Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 23 липня 2023, 11:04
15152
13

Кривбас втрачає найкращих гравців: чи не набридне це Юрію Вернидубу?

Блогер Sport.ua вважає, що клубу з Кривого Рогу необхідно підсилити склад

| Оновлено 23 липня 2023, 11:04
15152
13
Кривбас втрачає найкращих гравців: чи не набридне це Юрію Вернидубу?
ФК Кривбас. Юрій Вернидуб

За минулий сезон Кривбасу та Юрію Вернидубу можна поставити хорошу оцінку. Але попереду серйозніші випробування

Криворізька команда фінішувала на сьомому місці в УПЛ за підсумками минулого чемпіонату. Хороший результат для дебютанта еліти. Особливо якщо враховувати, що більшу частину першого кола «Кривбас» перебував у зоні прямого вильоту, а в останньому турі все ще зберігав реальні шанси посісти п'яте місце та пробитися у Лігу конференцій.

Юрій Вернидуб, якому з нервами (наставник навіть говорив про свою відставку) довелося ліпити нову команду на ходу, оцінив минулий сезон десь у тому ж ключі. Він мав багато роботи в минулому чемпіонаті, але зараз її менше не стане.

Дуже багато побоювань викликає атака. Якщо за надійністю оборони «Кривбас» (пропустили 30 голів – менше, ніж «Зоря», наприклад) минулого сезону посів четверте місце в УПЛ, то за результативністю (26 голів) – лише 13-те. Захист робив команду конкурентною і під час кризового старту, коли атака не могла народити нічого навіть за рахунок стандартів чи індивідуальних проблисків. Адже тоді «Кривбас» програвав по 0:1, навіть у поєдинку з «Шахтарем», а не розгромно.

Але з атакою реально була біда. А зараз у складі «Кривбаса» немає футболістів, які забили 10 голів із командних 26-ти минулого сезону. Назар Волошин (4 голи), який був безумовно найкращим у плані дриблінгу, пішов ще після першого кола. Тепер же покинув команду і Ріфет Капич (6+2 минулого сезону), який у другому колі, в умовах відсутності Волошина, травми Дебелка та нездатності Устименка (нуль голів) забивати, робив буквально все – конструював атаки на ранній стадії, роздавав ключові передачі, подавав стандарти і забивав сам.

ФК Кривбас. Ріфет Капич був лідером Кривбаса у минулому сезоні

І якщо навіть з лідерами атаки, які пішли, «Кривбас» у середньому забивав менше одного голу за матч, то як підвищувати результативність без них? А без голів, виключно за рахунок надійності у захисті, не те що боротися за єврокубки – зберегти сьоме місце буде важко. Конкуренція підвищиться: «Чорноморець» у другому колі помітно додав та показав футбол, який хоче бачити Роман Григорчук, піднялося до УПЛ «Полісся», яке явно готове витрачати більше за «Кривбас» на посилення складу. Хоча і криворізький клуб запевняє, що продовжить роботу на трансферному ринку, поки це вікно не зачиниться. Тим паче, вільних агентів можна підписувати будь-якої миті.

Кривбас знайшов свого тренера

Досить легко зрозуміти, чому Юрій Вернидуб влаштовує керівництво «Кривбаса». По-перше, завдяки йому клуб припинив тренерську чехарду. Нагадаємо, що за відрізок довжиною менше одного року він став третім наставником команди: Геннадій Приходько у Першій лізі протримався буквально кілька місяців, а з Олександром Бабичем не продовжили контракт, оскільки він покращив темп набору очок (команда впевнено йшла другою у своєму дивізіоні), але не гру. Хотів швидко піти і сам Юрій Вернидуб, але тут керівництво «Кривбаса» опинилося в тому ж становищі, що десь 13 років тому Ігор Коломойський із Хуанде Рамосом. Мовляв, якщо вже й із цим тренером нічого не вийде, то кого тоді взагалі кликати і який сильний спеціаліст сюди потім поїде?!

У «президентського клубу» аж ніяк не царський бюджет, нехай криворіжці явно не бідують. І Ріфет Капич – це якраз приклад успішного футбольного бізнесу, який «Кривбас» зробив багато в чому завдяки роботі Юрія Вернидуба. Боснієць, який чудово вписався у схеми Юрія Миколайовича, пішов у «Валмієру» за вагомі 500 тисяч євро. Ой, не факт, що «Кривбас» стільки б заробив у кваліфікації Ліги конференцій.

Криворізький клуб явно сподівається, що трансфер Капича не буде останнім вдалим. Юрій Вернидуб вміє розвивати футболістів, не обов'язково лише молодь. Зараз у «Кривбасі», після завершення кар'єри Віталія Вернидуба, а також відходів Євгена Банади та Євгена Опанасенка, залишилося лише три гравці у віці 30+, один з яких – воротар Андрій Кліщук. Також це півзахисники В'ячеслав Рябов та давній знайомець Юрія Вернидуба Дмитро Хомченовський.

А так, у команді є аж два чемпіони світу U-20 – Данило Безкоровайний та Денис Устименко. Є 15 гравців не старше 25 років, у тому числі новачок Хрвойє Ілич, який номінально має замінити Ріфета Капича. Є шість футболістів не старших за 23 роки. І це ще не вирішено питання із продовженням оренд 21-річного Івана Дібанго та 20-річного Артура Микитишина.

ФК Кривбас. Іван Дібанго (ліворуч)

На Дібанго, наприклад, у «Кривбасі» сильно розраховують. Юрій Вернидуб взагалі бачить його у серйозному європейському чемпіонаті, хоча камерунець поки що в УПЛ вирізняється лише самовіддачею, витривалістю та старанністю, але не винахідливістю та точністю подач.

Артур Микитишин за кар'єру в УПЛ зіграв 33 матчі, в яких забив два голи і зробив чотири асисти - і це насправді хороша статистика для 20-річного футболіста, який не за грандів грав. У нього є простір для прогресу та мотивація.

24-річний Хрвойє Ілич до січня минулого року свою майстерність показував виключно у другій за рангом хорватській лізі. Однак із січня він підписався за «Апоель» з Тель-Авіва і не загубився в ізраїльській еліті – два голи та один асист у 10 матчах. Ілич, який був задіяний у юнацьких збірних Хорватії, але так і не доріс до молодіжки, можливо, саме зараз зможе розкритися по-справжньому.

Також у низці весняних матчів вмінням брати на себе гру запам'ятався 24-річний форвард збірної Нігера Даніель Соса.

Загалом, повторимося, молодих гравців у складі «Кривбаса» вистачає. А для більшості клубів УПЛ це правильна модель виживання та ведення футбольного бізнесу – брати вмотивовану молодь та розвивати її. Під керівництвом Юрія Вернидуба прогресу досягали багато футболістів.

Чи влаштують можливості Кривбаса самого Вернидуба?

Це ключове питання. Подивимося, кого вдасться підписати «Кривбасу». Але відхид найкращих гравців означає, що якщо не знайти їм заміну, то навіть не опуститися нижче за сьоме місце буде важко. Чи це рівень завдань для Юрія Вернидуба?

ФК Кривбас

Нагадаємо, що за виживання цей фахівець боровся лише у сезоні-2011/2012. І те, в жалюгідному стані «Зоря» опинилася не під його керівництвом. А з Вернидубом на чолі набрала 14 очок за 10 турів, програла лише «Шахтарю» та «Дніпру», та достроково уникла вильоту. Далі було 10-е місце – на той момент найкращий результат луганського клубу в чемпіонатах України. А потім Юрій Вернидуб шість сезонів поспіль фінішував у єврокубковій зоні. Так, медалі виграли лише раз, але при цьому «Зоря» перемагала «Атлетик» і «Герту», ​​гідно билася з «Манчестер Юнайтед» і «Лейпцигом», тобто заявила про себе на міжнародній арені.

У солігорському «Шахтарі» Юрій Вернидуб боровся за чемпіонство. У «Шерифі» він вигравав трофеї, а головне – пробився до групового етапу Ліги чемпіонів, набрав там сім очок та переміг мадридський «Реал» на «Сантьяго Бернабеу».

Суто у футбольному плані для Юрія Вернидуба робота у «Кривбасі» стала кроком назад. Принаймні поки що. Подивимося, чи довго йому буде цікаво без єврокубків.

Ігор ЯСЛИК

Оцініть матеріал
(56)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ
Футбол | 27 квітня 2024, 03:03 0
Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ

Поєдинок 26-го туру УПЛ відбудеться 27 квітня о 13:00 за Києвом у Дніпрі

Новий шанс збірної України. Анонс чемпіонату світу з хокею
Хокей | 27 квітня 2024, 12:15 5
Новий шанс збірної України. Анонс чемпіонату світу з хокею

Команда Дмитра Христича спробує вийти до Дивізіону 1A

Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
BekXan
Вернидуб схоже мазохіст в Зорі кожен рік вигрібав з гравцями тепер в Кривбасі.
Gargantua
действительно странная ситуация с отсутствием трансферов.
нужен по крайней мере опорник
BallsToTheWall
Тут ему не тираспольский курорт.   Пусть вспоминает годы работы с Чанцевым во главе Металлурга Зп. и Зари Лг.   Клуб же хотели реинкарнировать, а не сделать  победителем Лиги чемпионов.
Владислав Антонов
Усе типово для будь-якого безликого і безамбіціозного клуба вишки. Щоліта півкоманди на вхід, півкоманди на вихід, жодного стратегічного мислення і розвитку.
simon andre
Яслик сходи в ясли . А если хочешь узнать приедь в клуб и узнай информацию лично . А не сидя на диване в Киеве ты говоришь о клубе . Или у тебя жопа с диваном срослась что бес дивана ты не куда  не можешь пройти .