Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 25 червня 2023, 09:26
4772
1

Почеттіно в Челсі – правильне рішення. Від цього виграють усі

Розмірковуємо про призначення аргентинського фахівця у лондонський клуб

| Оновлено 25 червня 2023, 09:26
4772
1
Почеттіно в Челсі – правильне рішення. Від цього виграють усі
Getty Images/Global Images Ukraine. Маурісіо Почеттіно

«Челсі» провалив сезон 2022/23. Потрібно називати речі своїми іменами. Помилки робили всі, починаючи з керівництва. Нові власники клубу не спрацювалися з Томасом Тухелем. Грема Поттера, якого самі ж і обрали, звільнили через слабкі показники. З Френком Лемпардом результати були ще гіршими. У підсумку «сині» завершили сезон на 12-му місці в турнірній таблиці Прем'єр-ліги. Це найгірший показник лондонського клубу за останні 29 років.

Після призначення Лемпарда «Челсі» продовжив пошуки тренера на постійну основу. ЗМІ називали багатьох кандидатів на роль наставника команди, серед яких були Юліан Нагельсманн та Луїс Енріке. При цьому Маурісіо Почеттіно курсував у чутках ще після звільнення Тухеля. Зрештою, з Енріке нічого не вийшло, хоча він, напевно, був зацікавлений, оскільки літав до Лондона. Нагельсманн відмовився сам. Так із реальних кандидатів залишився лише Почеттіно.

Останній варіант виявився найбільш підходящим. Сторони підписали контракт за схемою 2+1 та готуються до плідної співпраці. Офіційно аргентинець розпочне виконання своїх обов'язків з 1 липня, але він заздалегідь почав працювати з керівництвом та спортивними директорами над складом. Очевидно, що «синім» доведеться продати багатьох гравців після того безумства, яке вони влаштовували у попередні трансферні вікна. Але при цьому лондонці не відмовляються і від вхідних трансферів, але підходять до них вже більш обдумано.

Перше завдання Почеттіно – навести лад у команді. Лемпард заявляв, що в «Челсі» із цим біда. Одні гравці втрачають впевненість у собі, інші нічого не знають про своє майбутнє, хтось хоче піти. Фахівцеві потрібно буде зробити з розібраного складу збалансований. Його це не лякає. Аргентинець будував команди у кожному зі своїх попередніх клубів, окрім «ПСЖ». Там було так багато зірок, що контролювати всіх було складно без певних наслідків. Тут же у Маурісіо буде група молодих гравців, з якими він точно впорається.

Робота з молоддю – відмінна риса Почеттіно. Особливо добре це було помітно у «Тоттенхемі». Саме він підтягнув до основи Гаррі Кейна, який до того блукав орендами. У другому своєму повноцінному сезоні у складі «шпор» англієць записав на свій рахунок 21 гол у АПЛ. З того часу він щороку забиває не менше 15-ти м'ячів у Прем'єр-лізі. Саме Почеттіно підписав у «Тоттенхем» Сон Хин Міна, який став одним із найкращих гравців ліги на своїй позиції. При ньому також розкрився Деле Аллі, якого «шпори» не побоялися витягнути з третього дивізіону.

Після відходу Почеттіно навіть більш імениті тренери в «Тоттенхемі» не затримувалися. Але в аргентинця вірили, хоча він не мав досвіду роботи в топ-клубах – лише в «Еспаньйолі» та «Саутгемптоні». Але фахівець розпочав із найголовнішого – з об'єднання команди, яка до його приходу була у розібраному вигляді. Почеттіно багато часу приділяв атмосфері у колективі і нікому не дозволяв її зіпсувати. Аргентинець використовував різні методи, які дозволяли футболістам зблизитися та почуватися частиною команди.

Getty Images/Global Images Ukraine. Маурісіо Почеттіно

Тепер фахівцю потрібно те саме зробити в «Челсі». Наприкінці минулого сезону команда виглядала розібраною, розбитою та деморалізованою. Але Почеттіно цей виклик не лякає. Навпаки, згідно з інсайдерськими даними, аргентинець із натхненням прийняв запрошення до лондонського клубу. Там він не матиме зірок світового масштабу, які ставлять свої потреби на перше місце. У «синіх» буде молода команда, якій потрібний хороший наставник. Саме наставник. А Почеттіно любить та вміє працювати з молоддю.

Те, що у аргентинця не все вийшло у «ПСЖ», ще ні про що не каже. Насправді Почеттіно – серйозний фахівець, який має свою думку з різних питань. У простіших клубах він контролював багато процесів, які йому передавало керівництво, що позитивно впливало і на «Еспаньйол», і на «Саутгемптон». У «ПСЖ» у нього таких широких повноважень не було, у «Тоттенхемі» були частково. Це саме те, що потрібно новому керівництву «синіх». З Тухелем американці не спрацювалися тому, що він хотів все контролювати сам, а Поттер, як пишуть в Англії, був для них дуже добрим. Фахівець з усім погоджувався з босами, але їм була потрібна людина зі своєю думкою з різних питань.

Нові керівники «Челсі» хочуть бачити на чолі команди тренера з характером, але при цьому й такого, який не відмовлятиметься від співпраці, а допоможе їм розвивати клуб спільними зусиллями. Почеттіно якраз підходить для таких цілей. У всіх клубах, де аргентинцю довіряли, він давав результат. Фахівець виводив у середняки елітного дивізіону «Еспаньйол» та «Саутгемптон», а «Тоттенхем» довів до фіналу Ліги чемпіонів. При ньому «шпори» також стабільно були в четвірці найкращих команд АПЛ і навіть ставали віце-чемпіонами.

Почеттіно добре підходить нинішньому «Челсі». Він, як і всі, хоче перемагати, але при цьому велику увагу приділяє будівництву проекту та розвитку молодих гравців. Він неконфліктний, працює у тих умовах, які є. Однак йому важлива підтримка керівництва – моральна і фінансова. У «Челсі» у нього не повинно бути проблем із цим. Аргентинець має свій агресивний стиль гри з високим пресингом, який підійде молодим, фізично розвиненим футболістам. І, що найголовніше, фахівець має шанс створити практично з нуля свою команду. Знадобиться час на створення саме тренерської команди, але результат може вийти хорошим.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

«Ти потрібен мені у фіналі на Уемблі». Анчелотті звернувся до кіпера Реала
Футбол | 20 травня 2024, 00:55 1
«Ти потрібен мені у фіналі на Уемблі». Анчелотті звернувся до кіпера Реала

Наставник «Реала» провів розмову з Андрієм Луніним

Красюк зізнався, що говорив рефері після нокдауну Ф'юрі від Усика
Бокс | 19 травня 2024, 16:25 2
Красюк зізнався, що говорив рефері після нокдауну Ф'юрі від Усика

Олександр став абсолютним чемпіоном світу після перемоги над Тайсоном в Ер-Ріяді

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
pol-55
+++ все вірно.