юй Ян’ї.

Низка наших шахістів розпочне змагання з 2-ї стадії. Пономарьов зокрема зустрінеться з переможцем двобою між німцем Дмітрієм Колларсом і бангладешцем Енамулом Хоссайном. Італієць Даніеле Вокатуро та інший гравець із Бангладеш Фахад Рахман Мохаммад визначать суперника Андрія Волокітіна. Даніель Кадері з ПАР і Крістобаль Енрікес Вільягра, що репрезентує Чилі, з’ясують, хто з них матиме честь зіграти з Василем Іванчуком. Іспанець венесуельського походження Едуардо Іттурісага та представник Монголії Ганзоріг Амартувшин визначать супротивника для Антона Коробова.

Нокаут-система передбачає партію білими, партію чорними, а надалі – за потреби – тайбрейк. Далі йде переможець. Додам, що загальний призовий фонд відкритої секції становить 1 млн 834 тис. доларів США. Переможець дістане 110 тис., фіналіст розбагатіє на 80 тис., той, хто посяде 3-тє місце, поповнить свій рахунок 60 тис., а невдаха двобою за 3-тє місце дістане 50 тис. доларів США. А мінімальну суму отримають ті , хто поступиться в 1-му раунді, – 3 тис. доларів США. Цікаво, що головний арбітр змагань стане багатшим на 7 тис. доларів США, а, приміром, прес-офіцер – на 5700 одиниць американської валюти.

Гравці, що посядуть місця з 1-го по 3-тє, дістануть право участі в турнірі претендентів, який пройде наступного року.

У жіночій секції шанси представниць України більш дотикові. Марія Музичук та Анна Музичук, безперечно, входять до шорт-листу фавориток Кубка. Крім них, у цьому привілейованому товаристві – китаянки Цзюй Веньцзюнь і Тань Чжун’ї, що нещодавно з’ясовували, хто з них є найсильнішою шахісткою в світі (звитяжила Цзюй), їхня співвітчизниця талановита 20-річна Чжу Цзінер, безпрапорні Александра Горячкіна та Катерина Лагно, ексросіянка, яка нині репрезентує Швейцарію, Александра Костенюк, грузинки Нана Дзагнідзе, Бела Хотенашвілі, Ніно Баціашвілі та Мері Арабідзе, шахістки з батьківщини шахів – Індії – Хампі Конеру та Харіка Дронаваллі. Сюрпризи, як на мене, можуть піднести 19-річна шахістка з Казахстану Бібісара Асаубаєва та надія Азербайджану Гюнай Мамадзаде. Крім того, цілком може пройти далеко на цьому Кубку уродженка Одеси, яка нині виступає під американським прапором, Ірина Круш. Не скидав би я з рахунків й українок: ексчемпіонку світу Анну Ушеніну, Юлію Осьмак, Наталію Буксу та Анастасію Рахмангулову.

Букса на старті змагань поміряється силами з 21-річної монгольською шахісткою Турмунхійн Мунхзул (переможниця виходить на потужну німкеню Елізабет Петц), а Рахмангуловій протистоятиме чинна чемпіонка Болгарії (а назагал 3-разова переможниця першості своєї країни) 22-річна Вікторія Радєва (переможниця надалі позмагається з Марією Музичук). Наші шахістки наче й виглядають беззаперечними фаворитками в цих парах, проте суперниці здатні на сюрпризи й із ними варто бути дуже уважними.

На українських шахісток, які стартують із другої стадії, очікують такі потенційні суперниці. Переможниця пари Ставрула Цолакіду (Греція) – Анапаола Борда Родас (Аргентина) виходить на Осьмак, звитяжниця протистояння між Мелією Саломе (Грузія) та Каті Лібрелато (Бразилія) зіграє з Ушеніною, а болгарка Надя Тончева та француженка литовського походження Дейманте Дауліте-Корнетт визначать суперницю для Анни Музичук.

Загальний призовий фонд жіночої секції становить 676 250 доларів США. Переможниця збагатиться на 50-тисячну суму, шахістка, яка посяде 2-ге місце, стане багатшою на 35 тис. доларів США, 3-тя призерка поповнить свій рахунок 25-тисячним гонораром, а та шахістка, яка залишиться на 4-му місці, дістане 20 тис. доларів США. Мінімальна сума для невдах 1-го етапу – 3750 доларів США. Головний арбітр жіночої секції дістане 6200 доларів США, прес-офіцер – 5-тисячну суму.

Гравчині, що посядуть 1–3-тє місця, дістануть право грати в кандидатському турнірі, якій пройде в першій половині 2024 р.

Змагання у жіночій секції фінішуватимуть 21 серпня, а у відкритій секції триватимуть до 24 серпня.

Схоже, що на болотах вирішили вчинити тиск на українців задовго до старту нинішнього Кубка світу. Чого варта лише історія з буцімто небажанням Української держави випускати на змагання легендарного Василя Іванчука – мовляв, українські чиновники геть знахабніли. Цю історію розганяли російські медіа та їхні фідешні підспівувачі. Прикро, що до цієї кампанії залучили й провідних гросмейстерів світу: мовляв, права людини й права спортсменів в Україні порушують. Ніде правди діти, часи в нас нині вкрай складні. Супостат уперто не полишає спроб завдати максимального болю українцям, а ракетно-дроново-артилерійські атаки перемежовує з інформаційними вкидами. Й на них подеколи ведуться, на жаль, і наші медійники. Хай там як, проте відкинемо тепер усе зайве й позмагатимемося за спортивний результат на шаховому Кубку світу. Він того вартий!

Олексій РИЖКОВ

Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Прощавайте, єврокубки? Схоже, Дніпро-1 відмовляється від колишніх амбіцій
Футбол | 27 квітня 2024, 10:28 22
Прощавайте, єврокубки? Схоже, Дніпро-1 відмовляється від колишніх амбіцій

Рік тому команда рвалася в ЛЧ, а зараз може залишитися без континентальних турнірів

Тур Романдії. МакНалті виграв розділку
Інші види | 26 квітня 2024, 19:05 0
Тур Романдії. МакНалті виграв розділку

Загальний залік очолив Хуан Аюсо

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.