Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Молодіжні турніри
| Оновлено 21 червня 2023, 18:07
3338
3

Броббі, Нуса, Мукоко та інші: 21 зірка молодіжного Євро-2023

Видання The Athletic – про головних талантів чемпіонату Європи U-21

| Оновлено 21 червня 2023, 18:07
3338
3
Броббі, Нуса, Мукоко та інші: 21 зірка молодіжного Євро-2023
Getty Images/Global Images Ukraine

Є таке неписане правило: ніколи не купуйте гравця після успішного турніру.

Але якщо поглянути на список попередніх володарів «Золотого м'яча», нагороди найкращому гравцеві Чемпіонату Європи серед молоді U-21, то не можна не захопитися. Хуан Мата, Петр Чех, Андреа Пірло, Фабіо Каннаваро, Тьяго Алькантара і Клаас Ян Хунтелаар – ось лише деякі з цього зіркового списку.

Чемпіонат Європи 2023 року U-21, останньої вікової категорії перед дорослим рівнем, є другим, у якому беруть участь 16 команд, розділених на чотири групи. Це означає, що сотні гравців зіграють у десятках матчів у рамках 18-денного турніру з груповим етапом і плей-оф.

Вибір гравців і команд, за якими ви будете стежити, вимагає чималої підготовки. На щастя, ми зробили все за вас, оцінивши склади команд і вибравши 21 найцікавішого гравця, за якими варто стежити на турнірі. З деякими з них ви вже знайомі, багато хто готовий до переходу в топ-клуби, а деяких ви для себе ще не відкрили.

Поїхали!

ПС: Відсутність у цьому списку Михайла Мудрика та італійця Сандро Тоналі пов'язана з тим, що їхніх імен не було в попередніх заявках своїх команд, і їхня участь у турнірі була під питанням.

Гіоргі Мамардашвілі

Країна: Грузія
Позиція: Воротар
Клуб: Валенсія
Вік: 22 роки
Матчі за збірну U-21: 4

Влітку 2021 року «Валенсія» уклала угоду з грузинським «Динамо» Тбілісі з приводу трансферу 20-річного воротаря. Він приєднався до резервної команди «Кажанів», яка виступає в третьому дивізіоні чемпіонату Іспанії.

Через два роки Гіоргі Мамардашвілі підписав контракт із клаусулою в розмірі 100 мільйонів євро і не пропустив жодної ігрової хвилини в Ла Лізі сезону 2022/2023.


Getty Images/Global Images Ukraine. Гіоргі Мамардашвілі

Це був справжній злет для молодого воротаря, який дебютував у Ла Лізі в матчі проти «Хетафе» в серпні 2021 року через травми Яспера Сіллессена та Жауме Доменека. Грузин вийшов на поле, зробив п'ять вражаючих сейвів і відтоді не віддає місце в стартовому складі.

Відомий своїми сейвами після ударів із близької відстані, Мамардашвілі зіграв важливу роль у виживанні «Валенсії» цього сезону, зокрема, не дозволив Федеріко Вальверде забити на останніх хвилинах вирішального матчу проти «Реала» (перемога 1:0).

Без найкращого гравця сезону в Серії А Хвічі Кварацхелії Грузія опинилася у важкій групі, в якій вони зіграють із Бельгією, Нідерландами та Португалією. У Мамардашвілі точно буде багато роботи.

Він грає як... Аарон Ремсдейл.

Браян Броббі

Країна: Нідерланди
Позиція: форвард
Клуб: Аякс
Вік: 21 рік
Матчі за збірну U-21: 14 (8 голів)

Одним із нападників, з якими грузинському воротареві доведеться зіткнутися, є Браян Броббі – гравець, який швидко стає не тільки великим бомбардиром, а й автором вирішальних голів. Він забив 13 голів в Ередивізі сезону 2022/2023 з частотою один гол на 127 хвилин, що зробило його найкращим бомбардиром «Аякса». Із них 7 було забито ударами правою ногою, 4 – лівою і ще 2 – головою.

21-річний гравець особливо сильний у діагональних забіганнях за спину захисникам для завершення проникаючих передач, і навіть може робити це з положення стоячи, якщо пас на хід не проходить. Проте, можна знайти чимало прикладів того, як він атакує глибину, коли «Аякс» стикається з організованим низьким блоком.

Є куди вдосконалювати його гру між штрафними майданчиками – зокрема, пресинг і вміння зв’язувати гру команди. Себастьєн Алле, попередній форвард «Аякса», перевершував Броббі в обох цих компонентах гри. Однак, враховуючи вік Броббі, є складні компоненти гри, які він вже опанував.

Його фізичні дані вражають: колишній тренер молодіжки Джон Хейтінга розповідав, що у віці 16 років Броббі був найшвидшим в академії «Аякса» і стрибав далі, ніж Кріштіану Роналду.

Це нападник, який обов'язково приверне до себе увагу, незалежно від того, як виступить його команда.

Він грає як... Ромелу Лукаку часів «ВБА» чи «Евертона», або як Робін ван Персі в грі проти високої лінії оборони.

Лоїс Опенда

Країна: Бельгія
Позиція: форвард
Клуб: Ланс
Вік: 23 роки
Матчі за збірну U-21: 15 (13 голів)

Якщо говорити про бомбардирів, можна сказати, що мало хто добився такого злету в сезоні 2022/2023, як Лоїс Опенда.

Він заслужив перехід до Ліги 1 після зіркового сезону в складі «Вітесса», коли забив 42% голів команди в Ередівізі, а колектив з Арнема посів шосте місце. Після цього швидкісний нападник перетворився на смертоносного виконавця ударів з близької відстані в «Лансі» Франка Еза, забивши 21 гол у своєму дебютному сезоні за клуб.

Більш пильний погляд на його карту ударів говорить багато про що. Він один із п'яти гравців Ліги 1, які завдали понад 100 ударів у минулому сезоні, 87,3% з них було завдано з меж штрафного, причому сім голів було забито з меж воротарського майданчика.


Всі удари Опенди по воротах (крім пенальті) в Лізі 1 2022/2023

Опенда відмінно зарекомендував себе у всіх змаганнях, і він може створити апетитний атакувальний дует із Шарлем Де Кетеларе в атаці збірної Бельгії. Одне золоте покоління «Червоних дияволів» йде зі сцени, і Опенда буде прагнути стати символом нового.

Він грає як... Майкл Оуен.

Родріго «Роро» Рікельме

Країна: Іспанія
Позиція: Лівий нападник
Клуб: Жирона (в оренді з Атлетіко Мадрид)
Вік: 22 роки
Матчі за збірну U-21: 9 (5 голів)

Якщо ви шукаєте зухвалість і впевненість у собі, то Роро Рікельме створений для вас.

Взятий в оренду в «Атлетіко» Мадрид, Роро Рікельме провів ще один яскравий сезон далеко від столиці, цього разу в «Жироні», яка нещодавно підвищилася в класі, після 7 голів і 12 асистів у другому дивізіоні у складі «Мірандеса» в минулому сезоні.

Хитрий, видовищний вінгер, він – мініатюрний дриблер, що володіє потужним ударом з правої ноги. Його 5,9 спроб дриблінгу за гру створюють картину безстрашного вінгера, і тільки Вінісіус Жуніор і Самуель Ліно протягували м'яч у фінальну третину частіше, ніж він.

Також він любить бити по воротах. У середньому 2,3 удари за гру, і половина з них ­– удари з-за меж штрафного. У Рікельме вже є захоплююча підбірка красивих голів, включно з голом у матчі проти «Реал Сосьєдада» (перемога 5:3), який претендує на звання найкрасивішого в сезоні в Ла Лізі.

Отримавши м'яч боком до воріт, він прокинув його між ніг Мартіну Субіменді...

...після чого завдав потужного удару у верхній кут воріт Алекса Реміро.

Із чотирма голами в п'яти останніх матчах за збірну U-21 Рікельме, схоже, збирається стати зіркою іспанської команди, сподіваючись вразити свій рідний «Атлетіко».

Дриблер і бомбардир з великою кількістю ударів, який вміє ефектно пробити – що тут може не сподобатися?

Він грає як... Андрєй Аршавін.

Леві Колвілл

Країна: Англія
Позиція: Центральний захисник
Клуб: Челсі
Вік: 20 років
Матчі за збірну U-21: 6

«Важко знайти іншого центрального або лівого центрального захисника з такими якостями», – сказав головний тренер «Брайтона» Роберто Де Дзербі про Леві Колвілла в травні.

Він провів свій дебютний сезон в АПЛ на правах оренди з «Челсі», і був гравцем основи в центрі оборони в парі з Льюїсом Данком у схемі 4-2-3-1, яка принесла «Брайтону» місце в єврокубках.

Колвілл є майстром білд-апу і демонструє відмінний діапазон пасу. Він може змінювати напрямок атак, роздавати проникаючі та верхові передачі. Минулого сезону він зробив найбільше передач із просуванням м'яча (4,8) за 90 хвилин серед усіх центральних захисників АПЛ.

Найяскравішою його грою в сезоні стала виїзна перемога «Брайтона» над «Арсеналом» із рахунком 3:0. Не володіючи м'ячем, Колвілл висунувся дуже високо для опіки Мартіна Едегора.

«Це сміливість», – сказав після матчу Де Дзербі.

Зі зростом 188 см Колвілл достатньо високий, щоб ефективно захищатися у своєму штрафному майданчику, але водночас він динамічний і рухливий, швидко розвертається і грамотно вибирає позицію в обороні.

Володіючи м'ячем, Колвілл неодноразово знаходив Каору Мітому в небезпечних позиціях і дозволяв йому ізолювати Бена Вайта.

Володіючи таким вражаючим самоконтролем у такому юному віці, Колвілл повинен зіграти величезну роль у складі «Молодих левів» Лі Карслі.

Він грає як... Вірджіл ван Дейк, але не настільки домінує в повітрі.

Юссуфа Мукоко

Країна: Німеччина
Позиція: Форвард
Клуб: Боруссія Дортмунд
Вік: 18 років
Матчі за збірну U-21: 5 (6 голів)

Одним із завдань Колвілла буде зупинити Юссуфа Мукоко, мабуть, найталановитішого форварда в квартеті, в якому грає збірна Англії.

У віці 13 років Юссуфа Мукоко вже забив 83 голи в 46 повних матчах за дортмундську «Боруссію» U-17. У 14 років він перейшов до команди U-19 і забив 44 голи в 23 матчах.

Навіть для клубу, через лави якого пройшло чимало молодих талантів, це був безпрецедентний результат.

Через шість років результативний нападник побив рекорди в Бундеслізі, ставши наймолодшим гравцем і бомбардиром ліги, а також гравцем, який у найбільш ранньому віці провів 10, 25 і 50 матчів у найвищому дивізіоні німецького футболу.

Його запаморочливий злет кар'єрними сходами дещо пригальмували травми: з моменту переходу в першу команду він пропустив уже 34 матчі Бундесліги через різні проблеми. Проте, його більярдні удари і двоногість дозволили 18-річному гравцеві все ж забити 13 голів у своїй все ще короткій кар'єрі на дорослому рівні.


Всі удари по воротах (крім пенальті) Мукоко за кар'єру в Бундеслізі

Мукоко регулярно виходив на заміну в такій болючій кінцівці сезону для «Боруссії», тож у червні він має бути готовий до гри за збірну Німеччини U-21.

З огляду на його 6 голів у 4 відбіркових матчах, ніхто не здивується, якщо він продовжить забивати і на Євро-2023.

Він грає як... Лаутаро Мартінес.

Зено Дебаст

Країна: Бельгія
Позиція: Центральний захисник
Клуб: Андерлехт
Вік: 19 років
Матчі за збірну U-21: 1

Бельгія має репутацію країни, яка за останні десятиліття виховала видатних в плані гри з м'ячем центральних захисників: Яна Вертонгена, Тобі Алдервейрелда, Венсана Компані, Томаса Вермалена. І Зено Дебаст може стати наступним у цьому списку, граючи в тому ж стилі: вільно володіючи м'ячем, уміючи захищатися один-в-один і технічно відмінно володіючи широким діапазоном пасу.

19-річний футболіст тричі викликався до дорослої збірної і увійшов до заявки команди на ЧС-2022, хоча в Катарі він не зіграв жодної хвилини.

Його перехід у дорослу збірну відбувся після стабільно хороших виступів праворуч у трійці центральних захисників за Феліче Маццу, який замінив Компані на посаді головного тренера «Андерлехта». Після того як Маццу був звільнений і замінений на Браяна Рімера, «Андерлехт» став грати в чотири захисники, а Дебаст став правим центральним захисником. У найгіршому сезоні клубу з 1937 року Дебаст був світлою плямою і зіграв найбільшу кількість хвилин серед усіх гравців команди.

«Це був один із найбільш вражаючих дебютів за останні роки у збірній Бельгії», – сказав тодішній головний тренер Роберто Мартінес про дебют Дебаста в переможному матчі проти Уельсу в Лізі Націй у вересні 2022 року. «Я побачив молодого хлопця з великою впевненістю в собі, але і з великим бажанням вчитися», – додав Мартінес.

У дебютному матчі Дебаст виконав 79 точних пасів із 87, зокрема 7/10 довгих передач, а його здатність розрізати оборону суперника була помітна і в Лізі конференцій – Дебаст (49) посів друге місце серед партнерів по команді за передачами з просуванням м'яча.

Він грає як... кожен хороший бельгійський центральний захисник останніх років.

Енцо Ле Фе

Країна: Франція
Позиція: 10-й номер
Клуб: Лор'ян
Вік: 23 роки
Матчі за збірну U-21: 11 (3 голи)

Мініатюрний півзахисник зростом 170 см, Енцо Ле Фе грає так, як його прізвище перекладається з французької: чарівник Енцо. Він носиться по полю і творить диво.

У «Лор'яні» з низьким рівнем володіння м'ячем (46% в середньому в минулому сезоні) Ле Фе був творчим центром, іноді граючи півота, іноді вільну вісімку в 4-3-3 або 10-го номера в схемі в 3-4-3. Тільки п'ять гравців Ліги 1 створили більше моментів, ніж Ле Фе (67) у минулому сезоні.

Незалежно від своєї ролі, Ле Фе переміщається, прагне отримати м'яч і бути різким, як під час передачі на вінгерів, так і під час проходу через півзахист суперника за допомогою стінок.

Він також регулярно розвертається першим дотиком, навіть коли його пресингують і він розташовується перед своїми воротами.

23-річний гравець має відмінний удар, але більше у творчому сенсі, і дуже небезпечний під час виконання стандартів.

Граючи позаду атакувальної лінії збірної Франції, яка в минулому сезоні забила сумарно 55 голів у топ-5 європейських лігах, Ле Фе і Мікаель Олісе є дуже класними плеймейкерами.

Він грає як... Зінедін Зідан був набагато вищим, але за стилем гри Ле Фе дуже схожий на свого знаменитого співвітчизника.

Дестіні Удогі

Країна: Італія
Позиція: Фланговий захисник
Клуб: Удінезе (на правах оренди з Тоттенхема)
Вік: 20 років
Матчі за збірну U-21: 7

Названий головним тренером «Удінезе» Андреа Соттілом «видатним», захисник Дестіні Удогі точно вразив всіх в Італії.

Удогі є скоріше атакувальною, ніж оборонною силою, граючи в стінки і забезпечуючи контратаки з глибини поля в якості флангового захисника в «Удінезе» в схемі 3-5-2.

У період із січня 2022 року по січень 2023 року Джонатан Клосс (15) був єдиним захисником у топ-5 європейських лігах, який записав на свій рахунок більше результативних дій, ніж Удогі (12 – сім голів, п'ять передач).

Він схильний до вривань у штрафний майданчик, де може забити або віддати гольовий пас, а також до зміщень у центр під неробочу праву ногу та ударів у дальній кут. Удогі радше «фланговий», ніж «захисник», але з потенціалом універсала.

Серед гравців «Удінезе» Удогі посідає третє місце за кількістю відборів плюс перехоплень (107) і передач під удар (88), а також лідирує за дриблінгом (122 спроби, 51 успішна) і передачами з просуванням м'яча (109).

При зрості 187 см він високий і сильний у єдиноборствах на фланзі, часто шукає можливості для дриблінгу і розганяє контратаки.

Удогі розташовуватиметься на лівому фланзі збірної Італії позаду Віллі Ньонто з «Лідса», і за цією зв'язкою буде цікаво поспостерігати...

Він грає як... датчанин Йоакім Меле з «Аталанти».

Ян Маатсен

Країна: Нідерланди
Позиція: Лівий захисник
Клуб: Челсі
Вік: 21 рік
Матчі за збірну U-21: 10 (1 гол)

Ще один гравець, який успішно провів цей сезон на правах оренди, Ян Маатсен повертається на «Стемфорд Брідж» сповнений упевненості в собі та готовий боротися за місце лівого захисника в команді Маурісіо Почеттіно.

Тріумфальний минулий сезон у «Бернлі» став третьою орендою для 21-річного гравця в його кар'єрі, і він грав головну роль під керівництвом Компані, здійснюючи стрімкі забіги лівим флангом. Тільки Коннор Робертс – на протилежному фланзі четвірки захисту «Бернлі» – перевершив показники Маатсена в 49,3 просування м'яча на 90 хвилин у Чемпіоншиті минулого сезону.


Всі просування м'яча Маатсена з допомогою дриблінгу на 13+ метрів в Чемпіоншипі 2022/2023

Голландець також має здібності в завершенні атак: він завдав більше за всіх ударів по воротах серед усіх захисників Чемпіоншипа в сезоні 2022/2023, забив чотири голи, а також набрав 5,7 очікуваних асистів. Він не ухиляється і від своїх оборонних обов'язків, лідируючи за підбираннями і посідаючи третє місце за кількістю перехоплень.

Маатсен – універсальний захисник, і не дивно, що його включили до команди сезону Чемпіоншипа.

Він уже встиг відзначитися трьома результативними діями за збірну U-21, і це чудова можливість для нього продемонструвати свої таланти своєму потенційному тренеру Почеттіно, який, як відомо, полюбляє допомагати молодим талановитим гравцям розвиватися.

Він грає як... і знову Йоакім Меле.

Габрі Вейга

Країна: Іспанія
Позиція: півзахисник
Клуб: Сельта
Вік: 21 рік
Матчі за збірну U-21: 1

У минулому сезоні Габрі Вейга зіграв всього 226 хвилин на дорослому рівні. Тепер, коли він врятував свій рідний клуб від вильоту, зробивши драматичний дубль в останньому турі, він став одним із найцікавіших молодих гравців на європейській арені.

За видатний сезон Вейга здобув репутацію потужного восьмого номера, який неймовірно ефективно просуває свою команду вперед бульдозерними забігами зі своєї половини поля.

Опинившись у небезпечних зонах атаки, 21-річний футболіст користується своїм потужним ударом, і здатний влучити в кут воріт з обох ніг. Його 4 голи з-за меж штрафного є найкращим результатом у Ла Лізі.


Всі удари по воротах (крім пенальті) Вейги в Ла Лізі 2022/2023

Що одразу впадає в око, так це його вертикальний стиль гри, він не втрачає часу, коли справа доходить до створення моментів.

Іноді він може бути надто амбітним, заганяючи себе в глухий кут або намагаючись зробити останній проникаючий пас. Однак його чистий природний талант означає, що можлива втрата м'яча часто варта цього ризику.

Буде важко перевершити його останній матч сезону за «Сельту», коли він двічі забив у ворота «Барселони» та допоміг команді втриматися в еліті, але голи на міжнародній арені можуть відкрити Вейзі шлях до великого трансферу цього літа.

Він грає як... Набіль Фекір.

Ноні Мадуеке

Країна: Англія
Позиція: Вінгер
Клуб: Челсі
Вік: 21 рік
Матчі за збірну U-21: 7 (1 гол)

«Захоплюючий, швидкий, прямий», – так оцінив Ноні Мадуеке головний тренер молодіжки Карслі після перемоги Англії над Францією з рахунком 4:0 у березні. Мадуеке вийшов на заміну на 66-й хвилині і через 20 хвилин був визнаний найкращим гравцем матчу, забивши гол і двічі асистувавши.

За останній рік Мадуеке увійшов в один відсоток найкращих європейських вінгерів за кількістю просувань вперед за допомогою ведення м’яча (6,6), вдалих спроб дриблінгу (4,3) і торкань у штрафному суперника (8,3) за 90 хвилин. «Статистика говорить сама за себе» – це його життєве кредо.

Мадуеке – універсальний вінгер, здатний грати на будь-якому фланзі й атакувати захисника в обох напрямках. Для лівоногого гравця, який зазвичай діє праворуч, еталоном, звісно ж, є Ар'єн Роббен, хоча кар'єра Мадуеке більше схожа на Роббена, ніж на його стиль: у січні він перейшов із ПСВ у «Челсі», поїхавши з Англії в 16 років.

21-річний футболіст забив два перші голи ПСВ у матчі за Суперкубок Нідерландів-2021 на «Амстердам Арені». Вони відображають його стиль: обидва голи були забиті після дриблінгу, перший – лівою ногою після дриблінгу зі зміщенням у центр, другий – правою ногою після дриблінгу зі зміщенням у фланг.

Ми бачили проблиски потенціалу Мадуеке в АПЛ, зокрема, на «Емірейтс» на початку травня, і хитрий вінгер буде в центрі уваги в молодіжній збірній Англії.

Він грає як... суміш Ріяда Мареза і Вілфріда Заа, коли останній опиняється в обмеженому просторі.

Амін Гуїрі

Країна: Франція
Позиція: форвард
Клуб: Ренн
Вік: 23 роки
Матчі за збірну U-21: 26 (11 голів)

Поряд з Опендою, 23-річний Амін Гуїрі є ще одним перевіреним бомбардиром у складі збірної Франції. 23-річний випускник академії «Ліона» перейшов до «Ренна» з «Ніцци» влітку минулого року і забив понад 10 голів у кожному зі своїх перших трьох сезонів у Лізі 1 (12, 10 і 15).

Оскільки атакувальний стиль «Ренна» – насичений змінами позицій і заснований на широких трикутниках і ромбах – такий, що Гуїрі, представник покоління форвардів, які люблять грати на вільному просторі без фіксованої позиції, часто переміщується й опускається в глибину.

Як умілий дриблер, він часто здатний виходити зі складних ситуацій і віддавати м'яч своїм партнерам по команді. Гуїрі здатний завершувати навіси і передачі в один дотик і часто бере участь у розвитку цих атак. Він також може забивати ударами в кут воріт після дриблінгу.

Форвард продемонстрував своє розмаїття, оформивши хет-трик у матчі з «Аяччо» в травні: його першого результативного удару було завдано головою після розумного відкривання на ближню штангу, а потім був забіг для завершення передачі в один дотик. І під кінець матчу він отримав м'яч у глибині поля, між лініями, першим же дотиком обіграв захисника, показав, що проб'є в дальній кут, а потім вдарив у ближній.

Гуїрі був у складі збірної Франції U-17, яка вилетіла у чвертьфіналі чемпіонату Європи-2017, але він став найкращим бомбардиром (і увійшов до символічної збірної турніру) з 8 голами. У французькій лінії атаки є з кого вибирати, але Гуїрі цілком може стати найкращою опцією для забивання голів.

Він грає як... Карім Бензема, який також має подвійне французько-алжирське громадянство.

Андре Алмейда

Країна: Португалія
Позиція: Півзахисник
Клуб: Валенсія
Вік: 23 роки
Матчі за збірну U-21: 12 (2 голи)

Втративши через травму свого капітана та творчого натхненника Фабіо Вієйру, Португалія розраховуватиме на Андре Алмейду.

23-річний футболіст провів хороший сезон у складі «Валенсії», яка стала його першим клубом після рідної «Віторії Гімараеш». Рухливий півзахисник, який полюбляє викручуватися з неприємностей, Алмейда зарекомендував себе в Іспанії як майстер стандартів, що вміє робити розкішні передачі в штрафний майданчик.

Проти «Альмерії», наприклад, він відкривається в ширину, щоб отримати м'яч, а потім піднімає голову і помічає Джастіна Клюйверта, який набігає, біля дальньої штанги. Здатний сильно підкрутити м'яч під час передачі, Алмейда часто подає в штрафний, не поспішаючи, щоб вибрати відповідний варіант.

Альмейда створив 24 моменти для партнерів по команді зі стандартів, а також забив один розкішний штрафний удар у матчі проти «Бетіса» в листопаді. У минулому сезоні він також здійснював 3,2 спроби дриблінгу за гру, що підкреслює його авантюрний характер у фінальній третині поля.

Португалія посіла друге місце на останньому Євро U-21, а Вієйра став найкращим гравцем турніру. Алмейді є на кого рівнятися.

Він грає як... півзахисник «Ньюкасла» і збірної Бразилії Бруно Гімараеш.

Оскар Глух

Країна: Ізраїль
Позиція: 10-й номер
Клуб: Ред Булл Зальцбург
Вік: 19 років
Матчі за збірну U-21: 4

Пам'ятаєте підлітка, який забив збірній Англії U-19 у фіналі чемпіонату Європи влітку минулого року? Якщо не пам'ятаєте, то це був Оскар Глух.

Відтоді він дебютував за дорослу збірну Ізраїлю і взимку перейшов у «Ред Булл Зальцбург» із тель-авівського «Маккабі». У восьми матчах за «Зальцбург» він провів на полі трохи менше 800 хвилин, але добре адаптувався і показав свої здібності, забивши двічі та двічі асистувавши в австрійській Бундеслізі. На початку сезону він забив чотири голи й асистував вісім разів у 17 матчах за тель-авівський «Маккабі».

Компактний 10-й номер (172 см), який відмінно приймає м'яч між лініями, розвертається й атакує ворота, Глух швидкий і моторний, але водночас має занижений центр тяжіння, тож його важко збити з ніг або відібрати в нього м'яч. За стилем він чимось нагадує гібрид між раннім Ліонелем Мессі, а за технікою дриблінгу схожий на Алексіса Санчеса, з великою кількістю обводок, ривків і фінтів. Він небезпечний у контратаках.

Він атакує захисників один-в-один на флангах, але також часто вривається в штрафну, щоб підбирати м'ячі після навісів, регулярно забиваючи в один дотик з відскоків. Як він показав у матчі проти Англії минулого літа, він здатний творити великі справи.

Він грає як... ранній Ліонель Мессі, змішаний з Алексісом Санчесом.

Хефрен Тюрам

Країна: Франція
Позиція: Півзахисник
Клуб: Ніцца
Вік: 22 роки
Матчі за збірну U-21: 14 (2 голи)

Хефрен Тюрам не грає так, ніби його зріст становить 192 см.

Центральний півзахисник, син Ліліана Тюрама і молодший брат Маркуса Тюрама, він був названий на честь єгипетського фараона. Він часто намагається прослизнути крізь оборону суперника за допомогою дриблінгу, чому сприяють довгі ноги і високий зріст, завдяки якому його важко зупинити. Він не найчистіший дриблер, але, безумовно, ефективний. Зрештою, він потрапив до символічної збірної сезону в Лізі 1.

Цього сезону 22-річний півзахисник «Ніцци» грав разом з Аароном Ремзі та Россом Барклі, і його можна розглядати як певний гібрид цих двох гравців. Неважко зрозуміти, чому багато хто розглядає його як альтернативу Джуду Беллінгему, особливо з огляду на вік і фізичні дані.

Getty Images/Global Images Ukraine. Хефрен Тюрам

При своїх габаритах він виграє мало дуелей на другому поверсі, краще перехоплює, ніж відбирає, і краще йде в дриблінг, ніж пасує. Минулого сезону в Лізі 1 він здійснив стільки ж спроб дриблінгу, скільки і передач із просуванням м'яча (77).

Французька атакувальна лінія цілком може опинитися в центрі уваги, але Тюрам буде важливою ланкою, що зв'язує суперзірок воєдино.

Він грає як... Джуд Беллінгем і колишній півзахисник збірної Бельгії Муса Дембеле.

Ніколо Ровелла

Країна: Італія
Позиція: Півзахисник
Клуб: Монца (в оренді з Ювентуса)
Вік: 21 рік
Матчі за збірну U-21: 18 (3 голи)

Італія завжди дарувала нам технічних плеймейкерів у центрі півзахисту, і Ніколо Ровелла може стати наступним у цьому списку.

Випускник академії «Дженоа» перейшов у «Ювентус» у січні 2021 року, але минулий сезон провів на правах оренди в «Монці», будучи основним у півзахисті в схемі 3-4-3. Команда посіла 11-те місце, набравши 52 очки, що є другим найкращим дебютом в історії Серії А і ставши найуспішнішим клубом серед усіх, хто підвищився в класі в цьому сезоні в топ-5 лігах.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ніколо Ровелла

За 90 хвилин Ровелла виконав найбільше передач (62,5) серед усіх гравців «Монци» в минулому сезоні, і тільки Стефано Сенсі (7,1) виконав більше передач у фінальну третину, ніж Ровелла (5,4). Він сміливий у стислих просторах і намагатиметься виходити з-під тиску, хоча для того, щоб його гра вийшла на новий рівень, Ровеллі необхідно відточити свій прийом м'яча.

Андреа Пірло є золотим стандартом для італійських півзахисників, але Ровелла трохи більше схожий на бокс-ту-бокса і більш бойовитий. Його стиль володіння м'ячем – це суміш Жоржиньо як плеймейкера, а також чіпкості Марко Верратті, його бігу з м'ячем і любові до єдиноборств. Його 4,4 відбори плюс перехоплення на 90 хвилин були другим результатом серед усіх гравців «Монци» минулого сезону.

Ровелла забив три голи у кваліфікації до цього Євро, включно з двома пенальті, і був частиною команди U-17, яка програла фінал Євро-2018.

Він грає як... Жоржиньо/Верратті.

Раян Гравенберх

Країна: Нідерланди
Позиція: Півзахисник
Клуб: Баварія
Вік: 21 рік
Матчі за збірну U-21: 8 (1 гол)

Як і всі випускники академії «Аякса», Раян Гравенберх володіє неймовірною технікою і футбольним IQ. Його великі кроки, жиляве тіло і контроль м'яча дозволяють йому проходити суперників. У своєму останньому сезоні в «Аяксі» він здійснював 3,9 спроби дриблінгу за 90 хвилин, що дозволило йому увійти до п'ятірки найкращих серед усіх півзахисників у чемпіонаті Нідерландів.

Незважаючи на частий дриблінг, Гравенберх добре тримає м'яч, часто роблячи короткі та безпечні передачі. Проте, він прагне здійснювати проникаючі передачі у фінальній третині, часто обманюючи суперників дриблінгом, а потім розрізаючи оборону передачами.

Передасисти стали візитною карткою Гравенберха, і в сезоні 2021/2022 в Ередивізі в нього було 11 передасистів – більше за всіх у лізі. Часто це були гострі передачі з флангів, за спини захисникам, для створення ситуацій для вривань у штрафний майданчик або навісів.

Позиційно він може діяти зліва в парі опорників або на вищій позиції лівого півзахисника як №8. «Він один із найкращих молодих гравців Європи, має чудову техніку, завжди знаходить рішення в обмеженому просторі, дуже динамічний і становить загрозу для воріт», – сказав спортивний директор «Баварії» Хасан Саліхаміджич, коли влітку минулого року підписали Гравенберха.

Він уже зіграв 11 матчів за збірну Нідерландів, що більше, ніж за збірну U-21. Навіть з обмеженою кількістю хвилин у «Баварії» в цьому сезоні, він може по-справжньому блиснути на цьому Євро на рівні, який він уже явно переріс.

Він грає як... Поль Погба.

Антоніо Нуса

Країна: Норвегія
Позиція: Вінгер
Клуб: Брюгге
Вік: 18 років
Матчі за збірну U-21: 0

Навіть з таким невеликим досвідом Антоніо Нуса випромінює впевненість, коли м'яч у нього в ногах.

Уже маючи на своєму рахунку гол у Лізі чемпіонів, молодий вінгер у цьому сезоні раз по раз потрапляє до складу першої команди, демонструючи свій блискучий потенціал.

Здатний діяти на обох флангах, Нуса – невловимий дриблер, здатний пробити з обох ніг. Наприклад, у березні цього року він забив приголомшливий сольний гол у переможному матчі проти Франції, продемонструвавши не тільки свою здатність обігрувати захисників і проникати в штрафний майданчик, а й завершувати гру, коли з'являється можливість.

Його каталог голів уже вартий перегляду: чарівні кручені удари, складні м'ячі та потужні удари лівою ногою демонструють надихаючу різноманітність.

Нуса ще молодий навіть для такого рівня, і не варто очікувати, що на нього ляже вся відповідальність за атаку збірної Норвегії. Однак немає сумнівів, що він може вирішити долю матчу.

Він грає як... Неймар.

Бредлі Баркола

Країна: Франція
Позиція: Вінгер
Клуб: Ліон
Вік: 20 років
Матчі за збірну U-21: 2

Ми знову повертаємося до складу збірної Франції. Зокрема, головний тренер Сільвен Ріполль розпещений вибором, але форма Бредлі Барколи цього сезону напевно дасть йому змогу вийти в стартовому складі.

20-річний гравець з моменту свого дебюту на професійному рівні – а свій перший асист він зробив всього через 10 хвилин після дебютного виходу на поле – активно створював моменти, проходячи шлях через вікові групи «Ліона» з восьми років.

Поєднуючи приголомшливу швидкість із невловимим зростом (182 см), Баркола – дриблер, який ефективно входить у штрафний майданчик і виводить на ударну позицію партнера по команді. Александер Лаказетт часто користувався цим і реалізував 7 останніх асистів Барколи в нинішньому сезоні Ліги 1.

У драматичній перемозі над «Монпельє» з рахунком 5:4, Баркола своєю жвавістю перевернув хід поєдинку, забігаючи з обох флангів і тричі знаходячи нападника-ветерана.

Спочатку зліва, його стрімкий темп залишив двох захисників позаду, а потім справа, він рвонув до лінії штрафного, зберігши рівновагу та віддавши чіткий пас.

Серед інших варіантів, що вирізняються високою технічною майстерністю і бомбардирськими навичками, Баркола є для французів справжньою знахідкою на флангах.

Це команда і турнір, переповнені висококласними гравцями.

Він грає як... Вілфрід Заха.

Том Харріс, Ліам Тарм, The Athletic

Переклад і адаптація – Олег Дідух

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Болела
класна стаття
Samuel
А такі як Мусіала і  Гаві не гратимуть на Євро??